Skocz do zawartości
Świder

Moje Diy Audio, Czyli Jak Się Chce To Się Da :)

Rekomendowane odpowiedzi

@Pelzak

A co z separacją między kanałami? Przecież ulegnie ona wtedy pogorszeniu. Ja zostosowałbym oddzielny przedwzmacniacz stereo i dopiero na jego wyjściu zrobił takie mostkowanie, ale nie 2 rezystorami tylko 2 kondensatorami.

1605227[/snapback]

też sie nad tym zastanawiałem... ale po przeprowadzeniu testów okazało sie że przesłuch jest żaden... :)... nie bedę się kłóćił o to jaką rezystancję tam dałem.. ale bodajże 2x10k (a może 47k). Tak czy siak sub jest 2 kanałowy.. i nie był na allegro :D. Swego czasu miałem podłaczone 2 kompy pod 1 sub... :D i grało całkiem znamienicie :lol: (lewe kanały z 2 kart muzycznych)

jesli chodzi o przesłuchy to montowałem kiedyś kino domowe (dekoder "dolby" surround)na wzmacniaczach operacyjnych i matrycy rezystorowej... tam to dopiero powinny być przesłuchy.. a grało całkiem znośnie... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że udało mi sie po wielkich trudach dotrzeć do świdrzanej norki i przeprowadzić odsłuch wyłamie sie i napisze 1001 posta ;]

Zadziwijące brzmienie ma całość, myślałem ze to bedą jaieś popierdóły a tu miłe rozczarowanie ;] sub daje po uszach, ale i te mniejsze "pierdki" mają spory potencjał i spokojnie mogą zastąpić stare bydlackie altusy ;]

ocena 5+ :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladne :) Najbardziej mi sie wzmak podoba, bo jestem zwolennikiem wszystkiego, co nie ma obudowy ;] Ja bylem dzis ze swoim Technicsem w serwisie u znajomego, to sie okazalo, ze zawieszenie peklo. Skleil, ale nim spoiwo wyschnie, to musze sie zadowolic gra na jednym glosniku :D Jutro odpale dopiero, ale juz nie bede tak szalal :wink:

PS. D.I.Y. rzadzi i tez robie samemu, co sie da, ale warsztat mam ubogi, wiec na razie jest to niewiele rzeczy. Poza tym rodzice by mnie chyba wygonili z domu, jak bym im cos pilowal i sklejal ;> Te glosniki to Ci drozej wyszly niz moje Technicsy (250zl wzmak i 250 glosniki, wszystko z podpisu, jest na fotkach), ale jednak zawsze jest ogromna satysfakcja, ze sie to samemu poskladalo :lol2:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, gdzie tam drogo... ja płace za jakość... nie jest to sprzęt high-end, ale mieści się w średnim przedziale... a jakbym kupował ze sklepu.. to bym ponad dwa razy tyle zapłacił... ;)

jvt-> te technicsy nie muszą być przecież drogie.. bo raz... mała moc.. dwa.. technics nigdy niespecjalizował się w głośnikach... napewno są lepsze niż "bajerzaste" wieże... ale nic specjalnego to nie jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jvt-> te technicsy nie muszą być przecież drogie.. bo raz... mała moc.. dwa.. technics nigdy niespecjalizował się w głośnikach... napewno są lepsze niż "bajerzaste" wieże... ale nic specjalnego to nie jest :P

1625922[/snapback]

Do malego mieszkania w bloku sa idealne ;] I tak ludzie sie dra, zebym sciszyl :P Ja jestem jak najbardziej z nich zadowolony. Jak bym mieszkal w domku, jak Ty, to na pewno by kolo mnie jakies mocniejsze wynalazki staly :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa....DIY rulez...

Takie tam, moje wypociny, coby nie zakładać nowego tematu a się pochwalić ;) Wzmak i kolumny jak w podpisie, sub na stx 20-120-8 AW. Nic ciekawego :)

Dołączona grafikaDołączona grafika

A to niżej ciągle czeka na wykończenie (po poprawkach się zawezme...chyba)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzmak... obudowa raczej... ładna.. taka skromna... ja kupiłem alu... blacha 5ka... teraz to będe zbijał... ale troche roboty mnie z tym czeka...i moje to raczej bardziej bydle będzie... ;)

sub... ładniutki... fajnie rozwiązany... ;) tylko "starł" się troche... ;)

Kończ te podłogówki... bo niezłe cacka z tego będą ;)

Ps. Widziałem Cie bodajże na diyaudio :P znawca tematu... ;) ja tam tak zaczynam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzmak... obudowa raczej... ładna.. taka skromna... ja kupiłem alu... blacha 5ka... teraz to będe zbijał... ale troche roboty mnie z tym czeka...i moje to raczej bardziej bydle będzie... ;)

1626028[/snapback]

Hm, mogę wiedzieć w jakiej cenie kupiłeś to alu, czy z docięciem czy bez, jak się prezentuje?

sub... ładniutki... fajnie rozwiązany... ;) tylko "starł" się troche... ;)

1626028[/snapback]

eeee tam, wina lampy błyskowej :P

Ps. Widziałem Cie bodajże na diyaudio :P

1626028[/snapback]

Tam też ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, sorry że nie na temat ale skorzystam ze świeżego wątku, gdyż ktoś tu zaglada i ma wiedze. Chodzi mi o taki motyw, że posiadam wieże Panasonic SC-PM22, kolumny zbudowane są z dwóch głośników LOW i HIGH, oba są 6 ohmowe (czy jak to sie pisze ;) ) LOW ma 20W a HIGH 10. Kazdy głośnik w kolumnie podłączony jest do wieży osobnymi kablami, czyli kabel czincz z HIGH i kabel zwykly LOW. I chce podłączyć do więży kolumny SONY (chyba 25W) i też jest 6 ohmowa, tylko że od niej jest jeden kabel (+/-) normalne. I moje pytanie: gdzie mam podłączyć do więży te głośniki SONY?? pod LOW czy HIGH. Wiem oczywiście ze szeregowo, tylko właśnie pod jaki?? I czy nic się nie stanie ani z wieżą i ani z głośnikami SONY??

bardzo proszę o szybką pomoc

wielkie dzieki i pozdrawiam

łoki podłączyłem do jednego to same basy, podłączyłem do drugiego to same soprany cholerka. Nie wiem po co podzielili w ten sposób nagłośnienie, może jakiś dziwny system dźwięku?? Więc jak to podłączyć, bo przecież jakoś musi sie dać, prawda??

pomóżcie proszę!!!!!!1

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie myślałem o jakiejś kostce albo czymś ale mam wrażenie że jakieś zwarcie zrobie ale nie jestem pewien. Poprostu głośniki w Panasonicu nie są połączone szeregowo i mam wrażenie że jak się styknie to nie bedzie działać.

esh0: tak na kolumnach Panasonic napisane jest Bi-AMP SYSTEM SUPER WOOFER a kolumny Sony są normalne szeregowo połączone. I jak mam to podłączyć żeby działało i nic sie nie spaliło?? :?

Edytowane przez Hesos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja się pochwle swoim sprzetem, który jest nadal w trakcie prac i modyfikacji narazie tylko jedna kolumna prawie skończona i wzmacniacz a'la esh0, ktorego zdjęcia nie mam

Moze zarazicie sie sami tym pieknym hobby :)

1632864[/snapback]

Ładnie, ładnie, moze troszke bardzoej to opiszesz? Najlepiej by było, gdybys założył swoj własny topic i to zaprezentowal, nie mieszajmy sie Świdrowi ;) Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi