Skocz do zawartości
desecrator

Indeksowanie Komponentów W Delphi

Rekomendowane odpowiedzi

Pisze właśnie program, w którym na jednym panelu umieszczam wiele komponentów "Edit". Mam pytanie czy jest możliwość, aby odwoływać się do nich poprzez indeksy, a nie przez ich nazwy czyli miałoby wyglądać to np. tak:

Edit[indeks], a nie Edit1, Edit2 itd.

1599238[/snapback]

IMHO nie, ale mogę się mylić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jezeli chcesz cos wykonac na wszystkich komponentach to mozesz zrobic cos takiego:

for(int i=0; i<ComponentCount; i++){        TComponent *comp = Components[i];        if (comp->ClassNameIs("TEdit"))        {            TEdit *edit = (TEdit*)comp;            edit->zrob_cos();        }}

sorry za C++ ale ja pisze w Builderze :)

w delphi na pewno jest podobnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za C++ ale ja pisze w Builderze :)

w delphi na pewno jest podobnie

Programowanie w delphi, różni się od C++ tyloma rzeczami ile przebywanie na Merkurym i marsie. Też diabelnie gorąco, ale ech... różni się to czymś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. wklejenie textu do wszystkich editów:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);var i:integer;beginfor i:=0 to ComponentCount-1 do  if Components[i] is TEdit then    TEdit(Components[i]).Text:='cośtam';end;
do editów od 1 do 10:
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);var i:integer;beginfor i:=1 to 10 do  TEdit(FindComponent('Edit'+IntToStr(i))).Text:='cośtam';end;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi