Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Po to, że produkt konkurencji (NF4 Ultra) to oferuje. ASRock ma kontroler SATA2, ale na oddzielnym układzie podpiętym przez magistralę PCI co ogranicza transfer do 133MB/s i może się jeszcze zmniejszyć jeśli jest dużo urzadzeń na PCI (133MB/s do podziału na wszystkie urzadzenia podpiete pod PCI).

Cold booty to jest rodzaj startu komputera gdy nie zainicjowana jest karta graficzna. Wentylatory chodzą ale nie ma obrazu. ASRock miewa z tym problemy. U mnie się to żadko zdarza i ylko gdy przesadzę z OC, ale niektórzy mają mniej szczęscia.

@sfoti

Możliwe że masz pecha i to wina mobo. Najlepiej jakbys sprawdził na innym procu (nie Sempronie). Może po prostu Bios trzeba zaktualizować.

Pozdraiwam!

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problemik, mam dysk SATA i jak włączam kompa to mi go nie wykrywa a jak zrobie tzw. twardy reset to go już widzi :? ale tylko przy wł. kompa po restarcie nie am tego problemu. Jak to rozwiązać :?:

rev. 1.04 bios OCWB1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Mam taki problemik, mam dysk SATA i jak włączam kompa to mi go nie wykrywa a jak zrobie tzw. twardy reset to go już widzi :? ale tylko przy wł. kompa po restarcie nie am tego problemu. Jak to rozwiązać :?:

rev. 1.04 bios OCWB1

to są objawy połowicznego coldboota. Mam tak na DFI. PEwnie jak jest komp "ciepły" to nie ma z tym problemu ?

popróbuj może podpiąć dysk pod SATA lub SATA2 a nieużywane złącza powyłączaj. Może pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

Po to, że produkt konkurencji (NF4 Ultra) to oferuje. ASRock ma kontroler SATA2, ale na oddzielnym układzie podpiętym przez magistralę PCI co ogranicza transfer do 133MB/s i może się jeszcze zmniejszyć jeśli jest dużo urzadzeń na PCI (133MB/s do podziału na wszystkie urzadzenia podpiete pod PCI).

nf4 jako chipset za który nVidia bierze mniej wiecej 2x wiecej niż Uli za 1695 nie może być tutaj uważany za ten sam segment :) chodzi mi o nForce4 Ultra i SLI bo tylko chyba one wspierają SATA2 RAID i HTT 1000 MHz :)

nadal nie uwazam, że jesli jakaś płyta ma coś co jest nie potrzebne to i inna musi to mieć :) na co mi RAID ATA jesli 80% sprzedawanych dzis dysków jest Serial?

co do SATA przez PCI to sie zgadzam - duża niedoróbka :)

Edytowane przez Parówkowy_Skrytożerca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, ale na rynku jest konkurencja i jeśli jakiś produkt wychodzi nowy to dobrze żeby miał wszystkie bajery plus coś więcej:) Niezależnie czy się to wykorzysta. Po prostu masowa produkcja bajerów obniża ich cenę:) Dróga sprawa że ULi korzysta tu z 2 układów (nForce4 to konstrukcja 1 uładowa) i miało możliwość łatwiej pomieścić nowszy kontroler (ULi 1567 ma dodatkowo kontroler AGp, ale on chyba nie zajmuje aż tyle miejsca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w cenie jest niewielka a SATA2 ma juz w standardzie NCQ to IMO lepiej SATA2.

Ale się OT robi. Może pytania ogólno sprzetowe niech trafiają do swoich działów.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w cenie jest niewielka a SATA2 ma juz w standardzie NCQ to IMO lepiej SATA2.

Ale się OT robi. Może pytania ogólno sprzetowe niech trafiają do swoich działów.

Ale to jest chyba dość ważne dla użytkowników tej płyty, ponieważ SATA1 ma transfer zewnętrzny 150MB, a SATA2 300MB. Jeśli płyta ogranicza transfer SATA2 do 133MB (lub nawet niżej), to lepiej podpinać napędy pod SATA1.

ALE

Jeszcze nie miałem okazji przeczytać całej instrukcji, ale na pudełku jest napisane że interfejs SATA2 działa za pośrednictwem PCI-E, a nie zwykłego PCI (którego transfer wynosi właśnie 133MB, a przy procesorze 64-bitowym 266MB). W zwiąku z tym transfery SATA2 powinny być jednak wyższe i wynosć co najmniej 250MB/s (PCIE x1, choć nie jest powiedziane, że SATA2 na tej płycie nie wykorzstuje np. PCIE x2), poza tym prędkość jednego slotu nie ma wpływu na prędkość innych.

Czy jakiś posiadacz dysku SATA2 może sprawdzić prędkość transmisji z tych dysków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś udało się uzyskać na tej płycie HTT 300 przy mnożniku 9 ? Będę miał selekta 3000+ (idzie na 312x9 na 1,38V :) ) Czy jest sens brać tą płytę do tego proca? Nie chcę żeby się marnował....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest średnio ważne bo zakładając że szyna PCI jest wolna i ma się do dyspozycji 133MB/s to i tak żaden dysk nie uzyska tranferu średniego na takim poziomie. Owszem tranfer z bufora (tryb burst) może tę wartość przekroczyć ale to nie będzie miało wielkiego wpływu na ogólną wydajność. Jeśli jest tak jak mówisz i ten kontroler jest podpięty pod PCIE (coś mi się zdaje że nie) to tym bardziej osiągnięcie przez dzisiejsze dyski 250MB/s jest nie możliwe i to nawet w trybie burst.

Nie jestem w domu bo w sumie mógłbym sam taki eksperyment przeprowadzić i byłoby wszystko jasne. Jeśli się nikomu nie będzie chciało to jak wrócę to potestuję ten kontroler SATA2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest średnio ważne bo zakładając że szyna PCI jest wolna i ma się do dyspozycji 133MB/s to i tak żaden dysk nie uzyska tranferu średniego na takim poziomie. Owszem tranfer z bufora (tryb burst) może tę wartość przekroczyć ale to nie będzie miało wielkiego wpływu na ogólną wydajność. Jeśli jest tak jak mówisz i ten kontroler jest podpięty pod PCIE (coś mi się zdaje że nie) to tym bardziej osiągnięcie przez dzisiejsze dyski 250MB/s jest nie możliwe i to nawet w trybie burst.

Nie jestem w domu bo w sumie mógłbym sam taki eksperyment przeprowadzić i byłoby wszystko jasne. Jeśli się nikomu nie będzie chciało to jak wrócę to potestuję ten kontroler SATA2.

tak ale raid0 juz moze łatwo zapchac szyne pci ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komuś udało się uzyskać na tej płycie HTT 300 przy mnożniku 9 ? Będę miał selekta 3000+ (idzie na 312x9 na 1,38V :) ) Czy jest sens brać tą płytę do tego proca? Nie chcę żeby się marnował....

Zobacz co mam w sigu i sam sobie odpowiedz :-P .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

SATA2 jest tu przez PCIe, JMB360

( PCIe czyli mowa tu o całej szynie czyli x20 do podziału na dysk, grafe PCIe x16 i ewentualnie port x1, czyli nie ma obaw o zapchanie) Tylko nie bardzo rozumiem zasadność wsadzania jednego portu ... Rozumiem dwa czy wiecej - zawsze można zrobić raida, ale 1 to o d..e potłuc :blink:

co innego SATA- już niestety przez PCI...

zauważyłem ze po zainstalowaniu sterów RAID z płytki mam wyższe wartosci w HDtach (Burst Speed odpowienio 109 i 119) a CPU Utilization spadło z 12% do 0% :-P

no a co do samych dysków- to owszem, kontroler SATA zapewnia max. przepustowość 150MB/s a SATA2 300MB/s ale najszybsze dyski 60-70MB/s więc nawet RAID 0 z dwóch dysków nie wykorzysta w pełni kontrolera SATA

BTW: bobson - jaki masz mem div ? i czy zaobserwowałeś jakieś zmiany max wydajnosci mem na różnych div. no i czy na innej platformie te mem latały ci lepiej?

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na tego asrocka wchodzi frezer 64 pro??

Ello

Widzę że tu niezła dyskusja na temat dysków .

B) Zamontowałem dzisiaj Freezera 64 Pro na tą płytę B) :

Linka do tematu o montażu Freezera na Asrocku 939Dual-SATA2

niestety ja niemam selekta :cry: i muszę kręcić tego marnego Boxowego Venicjusza i do tego pamięci mają za mało prądu do lepszego OC :cry:

Jak kupię boostera i drugą kość to się wtedy pobawie :) narazie to co w Sig'u i wszystkie gierki idą na max :)

A tak przy okazji to ile na max zniesie taki Venice ?? słyszłem że 1,65V i 65*C to max ?? wie ktoś coś na ten temat ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to

( "Ferezer 64 pro" już do mnie jedzie ;) )

już nieaktualne... ;)

Czyli obecnie to czego chciałoby się od tej płyty to:

1) wyższe napięcia na pamięci

2) lepiej dopracowane biosy

Mam nadzieję, że chociaż biosów producent sobie nie odpuści...

Edytowane przez Arti_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: bobson - jaki masz mem div ? i czy zaobserwowałeś jakieś zmiany max wydajnosci mem na różnych div. no i czy na innej platformie te mem latały ci lepiej?

Szczerze mowiac sam nie wiem ile potrafia te ramki, na Epoxie na nf2 na codzien mialem 210 mhz i te same timingi. Co do uli div mam ustawione na 133 mhz, nie testowalem innych ustawien. Uzywam biosu ocwb2 poniewaz jesli dobrze pamietam w odroznieniu od ocwb1 ma zmiane latency dla ramu a to daje juz duzego kopa. Nie kieruje sie testami everesta bo nie sa powtarzalne i ale odczyt w tescie wzrosl mi o blisko 15 badz 20% po odpowiednim ustawieniu latency.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

booster mi się zchrzanił!!!

w taki sam sposób o jakim czytałem na ocwb - wyświetlacz pokazuje cały czas 2,5V, bez względu na regulację, nie wiem jeszcze w czym tkwi problem, ale chyba raczej w boosterze, no bo co ma płyta do tego??

tylko dziwne ze to nie jest odosobniony przypadek...

jak bede mial trzoche czasu to sprobuje go przepiąć na jakąś inną płytę, najlepiej na nf7 bo wiem gdzie tam mierzyc napiecie na ramach i bede wtedy wiedzial czy to bląd wyświetlacza, czy w ogole booster przestal dzialac...

ktos jeszcze ma problemy z boosterem na tej plycie??

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Dzisiaj dostalem info z apollo ze moja plyta dziala im bez zarzutu ( u mnie nie wstaje komp- napiecia sa ale brak nawet pisku PC speaker - przycisk power zawiesza sie, tylko wylaczenie zasilacza pomaga, brak wizji itp)

Testowalem na 2 kartach AGp - GF 6800 ( odblokowane 16x6) i Radek 9000 pro ( nic nie zmieniane) i nic, Pamiec to twinmos 1x256 3200 BT 2,5 338 2t, zasilka - Tagan 330. _ wszystkie komponenty sa sprawne i testowane na Asus k7v600 ( via 600) athl 2500. ( oprocz zasilki bo ten jest swiezo z pudelka)

Jak na razie plyta zostala w apollo, nie wiem co mam robic:(? ( biose nie wstaje nawet przy obecnosci samego proca i podpietego zasilania - bez pamieci)

Na testowym sprzecie apollo wszystko jest ok:(

Pomozcie!!

S64 3000+ 939, asrock dual 939, twinmos 1x256 2,5-3-3-8 T2, Tagan 330, Caviar 200GB SataII, DVDRW Benq 1640

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Dzisiaj dostalem info z apollo ze moja plyta dziala im bez zarzutu ( u mnie nie wstaje komp- napiecia sa ale brak nawet pisku PC speaker - przycisk power zawiesza sie, tylko wylaczenie zasilacza pomaga, brak wizji itp)

Testowalem na 2 kartach AGp - GF 6800 ( odblokowane 16x6) i Radek 9000 pro ( nic nie zmieniane) i nic, Pamiec to twinmos 1x256 3200 BT 2,5 338 2t, zasilka - Tagan 330. _ wszystkie komponenty sa sprawne i testowane na Asus k7v600 ( via 600) athl 2500. ( oprocz zasilki bo ten jest swiezo z pudelka)

Jak na razie plyta zostala w apollo, nie wiem co mam robic:(? ( biose nie wstaje nawet przy obecnosci samego proca i podpietego zasilania - bez pamieci)

Na testowym sprzecie apollo wszystko jest ok:(

Pomozcie!!

S64 3000+ 939, asrock dual 939, twinmos 1x256 2,5-3-3-8 T2, Tagan 330, Caviar 200GB SataII, DVDRW Benq 1640

Poproś ich by sprawdzili na Sempie. Jeśłi bedzie to co u Ciebieto poproś o update Biosu na jakiś nowy. Jeśli u nich zadziała to stawiam na to że jak skłądałeś kompa to zrobiłeś zwarcie mobo z obudową.

@link.mk

IMHO może :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tja, zwarcie plyty z obudowa sie zdarza niestety, szczegolnie przy dupiatych budach. Skladalem do firmy 5x cosik taniego na Asrocku i z 5 szuk 4 nie wstaly. Myslalem, ze to zasilki (noname 350W rezem z budami), ala pan w sklepie zasugerowal, ze to pewnie zwacie i tak bylo. Nigdy bym sie tego nie spodziewal, ale niestety punkty montazowe plyty na panelu w budzie byly zrobione jako wytloczki (a nie jak pozadne stare kolki wkrecane) i byly lekko za szerokie (ksztalt scietego stozka - dotykaly wystajace kncowki elementow na plytach wokol otworow montazowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi sie wyeliminować tego połowicznego coldboot'a flashem biosu do OCWB2, ale jak próbowałem podłączyć dysk pod SATA2 to wywalało mi bsod przy ładowaniu windy :? Mam zainsatlowane stery do SATA2, bardzo mi na tym nie zależy ale powinno działać bez zarzutu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...