Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

atrybut C7 na obu jest na zero i nigdy tam nic się nie pojawia, natomiast przed pojawieniem się relokowanych sektorow pojawiaja się błędy w atrybucie 01 (Raw Read Error Rate) jak dochodzi do 5-7 to zwiększa sie ilość relokowanych sektorów. teraz przepiołem dysk z SATA2 na SATA i na razie atrybut 01 jest na zero i co zaskakujące spadła mi temperatura na NB do 30 stopni z 38 (mam czujnik z panelu)

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już kilka płyt, ale ta już drugi dzień (jak nowa) śmierdzi (elektryczność i coś takiego spalonego, nic nie podkręcałem narazie.

Zasilacz Chieftec 360, Venice300+, wentyl boxowy.

Chyba na mostek połudiowy (tam gdzie pisze asrock) kupie wentylek maly bo jest cholernie goracy...

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba na mostek połudiowy (tam gdzie pisze asrock) kupie wentylek maly bo jest cholernie goracy...

@niko2003 na początek zmień pastę na ArcticSilver5 i oczywiście buda musi być dobrze wentylowana.

Wtedy będzie ok.

Ps. mały wiatraczek na radiatorze będzie niepotrzebnie hałasował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odnosnie tych "buczacych" dzwiekow, dobywaja sie one podczas pracy dysku, na wszystkich wyjsciach 5.1, wczesniej na alc655+soundstorm tego nie mialem.

Co najlepsze opcja "wycisz wszystko" niczego nie zmienia.

PROBLEM ROZWIAZANY :D

Musiałem miec wlaczone (bez ptaszka) 'Wejscie liniowe' i 'Glosnik PC' oraz ustawiona glosnosc tych wejsc na max !

Przy takim ustawieniu problem znika

Czasem komp mnie zadziwia...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

czy wie ktoś gdzie mozna znalezc sterowniki do audio i LAN do tej płyty pod Viste?

jak na windowsa viste i pamieci 2,5-3-3-8 1T@250mhz DDR500 to chyba niezły wynik:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ponownie polecę takie rozwiązanie - jest ciche i wydajne, bo chłodzi całą grafikę i pół mobo przy okazji; na mostki też nieźle dmucha, na pewno lepiej niż pierdziawka 40mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ponownie polecę takie rozwiązanie - jest ciche i wydajne, bo chłodzi całą grafikę i pół mobo przy okazji; na mostki też nieźle dmucha, na pewno lepiej niż pierdziawka 40mm

Jak bede mial chwilke czasu zastanowie sie czy nie wdrozyc takiego pomyslu w zycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, ja mam dobry 80x80, tylko nie wiedziałem jak go umieścić blisko (zaraz poszukam takiej balszki).

To jest 120mm puszczony na ~6V przez panel. Blaszka=płaskownik aluminiowy, akurat miałem. Uchwyty przykręcone są do budy za pomocą bezkluczowych śrub, więc zdjęcie tego zajmuje jakieś 20s.

Na początku chciałem 140mm, ale nie znalazłem żadnego taniego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy wie ktoś gdzie mozna znalezc sterowniki do audio i LAN do tej płyty pod Viste?

jak na windowsa viste i pamieci 2,5-3-3-8 1T@250mhz DDR500 to chyba niezły wynik:

Dołączona grafika

Jeżeli masz najnowszą vista tą dostępna dla ogółu to zrób tylko Windows update i dociągnie ci stery do audio. Co do lanu to nie wiem bo mam włożonego dodatkowego realteka, nie chciało mi się kombinować a ten na płycie nie działa mi z Macosx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie kupiłem sobie na chipset 40x40 (wylec totalny, ale za 12 zloty) niezauwazylem ze to slizgowe nie kulkowe) i mam pytanie bo niestety kochcana plyta ma tylko jeden cpu_fan (a tutaj jest podpiety z grafy przerobiony wentyl) i teraz pytanie wlozylem 2 miedzane patyczki i zeby zmniejszyc jego obroty

Male wejscie do Molexow mam teraz

(wentyl) czarny-->czarny (molex)

(wentyl) zolty--> czerowny (molex)

i chodzi na 12v, a zeby bylo na 5v, bo w molexie troche tego jest?

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też tak:

Raz

Dwa

Co prawda raczej to już kosmetyka przy takim nawiewie, ale zmieniłem na Zalmanka mostek północny, a ten radiatorek z czipsetu dałem na mostek południowy, który choć przeważnie zimny... to czasem mu się zdarza mocno zagrzać chwilowo. Wszystko przesmarowane Arctic Ceramique :rolleyes:

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Szczerze? taki sobie...

słaby??

Na windowsie xp mam ~0,5sek mniej.

Ale jak na pamieci na takich taktach ciągle wydaje sie mało.

Dlaczego? HT mam x2 czyli ok 600mhz.

Te inne cus (NB to SB) tez mam na 400.

Vcore 1,45V stabilnie smiga.

PS. Ktoś prubował Vmodda Vdimm, tego co trzeba wymienic rezystor na 150ohm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Po 10 stronach czytania kapituluję. Wyłapałem, że Arctic Frazer wchodzi na Asrocka bez problemu. Ja mam obecnie na starej mobo Abicie AN7 Zalmana 7000A ALCu. Czy on sie tam zmieści na to mobo Asrocka? Ktoś próbował? Czy trzeba uważać na zasiłkę tak jak na starej mojej Mobo? Może ktoś ma wiedzę czy AC Frezer jest wydajniejszy niż zalman 7000A AlCu? Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Po 10 stronach czytania kapituluję. Wyłapałem, że Arctic Frazer wchodzi na Asrocka bez problemu. Ja mam obecnie na starej mobo Abicie AN7 Zalmana 7000A ALCu. Czy on sie tam zmieści na to mobo Asrocka? Ktoś próbował? Czy trzeba uważać na zasiłkę tak jak na starej mojej Mobo? Może ktoś ma wiedzę czy AC Frezer jest wydajniejszy niż zalman 7000A AlCu? Dzięki za odpowiedzi.

Wejdzie ten Zalmanek oczywiście że Freezer lespzy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na fotkach, że macie te Freezerki zamontowane wiatrakiem na bok. Ja mam wiatrakiem w dół, bo z praw fizyki wynika, że zimne powietrze jest na dole, a ciepłe wędruje na górę. Czy jest jakaś różnica w temperaturach, jakbym go odwrócił na bok? Teraz przy włączonym CnQ mam w idle tylke stopni co na mobo, a nawet trochę mniej, czyli około 26 - 28*C, a na full obciążeniu nigdy nie przekroczyłem 45*C. Wiatrak kręci się około 1500RPM.

Edytowane przez Jacek_:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem na fotkach, że macie te Freezerki zamontowane wiatrakiem na bok. Ja mam wiatrakiem w dół, bo z praw fizyki wynika, że zimne powietrze jest na dole, a ciepłe wędruje na górę. Czy jest jakaś różnica w temperaturach, jakbym go odwrócił na bok? Teraz przy włączonym CnQ mam w idle tylke stopni co na mobo, a nawet trochę mniej, czyli około 26 - 28*C, a na full obciążeniu nigdy nie przekroczyłem 45*C. Wiatrak kręci się około 1500RPM.

Ustawienie coolerka w tym przypadku zalezy od upodobania i ogólnej wentylacji w obudowie. Zarazem pozycja bokiem jak i od dołu są dozwolone. Różnica w temp.? Jeśli wogóle jest to bardzo minimalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

A które moda robiłeś ?

Tego lakierem (vid4) czy tego z rezystorkiem ?

Vid4, ta z rezystorem o ile wiem to daje 1,75V.

Ustawiam 1,150 i skacze nawet do 1,633V :D

Zrobiłem moda lutownicą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy jeszcze jak masz zamontowany wiatrak wyciągający powietrze z budy.

Jak jest z tyłu budy to lepiej zamontować wiatrak freezera bokiem, a jak masz wiatrak (wyciągający) u góry w budzie to lepiej jest zamontować wiatrak freezera od dołu.

Ps. To jest temat o płycie ASRock DualSata2, a nie o chłodzeniu (tak na przyszłość).

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam 1,150 i skacze nawet do 1,633V :D

Zrobiłem moda lutownicą.

Jak juz lutowałeś to trzeba było zrobić tego z rezystorkiem.

A to 1,633V to ci CPU-Z tak pokazuje ?

Trochę dużo. U mnie nawet do 1,6 nie skacze (ustawione 1,150 z biosu). A w realu jest ~1,57V.

Hmm... może przez to że cyną łaczone, a nie lakierem to vcore wyższe jest :/

Masz miernik ? Jak możesz to sprawdź jakie masz real vcore...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiam 1,150 i skacze nawet do 1,633V icon_biggrin3.gif

Zrobiłem moda lutownicą.

Sprawdź miernikiem. Mi też CPU-Z pokazuje czasem kosmiczne wartości na vcore, ale zbytnio bym się tym nie przejmował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

dobry procek mam, wiec nawet jak ustawie te co powinno byc 1,525 to juz sie mozliwosci płyty kończą wiec na 1,75V nie widze sensu.

PS. Jak to sprawdzic tym miernikiem??

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

szukam po tym topicu i nie moge znalezc czegos.... tego jak zrobic vmodda dla pamieci, tak zeby brało 3,3V z molexa.

znalazłem takei cos:

3.30V

If you need more voltage, you can route an orange wire (3.3V) from your ATX Power Connector and connect it directly to the solder pad.

This mod is even more useful if you have a PSU with adjustable 3.3V rail, because changing the 3.3V rail will also change your memory voltage. With two memory modules about 3.5A will run through your wire during load, so make sure you do not use a too thin wire.

Jakos nic z tego nie rozumiem, nie ba fotek itp.

Moze ktos z was robił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mariush190

Bierzesz mobo, orientujesz się przy gniazdku ATX (zasilanie). Sprawdzasz gdzie jest dowolny pomarańczowy kabel.

Zapamiętujesz pozycję i odwracasz mobo.

Patrząc na mobo od tyłu szukasz na spodzie "pina" odpowiadającemu pomarańczowemu kabelkowi, który sobie upatrzyłeś wcześniej.

Bierzesz sobie z domowego warsztatu kabel i jedną końcówkę przylutowujesz do tego miejsca od wtyczki atx, o którym piszę a drugą cześć centralnie w miejsce, które pokazuje zdjęcie od Vdimm moda na 3.1V

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

tak poprostu?? i juz bedzie 3,3V??

Jak tak to wielkie dzieki za pomoc, jutro zrobie i napisze jak sie sprawuje.

Robiłem ten Vmodd z rezystorem co trzeba wymienic na mobo no i jednak za mało voltów, (3,05V) wole 3,3V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...