piotres Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Malutki update : Wymienilem dzis homemadeowy separator oleju na profesjonalny Temprite 340A ... Teraz czekam na nowy parownik, ktory pozwoli mi zamontowac CPEV'a ... pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 lamerskie pytanko z mojej strony... wiem ze w kaskadzie stage 1 chłodzi stage2 (czy na odwrót) powiedz mi jak to sie łączy ze soba? możesz narysowac taki obieg kaskady? freon się miesza ze stage1 z stage2? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 (edytowane) lamerskie pytanie #2 ;) gdzies jest/ktoś zrobi w miare dokłądny spis co potrzeba do zestawu fc, chodzi mi o to zeby jedno z 2 i 3 i4 i.. było kompatybilne... oczywiście w gre wchodzą tylko sklepy netowe... ;/ co do kaskady to z tego co sie niedawno dowiedziałęm od 'naszeggo chłopa' to można zrobić tak ze jedna rurka w 2 i w ten sposób jedna chłodzi drugą (ciecz) ;) Edytowane 11 Września 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 @quarantino kaskada fc to chlodzenie jednego fc drugim fc tak samo jak we wzmakach kaskadowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 linoge wiedziałem o tym ;) ("wiem ze w kaskadzie stage 1 chłodzi stage2 (czy na odwrót") hinco sklepy rzeczami przydatnymi do fc są w temacie puszka linkówi i teori fc (czy jakoś tak) temat jest nawet przyklejony ale nadal nikt mi nieodpowiedzial na moje pytanie... p.s. sorki za ot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) nie no sklepy to wiem które, ale jaki np kompressor, półhermetyczny, hermetyczny 300W , 800..? [; jakie narzędzia są konieczne oprócz palnika? widziałem taki przyrząd do 'zarabiania' końcówek rurek tj do ich rozwodzenia, do tego jaki gaz ile coś do opróżniania układu itp ;) ja juz napisałem jak jednen stage z drugim między sobą oddziaływują... ;) Edytowane 12 Września 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 jeszcze stacja manometrów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Jeszcze filtry, separatory oleju (do kaskad), zaworki serwisowe, skraplacz, desuperheater, parownik, zawór rozprężny (kapilara i inne)...mozna pokusic sie oprócz stacji manometrów kupic także z jeden na wysokie i niskie cisnienie zeby wlutowac w uklad jak np. będzie szedl do sprzedaży. W jaki sposob 1stage chlodzi 2 stage ? Proste, bierzesz 4 metry rury 15mm OD i ze 5m rury 10mm OD, wsadzasz 10 w 15....następnie laczysz jak trzeba razem z kaskadą i wychodzi na to, że rura 15mm to swoisty parownik, bo w nim wrze np. propan z 1stage....a rurką 10mm leci sobie co2 ktory pod wplywem cisnienia i niskiej temp. sie skrapla :) Edytowane 14 Września 2005 przez OCMaster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 to w kaskadzie potrzebne sa dwie ssące? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 1 ssąca na I stopień i 2 ssąca na II stopiń ( bo do każdego kopresora musi byc ssąca podłączona żeby mógł zasysać freon , jak się myle niech mnie ktoś poprawi bo narazie to się dokształcam powoli w teori fc i jeszce wszystkiego nie wiem :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 1 ssąca na I stopień i 2 ssąca na II stopiń ( bo do każdego kopresora musi byc ssąca podłączona żeby mógł zasysać freon , jak się myle niech mnie ktoś poprawi bo narazie to się dokształcam powoli w teori fc i jeszce wszystkiego nie wiem :) ) 1650943[/snapback] No dobrze powiedzialeś, bo własnie kaskada to oddzielne dwa układy, więc są 2 kompresory więc i linie ssące muszą być dwie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 czyli kaskada prościutko mówiąc to takie podwójne fc? co jest takiego trudnego zbudowac w tym? o i jeszcze po co jest seperator oleju? żeby niemieszać oleju? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 oleje w kaskadzie napewno sie nie mieszaja bo to 2 oddzielne układy połaczone tylko wymiennikem ciepła ( skraplacz 1 jest w parowniku drugiego które najczeciej maja kształy rurek różnej średnicy wsadzona jedna w druga i zwinięte spiralnie) a separator oleju to sam sie chętnie dowiem :) po co to jest , jak działa , i czy w zwykłm fc też musi byc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 czyli kaskada prościutko mówiąc to takie podwójne fc? co jest takiego trudnego zbudowac w tym? o i jeszcze po co jest seperator oleju? żeby niemieszać oleju? 1651311[/snapback] to troche bardziej skomplikowany uklad w budowie niz normalne fc, separator oleju jest po to, zeby olej plynacy z czynnikiem chlodniczym nie dostal sie do parownika bo zamarznie inaczej, no i pozostaje kwestia kalibracji calego ukladu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Praca z dzisiejszego dnia : Nowy evap pod CPEV'a Spawanko w oslonie z propanu :-P Tuz po spawaniu :blink: Testy szczelnosci . Zaczalem takze wykonywac finalna izolacje ... :-P . Tasma armaflexowa to bardzo przydatny izolator B) ... pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Nie znam się na tym ale dla mnie robota pierwsza klasa :) Swoją kaskadę starasz się "przerobić" na wydajne i mobilne "centrum" chłodzenia :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 chyba za malo propanu dales bo rurka ssaca jest szara w srodku kiedy wpadasz na kalibracje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Nowy evap ... zespawalem tym razem sam :) Pod CPEV'a, wiec ma wspawana kapilare 2.3 mm ID . Napewno fani nieskazitelnej polerki, zaraz mi wytkna ze nie zdarlem resztek niepotrzebnego brazu ..no coz ...ja tego polerowac "jajami" nie bede :lol: . pozdro 4 all piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Jeszcze jeden update dzis : 1st stage zaizolowany :D piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 piekna maszynka :D na pierwszy rzut oka myślałem że na separatorze pisze Intel, ale sie pomyliłem ;) powiedz ile mniej wiecej czasu (godzin/dni/miesięcy) potrzeba żaby bez pośpiechu złożyć kaskade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Jak masz wszsytkie czesci skompletowane i pod reka to nie wiem ...zalezy tez jaka masz wprawe w pewnych rzeczach :) ...ja bym zlozyl taka kaskade jak ta teraz w jakies 30-40 roboczo-godzin . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 no ale nei mając nic, zaczynając od zera...? a jak koszty zwykłego fc a jak kaskady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 no ale nei mając nic, zaczynając od zera...? a jak koszty zwykłego fc a jak kaskady? 1669621[/snapback] dlugo i bardzo drogo, szczegolnie jak nie masz narzedzi potrzebnych do lutowania/przygotowania miedzi(rurek), calego osprzetu do serwisowania ukladu, termometru i jakis hurtowni w swoim miescie z potrzebnymi czesciami :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 heh, zupełniej jakbyś opisywał mój przypadek [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Chłopaki nie zaśmiecajcie topicku!!! Zbyt ciekawy i dobry projekt, żeby czytać te wspaniałe wywody!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quarantino Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 piotres parwonik ładniutki ale powiedz mi co zrobiłeś z tym co ci zrobił raven? czemu tamten parownik nie nadaje się pod cpev? i interesuje mnie koszt tej taśmy armaflexowej (nadaje się to do di?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Tamten evap od Ravena lezy i czeka :D .. Nie nadawal sie,bo ma wspawana kapilare 0.8mm . Tasma 30 zl/10mb . Do di sie nada . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Dzis zrobilem porzadek z elektryka :) : Teraz kaskada ma tylko jedna wtyczke 230V - wczesniej miala trzy :lol: . Te -37.7*C to temp. HX'a (przez nie dokladny docisk sondy w realu jest z -40*C)...nie przejmowac sie tym upalem, to dopiero faza testow na R22, przewidywane ochlodzenie :lol: . pozdro piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 czy ktoś mi powie czy jakby chciał sobie zrobić fc, a właściwie kaskade i wfc, to opyla mi sie robić tylko dla siebie czy te wszystkie manometry, butle, kompresory serwisowe itp 10 razy przewyższą cene produktu od np berkuta czy kogoś innego...?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 Sadze ze tego nikt Ci nie powie :? ... zalezy jak sie wysilisz przy szukaniu czesci i w jakich cenach znajdziesz wszystko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...