Kencho-1 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Przypominam dzielniki : "Dla 200 = 1:1 , dla 166 = 5:6 , dla 133 = 2:3 , dla 100 = 1:2 > można również ustawić przy pomocy programu A64Tweaker bardzo przydatny w niektórych sytuacjach dzielnik 183* (realne 180,czyli -10% )" Więc dla przykładu Przy HTT powiedzmy 287Mhz będzie to wyglądało tak: Div 200 > 1:1 > 287Mhz oczywiście DiV 183* ( realne 180 ) > -10% > 287-10%=258Mhz Div 166 > 5:6 > (287:6) x5 = 239Mhz Div 133 > 2:3 > (287:3 ) x2 =191Mhz Div 100 > 1:2 > 287:2 =143Mhz To jest moim zdaniem najprostsza metoda obliczania jaką częstotliwość będą miały pamięci przy określonym HTT i określonym Dzielniku . Wystarczy kalkulator , kilka kliknięć i gotowe . Ja tak zawsze licze i nie potrzebuję do tego żadnego programu . Jeżeli chodzi o biosy OCWB to polecam OCWB1 na którym działałem przez większość czasu i jest jak dla mnie najbardziej bezproblemowy ze wszystkich biosów OCWB . Bios OCWB1 jest dobry do słabszych pamięci ponieważ ma bardziel zluzowane Alpha Timingi , ale przez to niższą wydajność pamięci . Ja na tym biosie podkręciłem mojego Kingmaxa do 586Mhz , a na 1.80 sypie błędami już ok 570Mhz . Bios OCWB1 jest do ściągnięcia TUTAJ , a resztę biosów OCWB znajdziecie TUTAJ . Pozdrawiam Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 A jak wgrać tego biosa?? Bo jest tam tylko jakiś plik bin więc chyba z dosa trzeba :-| a dałoby sie jakoś z pod windy to wgrać?? Daj maila to ci moge podesłac OCWB 7 flashowany spod wina Masz tylko 7?? a mail to skipper9195@o2.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Czekam właśnie na Asrocka 939dual i A64 3000+ venice i mam pytanie czy może ktoś wie jakie ustawienie da większą wydajność przy takim samym taktowaniu(9*267=2403gh/mem 133=171,64hz/sb i nb 600=801Hz) czy(8*300=2400gh/mem 133=200hz/sb i nb 600=900Hz) jeśli oczywiście pójdzie stabilnie i trzeba by podnosić napięcie czy pójdzie na 1,4v. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) fredus> Robisz dyskietkę startową z windozją > potem robisz druga dyskietke z plikiem biosu i programem do jego wgrywania "asrflash.exe" > Startujesz kompa z dyskietki startowej > wrzucasz dyskietkę z biosem > wklepujesz "asrflash.exe XXXXX.bin" ( gdzie XXXXX.bin to nazwa pliku z biosem ) > jak sie bios wgra to resetujesz kompa i gotowe ;) Pozdrawiam sebalos > oczywiście że ustawienie 8x300 będzie bardziej wydajne ponieważ pamięci będą działać szybciej . Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 fredus> Robisz dyskietkę startową z windozją > potem robisz druga dyskietke z plikiem biosu i programem do jego wgrywania "asrflash.exe" > Startujesz kompa z dyskietki startowej > wrzucasz dyskietkę z biosem > wklepujesz "asrflash.exe XXXXX.bin" ( gdzie XXXXX.bin to nazwa pliku z biosem ) > jak sie bios wgra to resetujesz kompa i gotowe ;) Pozdrawiam sebalos > oczywiście że ustawienie 8x300 będzie bardziej wydajne ponieważ pamięci będą działać szybciej . Witam Kencho-1 a czy mogą być np większe problemy z ustawieniem takich wartosci 8*300 niz 9*267 czy to bez znaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arcuf_cofinuf Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Czy ma ktoś na naszej płycie grafike gf7300gt galaxy?czy ta grafika działa ok na płycie? Ktoś ma. Działa OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Robisz dyskietkę startową z windozją > potem robisz druga dyskietke z plikiem biosu i programem do jego wgrywania "asrflash.exe" > Startujesz kompa z dyskietki startowej > wrzucasz dyskietkę z biosem > wklepujesz "asrflash.exe XXXXX.bin" ( gdzie XXXXX.bin to nazwa pliku z biosem ) > jak sie bios wgra to resetujesz kompa i gotowe icon_wink2.gif Pozdrawiam Kurcze tylko że niemam dyskietki pod ręką :? a nieda rady flashnąc tego z pod windy? MAŁY OFFTOP: Dałem mu 2,43ghz i 1,45v i zapuściłem 3d marka 01, karta graf jak w podpisie, czyli zwykły radek 9700Pro (325/620), myśle sobie może bedzie z 15000 pkt. bo procek podkrecony i wogóle a tu patrze....18364!! Jest to możliwe żeby ten Venice dostał takiego kopa??? jakbym mu zapodał jakies stare catalysty to pewnie spokojnie by było 19k B-) OFFTOP 2: Czasem zdarzają mi sie cold booty i tu sie pewnie zdziwicie co opisze, włączam kompa...i coldboot...włączam wyłączam, resetuje i inne cuda i dalej nic, pomaga mu jedno.......odpala dopiero wtedy jak obudowe połorze