Skocz do zawartości
raist007

A7V8X czy A7N8X from ASUS ???

Rekomendowane odpowiedzi

czytalem conieco o tych plytkach bo sam mialem zamiar jedna z nich kupic ale stwierdzilem ze czekam do 1 kwartalu 2003 bo ma wyjsc chipset kt400a (o ile bedzie sie tak nazywal) no ale mowa tutaj o konkretnych modelach. Osobiscie wybralbym asusa a7n8x chocby z tego powodu ze posiada dual channel ddr i w trybie 166/166 ma naprawde wysokie noty!!! Wada tej plytki jest to ze procesor a raczej gniazdo socket umieszczone jest w troche glupim miejscu (b. blisko brzegu plyty) moze byc problem z zalozeniem duzego radiatora czy wogole z zalozeniem radiatora poniewaz zapinka jest od gornej strony a co za tym idzie zasilacz moze przeszkadzac no chyba ze ktos ma big towera. Jesli ta plyta ma jakies wady to sa to wady praktyczne natomiast jesli chodzi o wydajnosc i stabilnosc to jest jak najbardziej OKI!!!

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem fakt o tej a7v8x, a co do zakupu to bym radzil jak koledzy wyzej by poczekac bo na 1 kwartal 2003 wchodzi cos wnoszacego nowa jakosc jak to sie mowi ;) wiemy o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm, mam do niej zamiar dokupic Radeona 9700 PRO od Gigabyte i nie nie wiem kurcze. Czy nie lepiej kopic jednak te plytke na KT400 niz na nforce 2. Pozatym zakopilem juz coolera CNPS-6000Cu od Zalmana, a on jest duzy, tzn rozlozysty i nie wiem czy faktycznie mi nie zawadzi o cos przez to ulozenie gniazda od proca na plycie. Tak ogladalem zdecia i nie wiem czy nie zawadzi mi o radiator od chipsetu. Jest dosc wysoki bo nie ma wentylka. Hmmmmmm. Nadal nie wiem ktora lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>. A o co chodzi z ta nowa jakoscia w pierwszym kwartale 2003. Czy KT400A bedzie taki rewelacyjny ??? Nie sadze zyby byl o niebo lepszy od KT400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze mobo na nforce2- mocno przyszlosciowa plyta (imho jednak lepiej niz kt400 bedzie chodzila z thoroughbredami na 166 mhz), a kt400a niewiele wniesie - obsluge dual ddr i jakichs pare <span style="color:red;">[ciach!]</span>l moze, max wzrost wydajnosci ramu 5% (jak w ogle cos wzrosnie), ja czekam na epoxa ep-8rda+ na nforce2 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja czekam na epoxa ep-8rda+ na nforce2 ;)

Widze Holman że mamy ten sam gust. :)

Ten epox bedzie niezly tylko nie wiadomo jednej rzeczy: czy będzie możliwość zablokowania AGP/PCI na stałe tak jak to jest w Asusie A7N8X.

Asus zrobil najlepsza moba na Nforce i tak samo zrobil z Nforce 2 :) .

Inni producenci jakos dlugo wypuszczaja plyty na tym chipie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten epox bedzie niezly tylko nie wiadomo jednej rzeczy: czy będzie możliwość zablokowania AGP/PCI na stałe tak jak to jest w Asusie A7N8X.

Asus zrobil najlepsza moba na Nforce i tak samo zrobil z Nforce 2 :) .

Inni producenci jakos dlugo wypuszczaja plyty na tym chipie .

Z ocenianiem kto zrobił najlepszą płytę na Nforce 2 lepiej poczekajmy, bo nie wszyscy producenci jeszcze takowe wypuścili.

W asusie brakuje mi możliwości zmiany Vcore powyżej 1.85V. Epox ma mieć możliwość zmiany Vcore do 2.0V, ale jeśli Epox nie będzie miał możliwości blokady AGP/PCI to jednak wezmę Asusa.

A tak pozatym to Asus też jest bardzo dobry. Szczególnie rozwala mnie ten dźwięk który jest na płycie, podobno jest lepszy od Audigy 2.

A tak przy okazji to nie wiecie gdzie można kupić tego Asusa A7N8X wysyłkowo, oprócz komputronika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal pozostal problem osadzenia radiatora CNPS-6000Cu (Zalman) na procu. Chyba zahaczy o radiator od chipsetu. Moze ktos z posiadaczy A7V333 czy A7V8X wypowie sie jak wysoki jest radiator od chipsetu.

Wedlug precyzyjnych pomiarow jakich dokonalem na swojej mobo ;) , wychodzi 3 cm( liczac wysokosc od laminatu ) , temp wynosi 32 stopnie i jest to super pomysl Asusa ze nie daje wiatraka .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blokada agp jest bo czytalem juz instrukcje tego epoxa :), pci nie ma z tego co widzialem:( (na razie w ogole blokady pci nie ma na zadnej plycie!, nawet na tym asusie!), ale mam cicha nadzieje ze kolejny rev biosu to wprowadzi :D

tego asusa mozna tez kupic na www.cennikpc.com

aha i instrukcja epoxa ep-8rda+: ftp://ftp.epox.com/motherboard/support/Ma...mu-8rda&+10.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal pozostal problem osadzenia radiatora CNPS-6000Cu (Zalman) na procu. Chyba zahaczy o radiator od chipsetu. Moze ktos z posiadaczy A7V333 czy A7V8X wypowie sie jak wysoki jest radiator od chipsetu.

Wedlug precyzyjnych pomiarow jakich dokonalem na swojej mobo ;) , wychodzi 3 cm( liczac wysokosc od laminatu ) , temp wynosi 32 stopnie i jest to super pomysl Asusa ze nie daje wiatraka .

Pozdrawiam

3 cm hmmmm. Kurde chyba jednak najdzie na piura mego CNPS-6000Cu. Jak ktos mial by mozliwosc sprawdzic czy ten radiator da sie wlozyc na A7N8X to byl bym bardzo wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem fakt o tej a7v8x, a co do zakupu to bym radzil jak koledzy wyzej by poczekac bo na 1 kwartal 2003 wchodzi cos wnoszacego nowa jakosc jak to sie mowi ;) wiemy o co chodzi

KT400 też miał wnosić nową jakość i inne cuda, które miały niesamowicie podnieść wydajność (np. nowy mostek) i wiadomo jak było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I problem sie chyba rozwiazal. Wybiore jednak A7V8X (KT 400). Wolal bym chyba A7N8X, ale nie da sie na niej fizycznie zamontowac tego radiatora, ktory posiadam. Przynajmniej tak mi odpisal koles z Komputronika. Szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...