math Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 pytanko: ogladalem ostatnio w sklepach kilka modeli roznych firm w cenie do 3600 pln. HP nx6110 ma solidna obudowe, wygodny w użyciu, niezly touchpad..ale matryca....tu sa problemy. No i to dosc "ubogie" wyposazenie. Na dodatek widzialem dwa modele i dwa inaczej wyswietlaly. Do porownania mialem Toshibe L-10-178 i dwa modele ASUSA tzn: A3L-5014 (Celeron M 370 -1,5 Ghz, 512 RAm) ok 3150 pln i A3520NB (Pentium M 730 - 1,6 Ghz 256 Ram) ok 3600 pln niestety obydwa nie mialy systemu wiec nie wiem jak z matryca w ASUSAch. Widzialem tylko jak sie zachowuje matryca w Biosie i tu juz sadze, ze jest lepsza niz w HP /moze sie myle/ CZy ktos ma moze do-czynienia, z ktoryms z Asusow ?? jak wrazenia???ergonomia, wykonanie, wydajność? MAm jeszcze pytanko odnosnie matryc 15,4''. JAk te matryce zachowuja sie w aplikacjach typu Photoshop czy Corel, bo slyszalem ze sa jakies problemy z odwzorowywaniem. Pytam bo znalazlem ASUS A6L-B003 za ok 3400 pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Calliactis Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 MAm jeszcze pytanko odnosnie matryc 15,4''. JAk te matryce zachowuja sie w aplikacjach typu Photoshop czy Corel, bo slyszalem ze sa jakies problemy z odwzorowywaniem. Pytam bo znalazlem ASUS A6L-B003 za ok 3400 pln. 1597662[/snapback] Matryca jak matryca - zachowuje się dobrze ;-) - co to odwzorowania to fakt, bo matryce w notebookach wyświetlają ok 262K kolorów... zatem praca z Photoshopem jest ciut utrudniona - nigdy nie wiesz czy dany kolor wyjdzie potem na odbitce, czy wydruku.. Polecam matrycę Crystal Brite (również 'Crystal Bright' / 'Super Black' / 'X-Black' itp.) - posiadają one bowiem inną technologię wykonania - odwzorowanie sięga już prawie 16mln barw, jednak nie oddają dobrze zieleni i czerwieni (jak zreszta każda matryca LCD średniej klasy) - to co je wyróżnia to jakoś odwzorowania czerni i bieli - ogromny kontrast i możliwośc pracy w ciągu dnia na zewnątrz - sprawdzone - mam takową! Praca 'szeroko' - w proporcjach 16:10 (bo takowe są) przy rozdzielczości 1280x800 (typowo) jest bardzo przyjemna - potem ekran 1024x768 wydaje się za mały :) a 1280x1024 jest idealny - zatem praca na zmianę przy takim notebooku i panelu LCD 17 - 19" w stacjonarnym komputerze to czysta przyjemność :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...