Skocz do zawartości
maciejko1

Nagrywarka Dvd Liteon 1673s I Szalejący Bufor!

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety podczas nagrywania DVD bardzo szaleje mi bufor i komputer mam strasznie zwolniony. Przez to płytę Esperanza prędkością x4 nagrywam około 25 min. Oto moja konfiguracja:

Dysk (P.master) podłączony razem z Cd romem Liteon (P.slave).

Nagrywarka DVD Liteon 1673S podłączona na osobnej taśmie (S.master).

Oczywiście taśmy nowiutkie 80-o żyłowe.

Wgrałem najnowsze sterowniki płyty głównej Via Hyperion 5.0 oraz najnowszy firmware nagrywarki.

Ustawienia kontrolerów to oczywiście DMA. Nie mam nigdzie żadnych PIO.

Dodatkowo wgrałem ForceASPI.

Wszystko oczywiście po świeżo zainstalowanym systemie Win XP z service pack 2.

Moja konfiguracja to:

AMD Athlon Xp 2400+ ~2ghz

Asus A7V8X-X Series KT400

256MB DDR 400 MHZ

Seagate Baracuda 120GB 8MB Cache.

Gigabyte Radeon 9550 128MB 128BIT DDR

Płytki raczej nagrywa dobrze. Po Przetestowaniu w Kprobe nie mają więcej niż 24 błędy a ich odczyt jest płynny. Mimo wszystko komputer podczas nagrywania spowalnia się, bufor zarówno read jak i level szaleje a czas nagrywania jest bardzo długo.

Bardzo prosiłbym o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zabrałem ją do kolegi i u niego jest wszystko ok. W momentach kiedy dysk mu zaczyna pracować mocniej podczas nagrywania bufor trzyma się na max poziomie a u mnie natomiast spada. Na szczęscie jest ten Burn prof i nie psuje płyty ale ten czas nagrania jest irytujący. U kumpla szybciej nagrałem prędkością 2x niż u mnie 4x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie udma mam ustawione na 5. Natomiast Udma nagrywarki na 4 ale zmieniłem również na 5. A badów raczej nie podejrzewam bo dysk jest nówka i nie wierzę żeby już je załapał. Dzisiaj kupiłem nawet markowe płytki TDK żeby sprawdzić i nadal to samo się dzieje. A w menedzeże mam włączoną opcję Buforowania plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy nagrywaniu tworzony jest na dysku bufor, jeśli partycja systemowa jest za mała albo mocno pofragmentowana to prędkość odczytu może spaść poniżej wymaganej.

Zrób test dysku programem HDtach i wklej wynik, tam niektóre rzeczy widać.

Wiem, czytałem że masz niedawno zainstalowany system ... cuda się zdarzają ;)

Acha, do sprawdzenia jest jeszcze taśma od dysku (uszkodzona też potrafi powodować takie objawy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi