Skocz do zawartości
bladder_

Skladam Zestaw - Plyta Proc Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Sprawa jest taka ze musze zlozyc jak najszybciej kompa ktory bedzie spelnial takie wymagania:

-bedzie chodzil non stop 24h/dobe

-ma byc stabilny i niesprawiac problemow

ponadto:

-nie bedzie krecony

-nie beda na nim odpalane zadne gry

Rozgladalem sie na allegro za czyms w rozsadnej cenie no i chyba zdecyduje sie na plyte z Socket 478? - dobry wybor jezeli chodzi o stabilnosc? Do tego jakis procek (chyba celeron) no i RAM.

Tylko teraz jest problem zeby poszczegolne czesci mialy gwarancje a z tym na allegro to nie jest za dobrze:

Wyczailem cos takiego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59866025

Nie wiem czy warto czyms takim zawracac sobie glowe, jak myslicie?

Tak wiec uscislajac: poszukuje jakiejs stabilnej plyty na socket 478 plus w miare wydajny procesor (raczej celeron) plus przyzwoite ramy. Prosze o porade gdzie najlepiej zakupic tego typu podzespoly no i dokladnie jakie modele? Czy ta plyta ktora podalem nie jest badziewiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz tej płyty weż lepiej jakiegoś asusa albo abita napewno te płyty są stabilniejsze od tej co ty podałeś, coś takiego:

Asus P4P800 SE I865PE-375zł

Intel Celeron D 325 2,53GHz 256k 533-249zł

jeszcze jakieś ciche i wydajne chłodzonko na proca komp ma chodzić 24h na dobę

więc to powinno wystarczyć Thermalright XP-90-144zł

Kingston DDR 512Mb/400Mhz-199zł-no chyba że chcesz 1GB to 419zł

Razem:967zł z 512ddr z 1Gb to 1187zł :D

ceny z www.proline.pl jest tam w miare tanio :D

Edytowane przez mendezX700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mam lepszy pomysł....

kup sobie jakąś płyte z grafiką na pokładnie i semprona 2500+ 64bit ok 250zł... (socket 754)

płyta np ASRock będzie tania i stabilna... i będziesz mógł dokupić jeszcze mnustwo stuffu z kasy która ci zostanie w porównaniu do poprzedniego zestawu... co do wentyla to albo arctic freezer albo jakiś pentagram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma byc jak najtaniej i w miare wydajnie ?

ASROCK jakis ;) 200zl (lepsza ABIT 250zł)

SEMPRON 2600+ BOX 260zł

512MB DDR 400 - 180zł (1GB -360zł)

suma: 640zł

opcja wypasiona ;) : ~870zł

zestawik wydajnosciowo jak ten celek 2.56 a 2 razy tanszy.... wiec po co pchac sie w Intela ? koniecznie ma to byc intel ?? to przeplacaj ;)

opcja mega hiper wypas ;) ktora wgniata tego celka w beton:

AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 FSB400 Venice BOX 600zl

ASROCK - 300zł

1GB DDR -360zł

suma: ~1260zł z 1GB i 1080zł z 512MB DDR al zestaw wymiata ;]

Edytowane przez lukasrz_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platyoforma amd s754 ma jeszce tę zalete ,ze procesory sie naprawde mało grzeją- ja na niekręconym boxie z termoglutrm mam 25-26 stopni w stresie według odczytu z mobo...

Jak ma byc praca 24h na dobe to taki 64 bitowy sempron będie dobrym wyborem.

A 2500+ można już za ok 200zl dostać boxa

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platyoforma amd s754 ma jeszce tę zalete ,ze procesory sie naprawde mało grzeją- ja na niekręconym boxie z termoglutrm mam 25-26 stopni w stresie według odczytu z mobo...

Jak ma byc praca 24h na dobe to taki 634 bitowy sempron będie dobrym wyborem.

1596659[/snapback]

:rolleyes:

nono :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma byc praca 24h na dobe to taki 634 bitowy sempron będie dobrym wyborem.

1596659[/snapback]

Mało się grzeją? Mój AMD64 2,8Ghz+ NewCastle ma 40st w spoczynku z Artic Ceramique i Zalmanem 7000Al na 2000obr. Fakt, że nie mam przewiewu w budzie, dzisiaj zamontuje wentyl 12cm i zobaczymy, ale 30st napewno nie będzie :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

nono  :wink:

1596663[/snapback]

czepiacz :) już poprawiłem :wink:

A co do grznia sie to wiesz po piwrwsze newcastle jest 0.13 o ile sie nie myle a sempy 0.09 po 2 to tyle masz na 2.8. Ja na 2.4 mam całe 36 stopni w trakcie katowania prime.

Pokaż mi le ma p4 albo celek dysponujacy podobną wydajnościa. Na 3ghz p4 to i 60 stopni to żadna nowina.

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo, zamontowałem wentyl i mam równo 40st w spoczynku, w stresie jeszcze sie nie bawiłem, ale pewnie koło 45-48. Fakt, ze sempy sie mniej grzeją, ale napisałeś ze wszystkie na s754 i o to mi chodziło, że nie wszystkie :P ale juz ok, masz racje z tym amd64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ty masz a64 2800+ a nie wykreconego na 2.8 ghz bo chyba poprzednio cie żle zrozumiałem to masz problem. Temperatury masz dużo za duze.

Albo żle załozyłeś wiatrak, albo za grubo/za mało/wcale nie dałeś pasty termoprzewodzącej. Takie temperatury to mają a64 ale po ostryk podkręceniu na 2800+ ma zaledwie 1.8 ghz o ile sie nie myle. Powinieneś miec w spoczynku 30 stopni albo nawet mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie mam podkreconego procka. Ma 1,8Ghz, ale pytałem sie już dwóch osób i mają ok 40-45 st w spoczynku, więc procek strasznie się grzeje. Na forum amd też czytałem, że koles w NewCastle 3,4+ miał 50 st w spoczynku i napisali, że to norma (http://forums.amd.com/lofiversion/index.php/t24218.html)

Wiem, że Venice się mało grzeją, mają ok 32st w spoczynku.

A pasty nałożyłem cienką wartewkę, raczej dobrze jest nałożona. Wiatrak też dobrze założony napewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już gadacie o składanu kompa to mam prośbe. Złuzcie mi komputer za 2200zł ma być przeznaczony do gier. Ma być w nim wszystko oprucz monitora. Bp mojego nowego kompa spaliłem :( przez podkręcanie.Teraz męcze sie z tym złomem.

1596874[/snapback]

Za 2200 Może być taki konfig:

EPOX 9NPA+ 439 zł

Venice 3000+ selekt ok. 550-600 zł (możesz dostać na forum)

AC Freezer 64 69 zł

Gigabyte Radeon X700 128MB/128BIT 431 zł

Hynix D43 230 zł

Seagate Barracuda 80GB Serial ATA NCQ 236 zł

Chieftec 410W Big Fan 189 zł

RAZEM: 2141 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi