Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

zmienilem 2t --> 1t roznica masakryczna..

odczyt 6100 -->6300

zapis 1700 --> 2700 :o

czas 47 --> 40

wogole praca w winie jest 2 razy szybsza niz wczesniej..

stronki z flashem chodza lux

nawet jak tam mi pi nie przejdzie to i tak wole na takim pracowac :)

EDIT: na 1T pi sie wysypuje..prime tez:/ memtest przechodzi bezbledow..ehh a juz mialem nadzieje..ale zmienie po 1 resecie..

zintegrowana sie uspokoila.. jak narazie jestem w pelni zadowolony z tej plyty..zadnych cyrkow z nia jeszcze nie mialem..:)

Zwiększ napięcie na procka to niebędzie błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plytki jeszcze nie kupilem, narazie mam pieniadze i zastanawiam sie jak rozlozyc to wszystko... czy kupic 939dualsata2 czy poczekac na nowsza plytke, choc tam troche sie rzeczy zmienilo wiec nie wiadomo jak z o/c.

chyba ze Kencho-1 sie pozbywasz tej plytki ? bo piszesz ze chcesz przejsc na sli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga:

Komu link:

http://video.google.com/videoplay?docid=-7...2110&q=nintendo

Resetuje kompa na 1T? Bo poprzednie mi nie resetowały, a ten owszem. Sprawdzę jeszcze na czarnych slotach, ale powoli mam dosyć OCWB2, a szkoda, bo 200Mhz więcej na procu piechotą nie chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

@dijkstra i roy61

u was to moze byc problem nie dowoltowanych memek przynajmnie patriotow u roya61 one ponoc najlepiej pracuja na napieciu 2.9 volta a 2.7 moze byc troche malo dla nich lub niedovoltowanego proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta stronka mi chodzi na 1T

ale druga sprawa ze dalej mam bledy w pi..nawet jak zmniejszylem fsb do 269..i napiecie do 1,45v

tylko dziwne to ze czujniki dalej mi pokazuja 1,4v..

co wg was sie oplaca lepiej.. fsb zmniejszyc do 265 zeby miec 1T czy zostawic 274 i 2T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem BIOS OCWB2 i mam pewien problem. W biosie mam ustawione pamięci na 166 (dzielnik 11), a CPUZ pokazuje mi (CPU/14 czyli 133). Jak to zmienić? CO mam zrobić, aby chodziło normalnie? Pamięci na 100% chodzą wolniej, bo np w evereście mam dużo mniej MB/s.

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga:

Komu link:

Resetuje kompa na 1T? Bo poprzednie mi nie resetowały, a ten owszem. Sprawdzę jeszcze na czarnych slotach, ale powoli mam dosyć OCWB2, a szkoda, bo 200Mhz więcej na procu piechotą nie chodzi...

u mnie na 2,5 3 3 6 1 T zero problemu z tym linkiem Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaga:

Komu link:

Chodzi bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wreszcie zaczęło działac po przejściu na czarne sloty :)

Venice 3200@2500Mhz (250x10) Pamiątki 2x512mb BH6 416Mhz 2.5-3-3-8 1T :-P

Działa i się nie wiesza na stronach z flash, SuperPi i 3dMarku

Wzrost odczytu o dziwo w Everescie niewielki 5600 - 5621

Zapis lepiej 1772 - 2466

Czas 49,2 - 45,0

Sandra wykazuje lepszy wzrost

Int 4952 - 6050

Float 4953 - 5998

Generalnie wszystko zapierdziala aż miło :-P

Z radkiem GTO 5450 pkt w 3Dmark05

Teraz walcze z ostatnim problemem na tej płycie. Nie działa mi odpowiednio suspend-to-ram

Tzn działac działa ale nie wyłączaja sie wiatraki w trybie uspania :mur:

Działa wam to bez problemów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kolejny problem z biosem OCWB2. Mój procek na nim przeszedł superpi 16M na 9*274 na 1,45 (dałem większe V profilaktycznie), ale jak się bawiłem w poważniejszy OC, to podczas wczytywania windy wyskoczyło mi, że wywalił sie rejestr. Już myślałem, że będę musiał winde na nowo instalnąć, ale jak zmieniłem bios na 1.60, to komunikat o rejestrze zniknął. Dziwne, nie?? Jak byłby naprawdę rejestr zwalony, to by sie sam nie naprawił. Żadnych problemów nie mam natomiast na oficjalnych biosach, tylko ta blokada 274 :(. Pomóżcie, co sądzicie o OCWB3? Nie instalowałem go.

Te biosy OCWB, to są bety. Jak myślicie, pojawi się kiedyś wersja nie beta, bez wszystkich błędów i niedociągnięć, czy tylko nazwe taką mają? Jakby było OCWFinal, to by napewno dobrze działał. Tylko trzeba czekać.

Kurcze nie umiem zwiększyć HTT powyżej 280, czasami na 300 się włączy, ale rzadko. Mnożniki procesora dawałem różne, na najniższym także nie działa, z dzielnikami pamięci tak samo. Mnożnik HT się ustawia np 600Mhz to jest 3, tak? Mam teraz bios OCWB1. Co mam robić. Jak zwiększę HTT, to wogóle monitor się nie włącza. Chciałbym się pobawić w poważniejsze OC, ale płyta nie wstaje. Mam coś ustawić odnośnie AGP przy OC? Może t dlatego się nie chce kręcić, bo mam kartę graficzną na AGP?

Te flexibility coś tam to mam disabled, czylo wyłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar pójść po to mobo w poniedziałek wtorek niestety na proca będę musiał poczekać do 22lutego :( ale opłaca się (X2). Tak tu piszecie o tym nieszczęsnym RAMie :) od czego to zależy że się tak resetuje.

To są moje memki - http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...R400X64C3AK2/2G.

Czy będzie z nimi problem? Czy będą dobrze zasilane przez mobo?

A tak pisze na ich pudełku - KVR400X64C3AK2/2G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest problem z resetami, ale tylko wtedy, jak są ustawione na 1T. Ja wsadziłem do czarnych bankówi i narazie mi sie nie resetuje. Tylko mam problem z OC, bo jak podniosę za dużo HTT to mi komp nie wstaje. Nie jest to ani od proca ani od pamięci. Pomóżcie mi, bo mój procek ma chyba potencjał (2,466Ghz na 1,4v (na 1,35 po 3h w prime wywalił błąd, na 1,4 przeszedł 12h)

Jak tym programem A64info sobie ustawie jakieś ustawienia pamięci, to one są przy każdym włączaniu windy tak ustawione, czy muszę od nowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wreszcie zaczęło działac po przejściu na czarne sloty (IMG:style_emoticons/default/icon_smile3.gif)

Venice 3200@2500Mhz (250x10) Pamiątki 2x512mb BH6 416Mhz 2.5-3-3-8 1T

Działa i się nie wiesza na stronach z flash, SuperPi i 3dMarku

Fajnie jak u innych z czarnymi slotami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile mam w normalnych w stresie mam około 37-38*C (skacze), a po oc takim jak w podpisie mam w idle 32*C a stresie 42*C. Mam chłodzenie box, tylko pastę zmieniłem na TITAN Nano Blue., bo był tam jakiś syf. Chyba jakaś jedna z lepszych ta pasta, bo posmarowałem nią NB i SB i mam na NB maks 27*C.

Czy AC Freezer64pro jest dużo cichszy od boxa? Jeśli wogóle jest cichszy, bo nie wiem czy zmieniać chłodzenie, a zależy mi na ciszy i wydajności głównie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... mi sie troche bardziej procek grzeje... a bys mogl podac ile masz w budzie ?? bo moze w moim pokoju jest za cieplo :]

u mnie buda 32*C, mostek 28*C

chyba bede musial go wyszlifowac i nowa paste nalozyc...

EDIT

nie wiem jak chodzi box i czy jest gorszy od freezerka bo sempy tylk oem :]

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda to aux? Ja mam w idle 29*C, ale jak karta graficzna chodzi bez podkręcania, bo jak podkręcę kartę graficzną, to się robi ciepło. Jeszcze mi grzeje karta satelitarna. Chwilowo mam zdjętą boczną obudowe, ale jak założe to też mi raczej do 31 - 32*C skoczy.

Założyłem budę i po 5 minutach już mam 30*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aux czy nie aux to i tak z tymi czujnikami ch**nia jest :] ja lookalem na temp w biosie i pod nie ustawilem dopiero czujniki w programach :]

@Dijkstra

tzn. ? mi sie wydaje ze mam wlaczona; na tej stronce all mi sie pojawilo i ten filmik tez (zero zwisow, restartow).

Muszę przyznać, że różnica w wydajności względem mojego starego celofana jest powalająca. Nawet strony WWW sie szybciej ładują. W nfsmw mi skoczyło w górę o chyba 15 klatek.

Ja zauwazylem mega skok wydajnosci w q4 (nawet na standardowym taktowaniu sempa) miedzy moim starym bartkiem :]

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak samo, tylko jedno mnie dziwi, że ja tam miałem raz 19*C. Gdzie się ten czujnik znajduje? Może to było rano jak się wietrzyło w pokoju, ale było 19*C. Chipset to na 100% nie jest, bo na tym drugim by musiałobyć mniej, bo na mobo jest chłodniej niż na chipsecie. Muszę przyznać, że różnica w wydajności względem mojego starego celofana jest powalająca. Nawet strony WWW sie szybciej ładują. W nfsmw mi skoczyło w górę o chyba 15 klatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem sie przed chwilą prockiem, zabootował na 2880 MHz na 1,45v z biosu. Przy wlaczeniu probki super pi reset. Przy 2840 Mhz osiagnalem juz stabilnosc, komp sie resetowal tylko gdy grzebalem z timingami w systoolu. Musze sie zmobilizowac i zrobic wkoncu tego vcore moda, cos czuje ze strzeli 3 GHz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są moje memki - http://www.ec.kingston.com/ecom/configurat...R400X64C3AK2/2G.

Czy będzie z nimi problem? Czy będą dobrze zasilane przez mobo?

A tak pisze na ich pudełku - KVR400X64C3AK2/2G

Był już link podawany z pamięciami ,które dobrze współpracują a, które nie.Masz jeszcze raz: http://www.pc-treiber.net/1tliste.php

Edytowane przez Zygmunt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisałem juz pare stron temu by ktos sprawdził czarne sloty bo u mnie nastapił zdecydowany wzrost przepustowosci ramu... no ale widze ze sie uparliscie ( nie wiem na jakiej podstawie) na niebieskie sloty..........

pozatym widać jak czytacie posty..... zreszta powielajace sie pytania mowia same za siebie

pozdrawiam.... i dobrze by było skończyc juz o temperatutkach bo to jest wątek bez sensu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

składam pannie komp, jak można sie dumyslic, na naszej płytce. Kompa musze zamówic z jednego sklepu i w apollo.pl zabrakło Freezerów. Jestem zmuszony kupic jakies inne chłodzenie i wybór padł na Pentagrama NXC 100 AlCu.

- Czy cooler ten nie bedzie kolidował z żadnymi elemantami na płycie??

Edytowane przez guziq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja pewnej rzeczy nie rozumiem bo ustawiam w biosie v.1.3 a w everestach i w sandrze pokazuje ze mam v.1.4 i sie zmienia na 1.408 itp. da sie to jakos ustawic bo w biosie pokazuje tyle ile ustawilem a w tych programach nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...