Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie na tej płycie Venice 3000+ poszedł 9x294 (2646 MHz), standardowe napięcie (CPU-Z pokazuje że to jest 1,4V, ale jak szukałem w biosie, to chyba było 1,35), przy większym FSB komp się odpalał, system się ładował, ale przy próbie odpalenia CPU-Z bluescreen i restart. Pamięci cały czas na div133. Co ciekawe, przez chwilę był stabilny przy 9x300, policzył 512k SuperPI, ale gdy kazałem mu zrobić 32M, przy 2 loopie BSOD. Natomiast na 9x294 w pełni stabilnie wytrzymał kilka godzin SP2004, SuperPI, różne 3dmarki itp. Screen z SuperPI: http://img80.imageshack.us/img80/7183/oc2hu8.jpg

moj sie kreci identycznie :D narazie tylko 2h prime ale na nocke zapuszcze

co do vcoremoda pewnie te nieszczesne 2,7 potrzebuje z 1,55 :/ dla 100mhz nie chce mi sie go robic a tyle wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na jakich kostkach masz te Kingstony...

(przeczytaj oznaczenia lub jesli masz mozliwosc pstryknij fote)

Pogoniłem jeszcze proca, teraz jest 2.53 GHz, w tle leci SuperPI, piszę posta, Everest bada temperaturę, gadam przez GG :) Volty na default.

A i znowu pamięci ruszyło:

Ale coś dziwnego, wskoczyły jakieś dziwne ustawienia ??

Memory Frequency 180.0 MHz (CPU/14)

CAS# 2.5

RAS# to CAS# 2

RAS# Precharge 2

Cycle Time (tRAS) 6

Bank Cycle Time (tRC) 8

DRAM Idle Timer 16

Command Rate 2T

Proszę oto fotki, to akurat jest kość z CL3, ale druga jest identyko, tyle, że na naklejce jest CL2.5

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

To Kingstony na kosciach Mosela. Na duże o/c nie licz.

Mialem niedawno takie. Przy 2,5-3-3-x robiły ok 210Mhz (przy cl3 gdzies 225Mhz). Za to przy 200Mhz szły na 2,5-2-2-x.

U siebie TRCD i TRP ustaw na 3. Tras na 8. CL narazie na 2,5. Ja pamieci nie beda dawac juz rady zwieksz na 3.

Aha i CR (Ma timing w biosie) sprobuj na 1t ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem niedawno takie. Przy 2,5-3-3-x robiły ok 210Mhz (przy cl3 gdzies 225Mhz). Za to przy 200Mhz szły na 2,5-2-2-x.

U siebie TRCD i TRP ustaw na 3. Tras na 8. CL narazie na 2,5. Ja pamieci nie beda dawac juz rady zwieksz na 3.

Aha i CR (Ma timing w biosie) sprobuj na 1t ustawić.

Ustawię jak radzisz.

Dołączona grafika

pozdrawiam,

A teraz jest tak :)

Dołączona grafika

Ustawienia:

Memory Type DDR

Memory Size 1024 MBytes

Memory Frequency 180.0 MHz (CPU/14)

CAS# 2.5

RAS# to CAS# 3

RAS# Precharge 3

Cycle Time (tRAS) 7

Bank Cycle Time (tRC) 8

DRAM Idle Timer 16

Command Rate 1T

pozdrawiam,

Edytowane przez fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz zamiar na tych 180Mhz tylko jechać?

Pokombinuj z HTT i dzielniami tak żeby przynajmniej na 200Mhz memki leciały...

Memki teraz jadą na 360 w DDR'ze. Z dzielnikami już za wiele nie powalczysz, bo HTT spowoduje, że albo proc będzie bardziej wykręcony, albo obniżony z taktami, bardziej wykręcić go nie chcę, bo chodzi na default'owym napięciu, a te 2,5GHz mi styka.

Jak znasz rozwiązanie, żeby proc został na takim taktowaniu, a memki poszły wyżej, to mnie oświeć :)

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Memki teraz jadą na 360 w DDR'ze. Z dzielnikami już za wiele nie powalczysz, bo HTT spowoduje, że albo proc będzie bardziej wykręcony, albo obniżony z taktami, bardziej wykręcić go nie chcę, bo chodzi na default'owym napięciu, a te 2,5GHz mi styka.

Jak znasz rozwiązanie, żeby proc został na takim taktowaniu, a memki poszły wyżej, to mnie oświeć :)

pozdrawiam,

Tak znam ;]

HTT 315

Mnożnik CPU 8x

DIV 133

Bedziesz miał wtedy 2520MHz na CPU i 210Mhz na pamieciach (na tyle powinny pojsc, jak bede sprawiac problemy to CL przestaw na 3, ale najpierw zobacz przy CL2,5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

Właśnie zabrałem się za liczenie na kalkulatorze i też pomyślałem o opcji 8x31x oraz dzielniku 133 ;) , ale mnie davvid uprzedził .

To w sumie najlepsze rozwiązanie .

Pozdrawiam

Edytowane przez Kencho-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slabe sa te dzielniki na tej mobo, u mnie tez pamieci lataja nisko, 270x9 div133 takze... i jeszcze to sa BH-5

Też problem... ;)

Rób szybko vdimm moda, ustaw div 166 i jeszcze HTT możesz w gore jechać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, extremiści, nieeeeee, nie zaryzykuję, niech sobie trochę pochodzi jak teraz i tak w porównaniu do poprzedniego konfigu, to ten jest rakieta :)

pozdrawiam,

To o modzie nie było do Ciebie, tylko do binka/binek'a (nie wiem jak odmieniać :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie bo pewnie to juz było ale przeszukałem forum i nie znalazłem(nawet przez wyszukaj) informacji na temat tego-czy zmieniając grafike z agp na pci ex musze odinstalować sterowniki agp czy też do grafiki na pci ex sa one niezbędne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja mam małe pytanie - czy lepeij instalować stery od dźwiękówi z pakietu ULi Integrated czy ze strony Realteka? Teraz mam najnowsze od Realteka i nie narzekam ale chcę sie dowiedzieć czy moze tamte są lepsze. Jeszcze ich nie instalowałem więc nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam małe pytanie - czy lepeij instalować stery od dźwiękówi z pakietu ULi Integrated czy ze strony Realteka? Teraz mam najnowsze od Realteka i nie narzekam ale chcę sie dowiedzieć czy moze tamte są lepsze. Jeszcze ich nie instalowałem więc nie wiem.

Pytanie podstawowe, co ew. nowsze by wniosły. Integra to w sumie nie jakiś tam wypas, więc moim skromnym z pakietu wystarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam te same kosci chyba tzn pisze na pudelku, ze Promos, ale logo firmy na zdjeciu, ktore zrobil fiskomp jest identyczne, wiec chyba Promos to Mosel?

kosci bardzo slabe, przy 200Mhz chodza na 2.5-3-3-x tylko , zaznacze, ze sa to CL2.5 a nie CL3.0, a twoje jakie byly CL3 czy CL2.5? widze, ze u Ciebie lepiej szly niz u mnie, bo na 2.5-2-2-x :P

krecic sie wogole nie chca, na HTT 300*8 albo 300*9 nie wstaje komp chyba z powodu pamieci, chociaz wtedy by mialy rowno 200Mhz, dziwne kosci, ale jak zmniejszam dzielnik, co daje 300Mhz to ida, ale wyniki gorsze przy takim ustawieniu, wiec pamieci kaszana, obecnie jade na 2.6Ghz bez podnoszenia napiecia na CPU i 373Mhz na pamieciach CL 2-3-3-8 :P

co ciekawe na 2.2Ghz i 400Mhz kosci dzialaja bez problemow przy HTT 244 ale na 300 juz nie chca dzialac, a nawet przy 295 HTT :P

pytanie do fiskomp - skad mozna sciagnac ta wersje Everesta, na stronce nie widze takowej, ja posiadam Everest Ultimate 2006, ale wyglad jest calkiem inny :P

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem tą płytę za 220 PLN i powiem, że naprawdę warto :D

Za małą kasę otrzymujemy pełnowartościowe AGP i PCI-E. Niby rozwiązanie głupie, ponieważ jak są AGP i PCI-E na jednej płycie to pracują dużo gorzej niż AGP czy PCI-E jak są same na płycie. Jednak w tym medelu nie zauważyłem jakiejś mniejszej wydajności. AGP nawet chodzi lepiej niż na płytach z NF3, a PCI-E lepiej niż na NF4. Jak kumple usłyszeli, że kupuję ASRock to mnie wyśmiali. Mina im opadła kiedy zobaczyli testy :)

A teraz mam pytanko dot. update biosu. Mam niemiłe doświadczenia jeśli chodzi o update biosów. Czy ktoś z was napodkał jakieś problemu z updatem biosu??

Edytowane przez dymeq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie mialem problemow z wgrywanie biosu... i chyba inni tez :)

dodam od siebie, ze pod windowsem trwa to tylko 5-10 sec :P

@LuaksAMD

te stery do integry co sa na plytce to tez sa od Realteka, tylko juz stare bo z ubieglego roku - instaluj te najowsze ze strony Realteka

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u jak temat o asrocku się ładnie rozwiną od mojej ostatniej wizyty ;)

a teraz do rzeczy :>

kupiłem samsunga na SataII i pytanie mam czy dobrze do tego bios ustawiłem

IDE Configuration

OnBoard Sata Controller --- [Auto]

Sata Operation Mode --- [non-RAID]

OnBoard SataII Controller --- [Auto]

SataII Operation Mode --- [sata]

SataII Driving --- [Normal]

dobrze tu jest wszystko???

i czy jeszcze coś trzeba gdzieś zmienić (stery oczywiscie zainstalowane).??

dysk kopiuje z c->d z prędkośco początkowo ok 240000 k\bytes\s do 200000k\bytes\s

nie wiem czy tak ma być??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u jak temat o asrocku się ładnie rozwiną od mojej ostatniej wizyty ;)

a teraz do rzeczy :>

kupiłem samsunga na SataII i pytanie mam czy dobrze do tego bios ustawiłem

IDE Configuration

OnBoard Sata Controller --- [Auto]

Sata Operation Mode --- [non-RAID]

OnBoard SataII Controller --- [Auto]

SataII Operation Mode --- [sata]

SataII Driving --- [Normal]

dobrze tu jest wszystko???

i czy jeszcze coś trzeba gdzieś zmienić (stery oczywiscie zainstalowane).??

dysk kopiuje z c->d z prędkośco początkowo ok 240000 k\bytes\s do 200000k\bytes\s

nie wiem czy tak ma być??

Zrób test w HDTachu i wklej screena z wynikiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie do fiskomp - skad mozna sciagnac ta wersje Everesta, na stronce nie widze takowej, ja posiadam Everest Ultimate 2006, ale wyglad jest calkiem inny :P

Te tabelki są generowane w menu Tools->Cache&Memory Benchmark wersję Everest'a masz w podpisie tabelki reszta ew. na priv ;)

pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jeszcze moja kolej, co może być przyczyną resetu biosu przy ustawieniach proca 2420(270*9), gdzie SP2004 przez 4 godziny bez zająknięcia temp. 42-43stC, czyżby to wina ram'u ?

Reset do wartości defaultowych następuje w dniu następnym po wyłączeniu kompa.

Resetowanie i zamykanie, a po chwili włączanie nie przynosi negatywnych skutków.

pozdrawiam,

Edytowane przez fiskomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka

Nabyłem dzisiaj asrocka dual SATA 2 wraz z athlonem64 3000+, przyjechałem podjrarany do chaty, zmontowałem wszystko,naciskam power i................ czarny ekran a wiatraki sie kręcą i dioda od monitora miga wyłączyłem wszystko, po odpinałem kable zostawiłem na chwile,coś tam pokombinował i jest!!! odpaliło, zrobiłem formata, zainstalowałem windowsa, wszystko pieknie śmigało, wyłączyłem kompa, wyłączyłem listwe i poszedłem sobie, za chwile przychodze włączam listwe i.............. znowu to samo co przedtem czarny ekran i wiatraki sie kręcą, co ciekawe jak wyłącze listwe i włącze to wiatraki na sekunde sie kręcą a potem przestają, mam wrażenie jakby komputer sie włączał i po sekundzie sam resetował i tak wkółko, czyli próbował sie właczyc i za chwile sam sie resetuje, nie wiem co sie mogło stać, jakieś spięcie czy co.... nie wiem co z tym zrobic próbowałem wszystkiego, właczałem go nawet bez procka tak na sucho, przekładałem ramy, zmieniłem paste, czysciłem cmos, wyjąłem baterie, poprostu wszystko i NIC!!! CO Z TYM ROBIĆ?? IŚĆ NA GWARANCJE CZY DA SIE COS Z TYM ZROBIĆ??? PLS HELP!!!!

p.s zasiłka dobra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z bursta wynika, że dysk działa w trybie SATA1, a pisałeś, że ma dysk SATA2. Czy podłaczyłeś dysk pod czerwone gniazdo sata na płycie?

Ale transfer średni ogólnie masz ok. W normie dla tego dysku.

@ fiskomp

Wyglada jakby coś nie było do konca stabilne. Jesli sp2k4 przechodzi wiec piroca wykluczamy narazie. Możliwe że pamięci. Zapuść SPI 32M albo przeleć goldmemory/memtestem.

Mnożnik HT jaki masz ustawiony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z bursta wynika, że dysk działa w trybie SATA1, a pisałeś, że ma dysk SATA2. Czy podłaczyłeś dysk pod czerwone gniazdo sata na płycie?

dysk mam na sata2 i jest podłączony do czerwonego gniazda czyli sata2 :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nabyłem dzisiaj asrocka dual SATA 2 wraz z athlonem64 3000+

i tu pierwszy blad :)

nie spodziewaj sie super plyty za 220 zl.

ja tez tak mialem na poczatku przez kilka dni, wlaczalem kompa i mi wywalal komunikat ze nie ma z czego bootowac.

teraz jakos jest info jakie dyski sa podpiete i dopiero wtedy laduje winde

jak podlaczam przewod zasilajacy do zasilacza to wiatraki sie kreca i przestaja, tak jakby dostawaly troche napiecia

no poprostu dziadoska plyta i tyle. zle wykonane zabezpieczenia napieciowe itp itd

jak mozesz to oddaj ja i kup cos normalnego a nie sugeruj sie zachytami ze super plyta bo ma full agp :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...