Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mariush190

mam wgrany bios P2,2.

Nie widac roznicy miedzy P2,1 no moze zostały juz całkowicie wyeliminowne coldBooty.

Ten Vmodd na 1,75V to jak on działa?? Cały czas jest 1,75 czy mozna tez ustaic 1,6V, 1,55 itp??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

poczytaj dokładnie > juz o tym było .

W zależności od rezystora podnosi on napięcie względem tego ustawionego w biosie o różną wartość ( standardowo według tego opisu o 0,25V).

Niebezpieczne jest tylko to że jak zrobisz tego moda według opisu i bios będzie ustawiony na default to na wjazd napięcie VCORE będzie wynosiło 1,65V ( 1,4V+0,25V ) więc należy uważać na temperaturę CPU.

Ktoś już tutaj robił tego moda , ale ze słabszym rezystorkiem .

Mod ten moim zdaniem jest dla maniaków OC którzy biją rekordy SuperPI , ponieważ do normalnej pracy wystarczy ten zwykły mod VID4 którym można podnieść napięcie do ok 1,55V co pozwala na wystarczająco wysokie przetaktowanie większości Venicjuszy .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Moja płyta robi HTT380, i chciałbym dla testow zapuscic procka na te 380x9 :D i policzyc SPI, wtedy dałbym sobie dumnie dobry wynik w sygnaturke, lubie bardzo zabawe w OC :D, 2800mhz 1,55V w SP sie wykłada po 10 minutach, na 2700mhz (htt300) 10godzin SP i zero errorów na 1,525V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najpoorsice to chyba sprawdzc innym programem, ale mi sie cydaje ze cpu -z fochy strzela tez z nim miałem problemy :)

A więc tak, jak ustawie 9 x 200 to bios i zakładka Właściwości systemu pokazują poprawnie 1800MHz ale CPU-Z, Central Brain Identifier i Everest pokazują już 10 x 200 czyli default :mur: . Tak więc już nie wiem czym i jak sprawdzać :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx za info ;). Teraz wiecej pytań od nooba (bez smiechu pliz :oops:).

Co zrobić wtedy gdy np zmiejsze napiecie i po restarcie komp sie nie urochomi (nie chodzi o system (winxp) ze sie nie zbootuje tylko o samego kompa ;)) ? Bios sie sam resetuje (automatycznie) ? jak nie to jak go wtedy zresetować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz wlaczonego BFG to wystarczy, ze 3 razy komp sam sie zresetuje, a nastepnie uruchomi sie z ostatnio dzialajacymi stabilnie ustawieniami

jednak jak sie za bardzo przekreci procka itp. to moze to nie pomoc i wtedy wystarczy tylko odlaczyc kompa na chwilke z pradu... po tym zabiegu uruchomi sie z ostatnio uzywanymi stabilnie ustawieniami

w krytycznych wypadkach jak te 2 sposoby nie zadzialaja to tylko clear cmos lub wyjecie bateryjki na jakis czas

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupiłem ostatnio tą płyte główną i mam problem z kartą graficzną (Saphire Radeon 9600 PRO Advantage 256), która nie chce chodzić na AGP x8, a dokładniej po przestawieniu na x8 wszystko chodzi, ale po ponownym włączeniu, komputer przy grafice 3D się zawiesza. Oczywiście najpierw zainsalowałem sterowniki dla AGP (Integrated213) .

Drugi problem. Mam procesor AMD 64 3500+ , chciałem go trochę podkręcić na ustawieniach standardowych ale już na 2300mhz system się nie ładuje..

Mam zasilacz Feel LC-B350ATX (w sklepie powiedziano, że wystarczy), może to przez niego?

PS. w 3DMark2001 z AGP x8 mam ok. 11000 pkt a z z przyspieszeniem wyłączonym ok. 9300 czy to troche nie za mało?

Procesor: AMD 64 Athlon 3500+ (Venice)

płyta główną : ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695

RAM:Kingston HyperX DDR 512MB PC-400 CL2

Zasilacz komputerowy Feel LC-B350ATX (w sklepie powiedziano, że wystarczy)

Karta graficzna:Saphire Radeon 9600 Pro Advantage 256

Edytowane przez dzten99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Zamówiłem płytkę. Jutro chyba będę ją miał :D :D :D . Jaki BIOS polecacie ze zmodyfikowanych? Jeżeli dobrze rozumiem to na oryginalnym mam fsb do 274 - to mi chyba też wystarcza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupiłem ostatnio tą płyte główną i mam problem z kartą graficzną (Saphire Radeon 9600 PRO Advantage 256), która nie chce chodzić na AGP x8, a dokładniej po przestawieniu na x8 wszystko chodzi, ale po ponownym włączeniu, komputer przy grafice 3D się zawiesza. Oczywiście najpierw zainsalowałem sterowniki dla AGP (Integrated213) .

Drugi problem. Mam procesor AMD 64 3500+ , chciałem go trochę podkręcić na ustawieniach standardowych ale już na 2300mhz system się nie ładuje..

Mam zasilacz Feel LC-B350ATX (w sklepie powiedziano, że wystarczy), może to przez niego?

PS. w 3DMark2001 z AGP x8 mam ok. 11000 pkt a z z przyspieszeniem wyłączonym ok. 9300 czy to troche nie za mało?

Procesor: AMD 64 Athlon 3500+ (Venice)

płyta główną : ASRock K8 939Dual-SATA2 ULI M1695

RAM:Kingston HyperX DDR 512MB PC-400 CL2

Zasilacz komputerowy Feel LC-B350ATX (w sklepie powiedziano, że wystarczy)

Karta graficzna:Saphire Radeon 9600 Pro Advantage 256

Jesli wczesniej nie kreciles a64 to uzyj programiku 939calc(0.2) jednego z forumowiczow, pomoze ci on w dobraniu odpowiednich wartosci w biosie.

...

Miedzy agpx8 a agpx4 niema zadnej roznicy - tylko taki chwyt marketingowy, tazke jak masz x4 stable to tak zostaw. O jakie przyspieszenie chodzi ? Fast Writes wyłączone ? Np moj 9700pro nie odpala na tej plycie z wlaczonym FW

Zamówiłem płytkę. Jutro chyba będę ją miał :D :D :D . Jaki BIOS polecacie ze zmodyfikowanych? Jeżeli dobrze rozumiem to na oryginalnym mam fsb do 274 - to mi chyba też wystarcza ;)

Zmodyfikowane to chyba tylko OCWB istnieja.

Obecnie bios oficjalny (chyba od 1,8) ma zdjeta blokade i mozna latac powyzej 274

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wczesniej nie kreciles a64 to uzyj programiku 939calc(0.2) jednego z forumowiczow, pomoze ci on w dobraniu odpowiednich wartosci w biosie, miedzy agpx8 a agpx4 niema zadnej roznicy - tylko taki chwyt marketingowy, tazke jak masz x4 stable to tak zostaw. O jakie przyspieszenie chodzi ? Fast Writes wyłączone ?

Tak Fast Writes mam wyłączone, a czy te oceny w 3DMark2001 troche nie za małe?

PS. Gdzie znajde ten programik?

Edytowane przez dzten99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Obecnie bios oficjalny (chyba od 1,8) ma zdjeta blokade i mozna latac powyzej 274

A co jeszcze może dać mi zmodyfikowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie zrobić C'n'Q tak aby max napiecie na procku było np 1,35 ? Bo jak zmiejszam napiecie i zostawiam właczony C'n'Q to to napiecie naprawde sie nie zmieniło (czyli w stresie jest to ok 1,450. Czy da sie w ogole zrobić tak aby z właczonym C'n'Q mieć max napiecie (czyli to w stresie) 1,325 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mod VID4 działa na wszystkich biosach? (ja korzystam z 2.2)

I jak myślicie - czy da się go zrobić ołówkiem? :)

@ yuucOm

Ktoś już o to pytał i powiedzieli mu, że się nie da.

Edytowane przez Arti_S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie zrobić C'n'Q tak aby max napiecie na procku było np 1,35 ? Bo jak zmiejszam napiecie i zostawiam właczony C'n'Q to to napiecie naprawde sie nie zmieniło (czyli w stresie jest to ok 1,450. Czy da sie w ogole zrobić tak aby z właczonym C'n'Q mieć max napiecie (czyli to w stresie) 1,325 ?

Da sie. Tylko nie BIOSowo a programowo (np RMClockiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Na samm poczatku w mobo miałem wgrany bios P1.5. Komputer chodził na HTT274MHz czyli procek miał 2466mhz a pamieci 228mhz (były recznie ustawione na 333mhz).

Gdzies 3 tygodnie temu wgrałem bios P1.8 poniewaz chciałem cos wiecej wyciagnac z procka. Jednak zmaina biosu niewiele dała poniewaz z procka nie udało mi sie nic specjalnego, nawet po podniesieniu napiecia z 1,375 do 1,45. Co ciekawe moje pamieci wykrawane sa jako 333. Nawet gdy podkrece procka ich taktowanie nie zmienia sie i cały czas wynosi 166mhz. Zmieniłem takze bios na p1.9 i ocwb7 ale nadal to samo. Ani procek sie lepiej nie podkreca (tak przy 290 po chwili sie restartuje) ani nie udało mi sie przywrocic pamieci do ich poprzednich ustawien. Co jest tego przyczyna??? Co trzeba zmienic zeby to wszystko działało???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mod VID4 działa na wszystkich biosach? (ja korzystam z 2.2)

I jak myślicie - czy da się go zrobić ołówkiem? :)

@ yuucOm

Ktoś już o to pytał i powiedzieli mu, że się nie da.

Próbowałem ołówkiem ale nie działało, to się wkurzyłem i zrobiłem lutownicą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam zmieniam dysk na SATAII i mam pytanko, słyszałem że sa jakies problemy z zainstalowaniem OS na takim dysku i czy trzeba tworzyć dyskietke jakas przy instalacji? Coś tam w instrukcji o tym pisze, problem w tym ze nie posiadam napędu floopy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po podłaczeniu trzeba go chyba przestawic w tryb pracy ide, i powinno go wtedy wykryc normalnie. Dopiero po zainstalowaniu OSu instaluje sie stery do sata2 i zmienia w biosie na sata2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F... mam kolejny problem :( Jak mam podpięte pod jedna tasme dysk 20gb i dvd LG to DVD działa poprawnie ale jeżeli podepne oddzielnie DVD pod 2 tasme to wykrywa je ale nie czyta płyt :( Wie ktoś co to może być ? Dzieki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...