RaF Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 podobno oplaca sie bo mozna odliczyc sobie podatek mozecie mi jakos przyblizyc ten temat ?? gdzie kupowac (jak najblizej poznania) i jak wyglada sprawa zwrotu podatku ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgadza się, jak wywazisz z Niemiec, to możesz odliczyc podatek, ale musisz też zapłacic cło. W sumie opłaca się tylko, jakbyś coś kupił przy okazji (różnice w cenach też nie są duże - ale mogę się mylić). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 raczej chodzi mi o kupienie wiekszej ilosci przetu i sprzedazy go w Polsce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 no ja jak kupowalem w niemczech sprzet to polakom sie nie przyznawalem ze wioze cos do oclenia (nie sprawdzali debile) a za granica szedlem sobie do niemcow i zwracali mi podatek :))) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 ok powiedzcie mi tylko jak to wyglada cos trzeba podbic?? ile wynosi podatek w niemczech ? gdzie sie go odbiera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2002 podatek ten odbiera się chyba w sklepie gdzie kupiłeś ten towar :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_jaro_ Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Podatek nie odbiera sie w sklepie tylko na granicy. W sklepie w ktorym kupisz sprzet musisz u nich poprosic o TAX FREE czy cus takiego i oni musza ci tam wypisac to i podsteplowac. Potem jedziesz na granice polakom nic nie mowisz ze cos wieziesz nie mow tez ze masz cos do oclenia!!!!! przekraczasz granice stajesz sobie za granica po polskiej stronie. Bierzesz rachunki i te podsteplowane TAX FREE i idziesz z tym do budki niemcow sa takie specjalne gdzie sie odbiera podatek no i oni ci wtedy na podstwie rachunkow i tego kwitka TAX FREE wypisanego w sklepie zwracaja podatek!!!! :lol: Z tego co pamietam a chyba dobrze to zwracaja 10 czy 15% :P powodzenia !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Tak sie sklada ze sporo ostatnio mieszkalem w Niemczech i powiem ze: a) elementy komputerowe sa drozsze niz w Polsce B) Tax-free to zlodziejstwo - Podatek to 16%, a Ty dostajesz max 12,6 % i to przy zakupach rzedu 40000 euro. Np do 100 euro stawka to 7% c) jak Cie przyuwaza Polacy ze idziesz do budy z niemieckim potwierdzeniem wywozu to lubia sie przyczepic i przetrzepac samochod (sprawdzone na wlasnej skorze) A Jacek chyba dawno nie byl za granica - podatki w sklepie odbieralo sie ladnych pare lat temu - teraz jak pisze prokomputer musisz miec kwitek t-f, podbic na granicy a potem szukac punktu gdzie Ci oddadza kase - to ze akurat trafil sie takowy na granicy to czysty przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 a w jakiech sklepach kupujecie sprzet ?? Frankfurt, Berlin ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Po co kupowac drozsze, i specjalnie po to jezdzic? Ja kupuje w Braunschweig (50km od Hanoweru, 400km od polskiej granicy) , ale tylko dlatego ze tam wlasnie mieszkalem. Ale od Ciebie chyba najblizej bedzie do Frankfurtu n/O a w zasadzie do Berlina tez niedaleko. ALE JECHAC SPECJALNIE PO CZESCI TO SIE NAPRAWDE NIE OPLACI! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zrobię niezły wykop, ale temat już jest i nie będę powielać. Tak się przymierzam do zakupu kart graficznych u naszych sąsiadów. I teraz pytanie odnośnie vatu. Czy dowalą mi to nasi celnicy? Czy raczej taki kurier, którym to wyślą popędzi prosto do mnie do domu? Pytam bo jak dotąd jak kupowałem sprzętu pc to tylko w US i paka trafiała do urzędu celnego. Na podzespoły jest zero, ale vat mi dowalali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Polska i Niemcy są w UE oraz w strefie Schengen, więc nikt nic nie "dowali". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) I tutaj jestes kochany masellku w błedzie bo wszystko zalezy od tego ile tych kart kolega zamierza zakupic, jak to ilosci hurtowe to "dowali" się i celny i skarbowy :) takie paczki musza byc opisane, czesto gesto ss tez otwierane, jezeli opis bedzie niezgodny z zawartoscia to zaczynaja sie problemy.... jezeli zawartosc to ilosci hurtowe to tez trzeba sie liczyc z wizyta na celnym i wyjasnienieniami, nie ma takiego synek, ze se kupisz na lewaka 100 kart u niemca i bedziesz dilowal na allegro, zslaszcza teraz kiedy ryzy lata dziury, to wszytko podlega opodatkowaniu. //wysłane z kałdroida Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Dzięki za info. Hurtowe ilości nie wchodzą w grę :wink: Planuję tylko dwie sztuki zamówić. Czyli rozumiem, że mogę spać spokojnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 I tutaj jestes kochany masellku w błedzie bo wszystko zalezy od tego ile tych kart kolega zamierza zakupic, jak to ilosci hurtowe to "dowali" się i celny i skarbowy :) takie paczki musza byc opisane, czesto gesto ss tez otwierane, jezeli opis bedzie niezgodny z zawartoscia to zaczynaja sie problemy.... jezeli zawartosc to ilosci hurtowe to tez trzeba sie liczyc z wizyta na celnym i wyjasnienieniami, nie ma takiego synek, ze se kupisz na lewaka 100 kart u niemca i bedziesz dilowal na allegro, zslaszcza teraz kiedy ryzy lata dziury, to wszytko podlega opodatkowaniu. //wysłane z kałdroida Tylko skarbowy, ceł w obrocie wewnątrzwspólnotowym towarów nieakcyzowych nie ma! Trzeba później po prostu zapłacić stosowne podatki od zbycia takich kart. Natomiast w tym przypadku 2szt. to nie wiem czy Ci się nawet z przesyłką opłaca taką akcję robić. Sprawdź też dokładnie warunki gwarancji EU. Bo jak Ci przyjdzie wysyłać towar do Niemiec to kupa czasu schodzi. 2 miesiące się bujałem kiedyś z głośnikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...