karolcioo Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Proszę o poradę jakie muszą być spełnione kryteria aby muc wystartować kompa poprzez LAN z CD-rom-u drugiego kompa ?. Na jednym jest możliwość uruchomienia systemu poprzez lan ( w biosie opcja uruchomienia poprzez Lan) ale nie wiem co na drugim ? czy wystarczy tylko udostępnienie cd-rom -u ? Proszę o pomoc ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Chyba cos poplatales, jest mozliwosc uruchomienia komputera poprzez LAN jesli jego karta sieciowa ma funkcje WOL (Wake On LAN) o ile sie orientuje taki komputer powinien miec system operacyjny lub Boot ROM, takie rozwiazanie stosuje sie glownie przy sieciowych terminalach/stacjach roboczych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 (edytowane) W mojej poprzedniej pracy miałem coś takiego: po włączeniu kompa pokazywało się soś w stylu "Lan Boot Manager: booting from cośtam ..." Następowało to zaraz po POST-cie, Ładował sie jakiś system NetWare'u a potem winda98. To znaczy, że komp zasysał wszystko z serwera? Jak można cos takiego wykombinować? EDIT: Tzn, jakie oprogramowanie jest potrzebne, żeby zdalnie zabotować kompa? I jak w takim przypadku skonfigurować sieć (przecież trzeba jakoś określić np. IP) ? A może wystarcza MAC? Nie zadużo pytań? :D Edytowane 20 Sierpnia 2005 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 W sieciach Novell NetWare byla mozliwosc ladowania systemu z serwera, sam komputer startowal z dyskietki startowej lub Boot ROM-u, dzieki temu takie terminale nie potrzebowaly twardych dyskow. Zeby w ten sposob wystartowac komputer potrzebujesz serwer NetWare, w oprogramowaniu jakie dostajesz jest tez program do robienia Boot ROM-ow ale najpierw trzeba postwic serwer, skonfigurowac go i zainstalowac sieciowo Windows 98. Ale nie wiem czy jest mozliwosc zeby w ten sposob zdalnie wystartowac terminal, nalezaloby siegnac po ksiazke lub instrukcje Novell'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...