Skocz do zawartości
Wikktor

Czy Grozi Nam Monopol?

134 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Grozi Nam Monopol?

• TAK
      27
    • NIE
      89
    • nie mam zdania
      2
    • a co mnie to obchodzi
      16

Rekomendowane odpowiedzi

a co za tym idzie? pieniadze a co dalej? wzrasta cena karty. teraz juz wiesz czemu wydzielanie ciepla i jakosc chlodzenia ma znaczenie

no dobrze, ale co to ma wspolnego z nvidia?

nie, kto przy zdrowych zmyslach potrzebuje dwoch kart jesli za pol roku moze kupic jedna o tej samej wydajnosci? maniacy ktorzy chwala sie punktami w 3dmarkach, poza tym co to za komputer ktory ciagnie wiecej pradu niz dobra pralka?

ogolnie wypowiadaj sie w tematach, o ktorych masz chociaz blade pojecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzeja??

hmmm mam msi 7800gtx i nie dosc ze jest cichy to jeszcze po podkreceniu na 499 temp nie przekracza 63C

dodac do tego gowniane chlodzenie jakie jest teraz w 7800gtx to jest to wynik b. dobry

i teraz dodam oliwy do ognia

przesiadlem sie z r9800pro i jakosc obrazu w porownaniu do 7800gtx jest o dwie klasy wyzsza na korzysc karty nvidii

nie ma co ukrywac ze ati zaspalo i teraz pracuja miesiacami nad r520 by mogli konkurowac (nie wydaje mi sie zeby karta ati byla szybsza od gtxa... a jesli juz bedzie to nvidia szykuje bata w postaci ultry)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem w tym momencie mamy coś w stylu "monopolu" w kartach graficznych, który sponsoruje nam nvidia w segmencie high end, ale myślę że jest to okres tymczasowy, gdyż ati wreszcie musi coś wydać bo daje ciała na całej linii i w październiku ma się to "zmienić"

chciałem dodać tylko jedno, jak prezesi ati mogą być tak głupi, nv miała podobną sytuację, a oni nic się nie nauczyli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesiadlem sie z r9800pro i jakosc obrazu w porownaniu do 7800gtx jest o dwie klasy wyzsza na korzysc karty nvidii

1598037[/snapback]

Moze jakies konkrety? Technologicznie to nie ma ku temu powodow , jakos obrazu wystwietlanego przez obie karty powinna byc bardzo zblizona , co innego plynnosc.

Chyba , ze miales r9800 jakiegos taniego producenta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie jestem mistrzem ortografii :sad:  :?  <_<  ale doszedłem w tym roku do finału wojewódzkiego w konkursie ekonomicznym ( "ekonomia drogą do sukcesu")

(...)

1594560[/snapback]

nie porownuj sie z ludzm, ktorzy zdobywali wiedze gdy robiles w pieluchy (no offence), teraz masz naprade inny system nauczania ... sam znam ludzi ktorzy maja 5 w szkole a podstawowych zagadnien matematyki nie znają...ale czerwony pasek jest :>

btw samych rodzajow kart graficnzych, jest ogrom. wystarczy ze wpklepiesz sobie stronke jakiegos sklepu intenetowego (duzego) i masz odpowiedz na to pytanie...poza tym spojrz takze w kierunku rozwijajacych sie technologii multimedialnych, a dokladniej technologii stosowwanej w studiach graficznych, to dopiero jest jazda!

Co do monopolu, niezgodzilbym sie z Tobą , szczegolnie iz obie firmy pomimo pewnej strategii wydawjacej sie być wspólną, stosują krotkoterminowa walke konkurencyjna. Jakbys nie spojrzal, wyniki finansowe maja naprade zblizone... wiec ...moze i masz rację. Biznes to gra!

OT. byl kiedys nakrecony film o pewnym maematyku J.Nash...poczytaj sobie na temat jego pracy zwiazanej z teorią gier, jako wskazowke powien iz matematyczny opis teorii ktory wypracowal, idealnie odpowiada realcji nv i ati

pozdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze karty NV sie strasznie grzeja

a na drugie to nie wiem w czym masz problem

1597998[/snapback]

To ze byly/sa pare modeli wydzielajacych znaczne ilosci ciepla nie znaczy ze wszystkie karty Nvidii sie "grzeja" i sa przez to na straconej pozycji (zwlaszcza high-endowe)

Gdyby nie NV30 to dzisiaj pewnie nie narzekalbys na to ze karty Nvidii sie "grzeja" bo nawte by Ci to do glowy nie przyszlo...

no ale faktycznie wszystkie karty nv sie grzeja zwlaszcza low-endowe GF 5 i 6 :lol: :mur:

UP.

to juz mnie dobilo :D :D :D

i wlasnie to jest podstawowy problem "inzynierow" NV, maja prawa do znakomitych patentow 3dfx'a i co z tego wykorzystali? NIC

nie nie nie, to ich poprostu przerastalo i poszli po najmniejszej liniii oporu, niby jakis efekt to dalo, ludzie rzucili i swoje zarobia, tak to juz jest gdy ludzie nie maja zielonego pojecia tylko patrza na wykresy *<-- to jest najlepsze  :mur:

jak narazie to NV robi piekarnik z kompa, dziw ze Intel jak i NV rzadza rynkiem... znowu pieniadze i reklama robi swoje

dokladnie, maja to gdzies ludzi robia w balona i trzepia kase

konkrety, bo gf6 nie ma nic wspolnego z 3dfx

ze tez 3dfx mial polityke taka ze zbankrutowal, teraz (jak i wczesniej) nie mialby sobie rownych, az lezka sie w oku kreci na widok Voodoo5 5500, ktory lezy w szafie

1597276[/snapback]

Stary Ty poprostu nie masz pojecia co piszesz - probujesz cos tutaj IMPROWIZOWAC ze niby to jestes w temacie i znasz sie lepiej niz wszyscy dookola, pouczajac nie ktorych uzytkownikow swoimi bredniami etc...

przestan sie osmieszac bo robi sie to juz zalosne!!! (masz jakies kompleksy czy co?)

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r9800pro mialem sapphire na rdzeniu r360

a co do jakosci

nie wiem czego to zasluga moze tego ze mam wlaczony supersampling ale ostrosc jak i jakosc jest duzo ladniejsza przy tych samych ustawieniach sprzetowych(oczywiscie r9800pro ze zwyczajnym aa)

od siebie dodam ze trzymam kciuki za ati by im dobrze wyszedl r520:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze karty NV sie strasznie grzeja

tak samo strasznie jak karty pozostalych producentow...

a na drugie to nie wiem w czym masz problem

nie, to Ty masz problem. probujesz wypowiadac sie w tematach, o ktorych nie masz bladego pojecia. testowales jakies sli? robiles pomiary poboboru energii? wiesz jakie faktycznie daje korzysci sli? wiesz jakie sa jego ograniczenia? wiesz co sie zmienilo przez ten rok od czasu jego premiery? wiesz w ogole ile energii pobieraja pralki??? prosze nie osmieszaj sie i zachowaj swoje wywody dla siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do konca, liczy sie jeszcze ekonomia pracy i komfort pracy czyli wydzielanie ciepla, pobor mocy i glosnosc

1597862[/snapback]

ten tekst mnie rozwalił :lol: wydzielanie ciepła -> poczytaj sobie testy Radeon'a X800 XT PE i GF 6800U i zobacz, która karta bardziej się grzała, pobór mocy? -> X850 XT PE jest najbardziej żarłoczną "oficjalną" kartą, głośność? -> popatrz sobie na suszarke na X850 XT PE

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, a tu ciągle tylko o bzdurach. Ogólnie karty NV są bardziej atrakcyjne na dzień dzisiejszy, ale może się to szybko zmienić. Pamiętacie co było przed i po pojawieniu się 9700?

Żeby rynek został zmonopolizowany, jakaś firma musiała by objąć długoterminową kontrolę nad taką większością, by inne nie mogły się rozwijać. NV to się nie uda, bo jest parę godnych kupna kart ATi i jest takie coś jak Xbox 360. ATi to też się nie uda, bo NV radzi sobie całkiem nieźle.

I tak zaraz ktoś wysokoczy z kwestią wydzielania ciepła, głośności, ochrony wiewiórek itp i to bez rozsądnych argumentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do tematu nie ma szans na monopol z tego wzgledu ze jest wiele segmentow rynku

to ze Nvidia jest teraz bez konkurencyjna w segmencie high-end nie oznacza odrazu ze ati upadnie :lol: przeciez sprzedaz kart ati jest o wiele wieksza w segmantach low i midi-end niz w high najwiecej kasy zarabia sie wlasnie na tych 2 pierwszych

wezcie pod uwage czy lepiej jest sprzedaz 100 high-endowej karty za 2000zl

czy 10 000 sztuk low-endowej za 200zl sztuka ktore trafia do firm, biur, tanich komputerow domowych - czyli ogolnie do nizsko budzetowych komputerow ktorych jest najwiecej (za bardzo nie chce sie wypowiadac na ten temat bo nie znam dokladnych statystych sprzedazy aczkolwiek widac pewien popyt na "gole" oko). Pozatym Ati ma mozliwosc zarabania kasy w innych segmentach rynku (zreszta jak Nvidia) - technologia ala crossfire byla znana juz pare lat temu w symulatorach misliwcow itp.. w ktorych szkoli sie pilotow - a taki symulator czy nawet same uklady odpowiadajace za wyswietlanie grafiki nie sa tanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh piekny topic sie zrobil ;]

Ja powiem tak , za czasow jak krolowaly 3Dfx-y ojciec kupil mi kompa z Riva 128 , potraficie sobie pewnie wyobrazic jaki to byl cios dla mojej duszy :lol: PRAGNALEM GLIDE !!! ;]

No ale sytuacja potoczyla sie jak sie potoczyla , potem byla riva tnt2 Pro . To juz byl wypas , miazdzyla wszystkie 3dfxy od kumpli ;] I tak sobie lecialem poprzez rozne odmiany geforocow , az do momentu wyjscia 4ti...Jakos tak sie potoczylo , ze kupilem wtedy R8500 i bylem calkiem zadowolony z tej grafy . Poniej byl FX5600 oO n/c i potem FX5700 :lol:

Ogolnie nabylem pewnego dystansu do NV... Doszlo troche gotowki i szarpnalem sie na 9800Pro , ktorego mialem jeszcze dwa miesiace temu . Jak dla mnie ta karta byla genialna , no i w tamtych czasach nie ma sie co czarowac -> NIE MIALA KONKURENCJI...

No ale przyszedl moment na wymiane sprzetu no i pojawil sie maly problem . Mialem 1300zl i musialem cos kupic . X800Xt ~1600zl , X800XL chyba 1400zl kosztowal wtedy , a mi udalo sie znalesc 6800GT za 1200zl . No i kupilem bo troche poczytalem i doszedlem do wniosku , ze nie ma co slepo siedziec przy jednej marce , bo raz jest ona na szczycie a raz jest na samym dole...

Owszem pewnie gdybym wtedy nie mial takiej okazji to pewnie dozbieralbym do X800XL...

Powiem tak : Jestem pewny , ze Ati za niedlugo znajdzie znowu sie na szczycie ;] Nie wiem czemu ale mam takie przeczucie , tak samo mialem z seria 6 geforcow . Specjalnie przekladaja premiere , bo raz , ze od wrzesnia zaczyna sie nowy sezon zakupow a dwa , ze szykuja pewnie cos naprawde konkretnego i dopieszczaja to ile sie da ;]

Amen...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, to Ty masz problem. probujesz wypowiadac sie w tematach, o ktorych nie masz bladego pojecia

ale za to ty masz

testowales jakies sli

nie bo mi jest takie cos niepotrzebne

robiles pomiary poboboru energii

tak

wiesz jakie faktycznie daje korzysci sli

tak, wzrost wydajnosci

wiesz co sie zmienilo przez ten rok od czasu jego premiery

zalezy co masz na mysli

wiesz w ogole ile energii pobieraja pralki

wiem, zaleznie ood modelu, takie domowe energooszczedne niecalego kW, widac nie wiesz co to przenosnia, ale z drugiej strony to juz niewiele brakuje, dobry komp z sli jakies 350W

mamy wolnosc slowa, nie pasuje to nie czytaj

ten tekst mnie rozwalił icon_lol.gif wydzielanie ciepła -> poczytaj sobie testy Radeon'a X800 XT PE i GF 6800U i zobacz, która karta bardziej się grzała, pobór mocy?

nie porownujmy najwydajniejszych kart, wezmy karty z troche nizszej polki, te highendowe to musza sie grzac, one sa tylko po to by pokazac wydajnosc

Stary Ty poprostu nie masz pojecia co piszesz - probujesz cos tutaj IMPROWIZOWAC ze niby to jestes w temacie i znasz sie lepiej niz wszyscy dookola, pouczajac nie ktorych uzytkownikow swoimi bredniami etc...

przestan sie osmieszac bo robi sie to juz zalosne!!! (masz jakies kompleksy czy co?)

widac ty masz jakies kompleksy bo sie czepiasz, nie pasuje nie czytaj

hmmm mam msi 7800gtx i nie dosc ze jest cichy to jeszcze po podkreceniu na 499 temp nie przekracza 63C

fajnie, zaloz sobie bezglosne chlodzenie to bedziesz mial 100C

porownajmy cos ze sredniej polki: X700Pro i 6600GT, mowa o chlodzeniu pasywnym, X700 przy obciazeniu moze mial ~60C a 6600 jakies 100 a nawet wiecej 6600gt sp

Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U kogos w sigu widzialem taka fajna "mysl" (nie wiem czy dokladnie tak brzmiala ale chodzi o sam sens)

"...Nie wdawaj sie w klotnie z idiota bo osoba obserwujaca moze nie rozroznic kto jest tym idiota a kto nie..." :lol:

I mysle , ze tym pieknym akcentem mozemy zakonczyc ta yntelygenta potyczke slowna z cmsydney'em...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'' te highendowe to musza sie grzac, one sa tylko po to by pokazac wydajnosc''

:lol:

Prosze o wiecej w ten desen- nawet w pochmurny dzien w pracy czlowiekowi robi sie weselej po przeczytaniu takich bzdur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale za to ty masz

nie bo mi jest takie cos niepotrzebne

tak

tak, wzrost wydajnosci

zalezy co masz na mysli

wiem, zaleznie ood modelu, takie domowe energooszczedne niecalego kW, widac nie wiesz co to przenosnia, ale z drugiej strony to juz niewiele brakuje, dobry komp z sli jakies 350W

mamy wolnosc slowa, nie pasuje to nie czytaj

nie porownujmy najwydajniejszych kart, wezmy karty z troche nizszej polki, te highendowe to musza sie grzac, one sa tylko po to by pokazac wydajnosc

widac ty masz jakies kompleksy bo sie czepiasz, nie pasuje nie czytaj

fajnie, zaloz sobie bezglosne chlodzenie to bedziesz mial 100C

porownajmy cos ze sredniej polki: X700Pro i 6600GT, mowa o chlodzeniu pasywnym, X700 przy obciazeniu moze mial ~60C a 6600 jakies 100 a nawet wiecej 1598534[/snapback]

teraz to juz mnie wku...les

Sluchaj lamusie wez idz rozbiegnij sie i walnij dynka w mur bo jak juz mowilem ja i ini tutaj obecni - nie masz bladego pojecia o hardwarze itp... i dla mnie jaki penwie innych jestes poprostu zwykla lama ktorej wydaje sie ze pozjadala wszystkie rozumy a nawte nie potrafisz poprzec rozsadnie swoich wczesniejszych wypowiedzi!!! i do tego probujesz obrazac inych (ja tylko kontruje ^^ )

mowisz o ludziach ze nie maja zielonego pojecia - w tym sek ze to ty nie masz zielonego pojecia o tym co sie tutaj dzieje a twoja wiedza stoi na poziomie przecietnego laika wiec gosicu nie kozacz mi tutaj takimi textami bo zmuszasz mnie do pisania wlasnie takich postow :mur:

"jeb....c leszczy z lamusami sie nie piescic" B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'' te highendowe to musza sie grzac, one sa tylko po to by pokazac wydajnosc''

:lol:

Prosze o wiecej w ten desen- nawet w pochmurny dzien w pracy czlowiekowi robi sie weselej po przeczytaniu takich bzdur.

1598597[/snapback]

weselej weselej ale nie ktorych to potrafi wyprowadzic z rownowagi jakby czlowiekowi malo nerowow zjadal nie jeden dzien w pracy (dobrze ze jeszcze 10 min i do domu)

pozdro

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie grozi nam monopol spokojnie już tylko 2 miesiace i wszystko bedzie jasne:

1598145[/snapback]

Sytuacja z 520 coraz bardziej przypomina mi komedie "skarbonka" gdzie na kade pytanie kiedy skonczycie udzielano odpowiedzi za miesiac.

Martwia mnie problemy ATI z nowa technologia. Jesli prawdziwe sa pogloski o olbrzymiej liczbie odrzutow i praktycznie braku ukladow bez usterek to 32 beda niedostepne, a 24 bardzo drogie. Mam nadzieje, ze to przesuniecie premiery jest spowodowane checia zwiekszenia stanow magazynowych przed premiera.

Co do grzania sie NV i ATI to obie sie grzeja, bo jakby sie nie grzaly to by nawet radiatorow nie mialy. Moja pierwsza grafa (cale 256KB ramu co pozwalalo na az 256 kolorow w 640x480) ich nie miala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dlugo NV nie mialo nic , co mogloby konkurowac z kartami ATI. W koncu pokazali swoja betoniarke/suszarke , ale zaraz ja wycofali znow nic nie mieli. W koncu maja lepszy produkt. Jakos ich nikt w tym czasie nie wykupil, a seria 6600/6800 i teraz 7000 pozwolila na kwartal oddechu.

Mozliwe , ze w pazdzierniku sytuacja sie powtorzy jesli ati odsadzi , co jest mozliwe , choc maloprawdopodobne.

Ja tam sie o NV nie boje. To za duza firma aby mial ja ktos wykupic.

Choc monopol na rynku kart graficznych jest - bo czy liczy sie tu ktos z wyjatkiem ati albo nv ?

Edytowane przez Tom0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Scoon

ale jestes uparty, zachowujesz sie gorzej niz kobieta w ciazy

zalozmy ze jestem lamusem.... to po co ze mna gadasz?

mowisz o ludziach ze nie maja zielonego pojecia

przytocz wypowiedz bo nigdzie takiego czegos nie napisalem

zmuszasz mnie do pisania wlasnie takich postow

ja? a to trzymalem cie za szyje kiedy to pisales???

nie masz bladego pojecia o hardwarze itp

zebys sie nie zdziwil kolego jakie mam o tym pojecie, ale co ja sie bede tutaj tlumaczyl

albo zaczniej pisac normalnie albo bedziesz ignorowany, bo tylko sam sobie szkodzisz takimi inteligentnymi wypowiedziami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Scoon

ale jestes uparty, zachowujesz sie gorzej niz kobieta w ciazy

zalozmy ze jestem lamusem.... to po co ze mna gadasz?

przytocz wypowiedz bo nigdzie takiego czegos nie napisalem

ja? a to trzymalem cie za szyje kiedy to pisales???

zebys sie nie zdziwil kolego jakie mam o tym pojecie, ale co ja sie bede tutaj tlumaczyl

albo zaczniej pisac normalnie albo bedziesz ignorowany, bo tylko sam sobie szkodzisz takimi inteligentnymi wypowiedziami

1598845[/snapback]

ta... nie masz co sie juz tlumaczyc, bo popisales sie ostatnimi swoimi postami i kazdy kto je przeczyta jest w stanie stwierdzic ze nie masz o tym zielonego pojecia i tylko IMPROWIZUJESZ a raczej probujesz improzwizowac jaki z ciebie nie jest "masta" :mur: poprostu piszesz bzdury, brednie i glupoty czy jak to tam jeszcze mozna nazwac i zero w tym jakiej kolwiek prawdy i sensu! a jak checsz to moge ci to udowodnic i narobic jeszcze wiekszego wstydu bo nie moge patrzec na posty takich uzytkownikow a raczej na glupoty zawarte w ich postach...

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? widze ze niektorzy bardzo biora wszystko do siebie...

Pojawia się też 9550 - low-endowy rynek należy do ATi. Później mania 6200... i 7800. Czekamy teraz na nowe ATi.

tak zgadzm sie , ostatnio nvidia wypuszcza szybciej swoje modele i zwolennicy ciesza sie ze miazdzy ati.Czy jednak ktos zauwazyl,ze nv jest o pietro wyzej teraz od ati..? Nic wiec dziwnego ze patrzy z gory na ati. Niedlugo ati wskoczy na to samo pieterko, ktore bycmoze (a przewaznie tak jest) bedzie wyzsze od nv (albo i nie :wink: ),ale jak wspomniano sa to karty z wyzszej polki, a imho najliczniejsza sprzedaz jest ta ze srednio niskich (300-600pln +/- 10%, gdy kupilem r9600 to przez 2 miechy niebylo nvidi w cenie ok460zl ktoraby mogla konkurowac cena/jakosc,tak tera myslo o gf6800le za 650-700zl-poprawcie mnie jesli sie myle)

Nie jestem zwolennikiem jednych czy drugich...jestem poprostu zwyklym konsumentem, porownam testy,wyniki i kupie to co lepsze :) (moja pierwsza to byla nvidia,dalej (obecie) ati, tera mam upatrzona znow nvidie)

pzd

ps. faktycznie,ze praktycznie to niemamy wyboru: 50/50 ati lub nvidia -to zaden wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym co dalo NV przejecie 3dfx'a? przejeli patenty i w ogole na tym nie skorzystali, zrobili swoje gowniane sli ktore dla normalnego uzytkownika jest niedostepne ze wzgledu na cene, powinni wsadzic dwa chipy na jednej pcb, po pierwsze pobor pradu bylby na rozsadnym poziomie a po drugie cena nie bylaby odstraszajaca (przyklad voodoo 5500), poza tym to NV wcale nie wyprzedza Ati, moze i ma te swoje ultra shadoły, vertexy, srexy i inne durexy ale na co to komus? placi sie za cos co jest wykorzystywane hm.... w jednej grze? moga sie z takim czyms pocalowac. i najwazniejsza ulomnosc NV: obrali ten sam krok co Intel.... zwiekszaja czestotliwosci taktowania bo nie maja innych pomyslow, co z tego ze maja te swoje GHz skoro karta wydziela tyle ciepla co dobry piekarnik a glosnosc chlodzenia wola o pomste do nieba. jeszcze troche i skoncza tak samo jak intel, kto teraz przy zdrowych zmyslach kupi intela? athlon 35stopni, ~2GHz a wydajnosc jak u Intela ~3GHz 60stopni!!! precz z NV!!

1596095[/snapback]

No to jedziemy od poczatku - jakies 5 lat temu Nvidia przejela firme 3DFX lecz w sumie ograniczyla sie tylko do przejecia potentow i calej ekipy inzynierow.

Ci ktorzy sadzili o mocnej pozycji 3DFX musieli sie troche rozczarowac.

Tak czy siak w praniu wychodzilo ze 3DFX za pozno wkraczal na rynek ze sowimi tehcnologiami w porownaniu do NV. Pierwsze problemy z brakiem obslugi 32bit kolorow w voodoo3 co keirowalo klientow w strone konkurencji potem voodoo 4 i voodoo 5 ktore niestety nie podolaly najnowszym dzieciom nvidii z serii Geforce. Ceny flagowych ukladow takze nie byly kuszace w porownianiu do konkurencji. (chocaiz w mojej wypowiedzi moga zajsc male niescislosci) 3DFX umieral ale mial duzy potencjal dlatego NV zrobila kozacki ruch w tym kierunku i przejala 3dfx'a.

*historie dokonczymy pozniej bo trzeba jechac w czasie rzeczywistym co do wypowiedzi pana cmsydney zatem

piszesz ze

"poza tym co dalo NV przejecie 3dfx'a? przejeli patenty --->i w ogole na tym nie skorzystali<---, zrobili swoje gowniane sli ktore dla normalnego uzytkownika jest niedostepne ze wzgledu na cene"

Roznica miedzy "starym" SLI a "nowym" jest taka ze "stare" dzialalo na takiej zasadzie ze kazda z kart renderowala na przemian jedna linie obrazu - dzisiejsze SLI zostala ulepszone ze wzgledu na to ze teraz kazda z kart renderuje odpowiednia czesc obrazu tak by kazde z nich mialy po tyle samo obrazu do "przemielenia"

nieosiagalne ze wzgledu na cene? jesli tak bardzo chcesz zaczac przygote z sli mozesz zaczac od 6600GT (lecz to nie mialoby sensu) a nie odrazu pchac sie w 2x 7800GTX fakt faktem sa osoby ktore nie moga pozwolic sobie na 2 karty za 600-700zl (co i tak jest bez sensu bo w tej cenie a nawet taniej kupujemy jedna karte o takiej samej wydajnosci) a tym bardziej za 2200zl w takim wypadku SLI trzeba sobie odpuscic.

dalej piszesz ze: " powinni wsadzic dwa chipy na jednej pcb, po pierwsze pobor pradu bylby na rozsadnym poziomie a po drugie cena nie bylaby odstraszajaca (przyklad voodoo 5500)"

a co producenci kaart nie wsadzili 2 chipow 6600GT i 6800GT na jedno PCB???????? widac odrazu ze jestes niezorientowany pozatym dlaczego pobor mocy mialby odrazu sie zmienijszyc i tak samo czmeu cena mialaby sie odrazu stac mniej odstraszajaca? moze kiedys nam to wyjasnisz? fakt faktem ze zeby cieszyc sie 2x 6800Gt na jednym PCB trzeba miec plyte wspierajaca SLI. Aha no i ten przyklad z V5 jest na miejscu :lol: :lol: :lol:

dalej piszesz ze: " poza tym to NV wcale nie wyprzedza Ati, moze i ma te swoje ultra shadoły, vertexy, srexy i inne durexy ale na co to komus? placi sie za cos co jest wykorzystywane hm.... w jednej grze? moga sie z takim czyms pocalowac.

karty NV sa w niektorych przyapdkach bardziej zaawansowane technologicznie od dzisiejszych dostepnyhc kart Ati - technologie wykorzystywane przez NV w jednym przyapdku sa na miejscu w innym sa tlyko chwytem marketingowym no ale niestety tego typu chwyty sa i u Nvidii jak i u Ati

piszesz na co komu uwaga

cytuje:"ultra shadoły, vertexy, srexy i inne durexy"

to ze wiekszosc gier nie wykorzystuje tych technologii co nie znacyz ze nei znajda sie uzytkownicy w pelni cieszacy sie nowinkami od Nvidii

pozatym nawte pewnie nei wiesz co to jest vertex i pixel shader

pozwole sobie zacytowac fragment ze sciaga.pl:

Pixel Shader pozwala na takie rzeczy, jak oświetlanie, cienie, mapowanie wypukłości, morphing tekstur i przenikanie alpha pomiędzy wieloma teksturami. Praktycznie jesteście w stanie robić każde łączenie tekstur, jakie tylko sobie wyobrazicie. Inną korzyścią użycia Pixel Shadera jest to, że wszystkie te operacji są robione w bardzo niewielu przebiegach. Inne układy graficzne będą po kolei nakładały tekstury i stosowały wiele przebiegów tworząc całościowy efekt. Innymi słowy, implementacja ATi daje wam wszystkie wizualne korzyści z bardzo małą stratą wydajności...

Vertex Shader to procesor, który wykonuje operacje na "werteksach", punktach, które są wierzchołkami trójkątów, zaś Pixel Shader wszystkie operacje związane z renderingiem pixeli na ekranie. Innymi słowy, Vertex odpowiedzialny jest za geometrię, (animacja szkieletowa, morphing lub animacja międzyklatkowa, deformacje dynamiczne lub statyczne), a Pixel za efekty nakładane na płaszczyznę tej geometrii (teksturowanie, nakładanie cieni lub oświetlenia, mapowanie wypukłości, odbić itp).Obie te jednostki wykorzystują krótkie programiki, nadające vertexowi lub pixelowi charakterystyki. Jednak ilość instrukcji w takim programie ograniczona jest możliwością wykonawczą tych jednostek, dlatego rozwój tych jednostek sprowadza się do tego, aby wykonywały programy składające się z coraz większej liczby instrukcji. Doszło też kilka nowych, jak: maksymalna liczba pętli, statyczna i dynamiczna kontrola przepływu. Również Pixel Shader to obecnie bardzo imponująca jednostka, której podstawową cechą jest 128-bitowa zmienno-przecinkowa precyzja koloru. Pozwala to na 16 i 32-bitowe, zmienno-przecinkowe dla każdego czerwonego, zielonego i niebieskiego składnika.

piszesz ze: "i najwazniejsza ulomnosc NV: obrali ten sam krok co Intel.... zwiekszaja czestotliwosci taktowania bo nie maja innych pomyslow, co z tego ze maja te swoje GHz skoro karta wydziela tyle ciepla co dobry piekarnik a glosnosc chlodzenia wola o pomste do nieba. jeszcze troche i skoncza tak samo jak intel, kto teraz przy zdrowych zmyslach kupi intela? athlon 35stopni, ~2GHz a wydajnosc jak u Intela ~3GHz 60stopni!!! precz z NV!!"

NV nie obiera zadnego kierunku jak Intel zwiekszajac taktowanie ze wzgledu na to ze w kartch graficznych nie taktowanie rdzenia czy pamieci odgrywa glowna role za super wydajnosc a architektura karty (wez sobie przetestuj swoja karte na nominalnych taktowanaich a potem na maxa je odkrec - sam sie przekonasz jaki temu towarzyszy spadek wydajnosci) i wiele wiele innych czynnikow o ktorych nie sposob teraz wymeiniac bo ten post bedzie tak dlugi ze nikt go nei ebdzie czytal co do chldozenia to nie ma co sie wypowiadac kazdy producent karty probuje z tym walczyc jeden ma cichsze drugi glosniejsze nie podoba sie zaloz WC na grafe i bedzie po halasie

ha kto kupi intela przy zdrowych zmyslach :D:D:D:D intel posiada ponad 70% rynku procesorow wiec to chyba oznacza tylko jedno - juz nikt nie kupuje sprzetu od INTELA :mur: :mur: :mur:

Tego jzu mi sie eni chce komentowac :mur: :mur: "athlon 35stopni, ~2GHz a wydajnosc jak u Intela ~3GHz 60stopni" poprostu brak mi slow :sad:

!!!To sa moje wywody tylko do jednej twojej wypowiedz jak chcesz moge opisac kolejne twoje posty!!!

ema

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ty co masz monitor 24' ze widzisz roznice :]

cmsydney

NV od 3dfx w gf6 wykorzystala idee SLI (wyswietlanie naprzmiennie linii obrazu czy klatek - co to za roznica) ,rowniez ten patent z ROPami i podobnymi lykneli od 3dfx

3dfx byl mistrzem wycicnania tego co nie potrzebne ,by uzyskiwac dobra wydajnosc ,np. 16-bit kolor napisany pod glide wyglada lepiej niz 32-bit w dx czy oGL (przyklad UT turnament ,choc tu i tak jakoscia obrazu krulowalo S3 Savage4 z pelnym wykorzystaniem S3TC - no i predkoscia tez rzadzilo ,chyba jedyna gra gdzie co do MHz najszybszy byl Savage4 ,potem voodoo ,a pozniej reszta scierwa)

potem byla riva tnt2 Pro . To juz byl wypas , miazdzyla wszystkie 3dfxy od kumpli

nie pisz glupot jak nie wiesz ,TNT2pro byla tylko w innym wymiarze technologicznym robiona (jezeli TNT2 w 0.25um to pro w 0.22um - nie pamietam ,moze to byc tez 0.18um i 0.15um)

ale na jej nieszczescie to bylo cos takiego jak A0 u Athlonow ,czyli lepszy wymiar ,a osiagi O/C jak Palomino

tak wiec wtedy nadal krolem pozostawal Voodoo3 3500 ,ktory wytrzymywal taktowania nawet powyzej 200MHz

byla taka karta (nie chip) TNT2 o nazwie Ultra ktora dobijala do 190MHz (nie pamietam czy to diamond byl czy leadtek) ,wiec i tak byla slabsza od v3 3.5k ,bo v3 i TNT2 szly leb w leb jezeli po MHz ,a ze zazwyczaj v3 mialo ich wiecej to bylo szybsze (przyklad TNT2 leadteka 140MHz ,TNT2pro 143MHz ,diamond viper v770 - pamietam tylko ze o/c do 170MHz ,a v3 2k 143MHz ,v3 3k 166MHz ,v3 3.5k 183MHz)

Edytowane przez KGB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

r9800pro mialem sapphire na rdzeniu r360

a co do jakosci

nie wiem czego to zasluga moze tego ze mam wlaczony supersampling ale ostrosc jak i jakosc jest duzo ladniejsza przy tych samych ustawieniach sprzetowych(oczywiscie r9800pro ze zwyczajnym aa)

od siebie dodam ze trzymam kciuki za ati by im dobrze wyszedl r520:)

1598125[/snapback]

porownaj jakosc obrazu na obu kartach z maksymalnymi ustawieniami aa i anizo i przedstaw jakies zrzuty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...