Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam problem z tym asrockiem, troche lamerski :rolleyes:

mianowicie nieumiem zainstalowac windowsa, mam dysk samsunga SATA II robie dyskietke ze sterami sciagnietymi ze strony asrocka (probowalem obu w tej chwili dostepnych wer 1,07 i beta 2) i gdy OS sie po nie zglasza staram sie zainstalowac, jak wybieram wersje 64bit pisze mi ze jeden z plikow jest uszkodzony (probowalem juz 3 dyskietek wszystkie nowe verbatimy) jak wybieram 32bit niby cos instaluje ale potem system dalej nie widzi dysku :huh: probowalem zarowno ze zworka na dysku ustawiona na sata1 i 2 za kazdym razem to samo :mur: dysk oczywiscie podlaczam do portu sataII zeby niebylo niepotrzebnych pytan :P

a i co ciekawe wczeseniejsza instalacja windowsa jeszcze z plyty nf2 odpalila mi sie bez problemu (mialem sciagniety sp2)

windowsa na plycie mam bez sp2 niestety :/

w biosie ustawialem zarowno tryb IDE jak i SATA

Wersja 64bit jest pod windowsa 64bit, masz wybrać 32bit, bo pewnie takiego windowsa instalujesz. W biosie dysk na SATA - musi zadziałać, u mnie zadziałało na win 2000, Win XP i Win XP 64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użyłem tych sterowników:

http://download.asrock.com/drivers/ULi/SAT..._XP_2K(207).zip

Bios ze strony Asrocka 1.50 działą w trybie sata , non-ride

Non-raid chyba? ;]

Ale opcja raid dotyczy kontrolera sata, a nie sata2, o którym mowa i z instalacją na którym ma problem Femto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ta płytka ma możliwości zmieniania szybkości wentyli z poziomy windy? a tak btw i pewnie było gdzieś pisane, jak się na niej flasciach!e rom i czy wiecie jak sie sprawuje ocwbeta4?

Edytowane przez HomerSimpson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było napisane jak czy da się zmieniać szybkość wentyli, było napisane jak się sprawuje OCWB4 (chyba jedna osoba to używa). Ale nie wiem czy było napisane jak się flasciach!e ram, bo jeśli chodzi Ci o BIOS (a nie ram!) to również było to napisane. A skoro sam do tego doszedłeś że ktoś to już napisał to radzę zacząć szukać. Na dole jest takie fajne pole "szukaj w temacie". Użyj go!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z tym asrockiem, troche lamerski :rolleyes:

mianowicie nieumiem zainstalowac windowsa, mam dysk samsunga SATA II robie dyskietke ze sterami sciagnietymi ze strony asrocka (probowalem obu w tej chwili dostepnych wer 1,07 i beta 2) i gdy OS sie po nie zglasza staram sie zainstalowac, jak wybieram wersje 64bit pisze mi ze jeden z plikow jest uszkodzony (probowalem juz 3 dyskietek wszystkie nowe verbatimy) jak wybieram 32bit niby cos instaluje ale potem system dalej nie widzi dysku :huh: probowalem zarowno ze zworka na dysku ustawiona na sata1 i 2 za kazdym razem to samo :mur: dysk oczywiscie podlaczam do portu sataII zeby niebylo niepotrzebnych pytan :P

a i co ciekawe wczeseniejsza instalacja windowsa jeszcze z plyty nf2 odpalila mi sie bez problemu (mialem sciagniety sp2)

windowsa na plycie mam bez sp2 niestety :/

w biosie ustawialem zarowno tryb IDE jak i SATA

W instrukcji od asrocka pisze że nie trzeba robić dyskietki pod sata2, wgraj w windzie stery i powinno być ok, jak będzie wyglądało to mniej więcej tak Dołączona grafika

to znaczy że jest dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozecie mi napisac cos o tej plycie? Duze ma mozliwosci o/c ? oczywiscie po wrzuceniu zmodyfikowanego biosu.

Zbieram wlasnie na opterona i zastanawiam sie czy ta plytka podola w sprawie podkrecania.

Jak chlodzicie chipy na plycie? I jakie sa temperaturki? Chyba nie nagrzewaja sie zbyt mocno.

Mozna ustawiac alpha timingi? Jakie napiecie dla pamieci i cpu maksymalnie?

No i jakie maksymalne stabilne HT osiagnieto na tej plycie? :-)

mam teraz budzetowa plytke na nf4 ale ma slabe opcje co do o/c dlatego pytam o asrocka.

Edit:

Wlasnie wyczytalem ze mozna bedzie obsluzyc pozniej procki na socket M2, normalnie super, bo na penwno kiedys bedzie takie przejscie :D

Mozecie mi jeszcze wypisac czy sa jakies problemy z nimi? Albo czy przy kupnie, bo sa rozne rewizje (no i gdzie najtaniej)

Jak ze wspolpraca z ramem, dzialaja wszystkim kostki, czy ktos mial problemy?

Sterowniki sa ciagle aktualizowane i dostepne dla najnowszych systemow? Nie chce zeby np. pozniej nie miec wsparcia np. w Viscie albo x64

Warto kupic teraz czy zapowiedzialy inne firmy wydanie plyt na tym chipsecie?

Edytowane przez binek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Binek, nie będę się powtarzał, przeczytaj ten temat to się wszystkiego dowiesz. Wystarczy kilka początkowych stron by się dowiedzieć tego o co pytasz. Ludzie ja wiem że lenistwo króluje ale bez przesady, to wszystko już tu jest napisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czym potem można taki lakier usunąć tak żeby jak by się płycie cos stało żeby nic nie zauważyli w serwisie i żeby gwarancje uznali??

bo bym może się też na coś takiego skusił :>

Edytowane przez bublus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OJ! Chyba można obejść się bez stacji dyskietek. Trzeba mieć tylko Windows na CD zintegrowany z SP2.

No właśnie mam takiego windowsa odrazu z SP2.

I teraz pytanie, w instrukcji jest napisane, ze jezeli chce miec dysk non-RAID, i taki będzie, to w XP nic nie robic tylko normalnie windowsa instalować...

http://www.asrock.com/Drivers/Manual/939Dual-SATA2.pdf

strona 21.

Ja to rozumiem, ze jezeli mam windowsa XP,2000,lub x64 to instaluj pan i się o nic nie martw :]

A jak juz to jak zrobic plytke windowsa odrazu z tymi sterownikami,

Zgrac orginalny obraz na dysk to wiem, a pozniej cos modyfikowac tak ;]?

tylko co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bublus> Zmywaczem do paznokci z ACETONEM :)

Co ro Raid i SATA to u mnie jest taki wałek że jak dam nonRAID to komp po włączeniu za pierwszym razem nie widzi dysku i muszę go zrestartować to przy drugim podejściu idzie noramalnie , bo już go widzi :blink:

Jak natomiast włącze RAID to komp startuje normalnie ( pojawia się jeszcze przy starcie ten dodatkowy ekran z konfiguracją RAID ) i bootuje się już za pierwszym razem .

Może jest w tym jakiś HACYK ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bublus> Zmywaczem do paznokci z ACETONEM :)

Co ro Raid i SATA to u mnie jest taki wałek że jak dam nonRAID to komp po włączeniu za pierwszym razem nie widzi dysku i muszę go zrestartować to przy drugim podejściu idzie noramalnie , bo już go widzi :blink:

Jak natomiast włącze RAID to komp startuje normalnie ( pojawia się jeszcze przy starcie ten dodatkowy ekran z konfiguracją RAID ) i bootuje się już za pierwszym razem .

Może jest w tym jakiś HACYK ??

Bios jest tak głupio zrobiony, że każda (?) zmiana jest widziana dopiero po kolejnym reboocie; tak samo mam, jak wyłącze pierwszy kontroler IDE, na którym mam drugi dysk; bios zzrzuca ustawienia bootowania z dysku (to nic, że ustawione mam bootowanie z dysku na SATA) - muszę wejść, ponownie wskazać mu dysk do bootowania i dopiero działa normalnie. Ot mała niedogodność.

Update & PS

Zrobiłem sobie chłodzonko GPU + NP + SB:

fan.JPG

Kto zgadnie, dlaczego na profilu aluminiowym trzymającym wiatrak jest napisane chomik? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bobson:

Nie koniecznie musisz uzyc electonu, ja np. posmarowalem sciezki lakierem elektroprzewodzacym technicoll electronic, koszt 21zl, szukaj na stacjach benzynowych albo w sklepach motoryzacyjnych, z tego wzgledu, iz lakier ten sluzy rowniez do naprawiania sciezek ogrzewajacych szyby samochodowe. Jest natomiast jedno ale, prawdopodobnie bedziesz musial polozyc dosyc gruba warstwe lub kilka, jedna na druga, czekajac az pierwsza wyschnie (a schnie okolo 5 minut). Na opakowaniu mam napisane, ze przewodnosc uzyskuje po min 8 godzinach ale po ponownym posmarowaniu, drugim podejsciu (jedna wartswa nie starczyla w moim przypadku) i zlozeniu kompa, vcore mod dzialal od razu bez zarzutu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra> Albo "Made By CHOMIK Industries Inc." :lol2: , albo wyczesałeś ten gadget z jakiegoś zoologicznego sklepiku B)

Zrób coś z tymi kablami , bo wyglądają okropnie i fryzjer się dusi <_< !!

Electon jest na bazie srebra i daje się zmyć Acetonem , a niewiem na czym jest Technicoll i czy da się go później usunąć ??

Różnica w cenie minimalna > Electon kosztuje ok 23zł .

Electonem wystarczy nałożyć jedną solidną warstwę i po potraktowaniu suszarką przez ok 40min ( z przerawmi oczywiście , żeby czegoś nie usmażyć ) jest już zdatny do użycia . Jak robiłem Vmoda dla pamięci to tak właśnie zrobiłem i wszystko było cacy ( tzn electon był jeszcze trochę miękki , ale działał :) ) . Pełną sprawność i twardość również ma po kilku godzinach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o bez kitu ;S niezla dzungla :D

Bez Kitu > niezły OT . :mur:

Mam pytanie do osób które zrobiły tego Vdimm moda określanego jako 3,14V/3,20V > Czy po zakończeniu pracy kompa świeci wam się dioda "power" ?? Bo u mnie od czasu zrobienia tego moda jest taki myk , że gaśnie dopiero jak wyłącze zasilacz .

Może gdzieś skonstruowałem jakieś zwarcie :blink:

Dziwne > może po tym modzie zostaje na płycie napięcie , tak jak na niektórych płytach które przy slotach DDR mają diodkę sygnalizującą obecność napięcia na kościach i świeci się ona aż do wyłączenia zasialcza , tak tutaj przez to że do pamięci wciąż dochodzi prąd , świeci się diodka "power".

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w domu Samsunga SATA 2 200gb z tych SPxxxxx

Dysk jest podpiety pod SATA 2 ofkors, w biosie opcja IDLE ustawiona.

I windows sie instaluj :) Umnie nie bylo zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

czy ktos z posiadaczy omawianej tutaj plyty asrock939 posiada na niej zamontowana grafe ATI9700 ??

czesto (srednio co 3 raz) jak wlacze kompa (win xp sp1) to mam problemy z grafika w windowsie, jakby nie bylo sprzetowj akceleracji 2D, i strasznie wolno przez to dziala system..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez Kitu > niezły OT . :mur:

Mam pytanie do osób które zrobiły tego Vdimm moda określanego jako 3,14V/3,20V > Czy po zakończeniu pracy kompa świeci wam się dioda "power" ?? Bo u mnie od czasu zrobienia tego moda jest taki myk , że gaśnie dopiero jak wyłącze zasilacz .

Może gdzieś skonstruowałem jakieś zwarcie :blink:

Dziwne > może po tym modzie zostaje na płycie napięcie , tak jak na niektórych płytach które przy slotach DDR mają diodkę sygnalizującą obecność napięcia na kościach i świeci się ona aż do wyłączenia zasialcza , tak tutaj przez to że do pamięci wciąż dochodzi prąd , świeci się diodka "power".

Pozdrawiam

Nie wiem czy to jakieś zwarcie:P Ale to normalne że się świeci ta dioda, u mni też tak było. Napewno ten placek cyny ma na sztywno napięcie, nawet po wyłączeniu kompa (swoją drogą to dziwne bo zdawało mi się że napięcie stand by jest tylko jedno i ma wartość 5V, dodatkowo max obciążenie w zależności od zasilacza to ok. 2A czyli ledwo 10W). Musiał by to obejrzeć jakiś dobry elektronik to by to wyjaśnił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...