Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

W windzie to róznie pokazuje, a jak masz 1,45v to w biosie skacze czasem do 1,483?? Jeżeli tak to znaczy że masz 1,45v :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie tak robilem dalem na 1.375 zapodalem winde i pokazywalo 1.4v, potem dalem 1.35v i to samo 1.4v dziwne troche? w biosie sie zmienia, ale w windzie inaczej pokazuja programy :mur:

Zdaje się że jak jest C'n'Q jest włączone to napięcia nie można zmienić i jest zawsze 1.4V. Ale nie jestem tego 100% pewny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W windzie to róznie pokazuje, a jak masz 1,45v to w biosie skacze czasem do 1,483?? Jeżeli tak to znaczy że masz 1,45v :D

dokladnie :D w biosie podobnie skacze, tak jak napisales :P a CNC mam wlaczone tez

tylko czemu temperatura CPU sie nie zmienia, np ustawiam 1.35v i jest taka sama jak na 1.45v ? u Was tez nic nie wzrasta, albo maleje? pamietam, ze na starym CPU socket A byly roznice :P

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Widzę że od czasu mojej ostatniej wizyty przybyło 2,5 strony ;)

Odnośnie biosów OCWB , to one wszystkie są przerabianymi biosami Asrockowymi , czyli np. OCWB1 jest przerobionym 1.20 .

U mnie OCWB1 działał rewelacyjnie i na nim nieźle kręciłem moje pamięci > działały np. na 572Mhz w ustawieniu 1:1 z CPU ;).

Na OCWB2 bardzo irytujące były problemy z włączaniem kompa > kilka/naście razy restart i wkońcu ruszał :angry:

Ktoś tam wcześniej napisał że mam kompa świecącego jak choinka ;) No cóż , miałem wcześniej zajawkę na świecące na niebiesko wentylatory i upakowałem ich trochę do mojej budy . Poczekajcie aż zobaczycie moją nową obudowę serwerową , zakupiona na Allegro ;) To dopiero bedzie monstrum . W nowej budzie zamierzam jednak zrezygnować ze świecących wentyli przerzucić się na UV > Czyli , będzie można wyłączyć nocne oświetlenie pokoju ( bo teraz nawet jak wszystko wyłącze , a komp chodzi to mam jasno w pokoju ;) ). Zamierzam powstawiać kilka cichych wentyli 12x12cm reagujących na światło UV i jakieś katory oraz diody UV.

Na następne Targi Tuningu Komputerów ( te we Wrocku w przyszłym roku ) też szykuję coś odjazdowego i będe miał co robic w długie zimowe wieczory ;).

Odnośnie tego Primecoolera co wygląda jak klon NB47J to faktycznie jest lepszy ze względu na większą stopkę , ale po cholerę dawali taśmę termoprzewodzącą na dole :mur: Trzeba będzie przed jego instalacją to goofno usuwać , bo wiadomo że AS5 będzie lepiej przewodzić ciepło . I ciekawe jak rozwiązali kwestię instalacji łapek na kołki :huh:

Jeżeli chodzi o ustawienia procka i pamięci , to nie pytajcie się dziesiątki razy "co jest lepsze" , tylko zróbcie dwa proste testy i będziecie wiedzieć ( Everest i SuperPI ) .

Pozdrawiam wszystkich maniaków > już prawie dwunasta , a tu ciągle klepiecie w klawirki > uważajcie bo wam się kompy po północy w dynie pozamieniają :lol2:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na OCWB2 bardzo irytujące były problemy z włączaniem kompa > kilka/naście razy restart i wkońcu ruszał mad.gif

Dokładnie!! Myślałem że ku****y jasnej wtedy dostane, ale jednak łądnie sie na nim kręci, pozatym na OCWB1 i 2 jest zrąbane pokazywanie mnożnika, jakieś 5x pokazuje, a z kolei na OCWB 3,4 moge ustawic max 300 htt jakaś blokada jest :blink: a na 1,2 mozna max 400, nie próbowałem bardzo jak sie na 1 kręci ale pewnie podobnie jak na 2 :D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz mowa o biosach to i ja dodam cos od siebie mianowicie na biosie od 1.8 w góre nie mogłem uruchomic kompa a dokładnie Windowsa na napieciu 1.5v i dalej (pisałem o tym pare stron wczesniej) teraz mam OCWB2 i wszystko ładnie smiga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że dużo z was ma ustawienia 315x8, ja nie próbowałem wiecej i nie wiem czy płytka odpali na większym HTT ale czyżby to max dla więkoszści z was??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja chyba gdzieś na samym początku testowania płytki ( ok pół roku temu ) włączyłem ją na 5x370 . Tak żeby sprawdzić czy pójdzie ;)

I poszło ;)

Wyżej nie testowałem , bo zabrałem się za badanie możliwości procka , a nie płyty ;)

A biosik to był OCWB1 .

Może zależy to więc od rev płyty ( mam 1.04) ??

Teraz jak testowałem tego nowego procka to ustawiłem max coś ok 9x313 , na biosie 1.80.

Za kilka dni robię format dysku i nowe testy SuperPI , bo musze wrzucić na pewne forum próbkę 16M , aby pewnych oszołomów lekko zdołować , bo twierdzą że Asrock to g*wno :mur: . No cóż , więc jak się wbiję na pierwszą pozycję na ich śmiesznym rankingu to chyba zmienią zdanie B-) bo teraz na zasyfionej windozji to nawet mi się niechce testować , bo mi w tle działa kilkanaście zadań :unsure:

Już za ok tydzień dostanę w swoje łapki druga kość pamięci i jak je puszcze w dualu na 540Mhz to będzie niezła masakra ( podejrzewam że coś ok 8400+/3100+/45ns , jeżeli wydajność w porównaniu z Singlem mają x2 ;)

Pozdrawiam

PS> Widzę że moje ostrzeżenie wieczorne , zadziałało i nikt po dwunastej nie pisał ( z obawy o swojego kompa ?? ) :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za kilka dni robię format dysku i nowe testy SuperPI , bo musze wrzucić na pewne forum próbkę 16M , aby pewnych oszołomów lekko zdołować , bo twierdzą że Asrock to g*wno mur.gif . No cóż , więc jak się wbiję na pierwszą pozycję na ich śmiesznym rankingu to chyba zmienią zdanie cool.gif bo teraz na zasyfionej windozji to nawet mi się niechce testować , bo mi w tle działa kilkanaście zadań unsure.gif

daj mi stroke tego forum zaraz zapodam im kilka screenów z OC mego Venica min.screena z podpisu to beda wiedziec co to asrock 939 dual sata 2 :twisted:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze że dużo z was ma ustawienia 315x8, ja nie próbowałem wiecej i nie wiem czy płytka odpali na większym HTT ale czyżby to max dla więkoszści z was??

U mnie jeszcze chodziła na 320x8... (wiecej nie testowałem) ale tylko na OCWB2 na nie modowanych biosach nawet HTT 300x8 nie chciała chodzic :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na as(ra)kowym biosie max 270x9 odpalała :lol: dopiero na OCWB2 dostała kopa i ruszyła na 315x8 :-P

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 8x315 i moglem 8x320 - lecz po zmianie grafy zasilka nie domaga i max tylko 8x315... oczywisice standardowy bios

a tak mam ustawione bo moje pamieci sa !@#$%^ i powyzej 220MHz zgon ;/

po wielu testach ustawienia 8x315/320 okazaly sie najlepsze wiec tak zostawilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiazalem problem z napieciami monitorowanymi w windzie :D

nalezy wylaczyc Cool n Quiet w biosie :P wtedy programy pokazuja napiecie takie samo jakie jest w biosie :P

testowalem jescze proca z roznymi napieciami, i znowusz mnie zaskoczyl ten proc ;o

zapodalem 1.2v, ale bios nie odpalil, potem dalem 1,25v i winda poszla, ba nawet super pi przeszedl :) i to wszystko na 2.6Ghz (9*289) hehe no, ale bios sie wysypywal jak chcialem wejsc do niego :P zrobilem reset CMOS i zapodalem na 1.30V winda smiga i super pi, obecnie zapodalem 1.35v bo wsumie temp i tak nie maleje, wiec nie zaszkodzi wieksze napiecie, a napewno bedzie stabilniej :P

EDIT: jednak na 1.30v i nawet 1.325v nie chodzi poprawnie :P wczesniej chwalilem sie, ze idzie nawet na 1.25v a to dlatego, iz byla wlaczona opcja CnC w biosie i po zmianie napiecia w windzie pokazuje 1.4v a w biosie pokazuje tyle ile ma byc niby, ale to jednak windows dobrze pokazuje a nie bios :P teraz testuje 1.30v z CnC i chodzi dobrze, a wiec napiecie jest zapewne 1.4v heh no i temp jest nieco troche wyzsza niz na 1.35v bez CnC, bo 2c wiecej w stressie :P a wiec najlepiej wylaczyc CnC jesli ktos chce zmieniac napiecie na CPU B-)

Edytowane przez ThRuSt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Próbowałem 315*8 ale na div 100 - było tutaj więc pomyślałem że może coś to da.

Dalej nic :\

Chyba sprubuję pobawić się timingami pamięi na 250*9 i div 166 chodzą bezproblemowo na 7-3-3-2,5CL (standard 8-3-3-2,5CL) może to ich wina chociaż bardzo wątpię - brak jakiegokolwiek związku, poza tym na 315*8 i div 100 jest baardzo małe taktowanie ramek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli HT masz ustawione na 600 ( x3 ) to pdkość połączenia wynosi w tym przypadku 270x3=810Mhz , jak przestawisz na x4 będzie to 1080Mhz ( 4x270 ) . Jest to prędkość połączenia pomiędzy CPU a NB , oraz NB a SB ( ustawiane osobno , ale najlepiej ustawić jednakowo ) .

Płyta spokojnie to wytrzyma , bo ja miałem wcześniej 278x4 i dawała radę ;)

Natomiast jeżeli chodzi o pamięci to przy dzielniku 166 i HT 270 będzie taktowana 225 ( 450Mhz > (270:6)x5=225 > dzielnik 5:6 ) , więc niewiem czy to wytrzyma .

Możesz spróbować , napewno będzie to bardziej wydajne niż teraz , bo aktualnie pamięci chodzą Ci poniżej nominalnego taktowania .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za obszerne wytłumaczenie

Ustawiłem te Memory Clock na 200mhz i HTT zostawiłem na 270. HTT (CPU-NB i NB-SB ustawiłem na 800mhz), bo na 1000mhz nie wstaje.

Wszystko chodzi, tylko żeby coś w CPU-Z się zmieniło (tego nie doświadczyłem?)

EDIT

Tak masz rację, właśnie do tego doszedłem.... wielki dzięki za pomoc laikowi... :)

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może masz włączone w biosie "Flexibility option" czy jakoś tak , odpowiadającą za lepszą tolerancję pamięci i automatycznie dostosowującą dzielnik pamięci do magistrali HT .

Więc twoje Kingstony moga nadal pracować na dzielniku 133 !!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO, zmieniło sie coś w OCWB 8 czy to samo co w poprzednich?? Masz może ta wersje biosu do flashowania spod windy?? Aha jakie napiecie procka??

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powracam z pytaniem o moda, a dokładniej ze sprawa z włacznikiem przy modzie na tym kwadracie przy slotach pamieci.

Czy taki zwykły przełacznik 2-pozycyjny (taki co mozna w elektronicznym sklepie za ok 1-2zł kupić) bedzie dobry? Bo zastanawiam sie czy nie bedzie on za słaby. Do wentyli na przykład on jest dobry, ale one sporo mniej pradu ciagną niz ramy.

Czy taki przełacznik wytrzyma ponad 20W? (bo tyle mniej wiecej pobieraja dwie kosci ramu)

Jesli cos źle pisze, to prosze poprawcie...

Edytowane przez davvid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapytaj sprzedawcę czy wytrzyma 2,5A.

Dlaczego 2,5A? W jaki sposób to wyliczyłes?

A pytac chyba nie musze. Mam w domu kilka przełaczników i jest na nich napisane:

6A 125VAC

3A 250VAC

(te co mam to sa 3 pozycyjne, ale na 2 pozycyjnych pewnie tak samo jest... )

Czyli taki bedzie dobry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam pytanie czy na tej płycie asrocka 939dual-sata2 pójdzie athlon x2 3700+ manchester? nie widziałem takich info...

http://www.asrock.com/support/CPU_Support/...l=939Dual-SATA2

Nic nie ma o wsparciu dla tego procka, moze w nastepnym biosie?

A widzieliscie asrock ma wydal nowa mobo 939Dual-VSTA.

Na pierwszy rzut oka niczym nie rozni sie od 939dual-sata2 poza paroma elementami na PCB. Slyszal ktos cos o tej MOBO? Ciekawe czy to nowa rewizja czy moze tansza wersja MOBO lub drozsza ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka niczym nie rozni sie od 939dual-sata2 poza paroma elementami na PCB. Slyszal ktos cos o tej MOBO? Ciekawe czy to nowa rewizja czy moze tansza wersja MOBO lub drozsza ;).

Jak bys przejrzał kilka stron wczesniej to bys sie dowiedział :P

Edytowane przez sold305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka niczym nie rozni sie od 939dual-sata2 poza paroma elementami na PCB. Slyszal ktos cos o tej MOBO? Ciekawe czy to nowa rewizja czy moze tansza wersja MOBO lub drozsza icon_wink2.gif.

To żeś ziomek odkrył :wink: już dawno jest mowa na forum o tej płycie, ale nikt zabardzo nie wie czym sie tak naprawde różni od DUAL SATA 2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...