Skocz do zawartości
Bocian

Na ile partycji 80 gb dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 4 partycje

pierwsza dla win98 (gierki, 2 giga wystarczy)

druga na windows2000 (stabilna praca, tu dalem 4gigsy)

dane1

dane2

dane podzielilem bo daje to choc troche swobody przy defragmentowaniu/formatowaniu

Ale wlasciwych opcji jest pewnie tyle co komputerow, kazdy musi wiedziec co potrzebuje........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w temacie - na ile partycji najlepiej podzielic dysk 80 gb (barak) co by byl szczesliwym dyskiem?

Ja mam takiego dysksia podzielonego w ten sposob:

1. win xp 10GB

2. win me 10GB

3. reszta

U mnie podobnie jak u kolegi

1. 10 GB - System

2. 10 GB - download z netu

3. Reszta na stuff ;) Filmy, muzyka, i.t.p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj sobie 3. Więcej to większe zamieszanie. Przynajmniej ja wole 3. Chyba ze podzielisz sobie, tak jak kolega M79, dane na 2 i na jednej trzymasz np. filmy, a na 2 instalki, albo jakoś tak.

Chociarz jak masz nagrywarke to lepiej zrobić jedną większą. Bo filmy i tak trzymasz na płytkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam razem 4 partycje:D:D

1.System win98 - okolo 13GB

2.System WinXP - okolo 7GB

3.Użytki (gry, progsy, muza itp, itd) - okolo 50GB

4.Video (na nia zgrywam sobie sekwencje video z kamerki, abym nie musial za kazdym razem defragmentowac to porostu sobie ja formatuje i jest czysciutka :D:D) - okolo 3GB

Dla mnie jest tto bardzo dopowiedni podzial. Ty zrob jak uwazasz. :):)

pozdroofki dla wszystkich!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla systemu lepiej dać partycje około 7 GB gdyż wtedy jedna (kurde nie wiem jak to sie nazywało ale chyba tak jak napisałem) najmniejsza jednostka alokacji ma 4 KB a nie chyba 8 jak to ma miejsce po przekroczeniu pewnej pojemności dysku. Jeśli mamy dużo plików po np. 1 , 2 czy 3 Kb to on i tak na dysku bedzie zajmował 4 albo więcej w zależności od rpzmiaru partycji.

Wiem że napisane jest to bardzo niedokładnie ale nie interesuje sie tym. Może ktoś wyjaśni to dokładniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla systemu lepiej dać partycje około 7 GB gdyż wtedy jedna (kurde nie wiem jak to sie nazywało ale chyba tak jak napisałem) najmniejsza jednostka alokacji ma 4 KB a nie chyba 8 jak to ma miejsce po przekroczeniu pewnej pojemności dysku. Jeśli mamy dużo plików po np. 1 , 2 czy 3 Kb to on i tak na dysku bedzie zajmował 4 albo więcej w zależności od rpzmiaru partycji.  

Wiem że napisane jest to bardzo niedokładnie ale nie interesuje sie tym. Może ktoś wyjaśni to dokładniej

na 6 Gb mam 4kb jednostke Alokacji ..

Chodzi o to ze jam masz mnustwo np. maluch plikow (prenosnia) np. 5kb.

to zajmuje CALE 4kb i 1 kb) czyli 3 kb za zmarnowane - to samo sie tyczy katalogow itp.

Moze niezbyt jano ale zawsze jakos (moze) jasniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel ma taka 80 i podzieli bardzo prosto:

6 GB - Win ME

74 GB - Filmy i troche instalek (moze z 2 GB).

Dodam ze partyja "Filmy" (74 GB) skonczyla mu sie po 6 dniach - sciagal z LANu naszego filmy jak leci....... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam 5 partycjii :P

C:- 2GB XP + pare programów i plik stronicowy( 330 MB)

D,E- gry, zapasowe urzytki i inne takie po 10 GB na partycję

F- 10 GB- cały syf zasysany z netu i rzeczy do segregacjii

G-8 GB gry

Czekam na 160 Gb ATA 300 ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje dyski podzieliłem w następujący sposób:

BIV 80 GB #1:

7,98 GB - winXP (klaster 4KB)

29,2 GB - soft, instalki, instalacje gier programów, upload DC, upload eMule

37,2 GB (połowa) - media ogólnie (teledyski, filmiki, trochę pełnometrażowych filmów)

BIV 80 GB #2:

37,2 GB - filmy 1

37,2 GB - filmy 2

IBM DTLA 30 GB:

2 GB - win98 + różne duperele (bardzo żadko, ale jednak czasami potrzebuję)

26,6 GB - muzyka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz ja ;)

wszystko na NTFS:)

1. SYSTEM - 6 GB (3,6 GB wolne przy systemie winxp+sp1,pakiecie office xp,visio2002 i adobe photoshop 7.0+plus inne mniejsze programiki)

2. INSTALKI - 4GB

3. MP3 - 20 GB

4. VIDEO - 20 GB

5. GAMES - 10 GB

6. DOWNLOADS - 14,5 GB (ostatnia partycja w celu sciagania softu z Direct Connect,FTP i innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>l czyli ogolnie smietnik ktory ciagle trzeba defragmentowac co by sie qpy trzymalo:)

i to tyle oczywiscie kazdy ma inne potrzeby ale wg mnie to dla mnie najbardziej optymalne ustawienie z naciskiem na miejsce pod multimedia czyli filmy,gry i mp3:)

ewentualna korekta to zamiana pozycji 5.games na 3.mp3 - lepsza wydajnosc transferu im blizej poczatku dysku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy takim dysku dalbym 3-4 partycje.

1 - system nr1 10BG

2 - system nr 2 10GB (opcja)

3 - dane z netu 5-15 GB

4 - gry, instalki progsow, itd.

Aha i jeszcze jedno. wal wszystkie progsdy na systemowe partycje bo najlepiej je usuwac z winsda. niektore ci pojda a reszte i tak trzeba bedzie wywalic....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dal tylko dwie: system - powiedzmy 8GB i reszta na soft, filmy itp Podzial na katalogi jest elastyczniejszy niz na partycje a zawsze jak probowalem sobie robic oddzielne partycje na rozne rzeczy to sie potem okazywalo, ze np filmow mialem mniej, a mp3 juz sie nie mieszcza w swojej przegrodce.

Co najwyzej dodalbym jedna (nieduza) partycje gdybym myslal o jakims ghostowaniu systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi