Skocz do zawartości
Worms14

Kino Domowe Yamaha Rx-v496

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Mam mały problem. Posiadam Yamahe RX-V496, udało mi się w końcu rostawić głosniki, lecz nie tak jak należy, inaczej też nie moge, wiec musze dobrze ją skonfigurowac.

W lini prostej do lewego i prawego przodu mam 5 metrów, do centralnego 3 metry, a do tyłow 1.5 metra. Chciałbym żeby dzwięk docierał do mnie w jednakowym czasie ze wszystkich głosników, lecz nie wiem, jak tymi ustawieniami w "ms" sie obchodzić(czego najlepiej słuchać, podobno wymagany system DolbyDigital). Troszke też jest to dziwnie zrobione , bo na dobrą sprawe głosnośc kazdego głosnika moge zmienić, a co do milisecund to mam tylko 2 zakładki: CNTR DELAY zakres od 0 do 5ms, oraz DELAY zakres jest zmienny od 0 do 15ms.

Prosze o pomoc w poprawnym skonfigurowaniu kina domowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazde 30cm, o jakie głośnik (center, rear) jest bliżej od głośników frontowych odpowiada 1ms opóźnienia jakie należy ustawić w amplitunerze.

Fronty - 5m

Center - 3m = 6~7ms

Rear - 1.5m = 11~12ms

1595640[/snapback]

Dzięki za odpowiedż, wnioskuję że te dane jakie mi podałeś to już są z wyliczenia rozmieszczenia moich głośników i takie mam wprowadzić?

Jeżeli tak to jest problem:

Center-6~7, pewnie u mnie jest CNTR DELAY- ale zakres tak jak pisalem od 0 do 5ms

Rear - 1.5m = 11~12ms , no fajnie , ale nie weim którą opcją w amplitunerze mam to rególować, może to to: DELAY zakres pd 0 do 15?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi