Skocz do zawartości
westsajd

Zasada Działania Validatora Xhtml

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problemy z tym śmiesznym validatorem. Na początku na swojej stronie miałem według validatora 58 błędów, teraz mam 14 ale wszystkie dziwne. Według XHTML określenia atrybutu trzeba umieszczać w cudzysłowie pojedyńczym ( ' ) lub podwójnym ( " ). Tak też mam umieszczone a w validatorze wszystkie błędy mam związane z:

there is no attribute "width"

O co tu chodzi? Może ktoś mi to sensownie wytłumaczyć? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

width=liczba|procenty

Określa szerokość komórki w pikselach lub jako procent szerokości tabeli. Szerokość określona dla pierwszego wiersza jest stosowana dla reszty komórek w danej kolumnie (wszystkie komórki w kolumnie muszą mieć taką samą szerokość). Atrybut ten nie jest zalecany w specyfikacji HTML 4.0.

wiec jesli w html4.0 byl juz "deprecated" to znaczy ze mogli go wywalic w xhtml

Edytowane przez jediknight

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... to w jaki sposób mam określić szerokość komórki? W stylu CSS czy jak?

Zrobiłem w tych CSSach ale nadal jest 10 śmiesznych błędów :|

http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...dextestowy.html

Edytowane przez Barthezzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może spróbuj nie pisać cudzysłowów? Ja tak zawsze pisze (jakoś wtedy kod wydaje mi się bardziej przejrzysty (kwestia gustu)), ale nie sprawdzałem nigdy kodu Validatorem.

1596439[/snapback]

Nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj. Standard XHTML od wersji 1.0 wymusza użycie cudzysłowów (lub apostrofów), bo jest oparty na XML.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi