Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

@Kencho-1

A jednak sobie chyba regulator zafunduje... Bo w nocy się nie da PC zostawić... A tak to by sobie śmigał na minimum ;) Jest już nawiew pod SIlencera ;) Proc ma c & q włączone także za ciepło by mu tez nie było ;] Co do TRC i TRRD sobie już znalazłem, ale reszty dalej nie wiem :mur: No i ma ktoś pomysł co do pamięci ? :|

Pozdro

EDIT:

Głupie pytanie :D Jak zrobić flash biosu ? [wczesniej miałem ASUS'a P4P800SE - flash z poziomu windy...] Także nie mam pojęcia jak... A ten topic ma za dużo stron i wyszukiwarka topicowa za dużo znajduje ...

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fredus > DIV > ang. Divider > pol. Dzielnik > Dla 200 = 1:1 , dla 166 = 5:6 , dla 133 = 2:3 , dla 100 = 1:2 > można również ustawić przy pomocy programu A64Tweaker bardzo przydatny w niektórych sytuacjach dzielnik 180 ( -10% )

oto mi chodziło własnie, a jeszcze sprawa memclocka, to jest tez chyba jakiś dzielnik dla pamięci taki jakby FSB:RAM obecnie mam CPU/11 to sie jakoś dzieliło np. 1800 mhz/ wartosć HTT możecie jakoś to dokładnie wyjaśnić, czytałem o tym w poradniku podkręcania Xtremeaddicta ale nie wszystko jest tam zrozumiałe

p.s wam też ten mostek południowy tak sie grzeje?? Zagrałem sobie chwile to palca sie trzymac nie dało, północny tez dość goracy ale da sie znieść, dałem już im nawiew ale sie dziwie bo zazwyczaj grzeje sie połnocny a nie połódniowy :blink:

Pozdro

p.s chłodne te venicy u mnie w idle 34-35 B-) na boxie :D

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zminisz grafe na PCIe to SB przestanie ci sie grzac. A to dltego że AGP jest obsługiwane przez SB ;)

@Lanc zalezy jaki chcesz wgrac BIOS, jesli od Asrocka to chyba wszytskie maja wersje do flashowania spod windy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce wgrać tego biosa... Jakieś porady dla n00bka ? :D

Aaaaa jeszcze jedno, jakie są objawy że procek już nie daje rady bo ma za mało vcore ? Nie wstaje wogóle na jakimś taktowaniu czy jak ? Bo max co wyciągnąłem to HTT 286 = 2574Mhz jak dałem wyżej to dostałem taki fajny komunikat że o/c się nie powiodło... Do windy nie wszedł ale podejrzewam że to przez ram (mem test wali błędami od 80% - a mem mam tylko ~350Mhz [latają na 500mhz w dualu na nf3...]

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stach99> Skończ marudzić , bo zachowujesz się jak jakieś rozpieszczone "dziecko neostrady".

Płyta ta może przez pierwsze dwa tygodnie od pojawienia sie na rynku , była jeszcze nie do końca poznana , a aktualnie , wiadomo o niej już chyba wszystko .

To że zawinił "czynnik ludzki" , to jest akurat najprostsze do przewidzenia .

Gdyby to samo stało się z jakąś inną płytą renomowanej firmy , to też byś stwierdził że jest to g*wno i nie należy tego kupować ??

Jeżeli niemasz nic mądrego i ciekawego do powiedzenia to się nie odzywaj , bo siejesz niepotrzebnie ferment , a twoje pier...enie jednym uchem wchodzi , a drugim wychodzi , pozostawiając jedynie niesmak , co do twojego niskiego poziomu kultury i intelektu .

Już pisałem wcześniej że 99,99% przypadków jest to kwestia poprawnego złożenia i konfiguracji sprzętu .

Zapewne jesteś takim zatwardziałym znawcą sprzętu że dla ciebie najlepsze rady to takie które wyczytasz w CHIPie lub otrzymasz od sprzedawców w sklepie , a jedynymi firmami które są "dobre" to Kingston i Gigabyte ??

Powtarzam ponownie : Złożyłem już razem z moim , siedem kompów na tej płycie i KAŻDY uruchomił się i działał bezproblemowo

moja prowokacja miala na celu poznanie twojej osoby oraz poziomu tego forum.

nie bede pisal co jest prawda a co nie w tekscie ktory splodziles bo ty i tak wiesz swoje i jestes naj naj najmadrzejszy.

udalo mi sie:)

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja prowokacja miala na celu poznanie twojej osoby oraz poziomu tego forum.

Tak wiec Twoja prowokacja pokazała, że Ci jeszcze bardzo dużo brakuje do pozimou tego forum.

@Lanc

Tego Biosu nie wgrasz spod windy chyba tylko nowsze wersje oswb były w wersji z winflasherem.

Na pewno jest wersja 7 z win flashem bo chyba mam ja nawet.

Tutaj sa BIOSy od asrocka w wersji do flashowania spod windy BIOSy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stach99

Po 1 ten ostatni post był nie potrzebny = następny postfucker. Nie będzie nam ciebie brakowało, jak widać stażu dużego tu na forum nie miałeś także strata to dla nas nie będzie :)

@torque8

Ale ja chce wgrać właśnie tego OCWB1 i się pytam jak wgrać z pod dos'a :) Dla mnie to nie problem biosa wgrać w dosie, tylko że nie wiem jak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego jak ustawie c&q w biosie nie ładuje mi się windows? Oczywiściwe przy podkręconym procku 289x9 i div 166. Nie mam zrobionych modów.

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lanc

ja mam OCWB1,2,3,4 które można spod windy wgrać podaj meila to ci wyśle ;)

to wie ktoś coś odnośnie mojego dysku co jest nie tak?? (kilkanascie postów w góre)

Też tak mam. Dysk podpiełem pod sata II, wgrałem stery i widzi mi go jako sataI :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bublus

Mail jest w moim profilu wpisany :)

@KiMR

A zmieniłeś w Biosie identyfikacje dysku z IDE na SATA ? (w opcjach kontrolera)

BTW głupi 3D mark 01 wykrywa moje CPU jako Unknown i nie chce wyniku na ORB'ie dać na Published :[ (a przekroczyłem wreszcie 20k - procek dużo dał :D)

Pozdro

To flash, copy the ASrflash.exe and BIOS file to a DOS bootable diskette or any DOS bootable media e.g. CDROM. type ASRflash filename.ext e.g. ASRflash ocwbeta1.bin.

Źródło

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lanc

Po 1. to wg mnie nie warto wgrywać ocwb1, bo oficjalnie (poczawszy od 1,8) są imo lepsze. Brak coldbootow, wieksza stablinosc etc...

Po 2. wgrywa sie go jak kazdy inny bios. Robisz sobie bootkowalna dyskietke/cd, wrzucasz na nia plik z biosem i asrflasha. Bootujesz z tej dyskietki/cd, wklepujesz "asflash bios.rom", enter i gotowe.

@stach99

ojej co za pech ze odchodzisz :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak wygląda HDTACH. Czy może być to przez źle wgrane stery do sataII? A może dlatego że wgrałem je dopiero po wgraniu windy, a nie z dyskietki na początku instalacji?

Edytowane przez KiMR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm zostaje na OCWB1 chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego :D Mem śmigają na div 166 :D Bez problemu ;] No i działa Vcore UP (na 2.20 dawałem 1.450 a było dalej 1.40 :mur:) // Trafiła mi się padaka procka :mur: Na 9x266 vcore 1.45 Prime wali błędami po chwili... Także musze zjechać na 2.3Ghz :) Ale w tym tygodniu kupie lakier i się zrobi vid 4 moda ;] (tak łatwo mu nie odpuszcze :P)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lanc co nagle to po diable, co sie tak spieszyłes z tym OC?? Trzeba było sie najpierw oswoic z płytą a nie OC-ować na chama, ja narazie niemam potrzeby podkręcać, może potem jak narazie musze sie z tym oswoic bo jeszcze do mnie niedociera że mam A64 :razz:

aha w 3d marku 03 identyfikuje mi proca B-) bo coś pisałes że masz unnamed

p.s wam też cały czas świeci sie dioda od dyskietki?? :lol:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fredus

Pisałem o marku 01... 03 mi też pewnie zidentyfikuje ;] Dioda od dyskietki mi nie świeci :D Nie umiałem się powstrzymać :) Coś mi się wydaje, że max HTT tej płytki to 286... Aaaa i coś mi nie chce wstać na mnożniku 8x... :P Aktualnie leci Spi16m :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie tak zastanawiam i nie wiem i pytam czy plyta posiada jakies zabezpieczenie przed przegrzaniem CPU etc. (np powyzej 60c na CPU plyta sie wylacza), bo w biosie nie widze zadnej opcji takowej, w poprzedniej plycie mialem takie cudo, moim zdaniem wszystkie plyty powinny posiadac taka opcje, niezaleznie od firmy i ceny mobo :P

a i jescze mnie ciekawi czy mozna bootowac z flash USB np pendrive, w biosie nie widze takiej opcji, jest tylko hdd, cdrom i flop, ale jest opcja "removable disk" byc moze po podlaczeniu dodatkowego urzadzenia wykryje w "removable disk" np pendrive?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały offtop: co do sygnaturki fiskompa

Komputery to jednak nałóg i to bardzo uzależniający ;)

jak cholera!! nie wiem czy to dobrze czy źle ale niexle uzależnia sczególnie OC :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mam jedno pytanko dotyczące biosu.

Co to zapozycja i jak powinna być ustawiona w ustawieniu chipsetu:

HTTtoPCI (coś tam) - są trzy wybory (auto, positive, substractive), jak to powinno być ustawione (w tej chwili na auto).

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuciłem biosa 1.80 i zonk :mur: Nie da rady włączyć na div 166, wrzuciłem spowrotem OCWB1... Tylko tu jest problemik że innej mnożniki niż normalne u mnie nie działają... Ustawie np 8x, zapisze ustawienia i się nie włączy... 7x i to samo :mur: Jutro się pobawie innymi OCWB ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś tam wyrzej się pytał czy zmieniłem z IDE na Sata

odp. TAK

no ale jak juz wczesniej pisałem jest ok. 125Mb/s

nie wiem co jest nie tak ;/

@Lanc widze ze masz taki sam dysk, działa Ci poprawnie?? :)

Edytowane przez bublus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yyyy dysk jest widziany w systemie jako SCSI i jest pokazany w "Bezpieczne usuwanie sprzętu" także działa ;) A burst mam na poziomie 100Mb/s ale to z 1 przyczyny... Mam na tym HDD 2 BADY... (smart tak pokazuje, hd tune tak pokazuje) i w momęcie kiedy test dojdzie do tego miejsca speed spada do 0.5Mb/s dlatego tak spada cała średnia :( A mi się nie chce dawać HDD na gware bo bym został 2 tygodnie bez dysku :mur:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś tam wyrzej się pytał czy zmieniłem z IDE na Sata

odp. TAK

no ale jak juz wczesniej pisałem jest ok. 125Mb/s

nie wiem co jest nie tak ;/

@Lanc widze ze masz taki sam dysk, działa Ci poprawnie?? :)

ORTOGRAFIA !! > Nie zaniżaj poziomu forum ;)

stach99 > nie bedzie mi ciebie brakować na tym forum > wracaj na Tłika ( o ile z tamtąd przybyłeś ) lub na inne forum gdzie zrozumieją twoje jazdy .

Ja w sprzęcie PC siedzę od czasów "PC AT 8Mhz ( cpu ;) ) , 8MB RAM i HDD 40 MB itp itd więc ładne kilka lat i nic mnie chyba już nie zdziwi/zaskoczy . Spotykałem się już z róznymi trollami przy okazji modernizacji/składania/naprawy sprzętu i najbardziej wkurzają mnie takie osoby które krytykują sprzęt o którym nie mają pojęcia , lub wypowiadają się na tematy o których tylko przeczytały na jakimś forum lub w gazetce komputerowej .

Odnośnie biosów to na większości jest problem z div. 166 , a z tego co pamiętam na OCWB1 niema , ale jest minimalnie niższa wydajność .

Niektóre funkcje biosu typu "HTT to PCI Decode Scheme" , najlepiej zostawic na AUTO :)

Odnośnie OC to dużo zależy od poprawnych ustawień i biosu .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde miałem już kilka płyt w kompie,była Asus na 754,była Gigabyte na 478,była i Microstar na A i wiecie co? ta jako jedyna działa juz 3 miesiące bez żadnego problemu,czego nie moge powiedziec o tych co wymieniłem wyżej.Naprawde nie rozumiem gadki w stylu -płyta jest dziadowska-bo tej płycie nic nie zarzuce i nie dam złego słowa o niej powiedzieć.Na tym koniec.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, asrock sie postarał :> ale nurtuje mnie jedno czemu non stop pali mi sie kontrolak hdd(dioda) na "poł gwizdka" a gdy dyski pracuje swiatło diody jest mocnijsze :) nie przeszkadza to wogole ale ciekawi mnie czy ktos tez tak ma :))

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...