Skocz do zawartości
Mlody

Walnięte pamięci czy co

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie na giełdzie kostke 256MB DDR PC333 na kościach Samsunga, wkładam do kompa, windows sie uruchamia ale w aplikacjach zwisy. Sprawdzam pamięci progzem Goldmemory - wyskakują same errory. Lece je wymienić na inną kość i to samo. Potem dopłaciłem jeszcze 20zł i dostałem PC400 też na kościach Samsunga. Na tych to sie nawet Windows nie chciał uruchomić a Goldmemory sie zawiesił. kolejna wymiana i to samo. Zmiana banków nic nie pomogła cały czas to samo. Pamięci były sprawdzane na 2 innych kompach i działają ok. Stara kośc PC333 działa OK na wszystkich a te nie chcą...

Ktoś mi może powiedzieć dlaczego tak sie dzieje...

Procesor AMD Athlon XP 2000+

Płyta główna Microstar KT3 Ultra2-BR BIOS v5.6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm ustawione były na najostrzejsze (w BIOSie opcja High Performance) z wyjątkiem CL bo to było na 2.5 a potem napięcie poszło z 2.5V na 2.6V i nic...

Acha i zobacz sobie to... http://www.msi.com.tw/html/support/testrep...tra2/memory.pdf

4 ostatnie (SEC) to są kości Samsunga

To ustaw na default i zobacz jak wtedy będą się zachowywały.

Przy okazji napisz jakie oznaczenia są na kościach. Również posiadam PC2700 Samsunga.

Zrób update biosu płyty. Duże prawdopodobieństwo, ze będzie działać OK. Ale lepiej aby tutaj wypowiedzieli się posiadacze MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...