SzymonX-web Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Witam na moim dysku 200Gb miałem windowsa xp i pojawiał mi się jakiś błąd po angielsku że mam wsadzić dysk systemowy pomimo że dysk był jednen, był na masterze i miał zainstalowany system. Użyłem fixmbr i fixboot na nic. Później usunołem partycje i utworzyłem na nowo i sformatowałem i zaczołem instalować. Skopiowało pliki potrzebne do instalacji i uruchomiło komputer ponownie i znowu pojawił się błąd że mam włożyć dysk systemowy. Próbowałem tak kilka razy ale bez skutku :( :( :( . Teraz zainstalowałem na moim dysku(dostałem go dzisiaj)80Gb. I wykrywa mi partycje z tamtego dyysku(miałem dwie jedną 180gb a drugą na system 5GB) i ta 1działa ta truga jest pusta ale tez działa pliki z niej działają. I teraz pytanie co mam zrobić aby zainstlować system na tamtym dysku(200GB) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Proponuję użycie narzędzi diagnostycznych producenta dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 W jakim systemie plików masz te partycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonX-web Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Proponuję użycie narzędzi diagnostycznych producenta dysku. 1594783[/snapback] To nic nie da. W jakim systemie plików masz te partycje? 1594813[/snapback] W ntfs jak sformatuje to nic nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Tylko nie mów, że formatujesz ją z dosa. W dosie nie sformatujesz ntfs-a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x3n Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 no popatrz.. widocznie mam jakas super limitowana wersje Partition magica na dyskietkach ktora moze formatowac ntfsa z dosa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Teraz zainstalowałem na moim dysku(dostałem go dzisiaj)80Gb. I wykrywa mi partycje z tamtego dyysku(miałem dwie jedną 180gb a drugą na system 5GB) i ta 1działa ta truga jest pusta ale tez działa pliki z niej działają. I teraz pytanie co mam zrobić aby zainstlować system na tamtym dysku(200GB) 1594730[/snapback] Popraw jesli źle zrozumiałem. Masz na dysku 200GB takie partycje: [180GB NTFS dane - partycja 1][5GB NTFS system - partycja2] i usiłujesz na tym zainstalować system windowsXP bezSP1/2?? Jeszcze raz: pierwsza partycja ma 180GB? a system ma być na drugiej? ... no to życzę szczęścia :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 A gdzie napisał że używa Partition magica? a może są na nim bad sectory? jak pisze że dysk działa a system nie chce wstać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Posłuchaj DeTe i zrób skan powierzchni dysku programem od producenta. Pewnie masz Bady i system nie chce się zainstalować. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
:Focus Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) Haha... WinXP standardowo obsługuje dyski nie większe niż 137gb (coś koło tego) i żeby wykrył dysk 200gb musisz zainstalować SP1 lub SP2. Najlepiej jest zintegrować płytkę instalacyjną z SP1 i już podczas instalacji widać cały dysk. Ot cała filozofia... Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez :Focus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonX-web Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Popraw jesli źle zrozumiałem. Masz na dysku 200GB takie partycje: [180GB NTFS dane - partycja 1][5GB NTFS system - partycja2] i usiłujesz na tym zainstalować system windowsXP bezSP1/2?? Jeszcze raz: pierwsza partycja ma 180GB? a system ma być na drugiej? ... no to życzę szczęścia :lol: 1595368[/snapback] Kurde wyjaśniać wam wszystko. Partycje dziele w instalatorze z sp2 a instaluje bez sp2. Tak trudno pomyśleć. I nie odbiegajcie od tematu PS:Mam Dysk serial ata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 NIe odbiegając od tematu przeczytaj kilka ostatnich postów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriannn87 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Jak zintegrować płytkę instalacyjną z SP1 (mam ten sam problem co kolega)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Hmmm... A może po prostu ustaw sobie w BIOSIE bootowanie z tego dysku, na którym masz zainstalowany system ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriannn87 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Dobra, to ja może opiszę całą sytuację u mnie. Miałem dysk 80 GB, kupiłem 200GB i używałem go jako drugi (system pozostawiłem na 80-tce). Ostatnio sprzedałem 80-tkę i zostawiłem sobie tylko 200-tkę na której miałem 3 partycje FAT32 (195 GB, 1 GB i 4 GB na system). Odpaliłem instalatora Windy XP i zobaczyłem, że nie widzi mi żadnych partycji i że dysk jest ograniczony do 137 GB. Utworzyłem nową partycję przy pomocy instalatora Windy wycinając 3 GB z rzekomego 'obszaru niepodzielonego na partycje'. Instalator skopiował pliki, zrestartował kompa i ... [gluteus maximus]. "Błąd ładowania systemu operacyjnego". Zrobiłem jeszcze to samo przestawiając zworkę na dysku na ograniczenie pojemności do 32 GB, niestety efekt był ten sam. Co robić? HELP ! (pilne) Sprzęt jak w podpisie (poza dyskiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Na pewno z dobrego dysku masz w BIOSIE ustawione bootowanie systemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriannn87 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 No halo, przecież mam tylko 1 dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriannn87 Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...u++operacyjnego To chyba wszystko wyjaśnia. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Jak zintegrować płytkę instalacyjną z SP1 (mam ten sam problem co kolega)? 1604136[/snapback] W przyklejonym temacie o SP2 dla Windowsa XP jest opisana integracja Windy i SP2. Są cztery sposoby na integrację, więcej dowiesz się w wspomnianym już topicu, a także w dziale FAQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...