Skocz do zawartości
marc-o-polo

Dfi Nf4 Dagf

Rekomendowane odpowiedzi

Ktos ma ta plyte i moglby sie podzielic wrazeniami? Bo z tego co zdolalem o niej znalesc wynika ze szykuje sie niezla plytka na NF4 typu value z mozliwosciami OC godnymi starszych braci. Z roznic miedzy DAGF a LanParty Ultra-D wymienic moge brak w tej pierwszej kontroli wentylatorow z poziomu BIOS'u i brak obslugi SATAII. Jezeli dobrze sie jednak orientuje SATAII to glownie chwyt marketingowy bo dyski nie wykorzystuja w pelni przepustowosci SATAI(?) a wiec niewielka strata. Jesli rzeczywiscie w kwestii OC nie bedzie zastrzezen wiem juz na czym zbuduje kompa. Na 1klik.pll jest w ofercie dostepna ta plyta 200(!) zloty taniej niz Ultra-D.

Edytowane przez marc-o-polo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam o ile sie nie myle to jest seria Infinity i rozni sie od seri Lanparty tym ze posiada(procze tego co napisales):

1.Jedno slacze PCIEx

2. 4 porty USB

3.inne chlodzenie chipsetu

4.sloty i kable nie reaguja na swiatlo uv

5.nie posiada Karajan Audio module

6.Nie posiada dual Gbit Lan

7. watpie czy ma porownywalny bios do lanparty....

8. i pewnie kilku innych rzeczy ktorych poszukaj na

DFi Infinity

Edytowane przez arturro_s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do doopy z takim Infinity

moje ma identyczny laminat jak LanParty i jakis sensowny kolorek

a te ma inne PCB ,slaby kolor i biosy nie beda pasowaly od LP ,wiec trzeba liczyc na indywidualny rozwoj biosow

(do swojej wgrywalem merlina do LP i cacy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam o ile sie nie myle to jest seria Infinity i rozni sie od seri Lanparty tym ze posiada(procze tego co napisales):

1.Jedno slacze PCIEx

1 PCIex16 i 2 PCIex2. O ile ktos w przypadku Ultra-D nie robil moda SLI ktory i tak nie wychodzil zawsze to drugie PCIex16 mu niepotrzebne. Pozostaje PCIex4 ktore i tak nie wiem do czego jest ;p

2. 4 porty USB

Nie jest to wielki problem =)

3.inne chlodzenie chipsetu

Niestety chyba pozostal ten sam wyjec chociaz umiejscowiony troszeczke dalej od k.graf. wiec moze pasywne rozwiazania latwiej bedzie wdrozyc

4.sloty i kable nie reaguja na swiatlo uv

Osz kurcze...

5.nie posiada Karajan Audio module

Duza roznica bedzie miedzy tym a Realtek ALC655 6-channel oprocz 2 kanalow mniej?

6.Nie posiada dual Gbit Lan

Dwa porty 100/200/400 Mb/sec mi w zupelnosci starcza. Narazie nie planuje Gigowego lacza ;]

7. watpie czy ma porownywalny bios do lanparty....

Zapewne ubozszy jest ten DAGF jednak nie ma on zastapic LanParty. Ma to byc tansze DFI NF4 - wszystko

8. i pewnie kilku innych rzeczy ktorych poszukaj na

1594305[/snapback]

Hmm DAGF ma 3 PCI ;] A tak bardziej serio to max Vcore to 1.85 zas Vdimm 3.2 Nie sa to male wartosci i smiem twierdzic ze w 90% przypadkach wystarczy

do doopy z takim Infinity

moje ma identyczny laminat jak LanParty i jakis sensowny kolorek

a te ma inne PCB ,slaby kolor i biosy nie beda pasowaly od LP ,wiec trzeba liczyc na indywidualny rozwoj biosow

(do swojej wgrywalem merlina do LP i cacy)

1594335[/snapback]

Argument z kolorami zzzzzupelnie do mnie nie przemawia :D

Jak dotad wygooglowalem same pozytywne opinie o tej plycie no ale zobaczymy - wszystko wyjdzie w praniu

Edytowane przez marc-o-polo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DAGF ma 3 złącza 3-pinowe do wentyli (chyba mniej niż ma lanparty) - - kontrola wentylatorów będzie w następnym biosie!

przy tej cenie raczej nie opłaca się jej kupować, skoro właśnie weszła do Polski INFINITY za kwotę ok. 370zł.

3,2V zdecydowanie mało :D chyba że koniecznie ma się ochotę wydawać bajońskie sumy na tccd ;)

z pierwszych testów i opinii na zachodnich forach wychodzi, ze ma jednka (trochę) gorsze możliwości o/c niż lanparty!

a co do sieciówki w chipsecie nvidii to nie jest zbyt rewelacyjny - zdecydowanie bardziej obciąża procesor niż marvell...

aha - ja jade na socket A :lol: także żadna z przytoczonych opinii nie jest potwierdzona przeze mnie doświadczalnie - bazuje na tym co wyczytałem w necie wczoraj czy przedwczoraj...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi