VIBOR Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Jaką proponujecie kartę dźwiękową aby sie nie gryzła z płytą i była w miarę tania ale dźwięk byłby lepszy od zintegrowanej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 A ile kasy masz na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) dziekuje wszystkim za pomoc w podlaczeniu USB :P Vibor co do karty dzwiekowej to polecam Yamaha DS-XG YMF724 taka jak ja mam :P tania i lepszy dzwiek niz na SB Live 5.1, w dodatku nie wykorzystuje proca (temp jest mniejsza o okolo 4c na yamaha w porownaniu do sblive - tak mialem na Solteku) w stosunku do SB Live, bo posiada wspomaganie hardwarowe a nie softwarowe tj SB, i stery zajmuja kB :P na allegro kosztuje za grosze okolo 30-40zl :P z innej beczki : kumpel mi powiedzial, ze do poprawnego dzialania Cool n Quiet trzeba wlaczyc pewna opcje w panel sterowania -> Power Options -> Power Schemes i wybrac Minimal Power Management :P wtedy obniza sie taktowanie zegara w trakcie, gdy CPU jest malo wykorzystywany, nawet o 1Ghz i napiecie do 1.1v u mnie obnizylo z x9 do x5 mnoznik, co dalo z 2.60Ghz dokladnie 1.43Ghz :P natomiast temp CPU niewiele zmalala, jak na az takie zmniejszenie zegara (ponad 1Ghz mniej) bo wynosila okolo 4-5c mniej :P jezeli jeszcze tak nie zrobiliscie to ten CnQ nie dziala, ja tez mialem pewne watpilowsci, co to tego CnQ, bo nie widzialem zadnej roznicy, zeby zmniejszylo mi zegar albo napiecie i temp :P ale po wlaczniu tej opcji widac roznice od razu :P ja sam nie wiem, czy bede uzywal tego CnQ, bo jak widac nie wiele daje (za bardzo obniza zegar, temp tylko 4c mniej, aczkolwiek zawsze moze sie przydac :) Pozdro Edytowane 31 Lipca 2006 przez ThRuSt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobster Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 jesli zmieniam bios nalezy odkrecic proca i pamieci? pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 lepiej odkręcić, chociaż ja tego nigdy nie robiłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BananZwykly Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Mam problem z microfonem. Jak podlanczam to nie chce reagowac. Macie jakies rady ? Mic na 100 sprawny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Może jest wyciszony na maxa w regulatorze (start - programy - aplikacje - rozrywka) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Sluchajcie pierwsze posty wrzesien 2005, teraz mamy sierpien 2006. CZy warto ta plyte glowna dzisiaj kupic ? Chce do niej wsadzic athlona 64 3500+ i 2xDDR 512MB 400MHz dual channel. Wiem ze firma cieszy sie zla slawa (w 4 sklepach odmowili sprowadzania wogole produktow tej firmy), ale z tego co znalazlem i przeczytalem to do tej pory jest to chyba jedyna plyta ktora w pelni obsluguje zarowno AGP jak PCIe. A zatem: 1) Jaka jest szansa ze dotrze do mnie plyta z wada fabryczna? Mial ktos taki przypadek? 2) Jak widziane sa pamieci (czy przy podanych przeze mnie pamieciach beda chodzic na 400MHz w dualu) i czy slawetne problemy z T1 (czy czyms) przy obecnym biosie nadal mecza? 3) Czy powinienem jeszcze o czyms wiedziec jako swiezy uzytkownik tej plyty gl.? Zalezy mi szczegolnie na tym zeby miec stabilna plyte gl. bo w sumie to zestaw dla mojej dziewczyny, ktora ma mniejsze pojecie o komputerach i jak cos sie sypnie... Dzieki z gory za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Witam Płytkę tą zdecydowanie warto kupić . Nie sugeruj się tym co Ci mówią w sklepach , bo w niektórych spotkałem się z takim profesjonalizmem że niewiedzą że istnieją procesora Sempron na s939 ( w jednym nawet gostek się ze mna ostro kłócił , więc następnego dnia podałem mu wydrukowane kilka linków , żeby się dokształcił i wyśmiałem jego profesjonalizm przy jego pracodawcy ) . Procka najlepiej kup A64-3000+ Venice lub jak chcesz dać trochę więcej to 3700+ SanDiego , ale jak dla dziewczyny to kup 3000+ i spokojnie w minutę zrobisz z niego 3500+ ;) Nie słyszałem jeszcze o przypadku żeby płyta była fabrycznie uszkodzona . Pamięci spokojnie ustawisz na 400Mhz lub wyżej , możesz dać asynchronicznie względem CPU ( bez utraty wydajności jak na K7 ) i przy podkręcaniu wyregulować dzielnikiem . Problem z 1T został juz poprawiony w najnowszyvh biosach i zdaża się sporadycznie . Na 2T jest zresztą minimalnie niższa wydajność . Podstawowa kwestia dla "świerzego" użytkownika tej płyty to : 1> Wgranie nowego biosu ( 1.80 lub wyżej ) 2> Przesmarowanie NB i SB dobrą pastą termoprzewodzącą ( polecam Arctic Silver 5 ) i najlepiej wymiana radiatorów na Zalmany , lub założenie niebieskiego Zalmana na NB i tego srebrnego z NB na SB . 3> Poprawne ustawienie biosu . Jak masz pytania to pisz na PW to Ci pomogę w ustawianiu sprzętu i doborze podzespołów do kompa . Pozdrawiam Edytowane 31 Lipca 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 A ile kasy masz na to?mam nadzieje że do 100 PLN sie zamknę :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam (...) Procka najlepiej kup A64-3000+ Venice lub jak chcesz dać trochę więcej to 3700+ SanDiego , ale jak dla dziewczyny to kup 3000+ i spokojnie w minutę zrobisz z niego 3500+ ;) Czemu akurat te dwa modele? Miedzy 3000+, 3500+ i 3700+ znalazlem tylko takie roznice (poza cena oczywiscie): 3000+ chodzi na 1,8GHzi ma mnoznik x9, dwa pozoztale na 2GHz i mnoznik x11 3700+ na cacheL2 ma 1024KB, poprzednicy 512KB. Ceny: 3000+ 309.00 zl 3500+ 385.00 zl 3700+ 569.00 zl Wybor bedzie miedzy 3000+ a 3500+, na 3700+ mnie ani dziewczyny nie stac. Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez Wiedzmin_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) chodzi oto, ze po co kupic 3500+, ktory od 3000+ rozni sie tyko taktami? 1 min w biosie i bedziesz mial takty wyzsze niz ten 3500+ no a 3700+ ma wiecej cachu... co zawsze sie przyda Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez DarkArrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 chodzi oto, ze po co kupic 3500+, ktory od 3000+ rozni sie tyko taktami? Taktami i mnoznikiem. Czy to zatem nie oznacza ze 3500+ nie wykrece na wiecej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) Siema mam dosyc dziwny problem przy ladowaniu systemu, a mianowicie jak juz ma wchodzic ekran powitalny "Zapraszamy" :angry: to wtedy wlasnie na monitorze pokazuje sie ciemnosc, a po chwili takie paski na calym ekranie biale tlo i czarne paski poziomo, tak jakby to bylo cos od karty graficznej, ale nie zawsze sie tak dzieje, czasami, ale troche wnerwiajace, np. dzisiaj odpalilem kompa i jak juz mialo wchodzic do windy to sie zawiesilo cos, potem zresetowalem i jak juz powinien byc ekran powitalny to nic nie widzialem, a za chwile wlasnie te paski na ekranie :-| za 3x sie udalo odpalic system poprawnie, z tym ze jak juz odpale system to praktycznie nie mam zadnych problemow (jak do tej pory nie zauwazylem nic niepokojacego), dzieje sie to wtedy, kiedy juz ma doslownie wchodzic do systemu i czasami zonk, hmm co to moze byc? spotkal sie ktos z Was juz z takims czyms? moze od podkrecenie proca? obecnie mam na 2.6Ghz bez podnoszenia napiecia, ale testowalem prime, super pi i 3dmark, everest i nic sie nie wywalalo, ogolnie to chodzi na tym ustawieniu bardzo dobrze w windzie, zadnych problemow, tylko wlasnie jak ma wejsc do windy to cos sie czasem krzaczy :-| a moze jest to od tego dodatkowego kabelka zasilajacego karte graficzna 3pin ? pamietam ze czasem mi cos nie laczylo z nim, jak wlaczalem kompa to bios wyalal bledy i pisalo ze kabelek zasilajacy nie jest podlaczony, ale teraz sie tak nie dzieje, a bledy przed samym zaladowaniem windy sie pojawiaja prosze o pomoc, bo nie mam pomyslu co by tu zrobic :unsure: Karta grafiki taka jak w podpisie, nie krecona, ale ma odblokowane potoki programowo, dodam ze na starym kompie tak mi sie nie dzialo, ale byly problemy z kabelkiem zasilajacym i bios krzyczal, cos nie laczylo :P Pozdro Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez ThRuSt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Taktami i mnoznikiem. Czy to zatem nie oznacza ze 3500+ nie wykrece na wiecej?to nie ma znaczenie, ktory wykrecisz lepiej bo to rosyjska ruletka :P, lecz mozesz byc pewny, ze wykrecisz a64 3000+ do 2200 MHz bez zadnego problemu - przy tym zaoszczedzisz 80-100 zl lecz jesli nadal sie upierasz przy 3500+ to juz lepiej kup 3200+ bo mnoznik 11 jest troche za duzy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Witam. Po pewnych przejściach z grafiką 3D (3DSmarki) przyszedł czas na konkluzje i zapytania fachowców :) Nie wiem czy coś jest nie dokońca skonfigurowane, ale po testach w 3DM03 i 05 nie jestem jak to się mówi do końca usatysfakcjonowany. Do czego zmierzam. Na starej konfiguracji A1700+@2GHz+Epox 8KRAI miałem takie oto wyniki: 3DMark03 - 10000pkt (plus minus 200) 3DMark05 - przekroczyłem o parę pkt magiczne 4000 (coś 4006pkt) Teraz po wymianie na Asrocka z Venice 3000+@2 GHz mam takie wyniki 3DMark03 - 11300pkt (więcej) 3DMark05 - 3800pkt (mniej) Teraz kwestia wydajności AGP, jak widać po wynikach, coś jest chyba nie tak, przechodząc z platformy K7 na k* spodziewałem się większego przyrostu wydajności w grach, wiem że te Smarki nie są wiarygodne, ale coś tam sugerują. Żeby nie było, to ustawienia karty są takie same 375/750(C/M). Czyżby coś jednak mam nieustawione jak trzeba (napewno ramy nie są najlepiej bo na defaulcie, ale z dzielnika pracują praktycznie na 400DDR). Czy po tuningu timingów ramu może się coś zmienić ? Czy ew. spróbować trochę jeszcze podkręcić proca ? Z ramem jest ból, bo nie zabardzo wiem co i jak pozmieniać, żeby było lepiej, a dalej stabilnie. Za pomoc i porady z góry dzięki. pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) fiskomp wyniki masz ok na ASRocku jesli masz grafe na agp bedzesz mial troche slabsze wyniki w marku 05/06 niz bys mial mobo tylko z AGP... jest to spowodowane niedbaloscia Futuremarka, ktory nie ma zadnych optymalizacji dla ULi w grach to znaczenie nie ma bo wszystko jest normalnie, czyli wzrost wydajnosci tak jak w przypadku marka 03 aha no i wzrost ok. 1500 pktow w marku 03 to bardzo duzo... zwlaszcza, ze ty masz jeszcze stock'owego a64 3000+ Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez DarkArrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) @Wiedzmin_ > Dokładnie tak jak