Worms14 Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Witam wszystkich serdecznie. Mam mały problem. Posiadam Yamahe RX-V496, udało mi się w końcu rostawić głosniki, lecz nie tak jak należy, inaczej też nie moge, wiec musze dobrze ją skonfigurowac. W lini prostej do lewego i prawego przodu mam 5 metrów, do centralnego 3 metry, a do tyłow 1.5 metra. Chciałbym żeby dzwięk docierał do mnie w jednakowym czasie ze wszystkich głosników, lecz nie wiem, jak tymi ustawieniami w "ms" sie obchodzić(czego najlepiej słuchać, podobno wymagany system DolbyDigital). Troszke też jest to dziwnie zrobione , bo na dobrą sprawe głosnośc kazdego głosnika moge zmienić, a co do milisecund to mam tylko 2 zakładki: CNTR DELAY zakres od 0 do 5ms, oraz DELAY zakres jest zmienny od 0 do 15ms. Prosze o pomoc w poprawnym skonfigurowaniu kina domowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[PEDRO] Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Kazde 30cm, o jakie głośnik (center, rear) jest bliżej od głośników frontowych odpowiada 1ms opóźnienia jakie należy ustawić w amplitunerze. Fronty - 5m Center - 3m = 6~7ms Rear - 1.5m = 11~12ms Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Kazde 30cm, o jakie głośnik (center, rear) jest bliżej od głośników frontowych odpowiada 1ms opóźnienia jakie należy ustawić w amplitunerze. Fronty - 5m Center - 3m = 6~7ms Rear - 1.5m = 11~12ms 1595640[/snapback] Dzięki za odpowiedż, wnioskuję że te dane jakie mi podałeś to już są z wyliczenia rozmieszczenia moich głośników i takie mam wprowadzić? Jeżeli tak to jest problem: Center-6~7, pewnie u mnie jest CNTR DELAY- ale zakres tak jak pisalem od 0 do 5ms Rear - 1.5m = 11~12ms , no fajnie , ale nie weim którą opcją w amplitunerze mam to rególować, może to to: DELAY zakres pd 0 do 15? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[PEDRO] Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Za opóźnienia odpowiada opcja DELAY Jeżeli center delay ma max wartość - 5ms a przyjmijmy, że powinno być 6ms (z moich wyliczeń) to: - oddal center o 30cm (co da dodatkową 1ms) - przybliż fronty o 30cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Ok dzięki że mi to wszystko wyjasniłeś, tak też zrobie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...