Skocz do zawartości
math

A3l-5014 Oraz A3520nb

Rekomendowane odpowiedzi

pytanko:

ogladalem ostatnio w sklepach kilka modeli roznych firm w cenie do 3600 pln.

HP nx6110 ma solidna obudowe, wygodny w użyciu, niezly touchpad..ale matryca....tu sa problemy. No i to dosc "ubogie" wyposazenie. Na dodatek widzialem dwa modele i dwa inaczej wyswietlaly. Do porownania mialem Toshibe L-10-178 i dwa modele ASUSA tzn:

A3L-5014 (Celeron M 370 -1,5 Ghz, 512 RAm) ok 3150 pln

i

A3520NB (Pentium M 730 - 1,6 Ghz 256 Ram) ok 3600 pln

niestety obydwa nie mialy systemu wiec nie wiem jak z matryca w ASUSAch. Widzialem tylko jak sie zachowuje matryca w Biosie i tu juz sadze, ze jest lepsza niz w HP /moze sie myle/

CZy ktos ma moze do-czynienia, z ktoryms z Asusow ?? jak wrazenia???ergonomia, wykonanie, wydajność?

MAm jeszcze pytanko odnosnie matryc 15,4''. JAk te matryce zachowuja sie w aplikacjach typu Photoshop czy Corel, bo slyszalem ze sa jakies problemy z odwzorowywaniem. Pytam bo znalazlem ASUS A6L-B003 za ok 3400 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MAm jeszcze pytanko odnosnie matryc 15,4''. JAk te matryce zachowuja sie w aplikacjach typu Photoshop czy Corel, bo slyszalem ze sa jakies problemy z odwzorowywaniem. Pytam bo znalazlem ASUS A6L-B003 za ok 3400 pln.

1597662[/snapback]

Matryca jak matryca - zachowuje się dobrze ;-) - co to odwzorowania to fakt, bo matryce w notebookach wyświetlają ok 262K kolorów... zatem praca z Photoshopem jest ciut utrudniona - nigdy nie wiesz czy dany kolor wyjdzie potem na odbitce, czy wydruku..

Polecam matrycę Crystal Brite (również 'Crystal Bright' / 'Super Black' / 'X-Black' itp.) - posiadają one bowiem inną technologię wykonania - odwzorowanie sięga już prawie 16mln barw, jednak nie oddają dobrze zieleni i czerwieni (jak zreszta każda matryca LCD średniej klasy) - to co je wyróżnia to jakoś odwzorowania czerni i bieli - ogromny kontrast i możliwośc pracy w ciągu dnia na zewnątrz - sprawdzone - mam takową!

Praca 'szeroko' - w proporcjach 16:10 (bo takowe są) przy rozdzielczości 1280x800 (typowo) jest bardzo przyjemna - potem ekran 1024x768 wydaje się za mały :) a 1280x1024 jest idealny - zatem praca na zmianę przy takim notebooku i panelu LCD 17 - 19" w stacjonarnym komputerze to czysta przyjemność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi