Skocz do zawartości
Wikktor

Czy Grozi Nam Monopol?

134 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Grozi Nam Monopol?

• TAK
      27
    • NIE
      89
    • nie mam zdania
      2
    • a co mnie to obchodzi
      16

Rekomendowane odpowiedzi

nie bede sie klocil bo to nie ma sensu

przy pierwszej swojej wypowiedzi sie mylisz i ty mi wmawiasz ze nie mam zielonego pojecia

Roznica miedzy "starym" SLI a "nowym" jest taka ze "stare" dzialalo na takiej zasadzie ze kazda z kart renderowala na przemian jedna linie obrazu

przeczytaj co napisales, poszukaj na necie jak dziala sli w voodoo5 5500

i narazie panu podziekujemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT

nie pisz glupot jak nie wiesz ,TNT2pro byla tylko w innym wymiarze technologicznym robiona (jezeli TNT2 w 0.25um to pro w 0.22um - nie pamietam ,moze to byc tez 0.18um i 0.15um)..... A TUTAJ DALEJ SIE ROZPISALES I CHGWP ?

Co ty to do mnie piszesz ? :lol:

Wycinasz jakis kawalek tekstu nie znajac w ogole jego sensu i piszesz jakies swoje wypociny w ogole nie wiem po co...

Jak dla ciebie na tamte czasy zwykla grafa + zwykly 3Dfx byl lepszym wyborem niz Riva TNT2 Pro to n/c . Na przyszlosc moze zastanow sie nad tym co ktos mial na mysli a potem komentuj....

A co do reszty twojego tekstu to owszem masz racje , ale co to ma w ogole wspolnego z tym co ja napisalem :lol:

/OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla ciebie na tamte czasy zwykla grafa + zwykly 3Dfx byl lepszym wyborem niz Riva TNT2 Pro to n/c . Na przyszlosc moze zastanow sie nad tym co ktos mial na mysli a potem komentuj....

a ci o co chodzi ,bo voodoo3 bylo jedna karta i to w wiekszosci na agp

razem z grafa 2D to sie laczylo voodoo2 i voodoo1

a i tak nie ma co sie podniecac TNT2pro bo voodoo2 12mb w SLI chodzilo tak samo a w OpenGL pewnie i szybciej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bede sie klocil bo to nie ma sensu

przy pierwszej swojej wypowiedzi sie mylisz i ty mi wmawiasz ze nie mam zielonego pojecia

przeczytaj co napisales, poszukaj na necie jak dziala sli w voodoo5 5500

i narazie panu podziekujemy

1599455[/snapback]

:mur: :mur: :mur: napisz gdzie ja sie pomylilem? napisalem wyraznie KAZDA Z KART a co jak idze sie domyslic pewnie szlo mi o voodoo2

hehehe chcesz mnie ciagnac za jezyk czy co?

pozatym to nie masz sie co klocic bo nie jestes w stanie podwazyc tego co napisalem wczesniej bo porpostu nie masz racji i sadzisz glupoty i nie tlyko ja tak mowie ale reszta userow takze drze z ciebie lacha - nie widzisz tego? :mur: przestan jzu sie osmieszac bo probujesz sie bronic ale ot jzu na marne

"nie chce sie klocic" a to dobre najlepsze jest to ze za kazdym razem mowia tak osoby ktore maja naj mniej do powiedzenia :lol: :lol: :lol:

elo

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiasz a sam nie wiesz co piszesz, jesli nie wiesz gdzie sie pomyliles to juz twoj problem, przeciez ja jestem lamerem wiec nie moge ci powiedziec gdzie sie pomyliles bo nie mam o tym zielonego pojecia

hint: www.google.com

to moze jeszcze jedno

a co producenci kaart nie wsadzili 2 chipow 6600GT i 6800GT na jedno PCB????????

wiesz co to jest pcb? ja jakos na jednej pcb 6600 i 6800 nie widze dwoch chipow

dlaczego pobor mocy mialby odrazu sie zmienijszyc

za komunikacje pomiedzy dwoma chipami nie odpowiada plyta glowna

czmeu cena mialaby sie odrazu stac mniej odstraszajaca

bo koszt wyprodukowania pcb z 2x jest mniejszy niz polowa ceny pcb z 1x

fakt faktem ze zeby cieszyc sie 2x 6800Gt na jednym PCB trzeba miec plyte wspierajaca SLI

hehe.... a po co?

Aha no i ten przyklad z V5 jest na miejscu

jak zrozumiesz jak w tej karcie dzialalo sli to bedzie na miejscu Edytowane przez cmsydney

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1599603[/snapback]

A TO czym jest? kartą widmo? :lol: oj pieprzysz stary głupoty...

p.s. co do PCB -> wyprodukowanie płytki nie jest takie łatwe -> karty graficzne mają nawet 9 warstwowe płytki drukowane, a nie jest tak prosto stworzyć "małą" płytkę, gdyż układy pokroju NV40 są zaawansowanymi i trzeba stosować rozbudowane [wielofazowe] układy zasilania, dodatkowo pamięć dużo przestrzeni zabiera i komunikacja np. mostek HiS, układ sterujący VIVO... gdyby można było już dawno powstało by 6800U "LP"

jeśli widziałeś 7800GTX na żywo to wiesz, że jest to gantyczna karta, a gdyby chcieć stworzyć

SLI na jednym PCB to by karta była wielkości Voodoo 6000 bądź 2x6800GT w wykonaniu ASUS'a :wink:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sensu ten opis w komputroniku

dwa chipy na jednej karcie ,jakies mamrotanie o szynie danych 512-bit i ze ...dziala tylko na plytach nf4 SLI - niby jak to dziala ,skoro uklad sprzezajacy dwa chipy i tak musi byc na PCB (przeciez tylko jedno pci-e karta zajmuje)

chyba ze pci-e mozna podzielic dwie rowne polowy po 8x ,ale zeby z jednego zlacza ciagnac rozne dane ,nadal nie widze po co tam plyta ma SLI obslugiwac

moze to rzeczywiscie karta widmo

kurde juz lepiej byscie zrobili jakbyscie sie poklocili co lepsze: playboy vs ckm :D

HUSTLER :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwa chipy na jednej karcie ,jakies mamrotanie o szynie danych 512-bit i ze ...dziala tylko na plytach nf4 SLI - niby jak to dziala ,skoro uklad sprzezajacy dwa chipy i tak musi byc na PCB (przeciez tylko jedno pci-e karta zajmuje)

chyba ze pci-e mozna podzielic dwie rowne polowy po 8x ,ale zeby z jednego zlacza ciagnac rozne dane ,nadal nie widze po co tam plyta ma SLI obslugiwac

thx @KGB, moze teraz @Scoon zrozumie ze nie ma racji

no chyba ze do voodoo5 5500 mialem plyte SLI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na temat kłótni o SLI 3Dfx i nVidia.

3dfx zrobiło procesor graficzny (GPU) który można było łączyć z innymi, sumując ich moc obliczenieową. Tak były zbudowane Voodoo 5 (2 lub 4 prosesory, w planach były karty z 6 i 8) i nie ma to nic wspólnego z SLI.

Jedynymi kartami SLI 3Dfx były Voodoo 2.

Karty 2x6600 i 2x6800 produkuje tylko jedna fima, chyba Gigabyte. Te karty wymagają specjlnej płyty, w którym gniazdo PCI-E x16 mozna zamienić na 2x PCI-E x8. Dlatego sprzedawane są razem z odpowiednią płytą główną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ci o co chodzi ,bo voodoo3 bylo jedna karta i to w wiekszosci na agp

razem z grafa 2D to sie laczylo voodoo2 i voodoo1

a i tak nie ma co sie podniecac TNT2pro bo voodoo2 12mb w SLI chodzilo tak samo a w OpenGL pewnie i szybciej

1599510[/snapback]

A ty jestes tak tepy czy tylko udajesz ?

Mowie cie , ze wtedy moi znajomi mieli zwykle 3dfx-y a nie voodoo2 SLI i podobne bajery .

Niektorym to trzeba pisac duzymi literami a i tak nie wiedza o co chodzi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czepiasz a sam nie wiesz co piszesz, jesli nie wiesz gdzie sie pomyliles to juz twoj problem, przeciez ja jestem lamerem wiec nie moge ci powiedziec gdzie sie pomyliles bo nie mam o tym zielonego pojecia

hint: www.google.com

to moze jeszcze jedno

za komunikacje pomiedzy dwoma chipami nie odpowiada plyta glowna

bo koszt wyprodukowania pcb z 2x jest mniejszy niz polowa ceny pcb z 1x

[----->B]hehe.... a po co?[/b]<-----

jak zrozumiesz jak w tej karcie dzialalo sli to bedzie na miejscu

1599603[/snapback]

to fakt jest 6800 na 1pcb, ale 6600 nie ma i to mnie zmylilo

zawsze bedzie problem z wielkoscia takich ukladow, dwie karty tez problem, w wiekszosci przypadkow odpadaja inne karty rozszerzen

1599725[/snapback]

ja iwdze ze wy dalej czegos tutaj nie rozumiecie jest osadzone 2x6800GT i 2x6600GT na jedym PCB to raz (jesli ty nie widzisz to poprosut jestes...)! tylko ze do obslugi tych karty trzeba miec plytez obsluga SLI - kur...

"bo koszt wyprodukowania pcb z 2x jest mniejszy niz polowa ceny pcb z 1x"

popierwsze nie masz poejcia jak przekladaja sie realne koszta w tym przypadku i jak zaawansowana musi byc sama architektura takiej chybrydy (wogle inzynierem ani konstruktorem nie jestes wiec po co te brednie piszesz) a po drugie nawet gdyby to ze strony marketingu takie posuniecie - czyli zmniejszenie ceny jest nie do przyjecia!!!

"za komunikacje pomiedzy dwoma chipami nie odpowiada plyta glowna"

loool

...a i jeszcze udowodnij mi ze zeby obslugiwac 2x6800Gt na jednym pcb czy inna tego typu hybryde nie trzeba miec plyty z SLI !!!! czekam na odpowiedz

aha jeszcze cos o voodoo5:

"Cała nowa seria kart Voodoo4 i Voodoo5 oparta jest na procesorach 3dfx o oznaczeniu VSA-100.

Kilka istotnych, być może oczywistych zmian w stosunku do poprzedniego układu Voodoo3 to:

zwiększona rozdzielczość obsługiwanych tekstur z 256x256 do 2048x2048 - jest to obecnie powszechnie spotykany format we wszystkich nowych akceleratorach. VSA obsługuje teraz także dwa rodzaje sprzętowej kompresji tekstur, najpopularniejszą obecnie S3TC, używaną przez chipsety nVIDII, ATI oraz S3 i zawartą w DirectX 7 pod nazwą DXTn, oraz własną firmową FXT1. Oczywiście VSA-100 obsługuje w końcu 32 bitowy rendering 3D.

3dfx po raz kolejny już (najpierw Banshee, potem Voodoo3) nie wyposażył swojej kości w pełną obsługę architektury AGP, a dokładniej w przechowywanie tekstur w pamięci systemowej. W zamian na karcie umieszono 64 MB pamieci SDRAM, które podejrzewam wystarczająco rekompensują brak teksturownia z AGP. Sama szyna pracuje w trybie x2 lub x4 z obsługą Sidebandingu.

Podwójna 128 bitowa szyna danych do pamięci na karcie (każdy z procesorów ma do pamięci własną szynę) zaowocowała znakomitą przepustowością rzędu 5.2 GB na sekudnę. Jest to rezultat nieco lepszy od tego który oferuje karta GeForce256 na DDR-RAM'ach taktowana referencyjną częstotliwością 2x150 MHz.

Gdy na karcie umiesczony jest więcej niż jeden procesor, w tym przypadku są dwa, jeden z nich pełni rolę procesora master, drugi slave, a działanie ich oparte jest na technologii SLI, przy czym nie jest to już ta sama technologia którą znamy ze starych połączonych Voodoo2. Oprócz tradycyjnego dla SLI wyświetlania lini z przeplotem, połączone procesory potrafią wyświetlać na zmianę pasma skladające się z kilku linii - od 1 do 128 linii kadru, zaś dynamiczna zmiana lini pozwala w równym stopniu obiążyć dwa lub więcej procesory, poprzez równomierne rozkładanie liczby wierzchołków wielokątów zawartych w takim paśmie.

Najważniejszą cechą architektury Voodoo5 jest bufor T. Pozwala on uzyskać dodatkowe efekty jak Rozmycie Ruchu i Głebia Pola, lub poprostu FSAA, czyli pełno-ekranowy Anty-aliasing.

Na koniec jeszcze jedna istotna kwestia, chipset VSA-100, a co za tym idzie każda karta na nim oparta, nie posiada żadnego ze sprzętowych wspomagań przy odtwarzaniu filmów DVD. Mam tu na myśli MC i iDCT. Kość wykonuje tylko i wyłącznie konwersje kolorów. "

zrodlo: benchmark.pl

a lamerem to jestes i twoje zachowanie jak i poziom twoich postow na to wskazuje tylko nie wiem po co probujesz tutaj siebie w jakis sposob wywyzszyc i czemu nie probujesz podwazac tego co kieruje do ciebie - twoje improwizjacje pograzaja cie coraz bardziej!

ema

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sensu ten opis w komputroniku

dwa chipy na jednej karcie ,jakies mamrotanie o szynie danych 512-bit  i ze ...dziala tylko na plytach nf4 SLI - niby jak to dziala ,skoro uklad sprzezajacy dwa chipy i tak musi byc na PCB (przeciez tylko jedno pci-e karta zajmuje)

moze to rzeczywiscie karta widmo

1599749[/snapback]

thx @KGB, moze teraz @Scoon zrozumie ze nie ma racji

no chyba ze do voodoo5 5500 mialem plyte SLI?

1599772[/snapback]

dostane chyba szalu po pierwsze zostaw teraz v5 bo jesli nie wiesz to nie o tym mowa - prawda jest taka ze 2x6800gt jak i 2x6600gt na jednym PCB potrzebuja plyty z SLI!!!

taka karta na plycie z jednym zlaczem pegx16 poprostu sie nie odpali !!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie monopol. W koncu intel ma więcej tego rynku układów graficznych niz ati i nv razem wzięte :lol:

Intel robi jakies karty graficzne ? Ups , nawet gdzies tu sie peta jakias 740tka ,... tylko ze byla robiona ze 3 lata temu.

Jesli ktos ma nowa karte graficzna intela to prosze dajcie znac !!! Chetnie poznam co tam w trawie piszczy ... bo zyje w blogiej swiadomosci ze intel chyba od roku albo dwu nie wypuscil ani jednej nowej karty.

A moze to dlatego , ze taka karta to max do MS.Office sie nadaje ?

PS. Oczywiscie w kategori chipsetow jest inaczej ... ale pokazcie mi jakis chipset intela dla amd64 .... ;) bo powyzej 3G pentium 4 juz sie nie liczy. Oczywiscie zmieni sie to w przyszlym roku jak kolejne pentium M trafia do desktopow , ale na razie p4 znajduja zastosowanie tylko w kuchni zamiast patelni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zastanowic nad zasadnością tej dyskusji, i nie wylacznie z chociażby powodu samej kłótni, ale że najzwyczajniej niektóre wywody to wróżenie palcem po wodzie. To nad czym probujecie toczyc kombat slowny , jest wylacznie na dobra sprawe - spekulacją na podst informacji dostarczonych do prasy / netu przez, jak to bywa - PR informują tylko o tym, co firma sobie życzy i co niekoniecznie jest bliskie prawdy

Nie traktujcie tego jak przeslowiowych slow z Biblii.

Co do samej technologii wytwarzania, jesli jest ktoś taki debeściak, bardzo proszę o RACJONALNE i UZASADNIONE przesłanki, uzasadniajace globalnie czynniki wplywajace na aktualny koszt produkcji (6600/6800) . Kłocic sie jest latwo... wiec jesli ktos chce rozpoczac temat, zapraszam B) B) B) B) B)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zastanowic nad zasadnością tej dyskusji, i nie wylacznie z chociażby powodu samej kłótni, ale że najzwyczajniej niektóre wywody to wróżenie palcem po wodzie. To nad czym probujecie toczyc kombat slowny , jest wylacznie na dobra sprawe - spekulacją na podst informacji dostarczonych do prasy / netu przez, jak to bywa - PR informują tylko o tym, co firma sobie życzy i co niekoniecznie jest bliskie prawdy

Nie traktujcie tego jak przeslowiowych slow z Biblii.

Co do samej technologii wytwarzania, jesli jest ktoś taki debeściak, bardzo proszę o RACJONALNE i UZASADNIONE przesłanki, uzasadniajace globalnie czynniki wplywajace na aktualny koszt produkcji (6600/6800) . Kłocic sie jest latwo... wiec jesli ktos chce rozpoczac temat, zapraszam  B)  B)  B)  B)  B)

Pozdrawiam!

1599905[/snapback]

w polsce nie ma prasy wartej uwagi no chyba ze thg ale jest tam to samo co na www tlyko ze w okrojonej nieco wersji. Net jak najbardziej dobre i wiarygodne zrodlo chociaz normlana sprawa ze nie zawsze. Zapomniales tez dodac ze niektorzy moga sie opierac na swoim doswiadczeniu niz na szczatkych infomacjach ktorych potem nie potrafia w normalny sposob przeslac i wychodzi z tego zazwyczaj belkot.

To ze czasami tak bywa ze niektore firmy zatajaja cos przed uzytkonwikami zaslaniajac sie sciema marketingowa jest normalne i puki co przydjzie nam z tym zyc. W zyciu codziennym jestesmy pewni swoich pogladow i wierzymy w to co widzimy - ale czy aby na penwo widzimy cala prawde :D

a co do tematu to w sumie mozesz zaczac uzasadniac globalnie czynniki wplywajace na aktualny koszt produkcji 6800 B) B) B) dales pomysl to - zaczynaj :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"za komunikacje pomiedzy dwoma chipami nie odpowiada plyta glowna"

pomyslmy (moze z tym masz problem): masz karte z dwoma chipami, jedna karte z dwoma chipami, dzialaja w trybie sli, musza sie ze soba komunikowac, jak? bezposrednio, bo przez chipset plyty glownej byloby bez sensu i nieefektywnie, tak wiec po co plyta sli do jednej karty z dwoma chipami? czy do voodoo5 potrzebna byla plyta sli? a byly w ogole takie w tamtych czasach? NIE.

przeczytaj wypowiedz @KGB

We had to opt for this nForce4 SLI mainboard as the 3D1 card unfortunately only works on this particular mainboard (in SLI mode that is)

jesli jednak jedna karta wymaga plyty sli to zycze powodzenia inzynierom NV, po co plyta sli do jednej karty? oni chyba nic sie nie nauczyli, przejeli 3dfxa i nawet nie potrafia zrobic czegos normalnego

przeczytales o v5 i teraz wiesz jak dziala sli? to przeczytaj poprzednie posty i ktomial racje?

a lamerem to jestes i twoje zachowanie jak i poziom twoich postow na to wskazuje tylko nie wiem po co probujesz tutaj siebie w jakis sposob wywyzszyc i czemu nie probujesz podwazac tego co kieruje do ciebie - twoje improwizjacje pograzaja cie coraz bardziej!

jak narazie to ty probujesz tutaj sie pokazac, ja nikogo nie obrazilem w przeciwienstwie do ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ,kart 2xVPU od Gigabyte chodza tylko na SPECJALNYCH plytach SLI ,pewnie tez Gigabyte :]

i moze wkladajac dwie takie karty mamy w kompie 4xVPU :lol:

to chyba LOL roku ,ciekawe jak te dwa chipy sie komunikuja przez drugie PCI-E ,moze w drugim gniezdzie sciezki zawracaja :]

karta bez sensu jak mysz w c...p...e

no ale Gigabyte zawsze blyszczal pomyslowoscia <_<

A ty jestes tak tepy czy tylko udajesz ?

Mowie cie , ze wtedy moi znajomi mieli zwykle 3dfx-y a nie voodoo2 SLI i podobne bajery .

Niektorym to trzeba pisac duzymi literami a i tak nie wiedza o co chodzi :lol:

a co to sa zwykle 3dfx-y ?

bo zwykly 3Dfx produkowal Voodoo 4mb ,Rush-a 6mb ,Voodoo2 8mb i 12mb , Banshe 16mb na AGP i PCI

,a

zwykly 3dfx produkowal Voodoo3 2000 na AGP i PCI ,Voodoo3 3000 ,Voodoo3 3500 ,Voodoo4 4500 32mb na AGP i PCI ,Voodoo5 5500 64mb na AGP i PCI ,oraz przymierzal sie do Voodoo5 6000 128mb

doskonale widac kto tu jest tepy i nieduczony ,probowales zablysnac ,ale zgasles

nawet nie potrafisz napisac z jakim niby 3dfx-em miala wygrywac TNT2pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomyslmy (moze z tym masz problem): masz karte z dwoma chipami, jedna karte z dwoma chipami, dzialaja w trybie sli, musza sie ze soba komunikowac, jak? bezposrednio, bo przez chipset plyty glownej byloby bez sensu i nieefektywnie, tak wiec po co plyta sli do jednej karty z dwoma chipami? czy do voodoo5 potrzebna byla plyta sli? a byly w ogole takie w tamtych czasach? NIE.

przeczytaj wypowiedz @KGB

jesli jednak jedna karta wymaga plyty sli to zycze powodzenia inzynierom NV, po co plyta sli do jednej karty? oni chyba nic sie nie nauczyli, przejeli 3dfxa i nawet nie potrafia zrobic czegos normalnego

przeczytales o v5 i teraz wiesz jak dziala sli? to przeczytaj poprzednie posty i ktomial racje?

jak narazie to ty probujesz tutaj sie pokazac, ja nikogo nie obrazilem w przeciwienstwie do ciebie

1600107[/snapback]

ad.1 ty jestes jakis dziwny normalnie mistrz siwata ameryke odkryles jakby nikt wczesniej tego nie wiedzial...

ale po co wspominasz o voodoo 5 skoro mowa jest tutaj o 2x6x00GT i plycie z sli potrzebnej do odpalenia takiego setupu !!!!

ad.2 no i widzisz po co sie klociles i pislaes te swoje brednie nie lepiej bylo najpierw przeczytac - inzynierem nie jestes wiec nie masz co byc ponad nimi

ad.3 kto mial racje? a czy ja zaczynalem pisac o V5 nie to ty na sile zaczynales sie bronic faktem ze V5 renderowal obraz w inny sposob niz 2x voodoo2 (bo ja caly czas mialem na mysli v2 co ci juz wczesniej napisalem)

ad.4 no niestety to ty zaczales ta afere probujac byc najmadrzejszym

pozatym ja bredni nie wypisuje a ty jeszcze do tego zaczynales sie wymadrzac w tematach o ktorych niemasz pojecia co mnie bardzo zdenerwowalo

PRZEPRASZAM jesli kogos obrazilem - to juz siewiecej niepowtorzy :wink:

ema ziom

UP.

hehe ,kart 2xVPU od Gigabyte chodza tylko na SPECJALNYCH plytach SLI ,pewnie tez Gigabyte :]

i moze wkladajac dwie takie karty mamy w kompie 4xVPU :lol:

1600203[/snapback]

KGB no niestety jest to nie mozliwe - nie mozna wlozyc 2 takich kart i cieszyc sie 4 gpu :)

tak na marginesie KGB

VPU - Ati

GPU - Nvidia

to chyba LOL roku ,ciekawe jak te dwa chipy sie komunikuja przez drugie PCI-E ,moze w drugim gniezdzie sciezki zawracaja :]

karta bez sensu jak mysz w c...p...e

no ale Gigabyte zawsze blyszczal pomyslowoscia <_<

1600203[/snapback]

Nie tylko GB wypuscil taka serie kart jest jeszcze paru innych producentow (asus, winfast o ile dobrzepamietam)

poztym pomysl o tyle dobry dla ludzi ktorzy chca cieszyc sie SLI a narzekaja np. na brak wolnych slotow PCI ktore zaslania jedna z kart graficznych.

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do tematu to w sumie mozesz zaczac uzasadniac globalnie czynniki wplywajace na aktualny koszt produkcji 6800  B)  B)  B) dales pomysl to - zaczynaj  :razz:

1599935[/snapback]

nie no :-) to było powiedziane wyłącznie retorycznie, przeicez nie chodzi nam by w czwartek (a dla niektorych to początek weekendu - czyt. dla mnie) rozpoczytac dystkusje. Jesli ktos sie interesuje logistyką, to poponuję odwolac sie do lancucha dostaw, do kosztów stalych i zmiennych, poza tym, to mozna by o tym naprawde duzo mowić. - ale nie w tym sens. Puentą bylo to iż na podstawie informacji z prasówki, naprawde nie jestesmy w stanie ukreslic "balansu" k.prod. miedzy jedno- a dwujajkowcami...po porstu wiekszość takich szczegolow jest objęta tajemnica handlowa... cokolwiek by nie pisano, sa to wylacznie interpretacje wlasne.

Ad glownego watku, zreszta jak napisalem wczesniej, nv i ati sa uczestniami (graczami) rynku globalnego. W ich intencji lezy by zarobic na swojej dzialalnosci kase , z ktorej zarobi ale i oplaci zobowiazania np. finansowe, inne umowy, umowy z prod. gier komputerowych, kontralkty handlowe, etc, ale takze we wspolnym interesie jest by nie "zarżnać" rynku, np poprzez "zrazenie" ponencjalnego klienta. I jeszcze jedna sprawa - zmienność - jednego dnia nv wypuscila udany model GF4ti4200 (w odpowiedzi na ati 8500, i w dodatku tanszy), pozneji mamy ati9700, pozniej znowu GF6, teraz GF7series, i czekamy na odpowiedz ATI...Jakbysmy nie wybierali, takie konglomeraty zawsze stosowaly i beda stosowac mechanizmy kontroli w postaci np oeli matematycznych (np w oparciu o badania operacyjne) powiazanych ze scislym marketingiem i wieloma innymi czynnikami. Jakbysmy nie wybierali, zawsze jestesmy zaszyfladkowani do okreslinej grupy, a "numer" wypuszczania nowych modeli jest sprecyzowany tak, by w obliczu gospodarki wolnorynkowej, przedsiebiorstwo maksymalizowalo zysk (ile wypuścić na rynek i jakie modele, by zarobić; jak promować, artykuly spossorowane, nowe technologie (konkurencja ne spi), marketing, wspolpraca z firmami wytw. gierki, specjalistyczne oprogramowanie, obniżki "STARYCH" kart ;) , itp)

To tyle o ile cos przekrecilem, to sorry ,niech ktos sprostuje. Ja w tej chwili sie spiesze - jak wspomnialem weekedndzik..

pozdro 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no :-) to było powiedziane wyłącznie retorycznie, przeicez nie chodzi nam by w czwartek (a dla niektorych to początek weekendu - czyt. dla mnie) rozpoczytac dystkusje. Jesli ktos sie interesuje logistyką, to poponuję  odwolac sie do lancucha dostaw, do kosztów stalych i zmiennych, poza tym, to mozna by o tym naprawde duzo mowić. - ale nie w tym sens. Puentą bylo to iż na podstawie informacji z prasówki, naprawde nie jestesmy w stanie ukreslic "balansu" k.prod. miedzy jedno- a dwujajkowcami...po porstu wiekszość takich szczegolow jest objęta tajemnica handlowa... cokolwiek by nie pisano, sa to wylacznie interpretacje wlasne.

Ad glownego watku, zreszta jak napisalem wczesniej, nv i ati sa uczestniami (graczami) rynku globalnego. W ich intencji lezy by zarobic na swojej dzialalnosci kase , z ktorej zarobi ale i oplaci zobowiazania np. finansowe, inne umowy, umowy z prod. gier komputerowych, kontralkty handlowe, etc, ale takze we wspolnym interesie jest by nie "zarżnać" rynku, np poprzez "zrazenie" ponencjalnego klienta. I jeszcze jedna sprawa - zmienność - jednego dnia nv wypuscila udany model GF4ti4200 (w odpowiedzi na ati 8500, i w dodatku tanszy), pozneji mamy ati9700, pozniej znowu GF6, teraz GF7series, i czekamy na odpowiedz ATI...Jakbysmy nie wybierali, takie konglomeraty zawsze stosowaly i beda stosowac mechanizmy kontroli w postaci np oeli matematycznych (np w oparciu o badania operacyjne) powiazanych ze scislym marketingiem i wieloma innymi czynnikami. Jakbysmy nie wybierali, zawsze jestesmy zaszyfladkowani do okreslinej grupy, a "numer" wypuszczania nowych modeli jest sprecyzowany tak, by w obliczu gospodarki wolnorynkowej, przedsiebiorstwo maksymalizowalo zysk  (ile wypuścić na rynek i jakie modele, by zarobić; jak promować, artykuly spossorowane, nowe technologie (konkurencja ne spi), marketing, wspolpraca z firmami wytw. gierki, specjalistyczne oprogramowanie, obniżki "STARYCH" kart ;) , itp)

To tyle o ile cos przekrecilem, to sorry ,niech ktos sprostuje. Ja w tej chwili sie spiesze - jak wspomnialem weekedndzik..

pozdro 4 all

1600384[/snapback]

konkretna odpowiedz na konkretny temat ktora powinna rozwiac wszytkie (niepotrzebne i troche przesadne) watpliwosci bo sam topic o monopolu Nvidii jest deko presadzony

nie od dawna wiadomo ze tacy potentanci kieruja rynkiem i nie odrazu wszystko co moga wypuszczaja na rynek (czasem z przyczyn technicznych a czasem z przyczyn marketingowych) - mozliwe ze i pewnie maja opracowana mniej wiecej cala kampanie na przyszle lata i wiedza co wprowadza np. za rok (ale jest to dopeiro w fazie planowania, czy "szlifowania") musza tak robic no i sztucznie wstrzymywac postep (o ile mozna to tak nazwac) zeby zarobic jak najwiecej kasy. Dane produkty wypuszczac wtedy kiedy bedzie na nie najwiekszy popyt. Nvidia zarobi na 7800GT i GTX no to pojawia sie 32 potoki lub szybciej wypuszczal jesli np. Ati wypusci cos mocniejszego - wprowadzenie teraz jeszcze szybszej karty niz aktualna flagowa konstrukcja byloby marketingowym nieporozumieniem ze strony Nvidii.

Edytowane przez Scoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na marginesie KGB

VPU - Ati

GPU - Nvidia

dlaczego taki podzial ?

myslalem ze GPU to z T&L ,a VPU bo jeszcze potrafi obliczac vertexy i shadery

ale w sumie nigdy nie wnikalem ,jedyny porzytek z T&L ze przyjel sie skrot GPU ,bo wczesniej trzeba bylo pisac "procesor graficzny"

poztym pomysl o tyle dobry dla ludzi ktorzy chca cieszyc sie SLI a narzekaja np. na brak wolnych slotow PCI ktore zaslania jedna z kart graficznych.

strasznie naciagane ,raptem jeden slot bywa zasloniety ,albo i wcale (bo przeciez tego drugiego gniazda pci-e x16 to juz nie mozna uzyc np. jako x1 - a moze sie myle i mozna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad.1 ty jestes jakis dziwny normalnie mistrz siwata ameryke odkryles jakby nikt wczesniej tego nie wiedzial...

ale po co wspominasz o voodoo 5 skoro mowa jest tutaj o 2x6x00GT i plycie z sli potrzebnej do odpalenia takiego setupu !!!!

a ty nadal swoje, przeczytaj watek od poczatku, mowa o karcie z dwoma chipami a nie dwoch kartach

ad.2 no i widzisz po co sie klociles i pislaes te swoje brednie nie lepiej bylo najpierw przeczytac - inzynierem nie jestes wiec nie masz co byc ponad nim

i znowu sie mylisz.... tak wyszlo ze jestem inzynierwem i po co sie odzywasz jak nie wiesz?

ad.3 kto mial racje? a czy ja zaczynalem pisac o V5 nie to ty na sile zaczynales sie bronic faktem ze V5 renderowal obraz w inny sposob niz 2x voodoo2 (bo ja caly czas mialem na mysli v2 co ci juz wczesniej napisalem)

znowu sie gubisz, wczesniej piszesz ze ja zaczalem ten watek a o czym ja pisalem? wlasnie o v5 a teraz piszesz ze miales co innego na mysli, to w koncu nie mam racji czy probujesz sie wybronic?

ad.4 no niestety to ty zaczales ta afere probujac byc najmadrzejszym

pozatym ja bredni nie wypisuje a ty jeszcze do tego zaczynales sie wymadrzac w tematach o ktorych niemasz pojecia co mnie bardzo zdenerwowalo

i znowu stwierdzasz... co ty moja matka jestes? lepiej sie zajmij soba

i to by bylo na tyle... nie mam zamiaru sluchac dalej twoich wywodow, mozesz sobie teraz pisac do woli i tak nie bede na to odpowiadal, bo po co... przeciez jestem lamerem i nie mam o tym zielonego pojecia....

eh cfaniaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak jak dis to dis trzeba isc za ciosem

no tak nawte jesli byly pewne niescislosci co do golonego przeslania twoich wczesniejszych wypowiedzi (w co watpie ale nie chce mi sie juz na ten temat dyskutowaci cztac twoich belkotow we wczesniejszych postach) ktorych nie mam zamiaru juz czytac bo juz bym nie dal rady

watpie by ktos dopatrzyl sie jakis powazniejszych niescislosci w moich wypowiedzsiach ale za to w twoich hehe to juz jest jazda bynajmniej nie ja napisalem ze karty high endowe sa po to by sie grzaly :P:P:P:P lub "kto teraz przy zdrowych zmyslach kupi intela? athlon 35stopni, ~2GHz a wydajnosc jak u Intela ~3GHz 60stopni!!! precz z NV!!" szkoda ze nic nie pisales na ten temat jak odpowiadalem na te twoje glupie posty uczepiles sie voodoo5 i porbujesz po mnie jechac ze to ja cos namieszalem :lol: :lol: :lol: jestem zbyt zrobiony zeby teraz o tym nawijac jutro rano sie odezw ei cie zdisuje jak nikogo innego

inzynier :mur: w branzy spozywczej

elo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bo mi jest takie cos niepotrzebne

i dlatego uwazasz, ze jest do bani? ciekawe...

tak

no to podziel sie swoimi wynikami, jaki konfig dorwales, w jakis sposob robiles pomiary?

tak, wzrost wydajnosci

tez...

zalezy co masz na mysli

j/w i jak ogolnie ewoluowalo, jezeli cos uwazasz za zle, znaczy sie wiesz na tyl duzo na dany temat, aby miec wlasnie takie, a nie inne zdanie... czyz nie?

wiem, zaleznie ood modelu, takie domowe energooszczedne niecalego kW,

nawet 0,4kWh, tylko, ze co ma pralka do kompa, nawet jezeli jest to przenosnia? chcesz gadac o pralkach znajdz sobie takie forum...

mamy wolnosc slowa, nie pasuje to nie czytaj

ale to nie jest hydepark, aby plesc bzdury i oczekwiac, ze ludzie beda klaskac lub przechodzic obojetnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scoon

uczepiles sie tego :

athlon 35stopni, ~2GHz a wydajnosc jak u Intela ~3GHz 60stopni

a to prawda bo na boxie 3200+ ma w okoliczach 40C i mniej ,a Presscot 3.0GHz trzyma temp powyzej 50C ,wiec cos w tym jest

moze to kwestia pomiarow plyty ,ale i tak amd teraz bardzo ladnie oszczedza energie ,co kiedys bylo raczej domena intela ,jednak od presscota cos im nie idzie w tym wzgledzie (wyjatkiem sa oczywiscie pentium-M)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam ze nie ma zadnego postepu w dziedzinie kart graficznych od lat. Postep to byl jak zmieniem herculesa na system z ega.... potem na vga. Kolejnym przelomem byly karty na vesa local bus. DLugie niesamowicie i wydajne. Wtedy na rynku byly calkiem inne marki. Trident, cirrus logic, pozniej s3. Malo kto z was pamieta pewnie rewolucje jaka wprowadzila karta s3 trio64v+ - dopalanie sprzetowe video. Na tamte czasy to bylo szokujace, mozliwosc pelnoekranowego ogladania filmow w formacie video for windows.

Duza zmiana byly tez karty z pamieciami sg zamiast sd.

Pozniej akcelelatory 3d zaczaly stawac sie popularne.. Od tamtej pory nie wiele jest postepu w tej dziedzinie. Szybsze uklady, dodatkowe efekty i to wszystko co oferuja nowe konstrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...