Skocz do zawartości
shade

[soft/hard Help] Acer Travelmate 2350

Rekomendowane odpowiedzi

wxp sp2 / wxp sp2 / k.sieciowe realtek'a

mam problem z siecia (lan), staram sie podlaczyc desktop-notebook przy pomocy kabla od modemu (RJ-45) i.. :

u mnie (desktop) wszytsko jest ok a przy pingu pisze ze uplynal limit czasu.. natomiast na notebooku w tray'u ikonka sieci jest z czerwonym krzyzykiem i pisze ze kabel sieciowy jest odlaczony a przy pingu wyswietla host docelowy jest nieosiagalny (albo cos w tym stylu) ale jak podepne notebook-modem pojawia sie ze jest polaczony prbuje pobrac adres IP (ale nie moze bo sieciowka ma innego mac'a) wiec to raczej nie wina kabla ani sterow/karty sieciowej

probowalem roznych ustawien:

a) na sztywno

desktop

IP: 192.168.0.1

maska: 255.255.255.0

notebook

IP: 192.168.0.2

b ) mieszanie

desktop

IP: automatycznie / zakladka obok alternatywne ustawienia jak wyzej

notebook

IP: 192.168.0.2

c) auto

desktop/notebook

wszystko na auto

za kazdym razem to samo, notebook pisze ze nie ma kabla

raz udalo mi sie to zrobic (nie wiem jak bo nic nowego nie zmienialem) ale to byl poprzedni model ktory wymienilem na ten z powodu subpikseli wiec sprzet jest ten sam..

u siebie w fw sygate ustawilem opcje zeby pozwalal na przegladanie sieci etc.. nawet samego fw wylaczam zeby wyeliminowac jakies potencjalne problemy, na notebooku windowsowy fw jest wylaczony, juz nie wiem jak sobie z tym radzic :/

-----

druga sprawa, tez siec ;)

czy 2 karty sieciowe, bezprzewodowe moga ze soba dzialac bez acces pointa? jezeli tak to sa to specjalnie oznaczone karty czy kazda to potrafi?

z gory dzieki za pomoc.. mam nadzieje ze sie uda to ustawic:)

-----

edit:

jak zmienic pamiec dostepna dla karty graficznej jezeli opcji nie ma w biosie? przydzielana jest automatycznie? k.graf to intel extreme 2 (albo cos w tym stylu) do 64 mb, RAMu system pokazuje 240 MB => 16 MB na grafie

-----

edit2:

sciagnalem nowe stery do tej grafy i..

przy rozdzialce 1024x768 nie widze paska start, za bardzo cos rozciaga ekran i nie miesci sie na wyswietlaczu (przy 800x600 jest ok, na starych sterach tez) ktos wie co moze byc powodem?

Edytowane przez shade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydawalo mi sie ze rj-11 to te mniejsze wtyczki (modem-siec telefoniczna czy jakos tak, nigdy nie uzywalem) tutaj na pewno jest to rj-45 (mam stalke, modem kablowy wpiety do sieciowki u gory nie zaznaczylem tego zbyt jasno) tylko teraz kwestia tego crossa mozliwe ze jest niescrossowany i dziala z modemem a z drugim kompem nie chce?

Edytowane przez shade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kenji dzieki za odpowiedzi:)

ad-hoc to cos z ekonomia mi sie kojarzy.. ;) chyba tzn 'z marszu' (a moze z biegu;p)

co chwile wynajduje nowe problemy

zainstalowalem eManager i bawie sie schematami do zarzadzania energia gdy notebook dziala z bateri.. i.. czy w tym modelu nie da sie kontrolowac pracy procesora?

niezaleznie od ustawienia suwaka (low.., ... , high, maxiumum performance) jest 1.4G nie zmienia sie ani czestotliwos ani szyna ani mnoznik (napiecie nie wiem bo zaden program mi nie odczytuje (speedfan, cpu-z, wcpuid,mbm jeszcze nie sprawdzalem)

edit:

problem sieci rozwiazany.. tak jak mowiles;) powinienem teraz zniknac w cieniu ;d

Edytowane przez shade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi