Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkaliście się z takim efektem: GoldMemory 6.64 zawiesza się na teście 129, niezależnie od ustawień. Wcześniej przypuszczałem, ze to wina biosa (zaobserwowałem to zjawisko na OCW Beta4), ale wczoraj wymieniłem pamieci, puszczam Golda i zwis. Nawet na ustawieniach domyślnych zaliczam w tym teście zawieszenie komputera (bios 1.60 off).

Reset biosu ze zworki i już wszystko OK.

Inne ciekawe zjawisko - komputer na 9x270 mam dużo mniej stabilny niż na 9x274... Dodam, że dokładnie te same ustawienia (sprawdziłem nawet wszystkie alphy w A64 Tweakerze i były identyczne).

"You're a mistery, it's a confusion" - jak śpiewała Amanda Lear.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moja reflekcja po uzywaniu tej plyty przez pare miechow.

Duzo osob narzeka na na na tamto a jak sie okazuje troszke zabawy i ta plytka jest jedna znajlepszych.

A dlatego to mowie bo przewinelo mi sie pare plytek np.

Gigabyte k8nsc-Padla po 2 tygodniach

asus a8v-max fsb 240

asus a8n-sli max fsp303 ale pamieci 198(cos takiego)zalosny wynik w porownaniu do tego co mam w podpisie wyniki jakies 20% do dolu pamieci niechcialy jechac na ddr500(zalosne a niby takie dobre mobo!!)

abit a8n-same problemy

i z tych plytek niby najgorszy ASROCK zostal umnie w kompie.

Zaznacze ze mod na pamieci jest banalnie prosty i mozna go wykonac w ciogu 5 minut vcore taksamo.

Jade z tytmi modami odsamego poczatku i niema problemu..

A oto moje wyniki:

Everest

Read mem:7973

memory write:5465

memory copy:6234

memory latenct-42.1

A to porownanie do ASUSA a8n-SLI 240X10 mem 3-4-4.8 3v

5987

4201

3920

44.3

No to po tych reflekcjach doszlem do tego albo ULI zrobil zajebisty chip albo ASROCK plyte!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki procesor do tej karty i nie tylko będzie lepszy

- Althon 64 3500+ box Venice czy Manchester

- Althon 64 3700+ box San Diego

może macie jakię informację nie zawsze droższy bywa lepszy

różnica to kilkadziesiąt zł ,wymiana za 2-3 lata może i póżniej.

Może inne pomysły ?

Prosze o odpowiedz,

czytałem że podobno najlepsze to 3000+venice 1800MHz mozna krecic do 2200MHz jak 3700+ san diego , ale SanDiego tez chyba mozna podkręcić czy warto dołożyc do SanDiego??

czy są wersje tej płyty , wiem ze jest rev.1.04 czy sa inne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o odpowiedz,

czytałem że podobno najlepsze to 3000+venice 1800MHz mozna krecic do 2200MHz jak 3700+ san diego , ale SanDiego tez chyba mozna podkręcić czy warto dołożyc do SanDiego??

czy są wersje tej płyty , wiem ze jest rev.1.04 czy sa inne??

Polecam Semprona 3000+ na s939. Kręcą się lepiej niż przeciętne Venice, a różnica w wydajności (takt do takt) znikoma. Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

zlozylem zestawik do biura na tej mobo i mam malutki problemik, ze po wlaczeniu kompa, zaraz po pierwszym poscie gdzie pokazuje sie predkosc procesora itp. pojawia sie czarny ekran i przez pare sekund miga w prawym gornym rogu kursor dopiero po paru sekundach system zaczyna sie bootowac

na dfi tego nima :( ogolnie nie przeszkadza mi to ale wydawaje mis sie, ze ten objaw sie pokazal dopiero niedawno. mozna to jakos zniwelowac?

wejdz do biosu i przestaw kolejnosc szukania systemu bo na default jest

1. removable dev

2. dysk

3. bodajze cd

jak ustawisz cd na gorze to bedzie szybciej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nastepujący problem.

Złozyłem całość do kupy

A64 Venice 3000+ BOX

Asrock k8_939 Dual-Sata2

Sapphire Radeon 9550

2x 256 Twinmoss pc 3200

Dysk Seagate Barracuda 60gb

Komp poprostu nie wstaje... Po wcisnieciu powera, niby wszystko OK, lecz na monitorze widnieje dumny napis: "Please check the signal input"

Wydaje mi się, że wszystko jest złozone poprawnie. Na starym kompie nie miałem takich problemów. Być może wskazówką będzie to, że mój radek miał problemy na kilku płytach głownych na soca...

Prosze o porade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie, przecież wiem co podpinam... =.=

Myśle, że mobo padnięte... (dziwne prosto ze sklepu...). Podłączyłem speakera ze starej budy i cisza, sprawdzałem na innych grafach - nic. Nie wiem odwioze na gware i tyle -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie miał mój kolega z anglii. Po wielu kombinacjach chyba odesłał płyte do sklepu. U mnie tez na poczatku ta płytka nie wstawała a problemem były dodatkowe porty usb tak wiec jesli Ty równiez masz je podłaczone to je odłacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam icon_smile3.gif mam ta mobo kolo 3tygodniu.. no miesiaca:P wszystko pieknie ladnie i wogole ..., ale mam zonka ...

mam karte dzwiekowa IceMat pod USB icon_wink2.gif (kupilem ze sluchawkami) i mniej wiecej po 30min dzwiek sie sypie icon_neutral3.gif musze odlaczac dzwiekowke i podlaczac znow, aby dobrze chodzila...

mialem podkrecone USB ( ze 125MHZ na 500MHZ ) myslalem ze to tego wina, wiec zmniejszylem na standard, ale to nic nie dalo icon_confused2.gif czy dalby ktos rade znaleźć lekarstwo na to? zalezy mi na tym bo napewno jest to lepsza dzwiekowa od zintegrowanej ...

moglby mi ktos na to odpowiedziec;) prosze, wazne to dla mnie bo juz ta dzwiekowka mnie dobija ;|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porty USB juz odpiąłem (akt desperacji ^_^). Co do proca to nie przyglądałem się, ale watpie zeby było cos nie tak. Pozatym chyba by speaker piszczał nie :P ?

Miałem podobnie. Speaker milczal. Plyta niby startowala (wlasnie jak z tym jest u Ciebie? napisales " ...Po wcisnieciu powera, niby wszystko OK..."), ale obrazu na monitorze nie bylo. Czyli cold boot ;/ Lamalem rece nad nia. Wkoncu odlaczylem jej zasilanie na jakies 30min i ... wstala. Na szybko zmienilem bios na OCW2 i od tamtej pory sempron venice 1800MHz@2710 na 1.45v i zero zwiech. Tylko przez "odlacz zasilanie" rozumiem wyciagniecie kabla z zasilacza, a nie wylaczenie przyciskiem "power". Cos dlugo te kondensatorki na niej trzymaja ;D Sprobuj moze sie powiedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że coraz częściej pojwiają się problemu coldboot'ów i mało kto może coś na nie poradzić.

Mój przypadek dotyczy tylko karty PCI-E (radeon X700EZ) płyta wstała może 4 razy na 50 uruchomień próbowałem wszystkiego (prócz odłączenia zasilania na 30min). Dodam, że pamięci, proc (sempron 3000+) i monitor są w 100% sprawne, nie mam zew. portów usb, bios P1.50 (standard - nie flaszowałem), Primary Displac adapter mam na "PCI-e"... i nic. Błoga cisza, system się ładuje a monitor czarny.

Teraz siedzę na starej rivie tnt2 ale bynajmniej mogę czytać forum...

Asrock się chyba opuścił z jakością wykonania...

Z drugiej strony - może jest to wina karty, która jest wadliwa (chociaż została wyjęta z zafoliowanego pudełka... walnięta od nowości?). W niedziele będę miał dostęp do innej płyty z PCI-E to sprawdzę czy w ogóle ruszy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stawialbym na grafe bo co to jest w ogole radeon x700EZ ?? jakas hiper ultra ver. czy jakis wymysl chinskiej firmy... jeszcze mozesz miec za slaby zasilacz ale w ta watpie

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no widac ze ta wersja x700 nie jest taka EZ (easy:P) jakby sie wydawalo ...

