Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

No to diefek zrobiłeś akcję blondi ;)

Dokładnie tak jak to pisał IGI > napięcie do slotów ram jest nadal podawane po wyłączeniu kompa i przy jakiejkolwiek zabawie z wymianą lub przekładaniem komponentów należy wyłączyć CAŁKOWICIE zasilanie , bo tak się kończą takie zabawy .

Oczywiście wina leży całkowicie po twojej stronie , ale jak wylutujesz rezystor , to nie zawadzi podejść z nią na serwis i zapodać jakąś bajeczkę typu : działało normalnie , aż jednego dnia komputer zaczął się zawieszać i po kilku restartach nagle podczas pracy coś tam zapiszczało i się komp wyłączył i niechciał uruchomić ponownie .

Standardowo wywalają się elementy SMD koło slotów Ramu > Raz u kumpla widziałem jak jeden taki sobie wystrzelił , bo mój inteligentny inaczej znajomek włożył odwrotnie kość do slotu i odpalił kompa .

Oczywiście jest to oszukiwanie sklepu/serwisu , ale żyjemy w Polsce i takie oszustwa są nagminne , tak jak plaga wymieniaczy płyt pod koniec gwarancji , którzy traktowali dobre płyty baterią , żeby im wymienili na nowe sztuki . Naszczęście duża ilość serwisów już zna ten myk .

No cóż > Serwis lub śmietnik > wybór należy do ciebie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby ktos napisac co jest do czego i jaki jest przelicznik i na co??

jak liczyc ram?? jak liczyc htt??

jestem zielony w sumie w te klocki a chcialbym wycisnac ile sie da ze swojego sempa :P w sumie udalo sie 2300 i to stabilnie, ale troche malo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moglby ktos napisac co jest do czego i jaki jest przelicznik i na co??

jak liczyc ram?? jak liczyc htt??

jestem zielony w sumie w te klocki a chcialbym wycisnac ile sie da ze swojego sempa :P w sumie udalo sie 2300 i to stabilnie, ale troche malo :P

do liczenia pamieci uzyj programu "A64 MemFreq"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spoko z anglika luz ale tam jest co przegladac :P a niemam na tyle czasu zeby napierac 33 podstrony forum i analizowac wszystkiego to mi zajmnie ze 3 dni jak nie lepiej :P tymbardziej ze na cos takiego to gora 3 godzxinki dziennie przeznaczam no a tam jest roboty na 3-4 dni :P i niekiedy po 3 razy to samo pisane tylko innymi slowami :P

takze moge ktos napisze krotko zwiezle i na temat pozniej zapodam pelna liste tego co mnie interesuje a wy podacie jak co ustawic i jak co liczyc i co z czym jest zwiazane.

CZy lecicie na taki uklad??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie Lecę na taki układ , ale ponieważ pewnie to pytanie będzie zadawane przez każdego nowego użytkownika tej płyty , więc podam solucję , żeby skończyć już te dywagacje .

Dzielniki pamięci :

200 > 1:1

166 > 5:6

133 > 1:3

180 > 90% ( z programu A64Tweaker )

Mnożniki HTT:

1000 > x5

800 > x4

600 > x3

400 > x2

200 > x1

Przykładowo :

Dla Fsb=274Mhz

mem 166 > (274:6)x5=228Mhz

HTT x3 ( 600 ) 274x3= 822Mhz

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, składałem sprzęt pewnej osobie i wszystko jest niby ok ale nie ma dzwięku. Tzn niema żadnych problemów niby w OS, stery zainstalowały się ok, w menadzeże też jest ok. Jeśli puscimy winampa albo film to wszystko idzie ok ale dzwięku nie słychać. Sprawdzane na różnych głośnikach i słuchawkach. Podłanczane głośniki do zielonego wejscia(center) z tyłu obudowy. Płyta Asrock 939Dual-SATA2/ Semp 64 3000 939/ AC 64 Pro/ 2x256 Patrioty KH,80GB Seagate ATA/ x800 GTO sapphire . Co może być przyczyną ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim BIOS > Sprawdź czy jest włączona dzwiękówka !!

