cmsydney Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Witam Posiadam to co jest w sygnaturze Zaczalem podkrecac pamiec. Standardowo jest 200MHz 3-3-3-8 2T 2,65V Wyniki z Sisoft Sandra: 2667/2666 Przestawilem CAS Latency na 2, 5 i oto co mi pokazala Sandra: 2667/2667 ??????? Co jest nie tak? Zmniejszylem timing a tu zero przyrostu. Drugi problem: Powrocilem do CL3. Chcialem zmienic DRAM Timing na 1T. Okazuje sie ze w BIOSie jest aktywna dopiero po zmianie opcji User Config Mode na Manual. Zmienilem Memory Timing na 1T, pozostale zostawilem tak jak bylo i komp nie wstal. Czy to ma zwiazek z trzema opcjami ktore sie uaktywnily: Bottom of 32bit [31:24] IO - D8 Read Preamble Value - 6ns Async Latency Value - 6ns Gdy User Config Mode na Auto te opcje sa zaszarzone i maja takie wartosci wiec po zmianie na Manual zostawilem je. Czy one sa poprawne? I kolejna proba: zwiekszenie czestotliwosci. Najblizsza wartosc jaka umozliwia plyta to 216MHz. I po tym rowniez komp nie wstal.. W czym tkwi problem? Blad w BIOSie (tak jak z magistrala powyzej 219MHz)? A moze trzeba zwiekszyc napiecie pamieci? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 (edytowane) wydaje mi sie ze pamiec nie daje rady, przy takiej ilosci ciezko o CPC on czemu nie, mozesz sprobowac podniesc napiecie, moze to pomoze widziales juz te linki? http://www.clockmehigh.com/xtreme/rapra/A6...niki%20A64.html http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...0entry1249410 Edytowane 14 Sierpnia 2005 przez kardas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 wydaje mi sie ze pamiec nie daje rady, przy takiej ilosci ciezko o CPC on co znaczy przy takiej ilosci???? ale najbardziej mnie zastanawia czemu zmniejszenie CL nie daje zadnych efektow??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 co znaczy przy takiej ilosci???? ale najbardziej mnie zastanawia czemu zmniejszenie CL nie daje zadnych efektow??? 1593880[/snapback] bo miedzy CL2.5 a 3.0 jest mała różnica, dopiero CL2 swoje robi ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Na jakich kosciach masz te kingstony? jak na TCCC to powinny raczej smigac bez problemu 220 na 1T. Nawet na CL2,5. Jesli inne to moga miec problem.... mogles kupic twinmosy albo cos =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 bo miedzy CL2.5 a 3.0 jest mała różnica, dopiero CL2 swoje robito w koncu jest mala roznica czy zadna???? Na jakich kosciach masz te kingstony?KVR400X64C3AK2/1GDC - z tego sie nie da wyczytac? mogles kupic twinmosy albo costa.... wydac +100pln by zyskac 1% wydajnosci, zaczynam twierdzic ze kupowanie drozszego ramu mija sie z celem, wzrost wydajnosci nie jest adekwatny do ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Na jakich kosciach masz te kingstony? jak na TCCC to powinny raczej smigac bez problemu 220 na 1T. Nawet na CL2,5. Jesli inne to moga miec problem.... mogles kupic twinmosy albo cos =) 1595845[/snapback] widze ze male pojecie masz w tym temacie wiec lepiej sie nie udzielaj .. RPV daj 8ns LPV daj 5ns lub 6ns powiem tyle ze te memki najprawdopodobniej sa na chipach mosela wiec straszna padaka i o kreceniu ich zapomnij :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 dobra zajrzalem te pamiatki to: ELPIDA DD2508AHTA TAIWAN 0518A9L3P-5B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Calashnicov Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Mam te same kości. Zapomnij o podnoszeniu timingów (2,5/3/3/7 - max). Edytowane 17 Października 2005 przez Calashnicov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...