yogi186 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 mam to co w podpisie ..... . Dysk "chodzi" na ATA66 (tak pokazuje bios, w win xp nazywa sie to Udma tryb 3) I jak robie sobie testa hdtachem (na XP) to readburst speed nie przekracza 20 Mbps , a powinno być tak ze 50Mbps (skoro to ATA66)..... dysk jest dobry bo u qmpla na wypas kompie test w hdtachu pokazuje na ATA 100 transfer rzędu 80 Mbps (sam sie zdziwiłem). Mieszłem już róznymi paczkami 4in1 ale nic nie pomaga ........ . a jeszcze przy okazji czas dostępu jest koło 20 ms (to też przesada) ..... z tym że jak robie test na win98 to czas dostępu jest w normie - 10 ms , ale transfer na tym samym poziomie. Taśma jest oczywiście 80 zyłowa :D. Bios już sflashowałem też nie pomogło. Co z tym fantem zrobi tak nie może być !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 o ile wiem, to ata66 to nie udma 3 tylko 4. udma 3 to ata33. wiec nie masz sie co dziwic. sprobuj to przestawic. nie wiem gdzie, u mnie w intel app acc, ale ty masz na via? 4in1 powinno miec jakies ustawienia tego przy instalacji. powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biker Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 sprawdz czy przy instalacji via 4 in 1 service pack masz zaznaczone ENABLE DMA ( ale to chyba wiesz ) !!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 hehe można było ustawic przy instalacji w windzie me, a mi na przykład w xp to znikło :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Dma zaznaczone ......... a to pieprzone (czarnym pieprzem oczywiście ;-) ) Udma tryb 3 nie da się przestawić :D.......... pomocy !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 przeinstaluj via4in1, jak tego nie zrobiles. tam cos musi byc, wydaje mi sie, ze mozna wybrac tryb dma. a w ogole, to xp powinno wybrac samo najszybszy chyba... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 uzyj narzedzia IDETool ze strony VIA. tam mozna przestawiac tryby;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Ide Tool wypróbowany ........ niby zaznaczyłem udma 4 resetuje i nic qrna sie nie przestawiło ........ aha i z tego też wynika że zarówno udma3 i udma4 to ATA66 .... więc czym one się różnią ???? żadna paczka 4in1 nie pomaga .... transfer nie przekracza 20Mb/s a czas dostępu tez ma z deklem (na win98 dobry a tu lipa). Co jeszcze moge zrobić ???? Qrcze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 aa czy to możliwe ten chipset jest aż tak cienki ?? jakoś nie moge uwierzyć !!!! Macie linka do opsiu płyty (może coś pomoże) http://tw.giga-byte.com/products/6vxe7+.htm :D. Mam PCB v3.0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 udma 5 - ata133 udma 5 - ata100 udma 4 - ata66 udma 3 - ata33 dalej to idzie chyba zwykle dma... czyli moja nagrywarka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 udma 5 - ata100 udma 4 - ata66 udma 3 - ata33 dalej to idzie chyba zwykle dma... czyli moja nagrywarka... W IDE TOOL jest tak : UDMA 2 - ATA33 , UDMA3 i UDMA4 --ATA66, UDMA5 --ATA100 ......... hmmm windows pokazuje że mam UDMA3 i za cholere nie moge zmienić :( .... HELP. Ten transfer mnie dobija .... na old kompie jak miałem UDMA33 to był większy transfer niż jest tera :?. HELP . Dysk chyba nie zjebał sie w od czasu kiedy byłem z nim u qmpla i tak wymiatał ?!??!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 udma 5 - ata133 udma 5 - ata100 udma 4 - ata66 udma 3 - ata33 dalej to idzie chyba zwykle dma... czyli moja nagrywarka... Nieprawada to idze tak: DMA = ~16,6MB UDMA2=UDMA33= ~33MB UDMA3=UDMA66= ~66MB UDMA4=UDMA100= ~100MB UDMA5=UDMA133= ~133MB Tak to chyba idzie a dalej to już SATA :) Wiec IMHO masz wszystko ok tylko to mobo ma pewnie słabą obsługę dysków (stare VIA nie były rewelacyjne). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 to raczej wina xp. jak pisales, masz tez na nim 98? moze instalacja od nowa xp? nie wiem. za cienki w to jestem, zeby dawac takie rady. wylajtuj i poczekaj, ktos cos wymysli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Nieprawada to idze tak: DMA = ~16,6MB UDMA2=UDMA33= ~33MB UDMA3=UDMA66= ~66MB UDMA4=UDMA100= ~100MB UDMA5=UDMA133= ~133MB Tak to chyba idzie a dalej to już SATA :) Wiec IMHO masz wszystko ok tylko to mobo ma pewnie słabą obsługę dysków (stare VIA nie były rewelacyjne). Mam dysk ata66 i w intel app. acc. pisze, ze to udma 4. Sorki, ale wierze intelowi bardziej niz Tobie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 po pierwsze ta plyta obsluguje max ata 66 a po drugie to wg mnie wina xp tymbardzij ze pod 98 wsio git Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 po pierwsze ta plyta obsluguje max ata 66 a po drugie to wg mnie wina xp tymbardzij ze pod 98 wsio git Wlasnie, tylko czy da sie to zalatwic bez reinstala? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 po pierwsze ta plyta obsluguje max ata 66 a po drugie to wg mnie wina xp tymbardzij ze pod 98 wsio git Pod 98 nie jest wsio git .......... bo transfer jest nadal do [gluteus maximus] .... ale za to czas dostępu jest normalny :? .... ktoś wymyśli coś jeszcze ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 sprzedaj. kup inny. nic innego nie wymysle. Niech madrzejsi ci pomoga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 no i co? udalo sie cos zdzialac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 no i co? udalo sie cos zdzialac? Ehhh .... nic nie wymysłiłem .... zarzuce mu dziś przejażdzke u qmpla na ATA100 -- obadamy co i jak ..... a potem jeśli u niego bedzie dobrze a u mnie syf ....... to zarzucam formata :?. Dzięki za zainteresowanie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 kiedys gdzies czytalem ze Baraki maja o wiele gorsza wydajnosc jezeli sie je pusci na nizszym od nominalnych ATA. nie wiem jak jest w przypadku WDC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 kiedys gdzies czytalem ze Baraki maja o wiele gorsza wydajnosc jezeli sie je pusci na nizszym od nominalnych ATA. nie wiem jak jest w przypadku WDC Cały czas mi chodził na ATA33 dopóki nie zmieniłem kompa i transfery były lepsze niż na tym niby ATA66 !!!:? Hmmm..... byłem u qmpla i tam na read burst speed nie starczyło skali w HD Tachu :D .... było powyżej 80MB/s przy ATA100 .... a u mnie qrna za cholere nie moge przebić bariery 20 MB/s na ATA 66 ..... pomóżcie .... bo zara zrobie mu format (jak nic niekt nie wymyśli do 18 ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 25 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2002 Ide przetestować jeszcze jeden bios .... jak nie pomoże to formacik :? ..... pa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...