Skocz do zawartości
KOala

Monitor Iyyama HM704UTC Silver Blue 17" opinia użytkown

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy dni temu kipiłem monitor Iyyama HM704UTC Silver Blue 17" i chciałbym podzielić się z jego potencjalnymi nabywcami uwagami odnośnie tego CRT!

Wrażenia wizaualne- kosmiczna obudowa w kolorze stonowanym niebieskim, sama ramka wokół kinola niezbyt szeroka- srebrna, wygląda naprawdę nieźle- jakość wykonania perfekcyjna- do tego lustrzany napis na froncie IIYAMA, nie jest to kolejna szara skrzyneczka!

Monitorek można bardzo łatwo można kręcić na podstawce w górę i dół!

Przejdźmy teraz do ważniejszych rzeczy czyli obrazu- parametry: max rozdziałka to 1600x1280 przy 72 Hz, ja pracuję normalnie w 1024x768 przy 120Hz, grafika i obróbka video to 1280x1024 coś koło 90Hz. Następnie w ruch poszedł Nokia Monitor Test w last wersji- o dziwo ustawienia fabryczne trzeba było tylko trochę skorygować- geometria wg mojego oka idealna (u brata na monitorze MAG 15" na trynitronie po dwóch godzina kręcenia poddałem się- jedna regulacja rozpierdzielała drugą i tak wkoło- druga rzecz, że ten trynitron miał z dwadzieścia opcji do regulacji geometrii i być może robiłem coś w złej kolejności).

Geometria geometrią, ale najważniejsza jest jakość obrazu- i tu chyba największy plus tego monitorka- bardzo żywe kolorki, czysty i klarowny obrazek- aż chce się patrzeć- w menu można dodatkowo regulować temperaturę barw (4 fabryczne i jedna użytkownika)- menu nie jest zbyt rozbudowane, ale ma wszystkie potrzebne opcje.

Minusem mojego egzemplarza jest brak właściwego convergence w narożnikach kineskopu (regulacja niestety nic nie daje, tzn wpływa na całą powierzchnię ekranu i jak zrobię na środku dobrze to w narożnikach minimalnie się rozjeżdża), efektem jest lekko rozmyty obraz w rogach- szczególnie zaś dolnym prawym. Pocieszającym jest fakt, że mój brachol nie widzi powyższej wady, a może po prostu ja jestem lekko zboczony pod tym względem i się czepiam. Generalnie powyższego nie zauważa się podczas normalnej pracy.

Drugim minusem są przyciski regulacyjne- moim zdaniem chodzą dość ciężko i trochę szpecą front monitorka, brakuje też kilku przydatnych funkcji, które można spotkać u konkurencji- m. in. brak możliwości regulacji parametrów obrazu z poziomu windy, brak koncentratora USB i stosunkowo wysoka cena (1130,00, ale z reguły można trochę utargować!)!

Monitorek posiada ciekawą funkcję High-brightnes- jednym guziczkiem można podnieść parametry obrazu, tak aby filmiki DivX i DVD wyglądały zdecydowanie lepiej (ponoć odbywa się to bez szkody dla kineskopu)!

Gwarancja to standardowe dla większości monitorów 3 lata w systemie door to door!

Jako ciekawostkę mogę podać, że przesiedziałem w sklepie 4 godziny kręcąć NEC, LG i Philipsem wszystko z najwyższego przedziału cenowego (na szczęście trafiłem na spokojnego sptrzedawcę) i żaden obraz z w/w monitorków nie był tak dobry jak ta Iiyama (no może NEC- też na Diamondtronie :) ). Szczególnie blado wypadł LG, który miał po prostu nieostry obraz i nie potrafiłem tego wyregulować- ale może testowany egzemplarz był poprostu wadliwy!

Mogę z czystym sumieniem polecić ten sprzęt wszystkim użytkownikom- jeżeli chcesz komfortowo pracować z kompem, nie masz kasy na przyzwoity panel LCD oraz okulary w przyszłości to polecam ten model monitorka!

Z chęcią odpowiem zainteresowanym na pytania dotyczące tego konkretnego modelu!

Tutaj namiary na szczegółowe parametry monitorka http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...hp3?id=HM704UTc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest już dwóch zadowolonych użytkowników tego monitorka :)

U mnie jednak odwrotnie, jakość w rogach OK, a geometria gorzej.

Wadę geometrii (obraz jakby z prawej w środku trochę opadał) widzę podobno tylko ja, niktórzy mówią, że jestem z tego powodu popieprzony :wink: jak te kurczaki ;) :lol:

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż- bardzo ciężko trafić na idealny egzemplarz- jednak moim zdaniem tylko "zboczeńcy" widzą jakieś drobne niedoskonałości- przeciętny użytkownik tego nie dostrzega nawet na obrazach testowych!

Po prawie dwóch miesiącach użytkowania Silver Blue jestem nadal na tak!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...