Skocz do zawartości
SzymonX-web

Instalacja Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na moim dysku 200Gb miałem windowsa xp i pojawiał mi się jakiś błąd po angielsku że mam wsadzić dysk systemowy pomimo że dysk był jednen, był na masterze i miał zainstalowany system. Użyłem fixmbr i fixboot na nic. Później usunołem partycje i utworzyłem na nowo i sformatowałem i zaczołem instalować. Skopiowało pliki potrzebne do instalacji i uruchomiło komputer ponownie i znowu pojawił się błąd że mam włożyć dysk systemowy. Próbowałem tak kilka razy ale bez skutku :( :( :( . Teraz zainstalowałem na moim dysku(dostałem go dzisiaj)80Gb. I wykrywa mi partycje z tamtego dyysku(miałem dwie jedną 180gb a drugą na system 5GB) i ta 1działa ta truga jest pusta ale tez działa pliki z niej działają. I teraz pytanie co mam zrobić aby zainstlować system na tamtym dysku(200GB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz zainstalowałem na moim dysku(dostałem go dzisiaj)80Gb. I wykrywa mi partycje z tamtego dyysku(miałem dwie jedną 180gb a drugą na system 5GB) i ta 1działa ta truga jest pusta ale tez działa pliki z niej działają. I teraz pytanie co mam zrobić aby zainstlować system na tamtym dysku(200GB)

1594730[/snapback]

Popraw jesli źle zrozumiałem.

Masz na dysku 200GB takie partycje:

[180GB NTFS dane - partycja 1][5GB NTFS system - partycja2]

i usiłujesz na tym zainstalować system windowsXP bezSP1/2??

Jeszcze raz: pierwsza partycja ma 180GB? a system ma być na drugiej?

... no to życzę szczęścia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha...

WinXP standardowo obsługuje dyski nie większe niż 137gb (coś koło tego) i żeby wykrył dysk 200gb musisz zainstalować SP1 lub SP2. Najlepiej jest zintegrować płytkę instalacyjną z SP1 i już podczas instalacji widać cały dysk.

Ot cała filozofia...

Edytowane przez :Focus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw jesli źle zrozumiałem.

Masz na dysku 200GB takie partycje:

[180GB NTFS dane - partycja 1][5GB NTFS system - partycja2]

i usiłujesz na tym zainstalować system windowsXP bezSP1/2??

Jeszcze raz: pierwsza partycja ma 180GB? a system ma być na drugiej?

... no to życzę szczęścia :lol:

1595368[/snapback]

Kurde wyjaśniać wam wszystko. Partycje dziele w instalatorze z sp2 a instaluje bez sp2. Tak trudno pomyśleć. I nie odbiegajcie od tematu

PS:Mam Dysk serial ata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to ja może opiszę całą sytuację u mnie. Miałem dysk 80 GB, kupiłem 200GB i używałem go jako drugi (system pozostawiłem na 80-tce). Ostatnio sprzedałem 80-tkę i zostawiłem sobie tylko 200-tkę na której miałem 3 partycje FAT32 (195 GB, 1 GB i 4 GB na system). Odpaliłem instalatora Windy XP i zobaczyłem, że nie widzi mi żadnych partycji i że dysk jest ograniczony do 137 GB. Utworzyłem nową partycję przy pomocy instalatora Windy wycinając 3 GB z rzekomego 'obszaru niepodzielonego na partycje'. Instalator skopiował pliki, zrestartował kompa i ... [gluteus maximus]. "Błąd ładowania systemu operacyjnego". Zrobiłem jeszcze to samo przestawiając zworkę na dysku na ograniczenie pojemności do 32 GB, niestety efekt był ten sam. Co robić? HELP ! (pilne) Sprzęt jak w podpisie (poza dyskiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zintegrować płytkę instalacyjną z SP1 (mam ten sam problem co kolega)?

1604136[/snapback]

W przyklejonym temacie o SP2 dla Windowsa XP jest opisana integracja Windy i SP2. Są cztery sposoby na integrację, więcej dowiesz się w wspomnianym już topicu, a także w dziale FAQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi