Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jestem na poziomie kupna tej płyty :) .I chciałbym od was usłyszeć jak ta płyta się sprawuje w grzech,programach i etc. [...]

btw co to jest grzech? jakies wirtualne robienie grzechow przez kompa?:P

a chipem to mozna sobie "tyleczek" wytrzec

pozdro

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jakies no-name ale to tylko bedzie przejsciowo (jesli plyte kupie :D ) i bede zbieral na dual cannel :D dzieki za odp.

a jak ogolnie ceniacie ta plyte > bo przeczytalem kawalek watku ale niebylo sprecyzowane jaka ona jest . warto kupic ?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e to tam nic mi sie przez te kilka miechow niestanie na poczatku niemam nawet zamiaru podkrecac dopiero jak powymieniam jeszcze kika rzeczy w kopie.

dzieki wielkie za pomoc.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jakies no-name ale to tylko bedzie przejsciowo (jesli plyte kupie :D ) i bede zbieral na dual cannel :D dzieki za odp.

a jak ogolnie ceniacie ta plyte > bo przeczytalem kawalek watku ale niebylo sprecyzowane jaka ona jest . warto kupic ?

pozdro

Warto.Płyta jest rewelacyjna ,mam ją od 2 miechów i żadnych problemów,chodzi 24 na 24,jest cool.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na NB zapodac Zalman North Bridge ZM-NB47J a na SB nie lepszy bylby ten Revoltec Northbridge Freezer bo ma wyciecie na srodku a teraz wlasnie zachodzi mi grafa nad niego.

mozliwy jest montaz Pentagram Freezone NP-40 Cu na NB bez jakichs udziwnien??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ja w ogole nie zmienialem tych radiatorow bo mi to lata kolo du...py jak wszysko dziala tak jak powinno to po co zmienac :) od czegos mam te 2 lata gwary :P

Wychodze, ze tego samego zalozenia. Jak na razie plytka chodzi stabilnie i nie bede jej uszczesliwial na sile :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ja w ogole nie zmienialem tych radiatorow bo mi to lata kolo du...py jak wszysko dziala tak jak powinno to po co zmienac :) od czegos mam te 2 lata gwary :P

A zmieniałes paste na NB albo cos w tym stylu?? I tak na dodtyk mocno sie grzeje u Ciebie ten NB??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zmieniałes paste na NB albo cos w tym stylu?? I tak na dodtyk mocno sie grzeje u Ciebie ten NB??

Ja tam nic nie zmienialem, a mam pod reka as5, ale po co jezeli radiatorki parza to znaczy ze odbieraja cieplo. Martwilbym sie jakby byly zimne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zakupilem AS 5 dopiero jak kupilem pentagrama na grafe i jakos nie mam ochoty wyciagac mobo i zmieniac pasty pod tymi radiatorami :)

wiec od kupna mam to co oni dali (moze nic nie dali?:P) wazne, ze chodzi i sie nie wiesza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po raz pierwszy na forum

do rejestracji zmusila mnie plyta omawiana w tym temacie - poprostu dolaczylem do grona uzytkownikow w zwiazku z czym mam kilka pytan.

dlaczego wentyl na CPU (dolaczony do Athlon 64 3000+) kreci sie z predkoscia 4800 podczas gdy na Asusie A8N-E predkosc ta byla regulowana automatycznie w zaleznosci od temp procka i wynosila od 1200 do 3000 i temp byla max 49 stopni w sresie.

jest jakis poprawiony bios do tej plyty?

czemu ta plyta jest tak dziadoska? (pytanie retoryczne)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Asus po prostu posiadał program do monitorowania i regulowania obrotow wentylatora (jak sie nie myle ASUS probe sie nazywa), a w asrocku tego nie ma.

2. Nie wiem jaki BIOS masz na swoejej płycie, ale najnowszy to P2.20 lub jakies OCWB.

3. :mur:

I również pozdrawiam

Edytowane przez torque8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze pamietasz nazwe ale to nie on reguluje obroty

bo nie wlaczalem go, nawet nie instalowalem a obroty byy rzedu 2000, czy to w biosie sprawdzajac (czyli brak systemu operacyjnego) czy w windowsie w jakimkolwiek programie do monitorowania wentylatorow.

wiec to cos innego...

czyli mowisz ze nic tylko wymiana wentyla - i tak chcialem to zrobic no ale do tego czasu mecze sie z tym okropnym dzwiekiem! grrrrrrrrr

EDIT:

a jeszcze pytanko: co to jest Q'a'Q w przypadku tej plyty ?:P

bo ani to chlodne to to nie jest ani ciche.

Edytowane przez stach99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta nie pozwala na zmianę prędkości wentyli (ani programowo, ani w biosie), tylko monitoring.

Do regulacji potrzebny jest jakiś panel/potencjometr

edit: Q'n'Q to obniżanie mnożnika i napięcia proca, kiedy nie jest obciążony. Wtedy spada mu temperatura. Żeby działało, trzeba załączyć w biosie i pod windowsem wybrać schemat zasilania Minimalne zarządzanie energią

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy proc nie jest obciazony? chyba wtedy kiedy komp jest wylaczony:P

jaki jest algorytm dzialania? ktos wie?

np przez 60 sekund proc nie jest w 100% wykorzystywany - wtedy obnizane jest taktowanie do 1000MHz

cos takiego? ktos wie dokladnie jak to jest

i po co jest obnizany? chyba po to zeby sie nie grzal a co za tym idzie - nie trzeba bardzo chlodzic, wiec wentylator powinien automatycznie obnizyc predkosc.

to wlasnie wg mnie jest Qool and Quiet.

chyba ze quiet w tym przypadku znaczy spokojny - czyli wolniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co chwile ustawia 1000, no ale dobra, to i tak mnie nie satysfakcjonuje - po co on to zwalnia skoro wentyl kreci jak oszalaly, ta plyta chyba nie jest do tego tak do konca przystosowana :)

powiedzcie mi jeszcze prosze czy ta plyta nie oszukuje podajac temp procka?

jakim program najlepiej sprawdzac zeby byl rzeczywisty pomiar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki

mam nastepny problem z ta plyta

wlaczam listwe zasilajaca po nocy, wlaczam kompa - pojawia sie napis na monitorze ze nie znalazl boot... czy cos takiego.

ctrl+alt+del i juz sie uruchamia normalnie.

o co chodzi?

i jeszcze sprawa audio

da sie regulowac glosnosc na poszczegolnych glosnikach?

mam 5.1 zestaw podlaczony

Edytowane przez stach99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...