Spróbuj jeszcze raz przeinstalować sterownik od dźwięku .

Zobacz czy w regulacji głośności lub panelu "Realtec Sound manager" niema czegoś zamieszanego .

Wtyczka oczywiście w zielony .

Moim zdaniem karta dźwiękowa jest wyłączona w biosie i tam bym się najpierw skierował w poszukiwaniu rozwiązania problemu ;)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no spoko z anglika luz ale tam jest co przegladac :P a niemam na tyle czasu zeby napierac 33 podstrony forum i analizowac wszystkiego to mi zajmnie ze 3 dni jak nie lepiej :P tymbardziej ze na cos takiego to gora 3 godzxinki dziennie przeznaczam no a tam jest roboty na 3-4 dni :P i niekiedy po 3 razy to samo pisane tylko innymi slowami :P

takze moge ktos napisze krotko zwiezle i na temat pozniej zapodam pelna liste tego co mnie interesuje a wy podacie jak co ustawic i jak co liczyc i co z czym jest zwiazane.

CZy lecicie na taki uklad??

Przecież w pierwszym poście z tego linka masz dokładnie opisane co i jak :mur:

Poza tym ty nie masz czasu czytać, a nam się ma chcieć pisać co trzecią stronę to samo? :mur:

Będzie pasował. Wszystkie chipsety mają taki sam rozstaw dziurek (jak nie wszystkie to prawie), ale pasował będzie na 100%

Ten zalman i tak ma regulację rozstawu, więc można go wsadzić praktycznie na wszystko.

PS. Chyba faktycznie pora na zrobienie polskiej wersji FAQ do tej płyty - może wieczorem się za to zabiorę. FAQ raczej postanie jako osobny, zamknięty temat do którego zostanie umieszczony link w pierwszym poście (o ile jego autor nie ma nic na przeciw edytowaniu go). Tyle, że prawdopodbnie zwichnąłem sobie właśnie kciuk prawej ręki i zaczyna mnie cholernie boleć :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman <<<czy ten zalman bedzie dobry ??? Bedzie pasowal do tej plyty ???

Kwestia "czy będzie pasował" to kwestia odpowiedniego przykręcenia do tego radiatora tych łapek na kołki montażowe .

Radzę najpier sobie dokładnie przymieżyć i sprawdzić jak będzie zamontowany , żeby w odpowiednią stronę założyć te łapki .

Jedno z najlepszych rozwiązań jeżeli chodzi o chłodzenie chipsetu .

Ja zastosowałem Zalmana ZM-NB32K z wentyaltorem 4x4cm CoolerMaster z zestawu "Blue Ice" i chłodzi znakomicie ;)

Dzisiaj rano jak włączyłem kompa , to otworzyłem okno żeby przewietrzyć pokój i wyszedłem na fajkę do kuchni , a po powrocie zastałem miłą niespodziankę , czyli mega niskie temperaturki .

Ostatnio zmodowałem ( już prawie do końca , zostało kilka szczegółów ) moją obudowę , co będzie widoczne niedługo na nowej galerii na Techpowerup .

A tutaj fotka z kompa , 10 minut po włączeniu w pokolju w którym mój termometr zawieszony koło kompa pokazywał 18*C , na chłodzeniu ustawionym na CICHE , więc jak bym podkręcił na maxa to by pewnie zamarzł :)

Dołączona grafika] > FOTKA 1280x960 , 235KB

Dijkstra> Jeszcze mam trochę roboty , ale może zasiąde wieczorkiem i zbiorę do kupy te wiadomości o tej płytce i Podrzucę Ci trochę materiałów do jakiegoś Faq'sika , które jak będziesz chciał to wykożystasz , lub nie ;)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies przeczytalem ze pamieci lepiej lokowac w czarnych slotach niz w niebieskich wiecie cos o tym i dlaczego tak a nie inaczej?? :P

sorki ze tyle pytam ale w sumie "kto pyta nie bladzi"

niemoge wcisnac wiecej niz 256 fsb powyzej system jest nie stabilny. wiecie moze dlaczego??

ja opbstawiam ze zasilacz nie nadaza ale to tylko moja opinia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci w czarnych slotach maja trochę lepszą wydajność . Sprawdź pod Everestem odczyt/zapis/cz.o. pamięci w niebieskich i czarnych slotach , to zobaczysz różnicę.

Jeżeli chodzi o OC > Ustaw wyższe napięcie procka ( 1,45V ) , sprawdź napięcia zasilacza pod SpeedFan'em , zmień mnożnik HTT na x3 , zmień mnożnik pamięci na 166 .

Możliwe że trafiłeś na słabo krętliwego Sempa .

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra> Jeszcze mam trochę roboty , ale może zasiąde wieczorkiem i zbiorę do kupy te wiadomości o tej płytce i Podrzucę Ci trochę materiałów do jakiegoś Faq'sika , które jak będziesz chciał to wykożystasz , lub nie ;)

ja takze oferuje pomoc :)

byloby milo gdyby ajsi rowniez wlaczyl sie w ten projekt. Jesli chodzi o dual-sate to kopalnia wiedzy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tylko będę w stanie to pomogę. :)

@lucyferus23

Przejdź na początek tego tematu. Tam jest sporo postów o tym jak wszystko poustawiać. Ogólne stwierdzenie brzmi, TESTUJ. Jak większość płyt (czytaj wszystkie) tak i ASRock przy przetaktowaniu dochodzącym do 50% ( i więcej) robi się kapryśny. Jedyna metoda to szukać ustawień które nam dadzą najwięcej.

@Dijkstra

Szybkiego powrotu do zdrowia!

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzxi o vcore to mam moda wykonanego teraz mysle nad vdimm ale niewiem czy zwykly rezystor w odudowe do taki okragly moze byc bo mam taki 150ohm +/-5%. moze byc taki??

max napiecie na core moge dac 1.550 a jak dam tyle to mam nawet do 1.6 w sumie to jest pomiedzy 1.55 a 1.6.

z tego co widzialem to jest ta sama rewizja co maja tu na forach i kreci sie do 2900 nawet, no ale nie wykluczam takiej mozliwosci.

jescze jedno ktory bios jest najlepszy?? mam teraz ocwbeta5 zmienic czy zostawic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby podzielić się jakoś zadaniami .

Ja mogę zająć się opisem PCB płytyki ( Vcore i Vdimm Mody , zmiana chłodzenia NB/SB > ITP ) , oraz Biosami ( linki do plików , opisy , oraz info o zablokowanym / odblokowanym Htt i Opis poszczególnych elementów biosu ).

Tylko dowiedziałem się że mogę mieć przerwę w dostępie do netu , w związku z przejściem z Dialogu na Lanet ( dialog zdemontują Mi jakoś na dniach , jutro/pojutrze , a Lanet będzie dopiero w piątek , lub poniedziałek ) , więc moje materiały podeślę ok za tydzień , lub jak podejdę gdzieś do kafejki to szybciej .

Wszystkie biosy mam na dysku więc zapodam wszystkie pokolei i je dokładnie opiszę .

Pozostaje kwestia :

SATA2 > Konfiguracja , sterowniki , stawianie systemu .

Pamięci > Kompendium czyli jakie najlepiej chodzą i jakie się gryzą z płytą i dla jakich można zrobić tego moda 3,3V.

AGP > Wszelkie sprawy z nim związane ( sterowniki , karty , wydajność ITP . )

I pewnie jakieś jeszcze inne się znajdą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sata2 pod linuksem. Niedawno wyplynely sterowniki i ktos podal w temacie linka :)

Nastepna sprawa to cold booty oraz co robic gdy sypie sie na 1T

edit:

mozna by dodac kilka slow o modowania asrocka pod katem oc(nie mam na mysli vmodow) Np jakie elementy sie grzeja i co najlepiej na nie polozyc; zmiana radaitorow na chipsecie(jakie beda najlepiej sie sprawdzaly)

Imo bylo troche pytan i na ten temat.

edit2: koniecznie zdjecia do opisow vmodow. Przy electon modzie -> krotka instrukcja sciagania "koszyczka"

Edytowane przez Boundrose

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 1T już sobie poradziłem, ktoś parę stron wcześniej napisał jak to rozwiązać, ale już nie pamiętam jaki miał nick. Chchiałbym wam pomóc w robieniu tego FAQu, ale nie byłem 2 tygodnie w szkole i teraz mam dużo nadrabiania, więc nie mam czasu ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok.

Jutro zmieniam net na innego dostawcę , więc najprawdopodobniej już od jutra będę przez kilka dni bez netu do ok piątku/poniedziałku .

Moja propozycja :

Ja > Zajmę się opisem wszystkich biosów i ustawień w Biosie , oraz zmianą chłodzenia na NB/SB i kwestią chłodzenia mosfetów ( i innych elementów > ). Spróbuję również poprzyklejać w różne miejsca mój czujnik temperaturty i sprawdzić czy znajdę jeszcze jakiś element który wymaga chłodzenia . Biosy mam wszystkie na twardym , więc powgrywam każdy i sprawdzę jakie są różnice pod kątem Opcje Biosu/Everest/Blokada HT/SuperPI/Domyślne ustawienia Biosu/Działenie lub nie modów Vmem i Vcore ( i może coś jeszcze ?? ) Będę również kończył modować moją budę i zamierzam ją malować w środku , więc wyciągnę wszystkie bebechy i walnę kilka fotek PCB , moich rozwiązań chłodzenia mosfetów i SB/NB .

lucas234> Zrób solucję wszystkich modów Vcore , Vmem ( gdzieś wcześniej napisałem dokładnie jak sam robiłem tego prostszego moda Vcore , więc możesz to wykożystać ) , najlepiej z fotkami i opisem potrzebnych składników i w wercji "krok po kroku" ( czyli BLONDi werszyn ;) )

Dijkstra> Proponuję żebyś zajął się przedewszystkim zagadnieniem SATA2 , bo masz o tym największą wiedzę . Inne zagadnienia wedle uznania .

Dobra to już resztę ustalicie jak mnie nie będzie .

Możliwe że już to zrobię w ciągu najbliższych dwóch dni i podejdę do kogoś z netem , lub kafejki i zapodam moje wypociny Na PW do Dijkstry.

Boundrose>Faktycznie przydałoby się żeby ktoś zajął się kwestią Linuxa na tej płycie ( sterowniki itp ) .

A krótka instrukcja ściągania koszyczka wygląda tak : "PODWAŻ PŁASKIM ŚRUBOKRĘTEM BIAŁE ZATYCZKI KOŁKÓW MOCUJĄCYCH KOSZYK DO PŁYTY I WYCIĄGNIJ JE OSTROŻNIE Z KOSZYKA . NASTĘPNIE ŚCIŚNIJ OD SPODU PŁYTY CZARNE ZACZEPY KOŁKÓW MOCUJĄCYCH KOSZYK DO PŁYTY I DELIKATNIE POWCISKAJ JE PRZEZ OTWORY MONTAŻOWE NA DRUGĄ STRONĘ PŁYTY . ZDEJMIJ KOSZYK . PRZY ZAKŁADANIU KOSZYKA SPOWROTEM PAMIĘTAJ O BIAŁYCH ZATYCZKACH ZABEZPIECZAJĄCYCH , KTÓRE ZABEZPIECZĄ KOSZYK PRZED PRZYPADKOWYM WYPADNIĘCIEM Z PŁYTY , CO MOŻE SIĘ ZDAŻYĆ PRZY ZAKŁADANIU CHŁODZENIA Z MOCNĄ ZAPINKĄ ( NP Z WERSJI BOX ) .

Kwestia Pamięci i 1T to musiałby być spis do którego należałoby dodać informację o różnych modułach jakie posiadamy i najprościej byłoby wysłać do jednej osoby która by to wszystko poukładała , informacje typu "Nazwa modułu pamięci / Wielkość modułu-ów / na kościach / BIOS/Ustawienia/napięcie /. kwestia 1T/ Kwestia wieszania i resetów ". Najlepiej jeszcze odrazu dodać czy zniesie moda 3,3V i jakie z tego będą kożyści .

NP: Kingmax Hardcore/ 1X512MB / Hynix D5 / OCWB1 / 500Mhz 3-4-4-8 CR 1T / 2,7V / 1T bezproblemowo / bez problemów ( 3,3V OK > Grzeje się mocno > 562Mhz 3-3-3-9 2T OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tu autor tematu. Dawno tu nie zaglądałem, ale od pewnego czasu zrobił się to temat o asrocku. Początkowo miał to być temat ogólny o ULi, ale jak wyszło - sami wiecie. Nie siedzę już w temacie Asrocka, bo sam mam AGP i PCI-E do wyboru (2xDFI) i spokojnie możecie zrobić z tematem co chcecie - Wy tu rządzicie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iles stron temu w tym topicu poprosilem pewna osobe by zaznaczyla wg. jej uznania elementy na plytce ktore wydzielaja troche ciepla.

Mysle ze uwzglednienie w FAQ takiej fotki mobo asrocka z tymi miejscami to pomysl do rozwazenia.

Instrukcje sciagania koszyczka made by you(?) jest okay i mysle ze lucas234 moglby ja uwzglednic przy opisie vmodow

Osoby ktore stawialy linuxa na tej plytce proszone sa o komentarze :) Osobiscie nie posiadam tej plytki, ale polecam ja swoim znajomym i nie udalo mi sie sprawic by linuks zobaczyl dysk pod obsluga jmcrona. No ale nie mialem wtedy tych sterownikow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ello Kikas> Faktycznie dawno Cię tu nie było i jak widzisz temat już został przez nas opanowany ;)

Boundrose> Poniżej fotki tego co bedzie się grzać . Na pierwszej mosfety od regulacji Vcore . Na drugiej mosfety od Vmem i na samym dole jakiś mosfecik koło PCI i AGP ( tam jest jeszcze jeden pomiędzy slotami PCI , ale nie wydaje mi się żeby one się jakoś mocno grzały ).Na Fotce3 pokazane jak u mnie wygląda to z zamontowanymi radiatorkami .

Dołączona grafika > Fotka1

Dołączona grafika > Fotka 2

Dołączona grafika > Fotka 3

A ten krótki instruktaż zdejmowania koszyka to wymyślony na poczekaniu przezemnie > "Rozpowszechnianie surowo wskazane " ;)

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK.

Kciuk co prawda cholernie mnie boli, ale rozpocząłem prace nad FAQ. Póki co, za zgodą autora tematu został zmieniony jego tytuł i edytowany pierwszy post. Gdy powstanie i zostanie opublikowana wersja beta FAQ, umieszcze tam linka do niej. Chyba najlepszym wyjściem będzie, jeżeli ten temat pozostanie bez zmian, natomiast nowopowstałe FAQ zostanie zamknięte i otwierane tylko na czas dokonywania zmian.

Wszystkich chętnych zapraszam do współpracy - proponuje klepać sobie w notatniku, sprawdzać wygląd posta na forum testowym a po opublikowaniu FAQ chętni do podzielenia się wiedzą niech zapukają do mnie na PW - temat zostanie otwarty i zamknięty ponownie po wprowadzeniu zmian. Osoby, które mają na koncie % a przyczynią się do powstania FAQ w stopniu zauważalnym zostaną zwyczajowo ułaskawione.

