marco Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Potrzebuje male rozeznanie ;) Oblookalem w statystyki forum i calkiem sporo z Was posiada neo/neo+ Chcial bym zebyscie mi zdradzili jaki modem sie wam dostal. Aktualnie wiem o nastepujacych: - Lucent CellPipe 20-AGX - Efficient vel Siemens SpeedStream - Alcatel costam costam (moze ktos potwierdzic podac dokladnie ;) ? ) Jesli ktos ma inny model to poprosil bym bardzo o podanie producenta i modemu oraz podawanie czy chodzi o neo/neo+ czy idsl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 - Efficient vel Siemens SpeedStream :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 - Efficient vel Siemens SpeedStream :mrgreen: ok widze Neo bez plus :P powiedz tylko ktory SpeedStream ;) 2xxx podaj xxx ;P dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 wersja 5660 :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Lucent Cellpipe 20A-GX-E zupdatowalem mu firmware i chodzi jakby sprawniej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 marco ja nic nie mowie nt. neo juz :oops: :oops: :oops: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 A interesują cię modemy kablowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 neo+ Aztech DSL TURBO 900 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 neo+@ROUTER lucent cellpipe 20a-gx, instalka 2 miesiace temu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 A interesują cię modemy kablowe?Nie kablowe nie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Neo+ i SIEMENS XpressLink :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 NEO+ & lucent cellpipe 20a-gx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 marco a do czego Ci to potzrebne ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 A czemu ten temat jest przyklejony??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 I jaka jest różnica jakośćowa pomiędzy tymi modemami (take same są do dsl ?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 marco a do czego Ci to potzrebne ? ;)Kilka rzeczy ;P Ciekawosc, statystyka i chec sprawdzenia ktore maja funkcje NAT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marky Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Lucent Cellpipe 20A-GX-E zupdatowalem mu firmware i chodzi jakby sprawniej :) a jak poznac jaki ma sie aktualnie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Aztech 900 NEO+ Za NAT'a moze robic SpeedStream. Ale trzeba placic :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyKot Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 3Com Router P/N: 3C855-ME Cena netto w TechData(dystrybutor) : 328 zł / szt. OC Cable/DSL Gateway, LAN: 4x10/100 (RJ-45), WAN: 1x10Base-T(RJ-45). VPN, Firewall, NAT/PAT, Serwer DHCP, IP Multicast/NAT, PPPoE, PPTP, IPSec, UDP, PAP, CHAP, obsluga do 253 uzytkownikow. Wymaga modemu kablowego lub DSL. Idealny do Neostrady. Pozdr Luk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 26 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2002 Potrzebuje male rozeznanie ;) Oblookalem w statystyki forum i calkiem sporo z Was posiada neo/neo+ Chcial bym zebyscie mi zdradzili jaki modem sie wam dostal. Aktualnie wiem o nastepujacych: - Lucent CellPipe 20-AGX - Efficient vel Siemens SpeedStream - Alcatel costam costam (moze ktos potwierdzic podac dokladnie ;) ? ) Jesli ktos ma inny model to poprosil bym bardzo o podanie producenta i modemu oraz podawanie czy chodzi o neo/neo+ czy idsl Ja powiem Ci za 2 tygodnie, bo kumpel dzisiaj podpisal umowe o DSL :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 Szlyszalem ze przerwy w dzialaniu neo/dsl wynikaja z zlej jakosci sprzetu Lucenta, niewytrzymuje duzego ruchu w sieci. Ciekawe jak tpsa rozwiaze ten problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeq Opublikowano 28 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2002 Cell Pipe 20costam (jw) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 29 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2002 Szlyszalem ze przerwy w dzialaniu neo/dsl wynikaja z zlej jakosci sprzetu Lucenta, niewytrzymuje duzego ruchu w sieci. Ciekawe jak tpsa rozwiaze ten problem. tez tak