partyboy666 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Najlepszy sposób to rejestr :) Ja tak robię zawsze i wszedzie: HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/ControlSet001/Control/Class/{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}/0011 Powinnien być tam wpis DriverDesc - ULi PCI Fast Ethernet Controller Dodajesz wpis NetworkAddress i wpisujesz mac jak leci bez żadnych kropek itd. a to dobry sposob moze byc... probowalem wczesniej cos szukac w rejestrze ale jak sie nie wie czego sie szuka to sie nie znajdzie :) juz admin odblokowal mi lacze to nie musze zmieniac ale na przyszlosc dobrze wiedziec :) PS: w everescie, gdy wchodze w temperatury, jest tam cus takiego jak Aux = 12C - 20C (w stresie), co to jest ?? mostek poludniowy ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 AMD4ever> W formie tabelarycznej zobaczyłbyś wyniki prawie identyczne na większości biosów , więc niema się co rozpisywać . Tak jak pisałem powyżej : Według mnie najlepszy jest OCWB1 i OCWB5 . OCWB1 > stabilny , bez blokady HT , działa mod Vcore . OCWB5 > stabilny , blokada HT na 274 , działa mod Vcore , minimalnie lepsze wyniki pamięci , poprawiona obsługa AGP . Pozostałe moim zdaniem nie są warte zachodu , no może poza OCWB2 który niema blokady HT , ale jest z lekka niestabilny i denerwujący . Niestety takie zestawienie tabelaryczne w moim przypadku byłoby niewykonalne , no może poza 9x200 , ponieważ mój biedny proc nie kręci się wyżej bez dovoltowania i nie mogę zrobić testów wszystkich biosów na 9x274 ponieważ na niektórych nie działa mod Vcore i komp nie wstaje . Pozatym na niektórych konfiguracjach wyniki mogą się różnić i dla jednego zestawu podzespołów lepszy będzie bios X , a dla zestawu opartego o inne podzespoły lepszy będzie bios Y Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD4ever Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 @Kencho-1 oczywiscie z tabelka to bardziej zartem niz serio :wink: i tak wielekie dzieki za zebranie tego wszystkiego do kupy i zaprezentowanie na forum przy okazji czy sa juz informacje na temat jakiegos nowego biosu??? wyczekiwanym w tej chwili jest cos ze zwiekszonym napieciem dla pamieci, zwlaszcza dla tych co nie chca robic vdimm moda pozdrOofka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Tak samo wyczekiwanym był z Vcore wyższym (co IMO jest dużo prostsze do zrobienia bo kontroler Vcore obsługuje wyższe napięcia bez problemu) i jak widać ASrock nie zechciał nic nam pomóc. Tym razem również nie ma co liczyć na pomoc ASRocka, to jest low-end, a do kręcenia jest ASUS w ich mniemaniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Asrock asrockiem, ale dlaczego tego vcore nikt nie załatwił jeszcze modowanym biosem, to nie rozumiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 bynajmniej to nie brak blogoslawienstwa nvidii mnie powstrzymal od zakupi sli-saty tylko beznadziejny bios :wink: A takie modyfikacje sterownikow to i tak byla i bedzie kwestia czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lfanek Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Czyli po wgraniu tych stero zmodifikowanych(strona wczesniej), karta na PciX i AGP moga pracowac razem tak jakby w trybie SLI i bedzie wzrost wydajności??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Fajny link, dla posiadaczy płytek na ULi 1697 to świetna informacja. Zastanawia mnie tylko ten tekst dotyczący NF4, albo jakiś nikumaty jestem albo ktoś coś zakręcił. Najpierw piszą o ULI a potem ni z gruszki ni z pietruszki walą tekst, że to dobra informacja dla posiadaczy nf4x i nf4ultra. O SLI PCIE + AGP to i tak możemy zapomnieć (chociaż o ile mi wiadomo to standard AGP pozwalał na implementacje rozwiązania ala SLI, tylko nikt tego nie zrobił). oficjalnie ten patch jest dla uli 1697/1695 ale redakcja tego serwisu zmodowała go tak, że działa z każdą mobo :D dlatego sądze, że nie byłoby problemu w uruchomieniu tandemu AGP + PCIe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Z każdą mobo mającą PCIE conajmniej 2 sztuki, tam nie ma mowy o mobo na AGP i raczej IMHO nigdy nie będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Z każdą mobo mającą PCIE conajmniej 2 sztuki, tam nie ma mowy o mobo na AGP i raczej IMHO nigdy nie będzie. no nie, ale sterowniki nie wiedzą że karta jest na AGP ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 To skąd masz opcje gart w zakładkach? :> Update: trwają negocjacje nad wypożyczeniem GF 6600 X2 - cały czas nurtuje mnie kwestia, czy ta karta może działać ze SLI na AsRocku. Nurtuje mnie też wspomniana opcja w biosie: AGP deep fifo. Hint mówi, żeby ją enable when using bridged nvidia agp card - WTF is bridged nvidia card? O_o Update2: majkel84, widzę że sporo Ci się % uzbierało, polecam przygotowanie czegoś do faq o asrocku ;]]] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Chłopaki prosze napiszcie szybko jak się nzywa program do sprawdzania prędkości dysku, kurde już tak mnie oczy bolą że czytac nie moge (byłem w AquaParku) a jest mi potrzebny na gwałt. Aaa i jeszcze jedno . Czemu jak w biosie zmienie w dyskach na obsługe sata zamiast Ide to mi Winda nie odpala i mam BlueScreena?? Pozdro i dzieki za odp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Chłopaki prosze napiszcie szybko jak się nzywa program do sprawdzania prędkości dysku, kurde już tak mnie oczy bolą że czytac nie moge (byłem w AquaParku) a jest mi potrzebny na gwałt.HDtach Aaa i jeszcze jedno . Czemu jak w biosie zmienie w dyskach na obsługe sata zamiast Ide to mi Winda nie odpala i mam BlueScreena?? Pozdro i dzieki za odp A zainstalowałeś sterowniki jmicron? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 HDtach A zainstalowałeś sterowniki jmicron? Nie. Kurde jestem nowicjuszem jeśli chodzi o ten sprzet więc dzieki Ci Tylko zastanawia mnie jedno. Jak tam zmienie to bios też go nie wykrywa:/ dziwna sprawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 odnosnie SLI to juz nie przesadzajcie..... skąd wam przychodzi do głowy AGP+PCI-ex . Te sterowniki dają możliwośc odpalanie na naszym mobo karty z DWOMA GPU NA JEDNEJ PLYTCE a posiadacze uli1697 beda mogli odpalac jako dwie karty ze sobą lub jak w naszej 2gpu na jednej płytce.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek23 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 oto jeden z komentarzy tej plyty na komputroniku: "1). Natywne AGP i PCI-E na jednej płycie. Działa to całkiem fajnie, ale niestety wydajność takiego rozwiązanie jest nieco niższa od płyt głównych tylko z AGP, lub tylko z PCI-E. Ocena 2/10. 2). USB. Transef danych całkiem szybki. Szybszy od płyt z mostkami ATI i nieco wolniejszy od Nvidii. Niestety wieczne problemy z peryferiami USB i brak jakiejkolwiek reakcji w tej sprawie ze strony ASRocka. Ocena : 1/10. 3). RAM. 4 banki pamięci DDR400. Ale słaba kompatybilność z wieloma popularnymi modelami (TwinMos, Kingston), oraz wieczne problemy z CR=1T. Ocena : 1/10. 4). ULi. Dobry chipset, ale niedopracowane sterowniki. Ogromne problemy z dyskami SATA2 Samsunga. Ocena : 1/10. 5). Rozmieszczenie elementów na laminacie płyty : całkiem dobre. Ocena : 3/10. 6). Chłodzenie elementów płyty - tylko radiatory. Pod radiatorami jakieś smarowidło babuni. Ocena 1.5/10. 7). Płyta pracuje poprawnie tylko z nominalnym mnożnikiem procesora. Brak jakichkolwiek możliwości O/C. Blokada FSB to 274MHz. Powyżej tej wartości płyta nawet nie startuje. Ocena : 1/10. 8). Płyta zepsuła się po 3 miesiącach użytkowania. Ocena : -1/10!!!! Ogólnie : płyta słaba, bardzo źle wykonana. Problemy ze sprzętem, tragiczne sterowniki. Tylko dla desperatów. NIE POLECAM!!! Ocena : 1!" ocencie sami.................... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max_x Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Dzięki za podpowiedzi. W ups-sie przepalił się bezpiecznik,już zmieniłem i działa. Natomiast zasilacz bez podłączania czegokolwiek do niego po włączeniu wyrzuca bezpieczniki w domu.Na wtyczkach nie widać śladów okopceń.Zasilacz jest jeszcze na gwarancji, także chyba pojadę z nim do serwisu.Na razie przeprosiłem się z poprzednim zasilaczem(megabajt) i działam na starym zestawie. Obejrzałem też płytę.Nie widać na niej nic podejrzanego.Podłączyłem do niej na chwilę stary zasilacz(tylko wtyczkę 20 pin bo 4 pin w nim nie ma).Wiatrak na procesorze ruszył i po chwili zatrzymał się. Jest nadzieja że płyta i procesor się nie uszkodziły? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kipek Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 @bartek23 1. tak to prawda ze wygajnosc AGP (nie wiem jak z PCI-E) jest mniejsza ale nie o tyle by miec ocene 1/10... raczej 9,5/10 2. bez przesady .... mam 2 myszki naraz mx700 i g5, kamerke , drukarka hp, kierownica, aparat cyfr, ipoda + czasem dysk na usb i nie mam problemów 3. ta kompatybilnosc z 1T to problem pewnych serji procesorów. moje 2x512 400 noname chodza stabilnie na 460 3-4-4-8 1T ... tu tylko fakt ze napiecia mogli dac wieksze.... chociaz 2,9V 4. niewiem... nie mam dysku sata2 5. no tu to akurat mam inne zdanie bo mi sie to rozmieszczenie nie podoba.... :( 6. smarowidlo babuni.... hmmm wielu uzytkowników mimo ze ma pewnosc ze jest kit na układzie decyduje sie na lepsze substancjie a oryginalna ilosc smarowidla wystarcza 7. "Brak jakichkolwiek możliwości O/C. Blokada FSB to 274MHz. "Co za debil... blokada przeciez wynosi 274 a nie 200!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 @bartek23 1. tak to prawda ze wygajnosc AGP (nie wiem jak z PCI-E) jest mniejsza ale nie o tyle by miec ocene 1/10... raczej 9,5/10 2. bez przesady .... mam 2 myszki naraz mx700 i g5, kamerke , drukarka hp, kierownica, aparat cyfr, ipoda + czasem dysk na usb i nie mam problemów 3. ta kompatybilnosc z 1T to problem pewnych serji procesorów. moje 2x512 400 noname chodza stabilnie na 460 3-4-4-8 1T ... tu tylko fakt ze napiecia mogli dac wieksze.... chociaz 2,9V 4. niewiem... nie mam dysku sata2 5. no tu to akurat mam inne zdanie bo mi sie to rozmieszczenie nie podoba.... :( 6. smarowidlo babuni.... hmmm wielu uzytkowników mimo ze ma pewnosc ze jest kit na układzie decyduje sie na lepsze substancjie a oryginalna ilosc smarowidla wystarcza 7. "Brak jakichkolwiek możliwości O/C. Blokada FSB to 274MHz. "Co za debil... blokada przeciez wynosi 274 a nie 200!!! Pozwoliłem sobie zacytować Kipka bo odniosę się do tego, a Bartek23 zamiast czytać komentarze w komputroniku to przeczytaj ten temat:) 1. Ja jakiegoś spadku nie zauważyłem (dotyczyło to tylko serii kat na NV6800xx). Testy na kartach ATI wykazały że AGP jest porównywalne do NV3 (raz było szybciej, raz wolniej) a PCIE szybsze od NV4 (niewielka różnica ale zawsze). 2. U mnie też brak problemów, a co istotne obciążenie CPU przy korzystaniu nie jest duże. 3. W pełni zgadzam się z Kipkiem, czasami trzeba tylko dobrać Bios pod mobo. 4. Głupota czy brak umiejętności ze strony autora komentarza w komputroniku? Mam SATA2 Samsunga w RAID 0 i wszystko chodziło jak w zegarku. Jeśli chodziło o kontroler SATA2 to jak wiadomo trzeba sterowniki zainstalować i będzie OK. 5. Tu również zgadzam się z Kipkiem, rozmieszczenie nie jest mocną stroną ASRocka, ale mnie specjalnie nie przeszkadzało (jedynie FDD na dole. 6. Jak ktoś chce kręcić, powinien wymienić przed montażem mobo, tak dla swojego spokoju. 7. Faktem jest że mnożniki 6 i 7 nie działały z Biosa, ale można je włączać w windzie jeślio są konieczne akurat te. Co do tekstu brak OC i blokada na 274 to BIG LOL:D I ciekawe jak ją popsuł? Bo jakieś nagłe pady po 3 miesiącach poprawnej pracy są IMO mało prawdopodobne z przyczyn "naturalnych". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boundrose Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 ad.5) mam karte na pci-e i rozmieszczenie mi pasuje. W takiej konfiguracje mozna bez problemu wymienic chlodzenie mostkow na co sie chce... Chociaz mozna sie doczepic do designu plyty jesli chodzi o umiejscowienie mosfetow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Ja mam Gigabyte GeForce 6800 (Pasywny) na tej mobo i jest wydajniej niż na starym mobo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Recall1982 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Zmienilem chlodzenie na NB na niebieskiego Zalmana, a na SB poszedl ten srebrny z NB. Poniewaz mam karte na AGP i zrobilem cos takiego jak widac na zdjeciu ponizej, karta pomino wychylen na boki nigdy nie dotyka zadna strona radiatora. Teraz mam pytanie czy w zaden sposob nie bedzie to szkodzic karcie? Wedlug mnie chyba nic nie powinno sie dziac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Jeśli tam między żeberkami nie ma żadnych elementów wrażliwych na ciepło to się karcie nic nie stanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 chłopaki jakie pliki trzeba przegrać na dyskietke od sterowników Sata II żeby zainstalować je podczas instalacji Windy?? Bo wszystkie nie wchodzą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 chłopaki jakie pliki trzeba przegrać na dyskietke od sterowników Sata II żeby zainstalować je podczas instalacji Windy?? Bo wszystkie nie wchodzą a ty wogole masz te sterowniki? jak byk jest napisane w Readme: If you want to build pre-install disk for windows, copy directory "X32" and "X64" and file "JMicron", "txtsetup.oem" to floppy disk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober777 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Witam! Na początku napisze mój sprzet: Nowy sprzęt to tak: Asrock Dual Sata II Sempron 3000 939 Geil 512 ddr 400mhz Dysk 40GB Seagate Zasilacz Fortron 350W Stary sprzęt Gigabyte 7zxe Athlon 1700+ XP 256 sdr 133mhz Dysk 40GB Seagate Zasilacz Fortron 350W Mój problem tkwi w tym, że nowy procesor ma zagięte 8 nózek. Po podłączeniu nowej płyty pod zasilacz podpieciu karty graficznej, włożeniu procesora i zamontowaniu na niego coolerka, komputer uruchamia się lecz nie daje obrazu na monitor. Moge dodać, że mam wszystkie kable dobre, monitor jest w pełni sprawny bo działa na starym sprzecie podobnie karta graficzna. Macie może jakieś sugestie w tej sprawie? Czy zagięte nózki u procesora moga być powodem nie pojawiania się obrazu? Edytowane 3 Marca 2006 przez bober777 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 a ty wogole masz te sterowniki? jak byk jest napisane w Readme: If you want to build pre-install disk for windows, copy directory "X32" and "X64" and file "JMicron", "txtsetup.oem" to floppy disk. Mało tego - jest w faq napisane... tylko po cholere je robimy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) @bober777 Może głupie pytanie, ale wyprostowałeś te nóżki? Mogły być powodem, chociaż jeśli nie odłamały się to raczej mało prawdopodobne by to była ich wina. Clear CMOS robiłeś? Edytowane 3 Marca 2006 przez ajsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober777 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Właśnie jutro wyberam się do zegarmistrza, żeby mi to wyprostował. Nie robiłem Clear CMOS. Jestem laikiem, Clear CMOS robi się poprzez wyciągnięcie baterii biosu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Nom, to jak z zagiętymi nóżkami uruchomiłeś to niezły ryzykant z Ciebie:) Co do Clear CMOS to można to zrobić zworką nie trzeba baterii wyciągać, opis jest w manualu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...