SR-71 Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Pomyślałem,że warto założyc topik o tym panelu,bo za sprawą niezwykle niskiej ceny może on się stać hitem sezonu. Monitor oparty jest na matrycy AU Optronixcs typu Premium MVA z dopalaczem z podawanym czasem reakcji 8ms gtg,tej samej co w Viewsonicu VP-191B.. Podobno tych samych matryc używa Silicon Graphics w swoich stacjah roboczych. Monitor jest skrajnie minimalistyczny bez pivota,dvi i głośników,przez co udało się uzyskać niską cenę ~300 euro. Sugerowana cena może wynosić u nas 1200zł,co było nizłą konkurencją dla większosci paneli 19" znacznie droższych. Dodatkowym atutem jest ładny wygłąd Tu macie link do recki na behardware http://www.behardware.com/articles/572-3/1...-tn-ips-va.html i jeszcze cytat gościa o ksywce Mirek z forum mva.pl,który miał z nim styczność: Dzisiaj wybrałem się na spacer po sklepach w Krakowie w poszukiwaniu monitora C19-4 i niestety jeszcze go nie ma. Monitorek miałem okazję oglądać u znajomego, który przywiózł go sobie z Niemiec za ~1200zł(289Euro). Monitor zarówno w Niemczech jak i u nas jest (będzie) dostępny przede wszystkim w hipermarketach/makro/MM itp sklepach. Jakiś czas temu ktoś sprzedawał je na allegro za ~1300zł. W marketach w Krakowie można spotkać na razie poprzedni model C19-3 na całkiem innej matrycy(TN). Co do mojej subiektywnej oceny C19-4: dla mnie bomba stosunek cena/jakość – smuzenie w teście PixelPersistance niby trochę większe niż na P19-2 ale w praktyce w gierce UT2004 nie zauważyłem żadnej różnicy między P19-2 , w niektórych momentach c19-4 wydawał się nawet szybszy(torlan). Nie ma za to złącza DVI ale jakość obrazu/tekstu na analogu była doskonała. Wygląd C19-4 dla mnie jest lepszy od P19-2. Zero ditheringu i drgań od mikrowzorów. C19-4 nie ma tez tych regulacji w menu co w P19-2 (np black level którego często używam czy sRGB lub tryb native) ale jak dla mnie kolory są wystarczająco dobre. Znajomy, który przesiadł się z LCD 17” na TN 16ms, po prostu rozpływa się nad jakością C19-4. Nie miałem możliwości dokładnego testowania monitora ale już ten czas który spędziłem przy C19-4 wystarczył do stwierdzenia ze byłby on dla mnie wystarczający. Dlatego zastanawiam sie nad zamianą P19-2 na C19-4 bo po pierwsze mam okazję sprzedać swój P19-2 po cenie jaką zapłaciłem a po drugie 800zł różnicy to dość dużo. Mirek Niestety jeszcze nie ma go w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2005 A orientujesz sie moze kiedy ten model bedzie u nas dostepny ? Zamierzam sobie sprawic LCD'ka do konca tego roku i poki co upatrzylem sobie wlasnie P19-2, ale ten moze faktycznie okazac sie niezlym wyborem jesli bedzie tyle tanszy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SR-71 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Na zachodzie jes dostępny od czerwca,więc powinien już być u nas,moim zdaniem we wrześniu będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warezjusz Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 Jaki ten świat internetu mały :). Dokładnie tak jak napisałeś SR-71, C19-4 był swego czasu na Allegro (2szt) za 1300zł w opcji Kup Teraz, ale że nie znalazł nabywcy, sprzedawca wystawił te monitorki w licytacji i to ja stałem się nabywcą jednego z nich za 1200zł :), drugi poszedł chyba za 1170zł (bardzo prawdopodobne, że tą aukcję widziałeś ;) ). Skoro jest post o tym monitorku, to dodam swoje 3 grosze. Monitor użytkuję już 5 miesięcy. Z początku, jak zapewne wielu nabywców LCD-ków bałem się złych pixeli czy subpixeli. Jak do tej pory nic takiego nie zauważyłem po prostu 0 złych pixeli (pozatym jak gdzieś czytałem w matrycach Premium MVA rzadziej psują się pixele i mniej je widać). Zdjęcia z cyfrówki po prostu miodzio, kolory żywe nasycone, bomba !. Smużenia w grach nie widać, 8ms (marketingowe czy nie, w zupelności wystarcza). W monitorze nie ma wejścia cyfrowego, ale na analogu obraz jest jak dla mnie idealny i złącze dvi jest po prostu zbędne (jak firma wykorzystuje markowe podzespoły w swoich produktach, to różnicy DVI - DSUB nie widać - i w tym przypadku to fakt). Jedyny minus jak dla mnie to brak pivota. Podsumowując: + za cenę (LCD 19` w cenie ponizej 1200zł - w niemczech) + za matrycę (Premium MVA) + za 8ms - za brak pivota - chyba, za słabą dostepność (w Makro o ile mi wiadomo były inne modele z matrycami TN) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) Podobno C19-7 to następca C19-4, czy to prawda i czy ktoś już miał z nim styczność? Linki do testów, porównań mile widziane. W tej chwili dostępny jest chyba tylko tutaj: http://www.digitalo.pl/product_info.php?products_id=170 U naszych zach. kolegów można dostać w/w sprzęt w granicach 1200zł - http://www.idealo.de/preisvergleich/Offers...su-siemens.html Edytowane 18 Listopada 2005 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lasek Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 U mnie wstępny wybor padł na C19-7 Jednak na dzien dzisiejszy jeszcze jakos malo info na jego temat Dystrybucja tez nisko zaawansowana Przyłączam sie do prosby o recenzje tego monitorka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Czy już ktoś zakupił C19-7, jakieś testy, foto będzie też mile widziane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Podobno C19-7 to następca C19-4, czy to prawda i czy ktoś już miał z nim styczność? Oto odpowiedz od fujitsu simemens germany na zapytanie o roznice między C19-4 a C19-7: "danke für Ihre Anfrage. Die Monitore SCALEOVIEW C19-4 und C19-7 besitzen das gleiche Panel. Im C19-7 wurden lediglich zusätzlich Lautsprecher integriert." "monitory C19-4 i C19-7 to te same panele jedynie w modelu C19-7 dodano głosniki" Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...