Skocz do zawartości
Wikktor

Czy Grozi Nam Monopol?

134 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy Grozi Nam Monopol?

• TAK
      27
    • NIE
      89
    • nie mam zdania
      2
    • a co mnie to obchodzi
      16

Rekomendowane odpowiedzi

A co nowego chcialbys otrzymac?? Wieksza wydajnosc + bardziej zaawansowane efekty graficzne, to wlasnie przyszlosc grafiki 3D. W 2d nic sie juz nie zmieni- nie starcza Ci svga + 32bit? Toz to juz jest optimum.

Moze tez narzekasz 'dla zasady' jak wiekszosc na polskich forach ,tylko dlatego, ze za nowinki trzeba dzis odpowiednio zaplacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam ze nie ma zadnego postepu w dziedzinie kart graficznych od lat. Postep to byl jak zmieniem herculesa na system z ega.... potem na vga. Kolejnym przelomem byly karty na vesa local bus. DLugie niesamowicie i wydajne. Wtedy na rynku byly calkiem inne marki. Trident, cirrus logic, pozniej s3. Malo kto z was pamieta pewnie rewolucje jaka wprowadzila karta s3 trio64v+ - dopalanie sprzetowe video. Na tamte czasy to bylo szokujace, mozliwosc pelnoekranowego ogladania filmow w formacie video for windows.

Duza zmiana byly tez karty z pamieciami sg zamiast sd.

Pozniej akcelelatory 3d zaczaly stawac sie popularne.. Od tamtej pory nie wiele jest postepu w tej dziedzinie. Szybsze uklady, dodatkowe efekty i to wszystko co oferuja nowe konstrukcje.

1601721[/snapback]

nie mart sie ,jak nam zafunduja przejscie na grafike wektorowa (czy co tam mieli zrobic) w grach to wszyskie bitmapowe dzisiejsze grafiki bedzie mozna do kosza wyrzucic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co nowego chcialbys otrzymac?? Wieksza wydajnosc + bardziej zaawansowane efekty graficzne, to wlasnie przyszlosc grafiki 3D. W 2d nic sie juz nie zmieni- nie starcza Ci svga + 32bit? Toz to juz jest optimum.

Moze tez narzekasz 'dla zasady' jak wiekszosc na polskich forach ,tylko dlatego, ze za nowinki trzeba dzis odpowiednio zaplacic.

1601830[/snapback]

Nie narzekam dla zasady. Moze jestem poprostu marudny. Kupuje nowe karty chyba z przyzwyczajenia, rano tak naszly mnie mysli na temat postepu. Kupujac ostatno x800xl nie czulem tego czegos co wiele lat temu kupujac vga;) Nie zapomne nigdy jak moglem ogladac zdjecia na komputerze lub ogladac filmy. Wtedy tez karty nie byly tanie, pamietam jak zaplacilem 450 marek za miro 40SV.

Czekam na przelom. Teraz marzy mi sie przejscie na prawdziwe 3 wymiary. Wyswietlacze 3d itp, sterowanie komputerem glosem. Moze to brzmi szalenie ale 15 lat temu nikt nie uwierzylby w gry o takiej jakosci obrazu i internecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze to brzmi szalenie ale 15 lat temu nikt nie uwierzylby w gry o takiej jakosci obrazu i internecie.

1602953[/snapback]

no szkoda ze internet ma ponad 40 lat

ale oficjalnie ujzal swiatlo dzienne w latach 80 (czy tam pare lat wczesniej) kiedy to Bob Cahn i Vinton Cerf (zwnay ojcem internetu) opracowali protokoł TCP/IP ktory jest używany do tej pory. Wtedy tez pojawily sie pierwsze komercyjne zastosowania sieci (sieci ktora zostala opracowana duzo lat wczesniej) ktora w latach 80'tych zostala nazwana Internet(em).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uwazam ze nie ma zadnego postepu w dziedzinie kart graficznych od lat. Postep to byl jak zmieniem herculesa na system z ega.... potem na vga. Kolejnym przelomem byly karty na vesa local bus. DLugie niesamowicie i wydajne. Wtedy na rynku byly calkiem inne marki. Trident, cirrus logic, pozniej s3. Malo kto z was pamieta (...)

1601721[/snapback]

oj pamietaja tacy pamietają :) Cirrus Logic 5430 na PCI bodajrze 512 kb na pokladzie, co w 800x600 mial cale 24 bity (o ile sie nie myle):P!! To byl wtedy chicior!!

Nostalgia.. :rolleyes:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj 800x600 w 24 bitach to ty na 512kB nie osiągniesz - z tego co wiem to chyba 2MB min :) Ale sam miałem CL5446 - miał akcelerację MPEGów jak S3 TrioV+ - to był giganyczny przeskok wydajniściowy z Tridenta 512 :) Wreszcie okienka w windzie się nie przemalowywały tylko po prostu pojawiały hihi

Edytowane przez SikohR78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie narzekam dla zasady. Moze jestem poprostu marudny. Kupuje nowe karty chyba z przyzwyczajenia, rano tak naszly mnie mysli na temat postepu. Kupujac ostatno x800xl nie czulem tego czegos co wiele lat temu kupujac vga;) Nie zapomne nigdy jak moglem ogladac zdjecia na komputerze lub ogladac filmy. Wtedy tez karty nie byly tanie, pamietam  jak zaplacilem 450 marek za miro 40SV.

Czekam na przelom. Teraz marzy mi sie przejscie na prawdziwe 3 wymiary. Wyswietlacze 3d itp, sterowanie komputerem glosem. Moze to brzmi szalenie ale 15 lat temu nikt nie uwierzylby w gry o takiej jakosci obrazu i internecie.

1602953[/snapback]

wiesz nikt ci nie kaze kupowac co 6 miesiecy nowej karty :) to zrozumiale ze wtedy nie czuje sie tego dreszczyku emocji :)

w marcu wymienialem moja zasluzona juz platforme (duron 800, 256mb ramu, radeon 9000 /przedtem tnt2pro/) i dla mnei to bylo przezycie :) wczesniej, zanim mialem durona 800, przez 4 lata mialem Pentium 200MMX, S3 Virge :). durona 800 tez mialem prawie 4 lata (3.5 dla scislosci). oczywiscie tego kompa juz nie planuje miec 4 lata :) w marcu przyszlego roku zmienie pewnie karte na jakeigos 6800 ultra or smth....

a wiec to o czym mowisz to jest kwestia indywidualna w przypadku kazdej osoby

no i oczywiscie w obu przypadkach czulem dreszczyk pelen emocji :D

Edytowane przez alcapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj 800x600 w 24 bitach to ty na 512kB nie osiągniesz - z tego co wiem to chyba 2MB min :) Ale sam miałem CL5446 - miał akcelerację MPEGów jak S3 TrioV+ - to był giganyczny przeskok wydajniściowy z Tridenta 512 :) Wreszcie okienka w windzie się nie przemalowywały tylko po prostu pojawiały hihi

1609101[/snapback]

moze sparafrazuje nieco powiedzienie: " sad sadem, ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie" a wszystko w kierunku glownego watku, ze jednak konkurencja wolnorynkowa (zdrowa) ma przeciez korzysci przynosic dla odbiorcy finalnego (konsumenta)...wiec ...niech tocza boje, bo ja chetnie przesiadlbym sie na cos innowacyjnego , typu tv color--> na tv color + wrazenie odbierania (niektorych- tych zdrowych) zapachow. Byc moze VR posunie sie w kierunku pelnej percepcji na bazie zmyslow ludzkich...pozyjemy zobaczymy :> <rooleyes>

Ot troszke SF

:>

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że o monopolu na karty graficzne nie ma mowy... Wystarczy spojrzeć na nowości jakie przyszykowało ATI, czyli:

- CrossFire jako odpowiedź na jakiś badziew SLI NVidii...

- Nowy chipset R520 oparty na technologi 0,90 nm

Wydajność najnowszych kart z serii ati wg. obiektywnych testów rozniesie nawet najnowsze szajsy NVidii... Poza tym cena jest również konkurencyjna...

Poza tym ATI w swym projekcie CrossFire dała użytkownikowi możliwośćprzyszłego rozbudowania grafiki przez wymiane tylko 1 karty a nie jak w przypakq SLI NVidii należy wymnienić obie karty na nowe...

Więc nie ma obaw... Nie czeka nas straszna przyszłość oparta na technologii NVidii :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze pominalem ten watek, dobrze ze go odkopales.

Ciekawa jest nie ze wzgledu na temat bo jest bezsensowny ale na zawarta w nim dyskusje.

Niektorzy popisali bzdury ale od niektorych duzo sie dowiedzialem.

Dodam tylko Cviek, ze jest wrecz odwrotnie z Crossfire i SLI.

W Crossfire MUSiSZ kupic karte matke, a w przypadku NV zwyklego GF takiego jakiego juz masz (oczywiscie przystosowanego do SLI - ale nikt nie kupi karty z SLI jezeli nie planuje pozniej rozbudowy).

Generalnie wychodzi na to samo.

Dodam tylko od siebie zeby nie bylo OT, ze nie ma mowy narazie o monopolu jednej firmy.

NV sie wybronila po swojej wpadce z FX`ami wiec jakis tam kapital ma.

Delikatnie sie odkula za pomoca GF6 (ktos wspominal, ze nic nie daja patenty 3Dfx`a ? ) oraz nadal sie odkuwa i bedzie za pomoca GTX`ow i SLI.

I ktos kto mysli, ze firmie nie jest potrzebny sztandarowy produkt ten sie myli. Mnie rowniez interesuja karty rynku medium i low mainstreame w cenach maxymalnie do 500PLN.

Ale sprzet HIGHEND jest bardzo wazny dla firmy. Patrzymy przez pryzmat polski ale to jest blad. Wchodzac na zachodnie lub amerykanskie fora widze sprzety w wielkiej przewadze HIGHENDOWE.

Merca S-classe rowniez nie produkuje sie dla srednio zarabiajacych ale przez to firme uznaje sie za wysokiej klasy nawet kupujac stara 190`tke.

I nikt nie chcialby aby istnial monopol bo wiemy dokladnie czym to grozi (M$ i TPSA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim monopolu można nawet skorzystać. Gdyby karty podrożały o 100% - 150% albo i więcej producenci gier napewno by na tym nie skorzystali i zajeli by sie bardziej optymalizacją kodu niż tworzeniem niedopracowanych silników do gier. Mieliby więcej czasu na stworzenie jednego dobrego engine-nu, bo przecież żaden monopolista nie wypuszczałby co pare miesiency nowego chipsetu o nowych możliwościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam sie, ze nie znajdziesz dzis drugiej takiej gry jak quake1 z tak zoptymalizowanym kodem sieciowym, swietnym klientem (ezQuake), modami, tak znikoma iloscia bugow......

wiem, bo sam gram w q1 od '98.

Edytowane przez alcapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje Kaeres... oczywiście... mój błąd... Z tym, że ja chciałem zauważyć, iż gdy już się kupi płyte główną pod CrossFire'a no to oczywiście należy kupić potem karte matke z edycji CrossFire... ale 2 karta pozostaje do wyboru przez użytkownika... Takie były przynajmniej założenia... A w SLI przy wymianie kolejnej grafy trzeba kupić już 2 nowe karty...

Jednak jak patrzyłem na płyty pod CrossFire'a to narazie nie ma czego podziwiać... Poza tym nie doczytałem nigdzie czy może sama karta matka może działać na tej płycie samodzielnie?? może ktoś zna odpowiedź??

narazie nie ma co poszukiwać przeciwnika dla GF 7800 GTX... Trzeba poczekać na odpowiedź ATI w formie R520 żeby móc cokolwiek więcej powiedzieć..

Bo tak naprawde to testy przedpremierowe mogą ładnie namieszać a po wyjściu samych kart może sie zrobić inaczej niż założenia testów...

Ale dzięki temu, że nie mamy (przynajmniej narazie i narazie się też nie zapowiada) monopolu na rynku kart graficznych to możemy się cieszyć ciągle spadającymi cenami... Bo trzeba przyznać, że ceny kart z serii X850.... są już lekko za wysoki w porównaniu z ich odpowiednikami NVidii. Więc z tego że nie mamy monopolu jak już wielu zauważyło należy sie tylko cieszyć...

A i jeszcze do mojego wcześniejszego posta... Ładną gafe strzeliłem: zazmiast technologi 90nm przerobiłem ją na 0.90nm :) ale może i do czegoś takiego kiedyś technika dojdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...