rzymo Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 (edytowane) Zrobiłem małego suba pod siedzenie. Sub miał uzupełnić dolne pasmo. Zrobiłem go według jednego z tematów na elektrodzie (głośnik STX-14-50-4-SS, obudowa koło 6-7 litrów), ale mam problem - z racji niskiej skuteczności gra po prostu cicho (nie mam wzmaka, tylko radio). Zabrałem sprzęt z powrotem z samochodu do domu, wygrzebałem z szafy stary wzmacniacz (nie ma dużej mocy, na transformatorku jest 12v/2A, czyli może 20w wyciągnie) i podłączyłem wszystko pod zasilacz komputerowy. Jak dla mnie uzyskałem wystarczającą głośność. I teraz moje pytanie - jak to podłączyć w aucie, tzn. ten wzmacniacz ? Czy dobrze myślę, że po prostu podłączam kable + i - do akumulatora, na plusowym stabilizator na 12v, bezpiecznik 2A (czy więcej ?) i to wszystko ? Ewentualnie czy mogę nie umieszczać stabilizatora tylko po prostu dać trochę większe napięcie na wzmaka (np. te 14v) ? (wiem, że mogę sobie kupić typowo samochodowy wzmacniacz, ale skoro mam już tego i jest on wystarczający, to czemu go nie wykorzystać... ) Edytowane 15 Sierpnia 2005 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Jak dla mnie tak - wszystko tak czyli dobrze myslisz, ale niech sie ktos jeszcze wypowie ;) bo moze cos jednak nie pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 wsumie to lepiej bez stabilizatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 wsumie to lepiej bez stabilizatoraTo wtedy bezpiecznik powinien być trochę mocniejszy ? np. 2.5A ? :) (bo rozumiem, że przy większym napięciu moc nieznacznie wzrośnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytryna Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 jak na wzmacniaczu pisze 2A to daj bez stabilizatora ale z bezpiecznikiem 3A i normalnie do wiązki podłącz + do + a - do - . inna sprawa to sygnał który idzie na suba, tu stawiam pytanie : jakie masz radyjko ? jeżeli nie znasz modelu to obacz czy ma z tyłu coś takiego jak wyjście na subwoofer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 jak na wzmacniaczu pisze 2A to daj bez stabilizatora ale z bezpiecznikiem 3A i normalnie do wiązki podłącz + do + a - do - . inna sprawa to sygnał który idzie na suba, tu stawiam pytanie : jakie masz radyjko ? jeżeli nie znasz modelu to obacz czy ma z tyłu coś takiego jak wyjście na subwoofer 1598359[/snapback] Wiem, jakie to dokładnie radio, gdyż zdążyłem już zmienić mu trochę w bebechach :) (głównie pojemniejsze kondensatory). Napisałem, że podłączyłem wszystko w domu pod zasilacz komputerowy, czyli wyjście na osobny wzmak z radia jest ;) (zwykłe chinche) Już podłączone wszystko i chodzi jak powinno :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 no to super jak wszystko działa w najlepszym porządku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...