Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

@siuks

tez wlasnie slyszalem ze niektore mobo przy OCWB8 maaja problemy na div133 i div166 ale jak pisza na forum OCWB to sie tylko dzieje przy mnozniku x9 wiec zmien na x8 i po problemie

Zmieniałem mnożnik i to nic nie daje. Próbowałem też na OCWB 8 ale jest to samo co na P1.70 i OCWB7. Na P1.60 i starszych wszystko w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testował ktoś OCWB8? Jeśli tak prosze o sprawozdanko :).

Ja wrzuciłem i nic specjalnego . Znowu minimalnie wyższe wyniki w evereście ( ok 60Mb odczyt / 30Mb zapis / 3ns czas oczekiwania ) , ale niestety OC spada bo się robi niestabilny .

Co nowszy bios to muszę wolniej puszczać procka . Na OCWB1 jechałem stabilnie na 9x281 , OCWB5> 9x280 , OCWB7 9x278 , OCWB8 9x276 . Może ten mod Vcore się wygrzał ??

Co ciekawe na wcześniejszych biosach niemogłem ustawić procka na mnożniku 8x bo się wogóle nie włączał , a na OCWB8 mogę włączyć na 8x300 , ale niestety przy wejściu do windy robi zawieszkę ( testowałem "mem div" 166 i 133 ).

KUBA TM > Ja swojego narazie zostawiam , ale jak mieszkasz we Wrocku lub okolicy to się możemy dogadać i zrobię Ci taki kompleksowy tuning płyty , czyli mod VCORE , mod VMEM 3,3V oraz wymianę chłodzenia NB/SB . Jak jesteś zainteresowany to pisz na PW . Oczywiście nie zamierzam kupować płyt , przerabiać je i wysyłać za pobraniem !! Kupujesz płyty i zalmanki wpadasz do mnie i ja Ci to za drobną opłatą zrobie .

Jeżeli chodzi o chłodznie mostków to na NB mam niebieskiego zalmana i wentylator 4x4cm wiejący z boku w stronę tylnej ścianki i w mojej "dobrze wentylowanej" :smile2: budzie grzeje się on standardowo w okolicach 32-35*C ( odczyt z diody termicznej z panelu Chiefa , nie z płyty ) .

Niewiem czy ten pentagram na NB podpasuje zaczepami i czy nie będzie za duży .

Moja opinia jest więc taka , że niebieski zalman nawet pasywnie wystarczy żeby schłodzić NB , a z dodatkowym nawiewem w postaci wentylka 4x4cm będzie bardziej niż wystarczający .

Popołudniu zrobię aktualizację fotek w galerii na Techpowerup to będzie można zobaczyć jak to wygląda u mnie w budzie . Fotki które są tam aktualnie były robione przed targami , czyli ok 2 tyg. temu i się trochę różnią od aktualnego stanu . Dla zainteresowanych link w Sig'u .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Popołudniu zrobię aktualizację fotek w galerii na Techpowerup to będzie można zobaczyć jak to wygląda u mnie w budzie (...)

Ale mógłbyś zrobić przy wyłączonym i dobrze oświetlonym (najlepiej z okna) kompie? Te najprostsze komórkowe aparaty w ogóle sobie nie radzą ze sztuczynym oświetleniem. Dają ogólny pogląd, ale szczegółów to już nie widać.

U siebie to i tak mam niewielkie pole manewru z tym chłodzeniem chpsetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUBA TM > Ja swojego narazie zostawiam , ale jak mieszkasz we Wrocku lub okolicy to się możemy dogadać i zrobię Ci taki kompleksowy tuning płyty , czyli mod VCORE , mod VMEM 3,3V oraz wymianę chłodzenia NB/SB . Jak jesteś zainteresowany to pisz na PW . Oczywiście nie zamierzam kupować płyt , przerabiać je i wysyłać za pobraniem !! Kupujesz płyty i zalmanki wpadasz do mnie i ja Ci to za drobną opłatą zrobie .

sluchaj :) Nie problem dla mnie zrobic te mody tylko chodzi o to ze nie mam czasu, w maju chce kupic 2 sztuki ASROCK-OW odrazu z V-MODAMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuba TM > Ok . Ja swojej płyty nie sprzedaję , ale poczekaj może ktoś się zgłosi kto będzie chciał sprzedać płytę z modami .

MariuszDW > Postaram się zrobić lepsze fotki :wink: . Do dyspozycji mam tylko aparat w Siemensie CX65 , więc rewelacji nie będzie , ale oświetlę budę w środku to wyjdą lepiej i będzie więcej widać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie vcore moda... czy lakier Pulsar też się nada ?? Używał ktoś ??

Powtarzam pytanie i na dokładne jeszcze jedno :)

Czy to vcore moda (VID4) nada się TO ?? Prosiłbym o opine nt wyzej wymienionych środków :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtarzam pytanie i na dokładne jeszcze jedno :)

Czy to vcore moda (VID4) nada się TO ?? Prosiłbym o opine nt wyzej wymienionych środków :rolleyes:

hmmm jezeli przewodzi prad to moze byc

sprzwdzilem bios 1.80, wszysko ok, div 133 dziala, 1T tez, plyta juz nie zawyza vcore

post-18932-1146577763_thumb.jpg

Edytowane przez Speedzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie male pytanie - jak ta plyta wspolpracuje z kartami radeon 9550, chodzi mi dokladnie o model Radeon His 9550. W sumie czytalem, ze radki z serii x300 moga miec problem, ale wole byc przezornym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie male pytanie - jak ta plyta wspolpracuje z kartami radeon 9550, chodzi mi dokladnie o model Radeon His 9550. W sumie czytalem, ze radki z serii x300 moga miec problem, ale wole byc przezornym.

zadne problemyy nie wystepuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta z moim radkiem pracuje bez zarzutu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA !!! Polecam ten link :

http://avala.yubc.net/~lukija/A64Info.rar

Świetny utils w nowej wersji - pozwala ustawić div > 200 !!! (na każdej płycie )

Programik całkiem żeśki , szkoda tylko że nie działa do końca prawidłowo .

Pobawiłem się nim trochę i udało mi się podkręcić moje pamięci do 292,5Mhz ( 585Mhz !! ) z timingami 3-3-3-9 2T i zobaczyłem w evereście cyferki na poziomie 4513/1597/42,3 , więc niezła masakra jak na "Single Channel". Niestety pamięci nie są do końca stabilne na tych ustawieniach , a nie chciało mi się dzisiaj więcej je katować , bo pojawiały się problemy z dźwiękiem i sieciówką .

Odczyty z programów typu Everest/CPU-Z/SisoftSandra 2005 wariują i nie podają realnych wartości taktowania pamięci ( podają DDR309 , 178Mhz , 160 Mhz ) . Jest to zapewne spowodowane zamieszaniem jakie wprowadza ten programik .

Teretycznie jest to kwestia regulacji i można sobie pamięci podkręcić wyżej niż procka ( lub stestować ile się z nich wyciśnie ), ale div. 216 nie działa na tej płycie , a na 233 pamięci mają ( przy procku na 9x276 ) 310Mhz ( 620Mhz ) czego już nie wytrzymują , więc żeby je testować musiałem obniżyć HT Systoolem do 256Mhz i dopiero po przestawieniu na div. 233 powoli zwiększać HT i testować pamięci .

Przy takim nadtaktowaniu pamięci występuje również BUG z Everestem . Po przestawieniu pamięci na szybszy tryb , jak włączy się everesta to należy poczekać aż załaduje ikonki z temperaturami w Tray'u , bo inaczej jak klikniemy odśwież , przed załadowaniem ikonek to następuje zawieszka kompa , która nawet po resecie nie ustępuje i trzeba wyłączyć/włączyć zasilacz , aby wróciło do normy i komp się uruchomił .

Jakby div 216 działał to byłaby to rewelacja , a tak to raczej można traktowac ten program jako ciekawostkę do testowania pamięci .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kencho-1 ja mam takie jajca jak mam odpalonego CPU-Z i everesta. Komp czest wiesza się tak perfidnie ze trzeba mu odłączyć papu. Poza tym nowe biosy strasznie gryza się z right markiem CPU i nie moge zbytnio ustawić sobie cnq...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos wiec jak bedzie rozwiazana sprawa z przejsciowka AM2 ? /przeciez procki na te gniazdo maja obslugiwac DDR2. Wątpie czy beda ze soba kontatybilne z DDR. Jesli nawet uda im sie uruchomic cos mi sie wydaje ze wydajnosc naszej plyty z AM2 i DDR1 bedzie slabiutka/wiem ze DDR1 nie jest specjalnie gorsza ale jesli robia procek specjalnie pod DDR2 to wspraca z DDR1 moze byc slabiutka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już to wcześniej widziałem i tak się zastanawiam, czy opłaca się coś takiego kombinować? Ile to może kosztować? Po za tym, to utrzyma większy cooler (niby ma śledzia z jednej strony), czy jakieś podpórki trzeba kombinować :D

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zadałem sobie trud i przeczytalem cały topic o tej Mobo.

Generalnie jestem(?)zainteresowany płytką ,ale po przeczytaniu tych kilkudziesieciu stron,

już nie jestem tege pewny,ilość problemów jest calkiem spora i dominują dość cieżkie do

zdaignozowania usterki jak:

-coldbooty.Co jest z tym?Poprawiono to w ogóle(BIOS) ?Czy nadal loteria?.

-problemy z podniesieniem się kompa po załadowaniu domyślnych ustawień biosu,szczególnie po

odpaleniu jakiechś nowo zakupionej zabawki(np.HDD Sata).

-gasnący/nie chcący się odpalić monitor po podpięciu dysku(sata),lub grzebania przy usb.

-sporadyczne restarty po uruchomieniu np.everesta czy sisoft sandry, i nie bardzo wiadomo

dlaczego

-kłopoty transferem przez USB,czasem brak reakcji na podpinane urządzenia USB.

-częste problemy z dyskami SATA(2),znikające MFT- już sobie wyobrażam jak przeinstalowuje

winde,tweakuje cały dzień-rejestr,ustawienia i takie tam- a któregoś ranka wita mnie

efektowny BSOD i moge zaczynać wszystko od nowa...

-wolniejsze ,a czasem dziwnie spowolnione bootowanie windy(jakiejś przestoje).

-support asrocka jest zastapiony przez forum OCWworkbench-jak problem -to do nich,bo na

odpowiedź od asrocka nie ma co liczyć-prawdopodobnie mają zbyt silne filtry antyspamowe...

-wciąż nie rozwiązana zagadka rozmieszczenia czujników temperatury-widocznie inżynierowie

Asrocka w kolejnych rewizjach MoBo zmieniają ich położenie...

-"wyczerpujące" informacje o nowych updatach BIOS-u np."AGP P2P Deep Fifo"" i wiemy

wszystko-prawdopodobnie asrock oszczędza też miejsce na swoich serwerach -jak ciąć koszty

to wszędzie...

No dobra -więc w końcu jak to jest?Czy mozna liczyć na to,że płyta bedzie stabilna jak

skała,po lekkim oC(lub bez oc)?Oczywiście zakladając ,że komponenty takie jak zasiłka

RAM,grafika to nie no name.

Stabilność jest dla mnie ważniejsza od wyników OC,więc co powiecie?Bo czasem jest tak ,że

kupuje się tanio ale płaci drogo..

W ogóle to zastanawiam się czy nie zintegrować z windows XP sterowników,sata/agp i innych...

Pozdrawiam wszystkich!

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na standardowych lub nieco "podrasowanych" ustewieniach nie _powinno_ być problemów ze stabilnością. Tak też jest u mnie i pewnie u większości właścicieli tej płyty. Wymienione przez Ciebie problemy głownie wystepują spooradycznie (jesli nie jednorazowo) lub są spowodowane nieumiejętnością userów. Ale oczywiście może coś się nie dopasować, ale przecież na innych płytach (teoretycznie lepszych) także wystąpują problemy.

Jesli o mnie chodzi to ja z tego Asrocka jestem zadowolony bardziej niż z mojego poprzedniego Gigabyta na sA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BezbronnyPL mam tą płytę już 7 miesięcy i wszystko jest ok.

Żadnych coolbotów i innych problemów z nią nie miałem.

Polecam tą płytkę tym bardziej, że jest tania, stabilna i wydajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. generalnie AGP+PCI-E to jest główny argument,gram sporadycznie więc nie bardzo mam ochote na wymiane grafiki.

Ale widze ,że sporo osób mialo wczesniej np. Abity(nf7s) więc przesiadka z AN7 nie powinna być zła,co prawda do Asrocka przekonania nie mam(jak pewenie wielu przede mną),ale Uli wylowiłem juz po pierwszych testach na anandtech no i jednak coś dobrego z tego wyszło.

Zresztą płytka ma 3 fazowe zasilanie CPU(nie wiem jakiej pojemności są kondensatory),a w takich konstrukcjach mogli zastosowac 2 fazową sekcję zasilania,więc nie jest źle.

Odnosze wrażenie ,że jest to produkt niszowy tylko ze względów marketingowych(AGP już od dawna chcą uśmiercić).

Temat bedę śledził ,bo z tego co widzę jak ktoś ma pojecie o kompach,tą mobo powinien ujarzmic :-).

Edytowane przez BezbronnyPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BezbronnyPL mam tą płytę już 7 miesięcy i wszystko jest ok.

Żadnych coolbotów i innych problemów z nią nie miałem.

Polecam tą płytkę tym bardziej, że jest tania, stabilna i wydajna.

mam nadzieję ze jest tak jak mówisz :D

wczoraj zamówiłem z proline ta plytke 220zł razem z Athlon'em64 3000+ 420zł ... najbardziej ciesze z tego ze nie bede musiał kupowac nowej karty graficznej bo mobo ma złacze AGP i PCI-E 16x w jednym ... coś zajebistego :lol2: !

znam osobe która na tej płycie ma radka X1600 Pro AGP i uzywa go bez żadnych problemów w grach.

czyli złacze AGP działa poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Je tej płyty jeszcze nie kręciłem. Złożyłem, odpaliłem i od tamtej pory chodzi. Na płycie był bios 1.4 i go nie zmieniałem. Żadnych problemów. Sterowniki z płytki CD. Wcześniej grafa na AGP, teraz PCI. Teraz sobie podłaczyłem HDD Samsunga SataII. Też żadnych problemów (stery z sieci v207). System sobie na niego przeniosłem przez klonowanie partycji. Gra i buczy ;).

Żadnych resetów. Komp chodzi 24/7 podpięty do netu.

ps.

Na radku 9800 pro miałem coś panad 5700pkt w 3DMark 2k3 na domyślnym taktowaniu całego sprzętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam sceptyków i niezdecydowanych. Tego ASROCKA ma już 2 m-c wraz z SEMPRONEM 3000 + 64.Na poczatku miałem grafikę GF6600 AGP, HDD SATA 160 GB SAMSUNG,RAMY PDP PATRYIOT 2x 512 /3200. Procek podkrecony tyle na ile pozawala oficjakny bios 9x274 i 1.33 V. Biosy altualizuje jak ukazują sie te oficjalne. obecnie 1.8.Ponieważ ta wydajnośc jak dla mnie jest wystaczająca i nie mam potrzeby robienia zadnych vmodow, zostaję przy biosach ASROCKA. Sytem był bardzo stabilny i nie sprawaił mi żadnych kłopotów . Od miesiąca zupełnie przypadkiem dostałem nowa grafike PCI ATI RADEN X1600 GOLDEN

która to mam obecnie i jest podkręcona okolo 20 % . Nadal płyta sprawuje sie O.K. i jest stabilna. Ponad to od tygodnia zainstalowałem WIN XP PROF 64 bit. Podczas instalcii systemu nie trzeba bylo sie bawi z dyskietkami do SATA. Sytem sam sie zainstalowal jedynym mankamentem na poczatku było tylko to ze jest on po ANGIELSKU aly się przyzwyczailem. Przed instalacją tego 64 bitowego zgromadziłem sterownik do drukarki , grafiki itp 64 b. Tego widowsa traktowałem raczej w kategorji ciekawostek ale tak sie do niego przyzwyczilem ze już nie przewiduje powrotu do 32 b. Zainstalowałem od kilku dni grę Oblivion oraz pacha do tej gry na ATI, oraz Commandos Strike Force ,Gierki sprawuja się super żadnych zwiech , restartów czy coolbootów.

Reasumując ja osobiście zdecydowanie polecam tego ASROCKA ale tez i mam świadoś że przy tak duzej ilości tych płyt zdażją się i żdażc będą egzemplaze uszkodzone ale po to jest gwarancja.

Pozdrawiam Piotr

witam sceptyków i niezdecydowanych. Tego ASROCKA ma już 2 m-c wraz z SEMPRONEM 3000 + 64.Na poczatku miałem grafikę GF6600 AGP, HDD SATA 160 GB SAMSUNG,RAMY PDP PATRYIOT 2x 512 /3200. Procek podkrecony tyle na ile pozawala oficjakny bios 9x274 i 1.33 V. Biosy altualizuje jak ukazują sie te oficjalne. obecnie 1.8.Ponieważ ta wydajnośc jak dla mnie jest wystaczająca i nie mam potrzeby robienia zadnych vmodow, zostaję przy biosach ASROCKA. Sytem był bardzo stabilny i nie sprawaił mi żadnych kłopotów . Od miesiąca zupełnie przypadkiem dostałem nowa grafike PCI ATI RADEN X1600 GOLDEN

która to mam obecnie i jest podkręcona okolo 20 % . Nadal płyta sprawuje sie O.K. i jest stabilna. Ponad to od tygodnia zainstalowałem WIN XP PROF 64 bit. Podczas instalcii systemu nie trzeba bylo sie bawi z dyskietkami do SATA. Sytem sam sie zainstalowal jedynym mankamentem na poczatku było tylko to ze jest on po ANGIELSKU aly się przyzwyczailem. Przed instalacją tego 64 bitowego zgromadziłem sterownik do drukarki , grafiki itp 64 b. Tego widowsa traktowałem raczej w kategorji ciekawostek ale tak sie do niego przyzwyczilem ze już nie przewiduje powrotu do 32 b. Zainstalowałem od kilku dni grę Oblivion oraz pacha do tej gry na ATI, oraz Commandos Strike Force ,Gierki sprawuja się super żadnych zwiech , restartów czy coolbootów.

Reasumując ja osobiście zdecydowanie polecam tego ASROCKA ale tez i mam świadoś że przy tak duzej ilości tych płyt zdażją się i żdażc będą egzemplaze uszkodzone ale po to jest gwarancja.

Pozdrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co przeczytałem ,to wiekszość ludzi mających ta MoBo,ma problemy wynikające bezpośrednio z agresywnego OC,lub po prostu z braku doświadczenia z kompami.Przejrzałem kilka "zagramanicznych",forów i problemy tam poruszane są w większości takie same jak tu.Zresztą na forum Asusa z A8N32SLI(czyli high-endowej konstrukcji)też przeczytałem wiele niepochlebnych opinii-poirytowanych czesto userów,bo wywalili krocie a coś nie działa prawidłowo.

Ja zabieram się za nLite i integrację sterów(tak w razie czego).

HiS >licze ,że coś skrobniesz jak bedziesz mial ją w łapkach.

Nie zasmiecam już,tego topicu.Hej!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...