Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem sobie bios 1.80. Moje spostrzeżenia:

Wcześniej żeby mieć 9*260 musiałem dać napięcie 1.425V teraz wystarcza 1.4V.

No i spadek napięcia przy włączonym C'n'Q z 1.3V do 1.1V.

Problem z 1T w czasie drukowania niestety cały czas występuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na biosie 1.80 tylko minimalnie spadło OC pamięci (z 462 na 460Mhz). Ale mimo to czasy w Evereście są lepsze.

Mam pytanie do posiadaczy kart GF 6600/6800. Jak macie ustawione w biosie AGP aparature size i czy macie włączone Fast Writes. Zauważyłem, że przy wyłączonej tej funkcji, karta ma sporo więcej pkt. w 3dMark05 (ponad 250pkt.). W 03-cim jest bez większych zmian.

Edytowane przez wysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na początku miałem Fast Writes OFF i AS 64Mb było mniej o 200marków wersja 03 Free Version

Sprzęt tak jak z podpisu.

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2105856

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale na pierwszym screenie masz 4 kostki pamięci a na drugim 2.

Nie wiem czemu tam się tak wyświetliło, były 2.

I niektóre z timingów są dosyć dziwnie ustawione, ale ja zmieniałem tylko te co były w biosie. Wcześniej nic w tym programie nie ruszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na początku miałem Fast Writes OFF i AS 64Mb było mniej o 200marków wersja 03 Free Version

Sprzęt tak jak z podpisu.

Tak, ale w 05 już jest sporo więcej - przy włączonym mam jakieś 4460, a na wył. ponad 4700 (na Abicie miałem 5000) . I jestem ciekaw, czy to tylko u mnie, czy może ktoś jeszcze to zauważył u siebie.

Edytowane przez wysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym wrocic do problemu 4 kosci pamieci/mam wsadzone w Asrock 939dual-sata 2*512 corair 2-2-2-5 wiec pozadne pamieci ale za 2 dni odzyskam swoje nietak podrasowane pamieci chodz przynajmniej kiedys zalozylem na nie miedziane radioatory/na plycie gl mam na stale napiecie 3,13 dla pamieci/wiec ze jesli wsadze 2 pozostale kosci to bede musial ostro zjechac w dol z T1 do T2 i rowniez timingi ale wydaje mi sie ze i tak warto/jak wam sie wydaje co bedzie lepiej zostawic tak jak jest czy dolozyc ?/w sumie 1Gb na dzisiaj wydaje mi sie ze to minimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fast writes z reguly powinno byc na OFF, pamiec podobno najlepiej ustawic tyle ile ma grafa, ale to raczej nie ma roznicy i mozna wykorzystac max 256.

smarki sa dla sportu nie dla pomiaru, 150punktow to praktycznie na granicy bledu, a moze i nawet wiecej...

lepiej benchowac w grach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym wrocic do problemu 4 kosci pamieci/mam wsadzone w Asrock 939dual-sata 2*512 corair 2-2-2-5 wiec pozadne pamieci ale za 2 dni odzyskam swoje nietak podrasowane pamieci chodz przynajmniej kiedys zalozylem na nie miedziane radioatory/na plycie gl mam na stale napiecie 3,13 dla pamieci/wiec ze jesli wsadze 2 pozostale kosci to bede musial ostro zjechac w dol z T1 do T2 i rowniez timingi ale wydaje mi sie ze i tak warto/jak wam sie wydaje co bedzie lepiej zostawic tak jak jest czy dolozyc ?/w sumie 1Gb na dzisiaj wydaje mi sie ze to minimum

Ten mod to nie jest 3,13V tylko tyle ile masz na linii +3,3V . U mnie jak mieżyłem miernikiem to na tym kwadracie z którego się przekazuje więcej papu dla pamięci miałem 3,31V i dokładnie tyle miałem na linii +3,3V. Teraz na nowym zasilaczu , na linii +3,3V mam ok 3,43V , ale jeszcze nie sprawdzałem czy pamięci też teraz tyle mają . W sumie mocniej się nie grzeją .

Zaraz sprawdzę ile dokładnie mam teraz na tym modzie i napiszę .

Moim zdaniem lepiej zostaw sobie lepsze 2x512Mb , bo to w zupełności wystarczy . 2Gb i tak żadna gierka nie potrzebuje , a pamięci w konfiguracji 2X512Mb będą chodziły szybciej .

binek > Gdzieś kiedyś czytałem artykuł na ten temat i były tam różne testy kart graficznych z różnymi ustawieniami AS oraz FW i wynikało z tego że FW opłaca się włączać na mocnej karcie graficznej przy dużej rozdzielczości , bo przy małej rozdzielczości i/lub słabej karcie to wzrost wydajności jest niewielki lub spowolni to działanie grafy. Jeżeli natomiast chodzi o wielkość AS to należy wziąć pod uwage ile mamy pamięci na grafie oraz ile Ramu i odpowiednio to dostosować . Podobno lepsze wyniki są jak mamy na grafie 256Mb i ustawimy AS na 64Mb niż jak ustawimy 128Mb lub 256MB . Moim zdaniem najlepiej sobie potestować indywidualnie kilka ustawień i wybrać najlepsze dla danego zestawu .

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 1.Oblivion :angry: ( mi na 1GB ramu nie da się grać :mur:)

2.Battlefield 2

Ja mam sprzęt jak w podpisie a gram w oblivion na 1025x768 i max detale i nawet jak jest zadyma na ekranie to mam min 30FPS co jak dla mnie wystarczy . Jak dokupię drugą kość i puszcze w dualu to będzie jak dla mnie wystarczające .

W Battlefield nie grałem więc niewiem .

Gierki zazwyczaj puszczam na 1280x1024 i chodzą płynnie .

Z tego co planuję zakupić w przyszłości to zostało Mi: kość pamięci , Opteron 144 , jakaś grafa 16p. 256Mb/256bit i będe miał komplet .

Jeszcze przez długi czas będe jechał na tym Asrocku i zestawie który mam obecnie ponieważ nie widzę sensu zmieniać na nową platformę AM2 o której chodzą wieści że to żadna rewelacja nie jest , a poza tym lepiej poczekać aż te nowe technologie wejdą na rynek i zostaną sprawdzone "w praniu".

Odnośnie biosu OCWB7 na którym jadę od jakiegoś czasu , to nie zauważyłem jakiegoś fenomenalnego wzrostu wydajności , natomiast musiałem zniejszyć OC ponieważ zawiesił mi się trzy razy wywalając bluscreen z komunikatem o błędzie karty sieciowej . Wyniki pamięci w evereście minimalnie wyższe niż na OCWB1 mimo słabszego podkręcenia .

No cóż teraz zobaczę ten 1.80 , może będzie w nim cos lepszego , choć za bardzo w to nie wierzę .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odp. 1.Oblivion :angry: ( mi na 1GB ramu nie da się grać :mur:)

2.Battlefield 2

sorry za ot ale u mnie na 2x512 gra nie ma zadnych zacięć. ;)

Czym ustawić obroty wentula na procku ? (jest jakiś soft do tego w ogole ?). W biosie nie znalazłem nic ;(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

Wiam, mam zamiar przejsc na AMD Athlon 3000+ venice i n ie wiem czy wziadsc gigabyte k8n-9 czy tego asrock? płytka nawet fajna a na zmiane grafy mi sie nie spieszy moze cos pod koniec wakacji badz roku:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie biosu OCWB7 na którym jadę od jakiegoś czasu , to nie zauważyłem jakiegoś fenomenalnego wzrostu wydajności , natomiast musiałem zniejszyć OC ponieważ zawiesił mi się trzy razy wywalając bluscreen z komunikatem o błędzie karty sieciowej . Wyniki pamięci w evereście minimalnie wyższe niż na OCWB1 mimo słabszego podkręcenia .

No cóż teraz zobaczę ten 1.80 , może będzie w nim cos lepszego , choć za bardzo w to nie wierzę .

Jest już OCWB8. Tak szybko wychodzą te biosy, że aż odechciewa mi się sprawdzać. Może dlatego, że wszystko mi działa jak należy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy u was też nie można przytrzymać palca na radiatorze mostka północnego? Jest strasznie gorący, dzisiaj przesmarowałem go arctic silver 5 i organoleptycznie bez zmian, wręcz parzy. Co dziwniejsze everest pokazuje temp 25-30 st. :huh:

Dodam że problem występuje odkąd mam kartę pod pci-e, z kartą pod agp był "tylko" gorący. prosiłbym o opinie czy to norma, czy można do tego radiatora jakoś przymocować wentylator 40mm? Mam nadzieję że podczas gorętszych dni nic się nie shajczy :? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak już jest z tym chipsetem że strasznie się grzeje. Z kartą PCI-E jeszcze bardziej. Dobrym rozwiązaniem była by zmiana chłodzenia na złotego zalmana + wentylatorek 40x40 na 5V.

A czujnik nie pokazuje temperatury NB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym wy sie przejmujecie? Skoro radiator jest goracy to dobrze. Tak tak. To najlepsza oznaka tego ze cieplo jest odprowadzane od chipsetu. Kiedys moj kuzyn mial problem z kompem kolegi. Jakies zwiechy, niestabilnosc (to byl jakis Abit pod soc. A). Radiatory byly zimne na chipsetach. No to je zdjeli, przeszlifowali, posmarowali dobra pasta i wtedy dopiero zaczely sie grzac (czyli spelniac swoje zadanie), a problemy ustapily.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, rzeczywiście macie rację. Wcześniej miałem kartę na AGP i ten radiator był letni. Teraz mam PCIE. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi sprawdziłem przed chwilą i ręki nie można utrzymać. Pasuje chyba coś wymienić? Hmm.. Może Thermalright HR-05 Chipset cooler?

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niby racja, ale mam lekko podbajerowaną obudowę. Fajnie by wyglądało przez okno ;) I podeszłoby pod strumień powietrza (cały przedni panel mi zasysa przez wolne zatoki). Z drugiej strony to kupa kasy za taki p@#_!nik. Tym bardziej ze zbieram się znowu do wymiany grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... a nie szkoda Ci kasy na takie "coś" :/ IMO niebieski zalman spokojnie starczy (ewentualnie z małym nawiewem).

hmm..a czy ten zalman naprawdę jest taki dobry, w końcu jest aluminiowy, tak samo jak ten oryginalny z asrocka..może lepiej jakiś cichy wydajny wentylatorek, np. ten qoltec ..tylko jak go przymocować? radiator ma chyba wymiary ~35x35mm, ma ktoś jakieś sprawdzone pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman napewno lepszy od standardowego chłodzenia. Większa masa + większa powierzchnia oddawania ciepła.

Ewentualnie Pentagram NP-40 Cu http://allegro.pl/item100883068__pentagram...0_cu_gw_fv.html , ale nie wiem czy by to pasowało na naszą płyte. Ktoś już próbował montować taki radiator?

Edytowane przez woj84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem na biosach nowszych od P1.60. Na wszystkich tych biosach nie mogę uruchomić Windowsa przy HTT 274 na mem div 166Mhz bo się zawiesza lub wywala bluescreeny. Próbowałem na HTT 308 i mem div 133 i to samo. Na biosie P1.60 i starszych chodzi bez problemu na dzielniku 166Mhz, na timingach 3-3-3-6-1T. Wie ktoś co zrobić żeby chodziło bez problemu na nowych biosach?? Coś czytałem na forum OCWB że są jakieś problemy na dzielnikach 133 i 166 ale nie znalazłem tam odpowiedzi. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...