na boku :lol2: :blink: nie wiem czy sie śmiac czy płakac ale jak obudowa stoi na nuszkach to nie odpali a jak lezy na boku to odpala momentalnie...może mi to ktoś wytłumaczyc?? :blink: Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Powiedzcie mi jak rozwiązać problem zrywającego dźwięku n.p. przy oglądaniu filmów. Jest taki troszkę drgający - nie czysty taki jak powinien być. Wiem, że kiedyś to tu było omawiane ale przewertować te 150 stron jest troszkę ciężko. Może jakieś nowsze, albo starsze sterowniki trzeba wrzucić? A i jeszcze jedno. Jak srawdzić czy dysk jest w trybie SATA czy SATA II ? W nForcie było to mozna sprawdzić w menedżerze urządzeń - ale tu nie można. Z góry dzięki za pomoc? Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez mostom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Jak srawdzić czy dysk jest w trybie SATA czy SATA II ? Odpalic HD Tach w burscie ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 CO powiecie o biosie OCWB 7? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Odpalic HD Tach w burscie ? :)No to właśnie sobie odpaliłem i powiedz mi teraz w jakim trybie działają te dyski? 1. Read burst: 84,1 MB/s 2. 108,3 MB/s 3. 142,6 MB/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) mam nadzieje ze wiesz ze od SATA 2 jest tylko ten czerwony port. zobacz czy zworki nie masz w tych WD co wymusza tryb SATA1. z tego co pamietam to w WD jest tak jak w samsungach czyli zworka. po tych wynikach to ewidentnie SATA 1 Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez radiergummi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) mam nadzieje ze wiesz ze od SATA 2 jest tylko ten czerwony port. zobacz czy zworki nie masz w tych WD co wymusza tryb SATA1. z tego co pamietam to w WD jest tak jak w samsungach czyli zworka. po tych wynikach to ewidentnie SATA 1 No własnie tak mi się wydawało. Oczywiście wiem, że tylko jeden to SATA II, a dwa następne to SATA. Ten dysk co teraz jest podpięty pod SATA II ma największy transfer - ale i tak nie taki jak powinno mieć SATA II. Zworki mam w obu wyjęte. Kontrolery do SATA i SATA II zainstalowane. A ztym dźwiękiem przycinającym ktoś coś wie? Jak na to poradzić? Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez mostom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 BO to mnie mnoznik tylko dzielnik ! uzyj 939calc i zobacz na ile ci ustawia czestotliwosc pamieci przy div133 po podkreceniu proca. Ja np przy HT 300mhz i dzielniku div133 mam 200mhz(400ddr) dobra uzyłem złego słowa, ale wszyscy chyba wiedzieli o co chodzi 939calc - co to? google nic nie wie jeżli jest to program pod winde to nie odpalę go bo po podkreceniu na div 133 komp nie wstaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 dobra uzyłem złego słowa, ale wszyscy chyba wiedzieli o co chodzi 939calc - co to? google nic nie wie jeżli jest to program pod winde to nie odpalę go bo po podkreceniu na div 133 komp nie wstaje Linka podalem wczesniej, jest w tym temacie; to odpal na std i oblicz sobie programem jakie chcesz tam uzyskac wartosci i sprawdz czy poza granice wytrzymalosci :D nie wykraczasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) @ mostom popatrzylem troche w necie na testy twojego WD'ka i rewelacji po nim sie nie spodziewaj. napewno do samsunga SP2504C to on sie chowa bardzo. A czemu? spojrz sam: http://img490.imageshack.us/img490/9231/hdtachfc3.jpg to wlasnie ten dysk w parze z Asrockiem dual-sata2. u siebie mozesz sie spodziewac bursta z tego co w necie widzialem ok 170 MB/s i sredniego odczytu na poziomie 53MB/s Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez radiergummi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 właśnie zmieniam grafę na pci-e, czy trzeba przekładać jakieś zworki na płycie, czy wysytarczy że ustawię w biosie start grafy z pci-e ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Nie wiem czy to kogos interesuje, ale pojawily sie nowe stery do ALC850 na naszej plytce... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 wiem wgrałem i nie słyszę żadnej różnicy, z tym że ja zawsze wgrywam to co najnowsze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Odpowie mi ktos na moje pytanie? Czy da sie jakoś wgrać OCWB 1,2,3,4 spod windy?? lukas podesłał mi OCWB7 ale nie jest zbyt dobry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bublus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) @fredus da się ;) wysłałem Ci na meila @radiergummi może powiesz mi czego mój ma bursa na poziomie 125 a jest dobrze podpięty i nie ma zworki ;/ Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez bublus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Tak się zastanawiam, może wezmę zamiast zalmana identycznego primecoolera nb1 od _AAB: http://www.allegro.pl/item118178413_radiat...wy_fv_aab_.html do tego wentylek 12cm arctic (od dawna o tym myślałem) i za 39,50 z wysyłką za pobraniem mam wentylka do obudowy oraz chłodzenie chipsetów (pastą przesmaruję SB i wrzucę na niego boxa z NB). Tylko cały czas stoi to pod znakiem zapytania - czy to ma sens? Czy to NAPRAWDĘ pomoże mi ominąc te &^%$% 300 HT? Jeżeli nie to nie chcę wyadawać 40 zł które mogę dołożyć do karty graficnzej (zbieram na 7300GT Galaxy Zalman). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 bublus jesteś wielki!! dzieki :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) LukasAMD, ten primecoolera jest o wiele lepszym rozwiązaniem, niż niebieski Zalman... Dolna część (w przypadku prima) ma większą powierzchnię odbierania ciepła z chipsetu niż Zalman... Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Wreq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Zarzuciłem OCWB i puściłem go na 315x8 :-P odpalił, mało tego przeszedł nawet superpi 8M B-) wynik nie jest zbyt imponujący bo memki chodzą na div 133 :? No ale 2,52 ghz jest :) 2,52ghz jest ale ta płytka mnie do ku****y jasnej doprowadzi przez te cold booty :? płytka chodziła normalnie do czasu asz odpiołem wszystkie kable, wyjąłem ją z obudowy żeby przesmarować SB, jak ją potym podpiąłem znowu zaczeła cyrkowac, pomaga tylko położenie komputera na bok i ponowne odpalenie kompa, ale ile tak można :mur: :mur: wydajna i stabilna to ona jest ale cyrkowac to ona tez lubi :angry: Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 @woj84> Też pomysłowy montaż wentylka ;) Różnica pomiędzy ZM-NB32K +4x4cm a ZM-NB47J +4x4cm to ok 4-5*C . U mnie w budzie montaż wentyla z boku niebieskiego zalmana , poprawił znacząco temp. NB i przepływ powietrza . Jak ktoś chce sobie pooglądać jak wyglądała ewolucja mojego kompa i chłodzenia w nim zamontowanego to zapraszam do obejrzenia galerii na Techpowerup i ściągnięcie paczki fotek , do której linka znajdziecie na dole galerii . http://www.techpowerup.com/gallery/179 Pozdrawiam Hehehhe, jak będą się zbliżały święta, wiem kogo zaproszę, choinki nie trzeba kupować, przyćmi wszystkie w okolicy ;) pozdrawiam :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostom Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Nie wiem czy to kogos interesuje, ale pojawily sie nowe stery do ALC850 na naszej plytce...A gdzie je można zassać? Bo właśnie walczę z dźwiękiem na swojej płycie. To te 3.91 ? Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez mostom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychoo Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam mam tę płytę już ponad 2 miesiące i jestem bardzo zadowolony, obecnie jadę na biosie 2.10 i mój venice 3000 chodzi na 277x9 (powyżej 300 nie idzie nawet przy mnożniku x8, pamieci i wszystko inne dobrze ustawione - czytam uważnie ten temat na forum). Chciałbym przetestować na OCWB ale nie mam flopa żeby go sobie wgrać, jakby mógł mi ktoś przesłać tego biosa ppod windowsa na e-maila krychood@tlen.pl. Z góry dziękuję. Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez krychoo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja też bym poprosił - lukasamd@gmail.com Nie pytajcie co się stało z moją stacją dyskietek ;) kółeczko z elektromagnesami mam gdzieś chyba jeszcze :D LukasAMD, ten primecoolera jest o wiele lepszym rozwiązaniem, niż niebieski Zalman... Dolna część (w przypadku prima) ma większą powierzchnię odbierania ciepła z chipsetu niż Zalman... Ale czy jest wogóle sens to zmieniać??? Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Łukasz Tkacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bublus Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) bublus jesteś wielki!! dzieki :-P mam tylko 1.80 czyli nie taki wielki ;P a tu wam upnąłem małe co nie co czyli biosy OcwB1,2,3,4 spod windy ;) KLIKNIJ!!! Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez bublus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...