Skocz do zawartości
yogi186

Problem z wydajnością dysku .... HELP ! :D

Rekomendowane odpowiedzi

mam to co w podpisie ..... .

Dysk "chodzi" na ATA66 (tak pokazuje bios, w win xp nazywa sie to Udma tryb 3)

I jak robie sobie testa hdtachem (na XP) to readburst speed nie przekracza 20 Mbps , a powinno być tak ze 50Mbps (skoro to ATA66)..... dysk jest dobry bo u qmpla na wypas kompie test w hdtachu pokazuje na ATA 100 transfer rzędu 80 Mbps (sam sie zdziwiłem). Mieszłem już róznymi paczkami 4in1 ale nic nie pomaga ........ . a jeszcze przy okazji czas dostępu jest koło 20 ms (to też przesada) ..... z tym że jak robie test na win98 to czas dostępu jest w normie - 10 ms , ale transfer na tym samym poziomie.

Taśma jest oczywiście 80 zyłowa :D. Bios już sflashowałem też nie pomogło. Co z tym fantem zrobi tak nie może być !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile wiem, to ata66 to nie udma 3 tylko 4.

udma 3 to ata33. wiec nie masz sie co dziwic. sprobuj to przestawic. nie wiem gdzie, u mnie w intel app acc, ale ty masz na via? 4in1 powinno miec jakies ustawienia tego przy instalacji. powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ide Tool wypróbowany ........ niby zaznaczyłem udma 4 resetuje i nic qrna sie nie przestawiło ........ aha i z tego też wynika że zarówno udma3 i udma4 to ATA66 .... więc czym one się różnią ???? żadna paczka 4in1 nie pomaga .... transfer nie przekracza 20Mb/s a czas dostępu tez ma z deklem (na win98 dobry a tu lipa).

Co jeszcze moge zrobić ???? Qrcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udma 5 - ata100

udma 4 - ata66

udma 3 - ata33

dalej to idzie  chyba zwykle dma... czyli moja nagrywarka...

W IDE TOOL jest tak : UDMA 2 - ATA33 , UDMA3 i UDMA4 --ATA66, UDMA5 --ATA100 ......... hmmm windows pokazuje że mam UDMA3 i za cholere nie moge zmienić :( .... HELP. Ten transfer mnie dobija .... na old kompie jak miałem UDMA33 to był większy transfer niż jest tera :?. HELP . Dysk chyba nie zjebał sie w od czasu kiedy byłem z nim u qmpla i tak wymiatał ?!??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udma 5 - ata133

udma 5 - ata100

udma 4 - ata66

udma 3 - ata33

dalej to idzie  chyba zwykle dma... czyli moja nagrywarka...

Nieprawada to idze tak:

DMA = ~16,6MB

UDMA2=UDMA33= ~33MB

UDMA3=UDMA66= ~66MB

UDMA4=UDMA100= ~100MB

UDMA5=UDMA133= ~133MB

Tak to chyba idzie a dalej to już SATA :) Wiec IMHO masz wszystko ok tylko to mobo ma pewnie słabą obsługę dysków (stare VIA nie były rewelacyjne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawada to idze tak:

DMA = ~16,6MB

UDMA2=UDMA33= ~33MB

UDMA3=UDMA66= ~66MB

UDMA4=UDMA100= ~100MB

UDMA5=UDMA133= ~133MB

Tak to chyba idzie a dalej to już SATA :) Wiec IMHO masz wszystko ok tylko to mobo ma pewnie słabą obsługę dysków (stare VIA nie były rewelacyjne).

Mam dysk ata66 i w intel app. acc. pisze, ze to udma 4. Sorki, ale wierze intelowi bardziej niz Tobie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze ta plyta obsluguje max ata 66

a po drugie to wg mnie wina xp tymbardzij ze pod 98 wsio git

Pod 98 nie jest wsio git .......... bo transfer jest nadal do [gluteus maximus] .... ale za to czas dostępu jest normalny :? .... ktoś wymyśli coś jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i co? udalo sie cos zdzialac?

Ehhh .... nic nie wymysłiłem .... zarzuce mu dziś przejażdzke u qmpla na ATA100 -- obadamy co i jak ..... a potem jeśli u niego bedzie dobrze a u mnie syf ....... to zarzucam formata :?.

Dzięki za zainteresowanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys gdzies czytalem ze Baraki maja o wiele gorsza wydajnosc jezeli sie je pusci na nizszym od nominalnych ATA. nie wiem jak jest w przypadku WDC

Cały czas mi chodził na ATA33 dopóki nie zmieniłem kompa i transfery były lepsze niż na tym niby ATA66 !!!:?

Hmmm..... byłem u qmpla i tam na read burst speed nie starczyło skali w HD Tachu :D .... było powyżej 80MB/s przy ATA100 .... a u mnie qrna za cholere nie moge przebić bariery 20 MB/s na ATA 66 ..... pomóżcie .... bo zara zrobie mu format (jak nic niekt nie wymyśli do 18 ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...