slyszalem, updateuja oprog sprzetu wlasnie, a z drugiej strony kabla powiem ze jak jest ostry download (1- 1,5 gb dziennie), musze co ok 24 robic resecik routera bo sie zapycha, a mam najnowszy firmware :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novy Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 No wkoncu mam, to co udalo mi sie wypatrzyc zanim kumpel zamontowal to SpeedStream 5660, lacze smiga super :) , ale ruter zdazyl sie juz 2 razy zawiesic :( Aha, DSL oczywiscie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 A jakie dostaliście modemy w Poznaniu (kiedy i w jakim rejonie miasta)? Chodzi mi oczywiście o przerobienie go na Router i chcę się dowiedzieć czy jest szansa że dostane modem Lucenta. A może modemy innych firm (z tych dostarczanych przez TPSA) też już można przerobić na Router? Tzn. dać to się chyba da, ale czy jest do tego opis gdzieś na sieci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 I jeszcze jedno. Na razie mam w planie 5 kompów do sieci (3 mieszkania) i zastanawiam się nad jeszcze jednym mieszkaniem, gdzie też mogą być 2 kompy. To by dawało w sumie 7 urządzeń. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć czy warto brać to 4 mieszkanie do "spółki", czy przy 7 urządzeniach spadek transferu będzie już znaczny i czy przy takiej konfiguracji da się jeszcze pograć w jakieś gry przez net'a? Czy modem przerobiony na ROUTER sprawnie (i sprawiedliwie) będzie rozdzielał sygnał Neostrady na tylu użytkowników, czy lepiej postawić serwer na Linuxie, gdzie każde mieszkanie będzie miało swój konkrenie przydzielony max. transfer? Dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 I jeszcze jedno :oops: Moglibyście polecić jakiś tani, ale dobry i niezawodny SWITCH 8-portowy. Ew. prosiłbym od podanie na co zwracać uwagę przy wyborze (jakieś doadtkowe złącza czy inne bajerki, które mogą się przydać). Czy takie urządzenia mają tendencje do psucia się, czy można śmiało poszukać czegoś tańszego - używanego, bez lub z niepełną gwarancją? Dzięki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Ja mogę się wypowiedzieć co do dzielenia łącza. To jest durzy plus dla rozwiązania z serwerem. Wystarczy jeden maniak p2p i łącze bez dynamicznego dzielenia będzie zapchane. Sam korzystam z shaperda i bardzo poprawił on działanie mojej sieci. Więc jeżeli masz możliwość dogadani się, że np o tej i o tej kazę wyłączamy to poradzisz sobie bez tego ale w większości przypadków lepszy będzie serwer. Zwłaszcza, że za NAT na DSL-u trzeba chyba dopłacić (dla neo+ tego chyba nie zrobisz - nie orientuję się dokładnie) będzie to ekwiwalent kosztów zakupu prostego serwera. Takie dynamiczne dzielenie łącza trochę obciąża system więc trzeba by sprawdzić jak bardzo obciążony będzie przy twoim łączu powinno wystarczyć coś ok. P 166. (i trochę ramu) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 coz ja mam neo+ @ lucent cellpipe na 2 osoby, bardzo czesto ciagne z p2p a kumpel nie ma zadnych problemow, router od tego wlasnie jest zeby routowac pakiety i dokonywac rezerwacji odpowiednich pasm, cellpipe moze obsluzyc do 16 kompow i mysle ze spokojnie by sobie poradzil przy takiej ilosci wlasnie po to sa routery, niekoniecznie trzeba od razu serwer proponuje najpierw sprobowac na samym routerze a dopiero jak cos nie tak bedzie to myslec o serwerze a co do switcha to moge polecic surecom 808x, co prawda firma krzak ale mnie sie dobrze sprawuje, od 3 mies zadnych problemow (tyle co moge powiedziec przy 2 userach, ale z 2 to i hub by sobie poradzil ale switch byl 15 zl drozszy ;) ) a co do neo+ i ilosci osob imho max 5 osob, ale jak koniecznie chcesz rozbic koszty to bierz te 2 dodatkowe, ale 7 os @ 512 to juz duzo jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Co do ROUTER'a to jak trafi mi się Lucent to spróbuję go przerobić i zobaczę, jak to będzie chodziło. Jak będą problemy, to wtedy zdecyduję się na serwerek. A jeśli chodzi o liczbę userów to chyba zostanę przy tych 5, bo przy 7 oszczędność prawie żadna (dla mnie osobiście taniej 5zł/miesiąc), a różnica w transferach na pewno byłaby zauważalna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...