Moim planem było elementarne mini-faq o tym jak co ustawić, co jak policzyć, co działa a co nie etc - ale jeżeli znajdą się chętni do szczegółowych poracowań typu vmody etc - to tym lepiej ;]

Postaram się załatwić pare mb miejsca na serwerze do umieszczenia ewentualnych fotek.

<hr />

Ok, stało się. Zaczątek wersji pre-alfa FAQ ujrzał światło dzienne:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186254

Poprosiłbym, aby ktoś zebrał informacje o pamięciach na Asrocku i usystematyzował je - można założyć na testowym temat, w którym każdy poda podstawowe dane - dzielnik, zegar, timingi, CR. Chce w FAQ minilistę pamięci, które działają bezproblemowo z zaznaczeniem czy CR1 robi, czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie jestem w stanie prztypomniec sobie prace 4rech pamiatek na tym asrocku

Kingmax PC3200/ 1X256MB / ? / OCWB1 / 208Mhz 2,5 4 4 8 CR 1T / 2,7V / 1T bezproblemowo / bez problemów ( nie bylo vdimm moda)

Kingmax PC3200 TinyBGA / 1X256MB / ? / OCWB1 / 200Mhz 2,5 4 4 8 CR 1T / 2,7V / 1T bezproblemowo / bez problemów ( nie bylo vdimm moda)

Apacer PC3200 / 1X256MB / ? / OCWB1 / 208Mhz 2,5 4 4 8 CR 1T / 2,7V / 1T bezproblemowo / bez problemów ( nie bylo vdimm moda)

Elixir PC3700 / 1X256MB / remarkowane Nanya / OCWB1 / 200Mhz 3 4 4 8 CR 1T / 2,7V / 1T bezproblemowo / bez problemów ( nie bylo vdimm moda)

mam nadzieje ze przedstawia to jakas wartosc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdze dziękówke w biosie ale wydaje mi się że to musi być chyba coś innego bo jeśli była by wyłączona to np. chyba stery się nie zainstalują bo jej tak jakby nie będzie,nie ? i np. winamp nie bedzie grał ??? a defaultowo płyta po wyciągnięciu ma chyba enable audio onboard ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra - pisałeś w tym FAQ o X2 :) ja takiego będę mieć najpóźniej do przyszłego wtorku może i jeszcze w tym tygodniu. Jeżeli chodzi o tego proca to dam znać jak z OC i jak się sprawuje na tym MOBO to dopiszesz.

Mam takie pytanie czy na SATA2 ruszy mi dysk SATA z NCQ. A i jak zrobić te stery do dysku żeby zainstalować Windows XP x64?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra > Jeszcze chwilę mam net , ale zapewne tylko do wizyty gostków z dialogu i zamieni się w dynię ;)

Tak jak pisałem > Sprawdzę wszystkie biosy pod kontem różnic wydajności w syntetycznych benchmarkach na tych samych ustawieniach , oraz czy działa na nich Vcore Mod , czy mają blokadę HTT itp.

Zrobię również solucję dotyczącą zmiany chłodzenia na NB/Sb , oraz zapewnienie odpowiedniego chłodzenia mosfetom ( czyli: gdzie/ jak /po co ).

Więc opis wszystkich biosów zapodam ok piątku/poniedziałku , bo niewiem kiedy zawita nowy necik .

W sumie to nawet dobrze bo tych biosów jest ok 10 więc będzie trochę zabawy i testowania .

Przy okazji wyczytałem że bios 1.40C jest poprawiony pod kątem pracy z 4x512Mb

DasKiller> Może jest walnięta dźwiękówka ?? Sprawdź wedle schematu > BIOS > Sterowniki > Ustawienia w windzie .

Pozdrawiam i do zobaczenia za kilka dni <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...