a powaznie - niewiele sie myliles z tym wymyslem,

zaguglalem i zdaje sie ze to dziecko powercolora

link ponizej

http://www.powercolor.com/global/main_product_detail.asp?id=92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za radą miśka sprawdziłem proca... sciaglem cooler, patrze wszystko OK zamontowane. Moje nadzieje prysły ;P. No ale złozyłem wszystko jeszcze raz i postanowiłem sprawdzic - jakież było moje zdziwienie gdy pc ruszył :D. Na o/c narazie nie mam czasu, bo wyjeżdzam ale w niedziele/poniedzialek sie pobawie :). Dzieki wszystkim :D

PS. W manualu jest napisane, że przy pierwszym uruchomieniu mogą się pojawic cold booty :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - jest to Powercolor i cholera wie co to jest X700EZ bo żadna inna firma nie ma w swojej ofercie takiego chipsetu. Jak już mówiłem, grafę idę sprawdzić w niedziele także dam znać co i jak jak kogoś to interesuje.

Co do zasiłki - 360W od Chieftec'a.

W każdym razie proc poszedł na 270*9 = 2430MHz na 1,325V. Więcej póki co nie daje rady - pewnie przez bios P1.50. Z pamięciami się jeszcze nie bawiłem (tylko tak ogólnie) ale teraz idą na 200mhz. W przyszłości planuję Vdimm moda bo Winbondy potrzebuję zgoła większego napięcia niż to generowane przez Asrocka.

pozdrawiam i oby coldboot'ów jak najmniej.

Edytowane przez methyl1test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad tą płytą i sempronem 3000

moje pytanie ; czy jest stabilna i jak ja to nazywam "pełny automat" podłączam i jest okej

czy działa z różnymi pamiątkami , co do kręcenia to może bedzie , chociaż nie.

Czy też nie zawracać sobie głowy i brać coś innego tylko CO.? :blink: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie nad tą płytą i sempronem 3000

moje pytanie ; czy jest stabilna i jak ja to nazywam "pełny automat" podłączam i jest okej

czy działa z różnymi pamiątkami , co do kręcenia to może bedzie , chociaż nie.

Czy też nie zawracać sobie głowy i brać coś innego tylko CO.? :blink: :mur:

Jak do karty na PCI-Ex, to brać.

Jak do AGP - to też brać, ale trzeba poprawić chłodzenie South-Bridge (przynajmniej przesmarować jakąś pastą, a nie plasteliną ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jesli chodzi o to ... , mialem troche czasu na zabawy bo najpierw doszla plyta z apollo a dopiero pozniej mialem proca, tak wiec nie wymienialem pasty a zdjolem radiator i rozsmarowalem tego gluta , i jest ok ;] nie zauwazam zadnych oznak przegrzewania SB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do AGP - to też brać, ale trzeba poprawić chłodzenie South-Bridge (przynajmniej przesmarować jakąś pastą, a nie plasteliną ;) )

lamerskie pytanie...... :oops: ktory to jest South-Bridge ??

ps...dlaczego 280 fsb sie wysypalo?? bios 1.5 ( taki mam) chyba powinien pozwolic podniesc fsb wiecej niz 274?? mysle ze to wina plyty bo proc przy 274 po 11 godzinach SP2004 bez bledow??

co myslicie??

Edytowane przez pyzaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po swoich probach i testach zostawilem tak

A64 3200+@2690MHz 10x269

2x512 corsair XMS3200cl2pro (3-4-4-8-1T@538).

Jest to bardziej wydajne niz na OCWbeta1 300x9 mem 400 3,3,3,8 wiecej pamieci na HTT300 niechcialy leciec..

To moze lepiej sie zastanowic czy lepiej jechac z wysokim HTT czy lepiej podkrecic pamiatki..

Dla tych co jeszcze nie maja VDIMM MOD polecam proste i stabilne a 3.2 niezabila pamieci mi pomoglo sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy da się zamontować na tej płycie wentylator Zalmam CPNS 7000A -Cu ,mam dłączoną płtykę i 2 nakrętki ale jakoś to dziwnie wygląda

Na ulotce mam montaż na athylon 64 -754 nie ma na 939 na stronce zalmana przy tym wentylatorze jest że pasuje do 939

http://www.zalman.co.kr/

no i jaki procesorczy warto dołożyć do 3700+San Diego, może 3500+ ale jaki/ znacie jakieś strony o procesorach 3500+,3700+ San Diego, czym się różnią jądra itp./

Edytowane przez byzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...