Jump to content
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Recommended Posts

ale ow plyta jest najtansza z dostepnych na s.939, posiada agp/pcie do tego mozna na niej osiagnac spokojnie htt >300

mody na zwiekszenie napiecia dla pamieci i procka sa proste jak szczanie...

tylko brak kontrolera obrotow troche zal... ale na czyms trzeba osczedzic

zreszta CPU 1.45/RAM 2,7 styka aby spokojnie wyciagnac z cpu 2500-2700 MHz (zalezy od procka)

Ronin - no nie wiem czy plyta nie ustepuje innym, drozszym plytom.

Nie mozna zmieniac napiecia na asrocku za bardzo (vmod jedynie zostaje) i nie mozna zmiejszac/zwiekszac obr. coolera.

No wiesz, ASRock to firma która raczej słynie z produkcji "tandet" ale w przypadku tej płyty się postarała i można ją spokojnie polecać innym. Dodatkowo jest to bardzo tania opcja. Pod względem wydajnościowym można ją stawiać obok DFI, Asusa, MSI czy Gigabyte. Fakt, jeśli chcesz mieć coś lepszego to nie bedziesz się zastanawiał nad ASRockiem. Ale ogólnie za 200,- dostaje pożądny kawałek sprzętu. Potrzeba więcej?

PS.1. DarkArrow => no, dobrze to określiłeś :P

PS.2. Pioorek => Jesteś jeszcze w PL4FC?

Edited by [RONIN]

No wiesz, ASRock to firma która raczej słynie z produkcji "tandet" ale w przypadku tej płyty się postarała i można ją spokojnie polecać innym. Dodatkowo jest to bardzo tania opcja. Pod względem wydajnościowym można ją stawiać obok DFI, Asusa, MSI czy Gigabyte. Fakt, jeśli chcesz mieć coś lepszego to nie bedziesz się zastanawiał nad ASRockiem. Ale ogólnie za 200,- dostaje pożądny kawałek sprzętu. Potrzeba więcej?

heh od kiedy to msi i gigabyte robi cos porzadnego? :) Edited by DarkArrow

heh od kiedy to msi i gigabyte robi cos porzadnego? :)

No ja miałem w swoim życiu już dwie płyty MSI i obie bardzo sobie wysoko cenie. Mnie nie zawiodły.

Gigabyte nie miałem ale za to mam tej firmy Radka i też jestem z niego bardzo happy ale to już inna bajka.

A mam takie proste pytanko:

Czy można jednocześnie kożystać z karty na AGP i PCIe?

Ronin - rozumiem, jedynie chodzilo mi o to ze ten asrock ustepuje tym płytą jezeli chodzi pare rzeczy. Mimo to, jak sam piszesz, za te cene jest wypas.

Co do PL4FC - jestem ;) Ale malo gram w bf2 ostatnio, choruje troche i mialem malo czasu w zwiazku z koncowka roku szkolnego, do tego wyszlo pare ciekawych gier wiec mialem co robic ;], dzisiaj gralem pierwszy raz od jakiegos czasu.

eot

Edited by Pioorek

No ja miałem w swoim życiu już dwie płyty MSI i obie bardzo sobie wysoko cenie. Mnie nie zawiodły.

Gigabyte nie miałem ale za to mam tej firmy Radka i też jestem z niego bardzo happy ale to już inna bajka.

A mam takie proste pytanko:

Czy można jednocześnie kożystać z karty na AGP i PCIe?

z tym msi/gigabte to chodzi mi mianowicie o mozliwosci oc... nie wyrozniaja sie niczym szczegolny wiec stawianie jest do epoxa/dfi/asusa jest co najmniej dziwne :)

mozna korzystac ale wydajnosc Ci nie wzrosnie, tylko bedziesz mogl obslugiwac 4 monitory... ba nawet mozesz miec 3 grafy naraz podlaczone pci+pcie+agp :)

Edited by DarkArrow

mozna korzystac ale wydajnosc Ci nie wzrosnie, tylko bedziesz mogl obslugiwac 4 monitory... ba nawet mozesz miec 3 grafy naraz podlaczone pci+pcie+agp :)

No OK, ale jeśli odpale gierke to która karta ją będzie obsługiwać?

No i rozumiem że karty muszą być jednego producenta (ATI or nV) bo inaczej można mieć problemy ze sterami...

' date='17 cze 2006, 00:23' post='2184985']

Że CO ?? Asrock robi tandetę ?? Chyba Cię budda opuścił . Miałem w swoim kompie , oraz montowałem w firmie i kilku znajomym płyty Asrocka i jeszcze nigdy nie trafiłem na jakiś uszkodzony , lub awaryjny egzemplarz !! i nie chodzi mi tylko o ten konkretny model , ale o te na których działałem lub komuś montowałem , czyli K7S8X , K7Upgrade880 , oraz jakaś płytka ze zintegrowaną grafą której oznaczenia nie pamiętam . Oprócz tego zamontowałem już pięć płyt 939Dual-Sata2 i też nie było z nimi problemów .

Asrock słynie z niskobudżetowych i niepowtarzalnych rozwiązań . Może nie stosuje japońskich kondensatorów , oraz płyty te nie mają w wyposażeniu tylu kabelków i innych gadgetów co inne , ale w znaczącym stopniu wpływają na upowszechnianie się komputerów wśród osób mniej zamożnych . Jak ktoś ma kasę to wiadomo że weźmie DFI-LP , ale jak go na takie fanaberie nie stać to za te same 750zł kupi sobie Płytę+Procesor+512Mb .

Oprócz tego płyta , płycie nie równa , więc porównywanie wydajności tej płyty do płyt Asusa , DFI , MSI , lub Gigabyte mija się z celem , bo należałoby wziąć pod uwagę porównanie konkretnych dwóch płyt . Wśród wszystkich modeli napewno znajdą się płyty które ustępują wydajnością temu Asrockowi , jak również takie które będą od niego lepsze .

Jeżeli chodzi o tandetę to moim zdaniem największą tandetą są płyty ECS'a . Widziałem już kilka płyt tej firmy na których coś się sypało lub wylewały kondensatory .

Co do MSI to mam złe wspomnienia z 6380 ver.3 na której nic nie działało prawidłowo i szybko się tego złomu pozbyłem .

Odnośnie gigabajta to muszę przyznać że są to dobre płyty , ale tylko na standardowych ustawieniach i w większości przypadków nie nadają się do podkręcania .

Reasumując , twierdzenie że asrock słynie z produkcji tandety jest moim zdaniem wielką pomyłką , ponieważ podążając takim tokiem rozumowania wysuwa się błędne opinie niepotwierdzone faktami .

Pozdrawiam

Edited by Kencho-1

Słowo "tandetne" nie oznaczało w moim zamyśle sprzętu zawodnego ale taniego. Fakt, płyty ASRock'a są najtańszymi produktami na rynku i większość ludzi z tego korzysta. Ale i tak wśród wielu użytkowników komputerów panuje opinia, że AsRock produkuje lipne płyty i ciężko ich od tego odciągnąć.

Czy ktoś może mi podać adres stronki z modami to tej płyty w języku PL? Mój angielski nie jest na tyle dobry :wink:

OT:

Jak myslicie, moze wartoby zrobic stronke o tej mobo, w której byłyby przetłumaczone wszystkie Vmoddy, najlepisze biosy, opisy innych modyfikacji itp, jak podkrecać?

Jakby ktoś chciał to chetnie się dołącze do stronki i moge byc dawcą serwera. (250mb 5gb/miech) dobry transfer!! Wybuliłem na niego niedawno 19,99zł na allegro :)

Stronke najlepiej byłoby zrobic w jakims CMSie, np MAMBO albo Jportal.

[/OT]

Jak cos to chetnych do tworzenia stronki na PW.

Pozdr.

Po co odrazu tworzyć strone o tej płycie skoro jest FAQ na forum. Wystarczy tylko aby ktoś uzupełnił informacje zawarte w tym topicu i finito. Świetnie by było, gdyby ktoś przetłumaczył albo napisał od nowa mody dla tej mobo bo dla OC są one konieczne.

' date='17 cze 2006, 12:12' post='2185380']

Po co odrazu tworzyć strone o tej płycie skoro jest FAQ na forum. Wystarczy tylko aby ktoś uzupełnił informacje zawarte w tym topicu i finito. Świetnie by było, gdyby ktoś przetłumaczył albo napisał od nowa mody dla tej mobo bo dla OC są one konieczne.

Własnie chce przetłumaczyc wszystkie vmoddy itp. na język polski. To bedzie takie wiekszy FAQ.

' date='17 cze 2006, 00:10' post='2184964']

Być może się myle, ale technologia NCQ dla dysków SATA2 działa tylko wówczas gdy posiadamy karte PCIe. Jeśli to nieprawda prosze o szybką poprawe mojej wypowiedzi :wink:

Nie, oznacza to, że na tej płycie obsługa dysków SATA realizowana jest nie poprzez kontroler zintegrowany z chipsetem płyty głównej, tylko przez onboardowy kontroler pracujący na magistrali PCIe - coś jakby zewnętrzny kontroler wetknięty w slot PCIe, tyle że wlutowany na stałe w płytę.

' date='17 cze 2006, 12:12' post='2185380']

Czy te mody sa naprawde dla Was aż tak trudne, że musicie mieć przetłumaczone na polski ? Przecież po zdjeciach można już dojść o co chodzi. A jeśli ktoś ma wątpliwości to niech zacznie od przeczytania całego tematu. No i w ostateczności może zapytać.

@ RONIN

Czego nie rozumiesz w tych modach ?

Czy te mody sa naprawde dla Was aż tak trudne, że musicie mieć przetłumaczone na polski ? Przecież po zdjeciach można już dojść o co chodzi. A jeśli ktoś ma wątpliwości to niech zacznie od przeczytania całego tematu. No i w ostateczności może zapytać.

@ RONIN

Czego nie rozumiesz w tych modach ?

Nie on jeden ma prawo nie rozumiec. I własnie dlatego powstanie ta stronka :D

Panowie nie bijcie :D Nie czytałem tego ciekawego tematu, ale miałem do czynienia z tą płytą dzisiaj i muszę powiedzieć, że jestem :?

Złożyłem kompa do kupy na płycie znalazł się A64 podłączyłem dysk sata i jakiś napęd. I teraz co następuje gdy ustawiam w biosie boot'owanie z napędu komp się restartuje jest post i potem jak już ma nastąpić rozruch to mamy czarny ekran i radośnie migający kursor :? Jak biorę żeby poszedł z HDD to wynik jest identyczny...

Panowie może jestem lama, ale pierwszy raz spotykam się z czymś takim :wink:

Jeżeli pojawia się to w co drugim poście to podajcie linka do tego posta, może ta płyta wymaga jakiejś sekretnej procedury rozruchu :D

Dzięki za wszelkie wskazówki :) pozdro

Po pierwsze strony na których są zdjęcia modów :

STRONA1

STRONA 2

Linka do posta w którym zrobiłem mini solucję jak zrobić VCORE moda

W tym temacie są już wszelkie informacje jak zrobić wszystkie mody , należy tylko poszukać i wstawić linki do najważniejszych postów .

Odnośnie moda Vdimm 3,3V to przedewszystkim należy sprawdzić cyfrowym miernikiem jakie napięcie dochodzi do tego kwadratu z którego będzie napięcie dochodzić bezpośrednio do pamięci , oraz sprawdzić dokładnie czy dana pamięć takie napięcie wytrzyma .

Moda tego niemożna wykonać samym Electonem ponieważ nie zadziała , natomiast jeżeli położymy w miejscu tego połączenia kawałek miedzianej wiązki np. z kabla 220V i pokryje Electonem , będzie działał bezproblemowo ( u mnie jest tak wykonany i działa bezproblemowo ) .

Większość z tych modów polegających na przylutowywaniu w odpowiednie miejsca rezystorów jest trudniejsza do wykonania , ponieważ należy posiadać dobrą lutownicę przystosowaną do lutowania drobnych elementów , oraz duże doświadczenie w lutowaniu .

chemiczny_ali > Musisz wszystko dokładnie poustawiać w biosie . Ustawienia biosu są rozpisane gdzieś na początku tego tematu ( o ile dobrze pamiętam to gdzieś w okolicy postu 88go ) . Sprawdź też wszystkie podłączenia do płyty ( dyski , napędy , zasilanie ) .

Pozdrawiam

Edited by Kencho-1

Panowie nie bijcie :D Nie czytałem tego ciekawego tematu, ale miałem do czynienia z tą płytą dzisiaj i muszę powiedzieć, że jestem :?

Złożyłem kompa do kupy na płycie znalazł się A64 podłączyłem dysk sata i jakiś napęd. I teraz co następuje gdy ustawiam w biosie boot'owanie z napędu komp się restartuje jest post i potem jak już ma nastąpić rozruch to mamy czarny ekran i radośnie migający kursor :? Jak biorę żeby poszedł z HDD to wynik jest identyczny...

Panowie może jestem lama, ale pierwszy raz spotykam się z czymś takim :wink:

Jeżeli pojawia się to w co drugim poście to podajcie linka do tego posta, może ta płyta wymaga jakiejś sekretnej procedury rozruchu :D

Dzięki za wszelkie wskazówki :) pozdro

Mialem to samo na biosie 1,8 tzn, kursor mi migal przez ok 10s po czym ladowala sie winda, po zmianie na 2.10 problem zniknal i juz normalnie bootuje

Nie on jeden ma prawo nie rozumiec. I własnie dlatego powstanie ta stronka :D

Możliwe...

Nie mam nic przeciwko, żeby ktoś opisał w naszym jezyku mody. Jak ktoś ma checi i czas to dobrze ;)

Tylko proponuje nie robić tego na osobnej stronce, tylko jak już ktoś pisał dac do FAQ. Niech ktoś napisze ładnego i przejrzystego posta tutaj i potem np Dijkstra po prostu przeniesie go do przyklejonego FAQ-u.

Edited by davvid

@pawels pierwsze słyszę, że nie można mieć podkręconego procesora razem z właczoną funkcją CnQ.

Może ktoś z was napisać jak powinno być ?

U mnie jak włącze c'n'q w biosie to mam zapetlony restart, winda nigdy sie nie wgra :D

tak na pewno to nie wiem jak to sprawdzić ale podejrzewam, że cnq włącza się w momencie jak zaczyna odpalać się system z dysku, procesor nie jest wtedy mniej obciążony i cnq zmniejsza mu Uzasilania i teraz - powiedzmy że ustawi 1.1V a masz procka 8x300 - większość procków nie działa z takim napięciem z 300MHz stąd zwiecha/reboot. :) ja zrobiłem tak,że w biosie mam cnq zablokowane a pod windą używam crystalCPUid - napięcia nie ruszam tylko przestawiam mnożnik na x4 przy bezczynności.

pozdro

chemiczny_ali - miałem taki objaw jak się sam w ciula zrobiłem - podkręciłem proca bez wyłączania CnQ :) może masz to samo ?

pozdro

U mnie C'n'Q działa elegancko przy 9x260 1.4V, i schodzi do 5x260 1.1V.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...