Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) A co to takeigo (k8cpu driver)???? :huh: O ile dobrze mi widomo to sterwniki do obsługi Cool & Quiet w Windowsie... Ja mam jakieś z maja... PS: Mój wynik na SPI na 1M przy 295*9 i 1.45 to 35s - dobrze czy źle waszym zdaniem? Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez Łukasz Tkacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Źle... Ja mam tyle samo a u mnie proc lata na 9x267 ;) Pobaw się timingami/aphami, optymalka windy itd ;) Bo przy prawie 2.7Ghz powinieneś mieć 33-34 ;) No i ściągnij spi mod ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sienol Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Witam, mam powazny problem, wgralem BIOS OCWG nr 2 i po restarcie komputera komp siadl, nie odpalil sie ponownie, prosze o pomoc, co zrobic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Czytaj na dole. Może coś pomoże. http://www.opoka.org.pl/varia/internet/bios.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Miałem to samo przy wgrywaniu OCWB - komp nie ruszał sam wiec prawie dostałem zawału ;) Pomogło odłaczenie zasilania i ponowne włączenie. @Sienol spróbuj zresetować bios zworka albo wyciąhnij na chwile bateryjkę, jeżlei nie bedzie działał to chyba tylko serwis (no chyba że masz 2 taką płytę). @Lanc a tam nie będe się bawił żeby mieć wynik o 1 s lepszy :D na codzień i tak mam HT na 250 i div 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Miałem to samo przy wgrywaniu OCWB - komp nie ruszał sam wiec prawie dostałem zawału icon_wink2.gif Pomogło odłaczenie zasilania i ponowne włączenie. Dokładnie, mi tez to pomogło :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach99 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 witam od niedawna mam nowa plyte i nowy procesor asrock dual939 sataII Athlon 64 Venice 3000+ kilka razy juz zdarzylo mi sie ze komputer poprostu sie zawiesil wyglada to mniej wiecej tak: pracuje sobie w edytorze tekstu, w tle gra winamp, uruchomiony jest jeszcze tlen i kilka innych programow np grider, total commander. po jakims czasie muzyka przestaje grac, komputer nie reaguje na nic, wskaznik myszy nie porusza sie, swieci caly czas dioda oznaczajaca prace dysku. wyjciem z sytuacji jest tylko twardy reset. na poczatku zaraz po kupnie tego nie bylo, przynajminej ja tego nie zauwazylem. teraz komputer pracuje caly dzien, z uruchomionym regetdeluxe i sciagam jakies pliki przez caly dzien i zadnej zwiechy, a jak siedze przez 2 godziny z wlaczonym winampem i wyzej wymionionymi programi to zdarza sie ten zawias. procesor chlodny, chipset tez - bo sa bloki wodne na nich i temp nie przekracza 30 stopni. w obudowie zimniutko bo zadbalem o odpowiednia wentylacje, pamieci sprawdzalem przeszly 4 testy bez zadnych bledow. czy to jest mozliwe ze to wina programow? sterownikow? niedawno zainstalowalem directx 9,0c - moze to jego wina w polaczeniu z winampem? chyba ze plyta taka dziadoska? jak ktos ma jakies pomysly to bardzo prosze, zalezy mi bardzo aby ten komputer byl stabilny na 100% bo sluzy mi do pracy, waznej pracy. pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) 1) zbyt wyzylowane oc 2) zbyt slaby zasilator Programy raczej nie powoduja takich freezow, zazwyczaj program sie wysypuje stosownym komunikatem, albo mozna uzyc "Swietej trojcy" do zamkniecia zle dzialajacej aplikacji. Płytka nie jest dziadoska, jak sie nic nie grzebie albo wie sie co sie robi, to jest stabilna i nie sprawia najmniejszych problemow Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez adamlop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiskomp Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 witam od niedawna mam nowa plyte i nowy procesor asrock dual939 sataII Athlon 64 Venice 3000+ kilka razy juz zdarzylo mi sie ze komputer poprostu sie zawiesil wyglada to mniej wiecej tak: pracuje sobie w edytorze tekstu, w tle gra winamp, uruchomiony jest jeszcze tlen i kilka innych programow np grider, total commander. po jakims czasie muzyka przestaje grac, komputer nie reaguje na nic, wskaznik myszy nie porusza sie, swieci caly czas dioda oznaczajaca prace dysku. wyjciem z sytuacji jest tylko twardy reset. na poczatku zaraz po kupnie tego nie bylo, przynajminej ja tego nie zauwazylem. teraz komputer pracuje caly dzien, z uruchomionym regetdeluxe i sciagam jakies pliki przez caly dzien i zadnej zwiechy, a jak siedze przez 2 godziny z wlaczonym winampem i wyzej wymionionymi programi to zdarza sie ten zawias. procesor chlodny, chipset tez - bo sa bloki wodne na nich i temp nie przekracza 30 stopni. w obudowie zimniutko bo zadbalem o odpowiednia wentylacje, pamieci sprawdzalem przeszly 4 testy bez zadnych bledow. czy to jest mozliwe ze to wina programow? sterownikow? niedawno zainstalowalem directx 9,0c - moze to jego wina w polaczeniu z winampem? chyba ze plyta taka dziadoska? jak ktos ma jakies pomysly to bardzo prosze, zalezy mi bardzo aby ten komputer byl stabilny na 100% bo sluzy mi do pracy, waznej pracy. pozdrawiam. Oooooooooooooooooo powrót troll'a. Do tego kupił ten "szajs", chłopie i po ci było ? ;) Teraz będziesz tu molestował. Ja tez miałem różne lol'e, ale nie narzekałem na płytę, tylko pytałem, co mogłem sp..... ew. coś nie poustawiać jak trzeba. Pomogło, sprzęt skała, chodzi na 2,43GHz i jest lux za ta cenę. Jak zależało ci na PRACY, to trzeba było kupić Intel'a od HP, ADAX'a, DELL'a, OPTIMUS'a (żartowałem). A nie teraz będziesz smęcił, że płyta do bani. Apeluję - NIE KARMIĆ TROLL'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 (edytowane) Oooooooooooooooooo powrót troll'a. Do tego kupił ten "szajs", chłopie i po ci było ? ;) Teraz będziesz tu molestował. Ja tez miałem różne lol'e, ale nie narzekałem na płytę, tylko pytałem, co mogłem sp..... ew. coś nie poustawiać jak trzeba. Pomogło, sprzęt skała, chodzi na 2,43GHz i jest lux za ta cenę. Jak zależało ci na PRACY, to trzeba było kupić Intel'a od HP, ADAX'a, DELL'a, OPTIMUS'a (żartowałem). A nie teraz będziesz smęcił, że płyta do bani. Apeluję - NIE KARMIĆ TROLL'a. Dokładnie 'syn marnotrawny wrócił' dalej nażekać. @stach99 Najpierw podaj cały konfig jaki masz, (jaki bios, HTT, div, zasiłka, pamiątki, proc) itp. a potem pytaj się dlaczego nie działa. Bo jasnowidzami nie jesteśmy, i nie wiemy co ci w budzie siedzi :mur: Edytowane 11 Sierpnia 2006 przez KiMR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 witam od niedawna mam nowa plyte i nowy procesor asrock dual939 sataII Athlon 64 Venice 3000+ kilka razy juz zdarzylo mi sie ze komputer poprostu sie zawiesil wyglada to mniej wiecej tak: pracuje sobie w edytorze tekstu, w tle gra winamp, uruchomiony jest jeszcze tlen i kilka innych programow np grider, total commander. po jakims czasie muzyka przestaje grac, komputer nie reaguje na nic, wskaznik myszy nie porusza sie, swieci caly czas dioda oznaczajaca prace dysku. wyjciem z sytuacji jest tylko twardy reset. na poczatku zaraz po kupnie tego nie bylo, przynajminej ja tego nie zauwazylem. teraz komputer pracuje caly dzien, z uruchomionym regetdeluxe i sciagam jakies pliki przez caly dzien i zadnej zwiechy, a jak siedze przez 2 godziny z wlaczonym winampem i wyzej wymionionymi programi to zdarza sie ten zawias. procesor chlodny, chipset tez - bo sa bloki wodne na nich i temp nie przekracza 30 stopni. w obudowie zimniutko bo zadbalem o odpowiednia wentylacje, pamieci sprawdzalem przeszly 4 testy bez zadnych bledow. czy to jest mozliwe ze to wina programow? sterownikow? niedawno zainstalowalem directx 9,0c - moze to jego wina w polaczeniu z winampem? chyba ze plyta taka dziadoska? jak ktos ma jakies pomysly to bardzo prosze, zalezy mi bardzo aby ten komputer byl stabilny na 100% bo sluzy mi do pracy, waznej pracy. pozdrawiam. Jak na moje oko , to winowajcą jest Dysk Twardy ,ewentualnie zasilacz , lub "czynnik ludzki" , czyli złe ustawienia w biosie . Ja mam włączonego kompa 24/7 i czasami kilkanaście programów w tle , a do tego ED2K , Winamp , Mozilla , Tlen , Antywir , TeaTimer , PeerGuardian i ŻADNEJ ZAWIESZKI NIE UŚWIADCZYŁEM JUŻ OD KILKU MIESIĘCY Napisz specyfikację podzespołów ( firma / model ). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 hahaha stachu co teraz przyszłeś po ty jak narzekałes na tą fajna płytke?? Ehh..podaj dokładne dane twojego kompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Witam, może wysłać mi ktoś na maila bios do flaszowania pod windą? Mam w tej chwili 2.2 i jest cienki ;] mj1604@o2.pl dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 @mj18 jakie biosy cię interesują ? :> Ja mogę wysłać OCBW 1-4 do flasha z pod windy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Wyślij mi wszystkie. Będe testował pokolei. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Poszło ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Witam, może wysłać mi ktoś na maila bios do flaszowania pod windą? Mam w tej chwili 2.2 i jest cienki ;] mj1604@o2.pl dzieki Sam jestes cienki. :mur: Przejrzec tematu to sie juz nie chciało? Kilka stron wczesniej ktos dawał linka do pobrania tych biosów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Przeglądalem wczesniejsze strony ale tam sa linki do biosow do flaszowania z pod dosu. A ja niemam stacji dyskietek żeby je wgrać. Czego się czepiasz... boże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Przeglądalem wczesniejsze strony ale tam sa linki do biosow do flaszowania z pod dosu. A ja niemam stacji dyskietek żeby je wgrać. Czego się czepiasz... bożePiszesz, ze szukałes i nie znalazłes = oszukujesz /post 4530/ eot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Przeglądalem wczesniejsze strony ale tam sa linki do biosow do flaszowania z pod dosu. A ja niemam stacji dyskietek żeby je wgrać. Czego się czepiasz... boże Od kiedy potrzeba stacji dysków do flashowania pod dosem? O_o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Naraziekomp chodzi u mnie na takich ustawiniach: HTT: 250 Mnożnik CPU: 9x Memlcok: 166 CPU-NB: 800 Mhz Podstawowe timingi ram: 7-3-3 2,5CL Myślę o zwiększeniu HTT do 265 Mhz, ramki dam na 6-3-3 2,5CL ale mnożnik HT zostawię na 4x. Mam pytanko: czy szybkośc HT (to co ma optymalnie 1000Mhz ;) ) ma jakiś związek z temperaturą chipsetu? Bo jezeli tak to zapodam mu 3x albo i 2x ;) i tak nie widzę róznicy w wydajnosci czy jest 750Mhz czy 1100Mhz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (edytowane) Od kiedy potrzeba stacji dysków do flashowania pod dosem? O_oNp. u mnie jest potrzebna stacja dyskietek. Mam system ntsf i dos go nie wykrywa. Moja nagrywarka jest na sata i jej też nie widzi :( . Edytowane 12 Sierpnia 2006 przez KiMR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Np. u mnie jest potrzebna stacja dyskietek. Mam system ntsf i dos go nie wykrywa. Moja nagrywarka jest na sata i jej też nie widzi :( . MS-DOS moze nie widzi, ale inne tak, z tego co pamietam swojego radka flashowalem z partycji c <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Wgrałem u siebie ocwb2 ale mam to samo co miałem, niby problemów z htt niema bo komp się uruchamia przy 320mhz. Ale jest problem z pamieciami... musze ustawiać je na ddr200(1:2) przy wyższych taktowaniach musiałbym kombinować z wyższymi timinagami a narazie niemialem na to czasu. Czy niskie taktowanie zaniża bardzo wydajnośc procesora? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (edytowane) Postawiłem drugiego kompa (koledze) na tej płycie. Po pierwszej (w moim przypadku), bezstresowej instalacji, u niego miałem jakieś cyrki. Zainstalowałem sterowniki z płytki. Nie instalowałem AGP, bo mu niepotrzebne. No to biorę się za SP2. Zainstalowało się, restart i koniec. Za pierwszym razem przy starcie BSOD, ale nic nie zdążyłem przeczytać. Potem już tylko restarty. W PM8 sprawdziłem dysk - Error 1516: "Partition improperly dismounted. No kurde. Odpalam instalkę, naprawa, sprawdzanie dysku - BSOD (pagefile.sys). Dysk Samsunga SATAII - 250GB No gleba. Wyłączałem wykrywanie SMART, przełączałęm na IDE. Nic nie pomaga. Znowu PM8. Odnowa partycje i instalka windy. Sterowniki z CD (dodałem to AGP na wszelki wypadek). No i zwnowu SP2. Restart, chwile grozy.... poszedł. Kompik już normalnie się zachowuje oprócz jednego szegółu, o który chciałem zapytać. Przy ładowaniu windy, gdy jest ten "pasek postępu", bardzo długo myśli - ze 30 sekund zanim pójdzie dalej. U mnie to jest moment i jedzie dalej. Z czego to może wynikać? Kompy różnią się praktycznie tylko dyskami i biosami - u mnie jest 1.40, u niego 2.10. Sterowniki SATAII te same (v207). Prosiłbym o jakieś sugestie. Głupio mu oddawać takiego kompa. edit. Na obu kompach są Radeony na PCIE. U niego x1900GT Edytowane 12 Sierpnia 2006 przez MariuszDW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 @mj18 Niskie taktowania pamięci zaniżają wydajność pamięci ;) Procek będzie śmigal z pełną mocą ;) Chociaż dziwne to troche, że nawet na 133 nie wstają :| Spróbuj wrzucić OCWB3 ;) Mi pomógł w uruchomieniu PC na 166 [; Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 W ocbw3 i 4 mam htt max 300 ;] więc odpada... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Czy ta płytka mi wystarczy? Bedę miał a64 3000 venice lub semprona 3000. i gf 7600gs. Zastsowanie gry, filmy, edytor tekstu itp. nie będę się bawił w podkręcanie procka czy coś. Zastanaiwałem się jeszcze nad Gigabyte k8nf-9. Jest jednak droższy o jakies 80zł. Za to kupię chłodzienie na procka, więc jest się nad czym zastanowic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Czy ta płytka mi wystarczy? Bedę miał a64 3000 venice lub semprona 3000. i gf 7600gs. Zastsowanie gry, filmy, edytor tekstu itp. nie będę się bawił w podkręcanie procka czy coś. Zastanaiwałem się jeszcze nad Gigabyte k8nf-9. Jest jednak droższy o jakies 80zł. Za to kupię chłodzienie na procka, więc jest się nad czym zastanowic :)Na tym forum były dziesiątki podobnych pytań i jest prosta odpowiedź (najtrafniejsza): TAK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (edytowane) Jakiego makymalnego htt mogę się spodziewać od tej płyty? Jak narazie udało mi sie zbotować go na 320mhz. Ile wam się udawało? Update: poprawka... właśnie udało mi się uruchomić go na htt 350mhz ;d Edytowane 12 Sierpnia 2006 przez mj18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...