to napisał DarkArrow , nie opłaca się kupować 3500+ ponieważ ma mnożnik 11X i nie podkręca się tak dobrze jak 3000+ . Kupując procesor 3000+ oszczędzasz 100zł i na 99% zrobisz z niego bez żadnych problemów procka o taktowaniu 2400Mhz , lub minimum 2200Mhz na defaultowym napięciu ( czyli bez robienia VCore Moda ) . Proponowałem również procka 3700+ na rdzeniu SanDiego ze względu na dwa razy większą pamięć L2 , którego można już teraz kupić za w miarę rozsądne pieniądze , a ma on lepszą wydajność i również się dobrze podkręca. Kupując procesor Venice 3000+ najlepiej poszukaj z 0613 lub 0610 , ponieważ wiem z własnego doświadczenia że procki z tych tygodni się dobrze podkręcają . Wcześniej miałem procka z 0539 i szedł max ok 2,5ghz na 1,55V , obecnie 0613 i poszedł max 2,8Ghz na 1,55V . Wiec wydajnościowo dużo powyżej 3500+ zrobisz z większości procków 3000+ . Najlepiej tą dodatkową kasę zainwestuj w jakieś dobre pamięci , np. takie jak ja mam , czyli Kingmax Hardcore ( są one na kościach Hynix D5 ) które chodzą na ok 500-580Mhz , a koszt jednego modułu 512Mb to ok 240zł . Ja mam jedna taka kość działającą na 540Mhz ( timingi 3-3-3-9-2T , everest ok. 4300/1600/45ns ) i jest to wystarczające , aczkolwiek planuję dokupienie drugiej , do duala ;) Odnośnie niskobudżetowej grafy to polecam : "Galaxy 7300GT 256MB 1,2ns z normalnym chłodzeniem" ( nie wersja z zalmanem bo , z zalmanem się gorzej kręci ) koszt ok 400zł . @ThRuSt > Sam pisałeś że masz problemy z kabelkiem zasilającym . Ja bym na twoim miejscu wyłączył kompa , wyciągnał grafę i dokładnie ją obejrzał , oraz sprawdził ten kabelek , bo może zrobił Ci się jakiś zimny lut i to powoduje te krzaczenie , lub gdzieś na PCB coś się dzieje niepokojącego . Jeżeli nic nie znajdziesz ,a problem bedzie nadal , to może warto oddać grafę do serwisu , żeby ją sprawdzili . Lepiej teraz , zanim się całkiem wysypie ;) @fiskomp > Niestety większość kingstonów kręci się bardzo marnie i w większości przypadków są to dobre pamięci tylko do działania na nominalnych ustawieniach . Pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) @ThRuSt > Sam pisałeś że masz problemy z kabelkiem zasilającym . Ja bym na twoim miejscu wyłączył kompa , wyciągnał grafę i dokładnie ją obejrzał , oraz sprawdził ten kabelek , bo może zrobił Ci się jakiś zimny lut i to powoduje te krzaczenie , lub gdzieś na PCB coś się dzieje niepokojącego . Jeżeli nic nie znajdziesz ,a problem bedzie nadal , to może warto oddać grafę do serwisu , żeby ją sprawdzili . Lepiej teraz , zanim się całkiem wysypie ;) niestety gwary juz nie mam :( mam zamontowane chlodzenie Arctic Cooling Silencer, bo oryginalne bylo slabe i glosno chodzil wentyl, ale cos slyszalem, ze moga byc jakies problemy z tym chlodzeniem na kartach radeon, kumpel cos gadal, ze gdzies czytal o tym moze ktos to potwierdzic, czy to prawda? a z tym kabelkiem to mozliwe, musze dokladnie ja sprawdzic, co jest nie tak, a jesli to nie karta to od czego by to moglo sie tak dziac? jeszcze pytanie odnosnie proca :P jak sprawdzic z jakiego tygodnia jest moj proc? podam dane spiane z CPU, tylko nie wiem dokladnie, co one oznaczaja :P ADA3000DAA4BW NBBWE 0618AAB X100097D60314 tak to wyglada :P Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez ThRuSt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 0618 - 2006 rok i 18 tydzien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 @fiskomp > Niestety większość kingstonów kręci się bardzo marnie i w większości przypadków są to dobre pamięci tylko do działania na nominalnych ustawieniach . Pozdrawiam Sprawa wygląda tak, że narazie chodzą na SPD, dlatego nic nie jest podkręcone, chciałem poustawiać to ostrzej, ale nie wiem jaki parametr i o ile pozmieniać. W starym Epox'ie na KT-600 miałem możliwość wyboru profilów: Normal, Fast, Fastest, Turbo, Extreme. Automatycznie to zmieniało odpowiednie parametry i miałem spokój, te Kingstony spokojnie mi pracowały w Turbo, a więc doś wysoko, teraz chciałem co nieco podnieść, ale nie wiem co w jakim zakresie, a jest tych parametrów w biosie trochę, a nawet w uj :) Jakby się komuś chciało, to mógłby pomóc :) pozdrawiam, Ps. Errata do poprzedniego postu, proc chodzi na 2.20GHz, a nie na 2GHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 info dla wszystkich nie znjących tego motywu : "ADA3000DAA4BW NBBWE 0618AAB X100097D60314" w tym miejscu jest data produkcji procka rok/tydzień @fiskomp> Sprawdź tak jak mówiłem w programie "A64Tweaker" jak są aktualnie ustawione Timingi , spisz na kartkę , i poustawiaj ręcznie w biosie odpowiednie wartości . Najlepiej podaj je równiez na forum , to poradzimy Ci co możesz spróbować ewentualnie obniżyć . Potem sprawdź np. SuperPi czy jest to stabilne . Timingi pamięci możesz również zmieniac tym programem "A64Tweaker" spod Windowsa i testować czy są stabilne przy pomocy np. SuperPI . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) 0618 - 2006 rok i 18 tydzien na pudelku w ktorym siedzial procesor i radiator takie zielone (nie to glowne) jest data 29 March 2006, ale to raczej data produkcji tego pudelka a nie procka :P a co do tego problemu z karta to znalazlem jakis ciekawy artykul o tym silencer + radeon i potwierdza to co kumpel mi mowil Silencer = zabojca radeonow :( tylko ze ja mam juz to chlodzenie okolo rok i nie bylo z nim wiekszych problemow, dopiero od jakichs paru miesiecy byly problemy z kabelkiem, choc juz teraz nie wiem czy to kabelek nie laczy,a moze cala karta sie powoli zaczyna sypac? jakis koles pisal, ze uwalil 3 karty po zalozeniu tego chlodzenia :shock: po jakims czasie, masakra nie wiem co teraz zrobic, czy zmienic chlodzenie na poprzednie czy zostawic tak jak jest, ale mam zle przeczucie do tego chlodzenia podaje link do osob, ktore maja problemy z tym chlodzeniem, poczytajcie bo ciekawa sprawa i przestroga dla tych, ktorzy maja lub chca takie chlodzenie zamontowac !! http://www.community.tomshardware.pl/commu...p;o=&fpart= jeszcze mam z ta karta inny problem, bardzo dziwny i nie wiem czy ktos sie spotkal z takim czyms, chodzi o to, ze jak np mam na pulpicie 85Hz i gram w gry, przy takim samym odswiezaniu co puplit i wychodze z gry to w windzie tak wszystko dziwnie sie zachowuje, plywa tak dziwnie np wchodze w dyski i zamykam okno i odswieza tak lipnie, plywa :9 dopiero jak zmienie na 60Hz i dam jeszcze raz na 85Hz to jest juz dobrze!! zawsze po wyjsciu z gry, ale nie kazdej gry, bo tylko na niektorych( natomiast gry dobrze chodza) a jesli chodzi o 3dmark2001 i 2003 to na 2001 nie ma takich objawow, nawet jak jest 85Hz pulpit i 3dmark tez 85Hz, natomiast 3dmark2003 dzieje sie podobnie jak opisalem powyzej!! jak konczy sie test i wchodzi do windy to plywa dziwne obraz, a najgorsze jest to ze test Mother Nature sie bardzo dziwnie zachowuje, tylko ten test !! w niektorych momentach klatkuje, przewaznie na poczatku i na koncu, ale to cos z odswiezaniem chyba tez zwiazane, bo pamietam na starej plycie byly identycznie objawy z tym problemem z tym, ze jak pozmienialem i zrobilem np 60hz puplit i 85Hz gry lub 3dmark to bylo dobrze wszystko, a test Mother nature w 3Dmarku2003 wypadal dobrze i nic nie cielo, natomiast teraz na nowym sprzecie nie pomaga nawet taka kombinacja i test Mother Nature wypada fatalnie i nie wiem dokladnie ile wzrostu pkt w 3dmarku2003 mam na nowym kompie!! bo wlasnie cos jest nie tak i nie wiem co i dlaczego,? moze to od monitora CRT stary Hyundai 15' bo przy przelaczaniu czestotliwosci odswiezania sie tak krzaczy, w niektorych grach i 3dmarku np 2003 z tym, ze teraz na nowym kompie wogole test nature jest skopany, ale jest to raczej wina karty nie plyty, bo to z nia sie dzieja dziwne rzeczy, powtorze, ze na starym kompie dzialo sie podobnie, tylko test Nature przechodzil po kombinacji z odswiezaniem dobrze :P dodam ze stery do Softmod Catalyst 5.5, stare ale dobrze chodza, kiedys pamietam probowalem instalowac nowsze ale to samo sie dzialo wiec wykluczam wine sterow eh ale sie rozpisalem i Wam zamieszalem w glowie, no ale nic zobaczymy czy ktos z Was pomoze mi rozwiazac ten dziwny problem :) Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez ThRuSt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) @fiskomp> Sprawdź tak jak mówiłem w programie "A64Tweaker" jak są aktualnie ustawione Timingi , spisz na kartkę , i poustawiaj ręcznie w biosie odpowiednie wartości . Najlepiej podaj je równiez na forum , to poradzimy Ci co możesz spróbować ewentualnie obniżyć . Potem sprawdź np. SuperPi czy jest to stabilne . Timingi pamięci możesz również zmieniac tym programem "A64Tweaker" spod Windowsa i testować czy są stabilne przy pomocy np. SuperPI . Pozdrawiam Aktualnie CPU-Z wykrywa mi takowe timingi i nie tylko, zszedłem z dzielnikiem na 133 i podkręciłem FSB do 270, Całość danych po tej operacji, SuperPI liczy stabilnie temp nie przekracza 40stC. Wypis z raportu, ciekawe są dane co do pamięci, coś zmieniać ? Chipset ------------------------------------------------------------------------------ Northbridge ALI M1695 rev. 00 Southbridge ALI M1563 rev. 70 Graphic Interface AGP AGP Revision 3.0 AGP Transfer Rate 8x AGP SBA supported, enabled Memory Type DDR Memory Size 1024 MBytes Memory Frequency 173.6 MHz (CPU/14) CAS# 2.5 RAS# to CAS# 2 RAS# Precharge 2 Cycle Time (tRAS) 6 Bank Cycle Time (tRC) 8 DRAM Idle Timer 16 Command Rate 2T Memory SPD ------------------------------------------------------------------------------ DIMM #3 General Memory type DDR Manufacturer (ID) Kingston (7F98000000000000) Size 512 MBytes Max bandwidth PC3200 (200 MHz) Part number K Serial number 8928CC81 Manufacturing date Week 46/Year 04 Attributes Number of banks 2 Data width 64 bits Correction None Registered no Buffered no EPP no Timings table Frequency (MHz) 166 200 CAS# 2.0 2.5 RAS# to CAS# delay 3 3 RAS# Precharge 3 3 TRAS 7 8 DIMM #4 General Memory type DDR Manufacturer (ID) Kingston (7F98000000000000) Size 512 MBytes Max bandwidth PC3200 (200 MHz) Part number K Serial number 8F0BB419 Manufacturing date Week 09/Year 05 Attributes Number of banks 2 Data width 64 bits Correction None Registered no Buffered no EPP no Timings table Frequency (MHz) 133 166 200 CAS# 2.0 2.5 3.0 RAS# to CAS# delay 2 3 3 RAS# Precharge 2 3 3 TRAS 6 7 8 Czy teraz to nie jest czasem za ostro ? Samo mi tak ustawiło wszystko jest na "auto", za wyjątkiem CAS# i Command Rate (2.5 i 2) wprowadzone ręcznie. Jak możecie doradźcie, ja ide torturować SuperPI. pozdrawiam, Procesor ma teraz 2,43 GHz, na defaultowym napięciu 1,40V, ale czujnik pokazuje, że się waha1,40-1,42. Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez fiskomp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 No to pamięci masz ładnie ustawione , możesz jedynie puścić je szybciej , bo teraz chodzą na347Mhz więc takie timingi przy tym taktowaniu to dla nich nie jest żadne obciążenie . Spróbuj pokombinować tak , żeby szły na ok 400-420Mhz przy 2,5-3-3-6 1T i wtedy sprawdź czy są stabilne . Przy tym taktowaniu ( 347Mhz ) powinny iść nawet na 2-2-2-5 1T lub 2,5-2-2-5 1T. Takie skoki napięcia to standard > w rzeczywistości mieżone miernikiem są stabilne . Procka masz niezłego , bo ładnie idzie na niskim napięciu . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobster Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 płytka bardzo dobra!!! i moge ja spokojnie wszystkim polecic, niestety koniec mojego procka to 2,65Ghz na 1,4V, na 2,7Ghz nie chce zaskoczyc windows nawet na 1,45V Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 płytka bardzo dobra!!! i moge ja spokojnie wszystkim polecic, niestety koniec mojego procka to 2,65Ghz na 1,4V, na 2,7Ghz nie chce zaskoczyc windows nawet na 1,45V Pozdrawiam :) No to trafiłeś na niezłą sztukę jeżeli tak idzie na 1,45V ( o ile chodzi stabilnie ) . Pozostaje tylko zrobić VCore moda i kręcić dalej :wink: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 No to pamięci masz ładnie ustawione , możesz jedynie puścić je szybciej , bo teraz chodzą na347Mhz więc takie timingi przy tym taktowaniu to dla nich nie jest żadne obciążenie . Spróbuj pokombinować tak , żeby szły na ok 400-420Mhz przy 2,5-3-3-6 1T i wtedy sprawdź czy są stabilne . Przy tym taktowaniu ( 347Mhz ) powinny iść nawet na 2-2-2-5 1T lub 2,5-2-2-5 1T. Takie skoki napięcia to standard > w rzeczywistości mieżone miernikiem są stabilne . Procka masz niezłego , bo ładnie idzie na niskim napięciu . Pozdrawiam A jak mozna by to zrobić ? Wiesz te pamiątki to tak na czuja ustawiałem. O dziwo jakoś dziwnie Everest pokazuje mi taktowanie grafiki GPU-31MHz :) (tak to nie pomyłka). A i jeszcze jedno, jadę teraz na najnowszych sterch Nvidii, jakie wy byście polecili do GF'a 6800 ?? pozdrawiam, Fiskomp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 .Zobacz na jakich kostkach masz te Kingstony... (przeczytaj oznaczenia lub jesli masz mozliwosc pstryknij fote) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arcuf_cofinuf Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 (edytowane) U mnie na tej płycie Venice 3000+ poszedł 9x294 (2646 MHz), standardowe napięcie (CPU-Z pokazuje że to jest 1,4V, ale jak szukałem w biosie, to chyba było 1,35), przy większym FSB komp się odpalał, system się ładował, ale przy próbie odpalenia CPU-Z bluescreen i restart. Pamięci cały czas na div133. Co ciekawe, przez chwilę był stabilny przy 9x300, policzył 512k SuperPI, ale gdy kazałem mu zrobić 32M, przy 2 loopie BSOD. Natomiast na 9x294 w pełni stabilnie wytrzymał kilka godzin SP2004, SuperPI, różne 3dmarki itp. Screen z SuperPI: http://img80.imageshack.us/img80/7183/oc2hu8.jpg Edytowane 1 Sierpnia 2006 przez arcuf_cofinuf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...