desecrator Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Pisze właśnie program, w którym na jednym panelu umieszczam wiele komponentów "Edit". Mam pytanie czy jest możliwość, aby odwoływać się do nich poprzez indeksy, a nie przez ich nazwy czyli miałoby wyglądać to np. tak: Edit[indeks], a nie Edit1, Edit2 itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Pisze właśnie program, w którym na jednym panelu umieszczam wiele komponentów "Edit". Mam pytanie czy jest możliwość, aby odwoływać się do nich poprzez indeksy, a nie przez ich nazwy czyli miałoby wyglądać to np. tak: Edit[indeks], a nie Edit1, Edit2 itd. 1599238[/snapback] IMHO nie, ale mogę się mylić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtytus Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Ale jezeli chcesz cos wykonac na wszystkich komponentach to mozesz zrobic cos takiego: for(int i=0; i<ComponentCount; i++){ TComponent *comp = Components[i]; if (comp->ClassNameIs("TEdit")) { TEdit *edit = (TEdit*)comp; edit->zrob_cos(); }} sorry za C++ ale ja pisze w Builderze :) w delphi na pewno jest podobnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desecrator Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Dzięki za rady! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość voldenet Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 sorry za C++ ale ja pisze w Builderze :) w delphi na pewno jest podobnie Programowanie w delphi, różni się od C++ tyloma rzeczami ile przebywanie na Merkurym i marsie. Też diabelnie gorąco, ale ech... różni się to czymś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ucho3000 Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 voldenet - ale Builder od Delphio nie różni się praktycznie niczym - nie licząc oczywiście jezyka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Np. wklejenie textu do wszystkich editów: procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);var i:integer;beginfor i:=0 to ComponentCount-1 do if Components[i] is TEdit then TEdit(Components[i]).Text:='cośtam';end;do editów od 1 do 10:procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);var i:integer;beginfor i:=1 to 10 do TEdit(FindComponent('Edit'+IntToStr(i))).Text:='cośtam';end; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...