bublus Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Postawiłem drugiego kompa (koledze) na tej płycie. Po pierwszej (w moim przypadku), bezstresowej instalacji, u niego miałem jakieś cyrki. Zainstalowałem sterowniki z płytki. Nie instalowałem AGP, bo mu niepotrzebne. No to biorę się za SP2. Zainstalowało się, restart i koniec. Za pierwszym razem przy starcie BSOD, ale nic nie zdążyłem przeczytać. Potem już tylko restarty. W PM8 sprawdziłem dysk - Error 1516: "Partition improperly dismounted. No kurde. Odpalam instalkę, naprawa, sprawdzanie dysku - BSOD (pagefile.sys). Dysk Samsunga SATAII - 250GB No gleba. Wyłączałem wykrywanie SMART, przełączałęm na IDE. Nic nie pomaga. Znowu PM8. Odnowa partycje i instalka windy. Sterowniki z CD (dodałem to AGP na wszelki wypadek). No i zwnowu SP2. Restart, chwile grozy.... poszedł. Kompik już normalnie się zachowuje oprócz jednego szegółu, o który chciałem zapytać. Przy ładowaniu windy, gdy jest ten "pasek postępu", bardzo długo myśli - ze 30 sekund zanim pójdzie dalej. U mnie to jest moment i jedzie dalej. Z czego to może wynikać? Kompy różnią się praktycznie tylko dyskami i biosami - u mnie jest 1.40, u niego 2.10. Sterowniki SATAII te same (v207). Prosiłbym o jakieś sugestie. Głupio mu oddawać takiego kompa. edit. Na obu kompach są Radeony na PCIE. U niego x1900GT u mnie od momentu włączenia się ekranu z tym paskiem postepu do momentu pojawienia się ekranu z nazwami użytkowników schodzi też 30 sek. a na drugim dysku (awaryjnym ;)) na którym nie ma SP2 tylko sama winda wrzucona schodzi jakieś 5 sek. zresztą przy zmianie systemu na Samsungu też to zaóważyłem że 5 sek zajmowało bez SP2 a jak wrzuciłem SP2 to własnie jakies 30sek. wsumie to nie wiem czemu.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 ja mam system xp ze zintegrowanym sp2 od razu i tak tez polecam, abyscie zapodali od razu wingroze z sp2 o ile macie :P ewentualnie moze to byc wina sterow od HDD itp u mnie laduje sie jakos 5- 10sek, dysk mam ATA100, wiec nie jest zle :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Na tym forum były dziesiątki podobnych pytań i jest prosta odpowiedź (najtrafniejsza): TAK. I bardzo dziękuje za tę krótką i zwięzłą odpowiedź. Cięzko jest się dokopać odpowiedzi na podobne pytania. Ponieważ 95% wypowiedzi dotyczy spraw: "co zrobić (lub co kto zrobił) aby podkręcić procesor, czy pamięci o 2 mgz" czy coś w tym stylu. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rork Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja mam taką małą zagwozdkę, a mianowicie program central brain identifier v 8.2.0.1 umożliwia zmianę napięcia na naszej płycie powyżej bariery zawartej w biosie???!!! zakładka mobility - core voltage/core frequency, mam procka x2 3800+ i po ustawieniu 1,425V tyle pokazują wszelkie programy monitorujące (skoki w zakresie 1,408 - 1,424V) po ustawieniu w biosie 1,4V skoki też są ale z zakresu 1,33 - 1,39V ciekawe jakie jest prawdziwe napięcie na płycie i czy można to jakoś na stałe zapisać (OC na tym by zyskało :) ) proszę o opinie na ten temat ps. seria xxxxx5BV Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez rork Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Raczej wątpię , żeby dało się tym programem zmieniać napięcie CPU . Ja chcesz więcej V dla procka , to musisz zrobić moda Vcore. Jeżeli chodzi o start systemu , to najwięcej zależy od prędkośći z jaką pracują pamięci . Jak moje ustawie na 400Mhz , to też mi się wiszajs długo ładuje , natomiast na pamięci podkręconej do 540Mhz od momentu naciśnięcia przycisku , do pojawienia się pulpitu jest to ok 14-16s . Ciekawe co będzie jak zapodam druga kostkę ( już w przyszłym tygodniu :lol2: ) . Czy ma ktoś na tej płycie pamięci na kościach Samsung TCCD , a jeżeli tak , to ile idą na tym 2,7V ?? Pozdrawiam PS. Napięcie Vcore najlepiej mierzyć miernikiem !! Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez Kencho-1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rork Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Napisałem tylko to co stwierdziłem naocznie - napięcie się zwiększyło - przynajmniej tak twierdzą czujniki :D (temperatura też skoczyła o 1 stopień więc ???) ps. żeby coś potwierdzić trzeba to sprawdzić ale wątpić można we wszystko :>, więc pytam tylko na forum o potwierdzenie lub zaprzeczenie ( ale organoleptyczne :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Za chwilę ( jak tylko umyję naczynia ) to sprawdzę tą kwestię . Podeślij mi tego CBID na maila ( kencho-1@wp.pl ) , bo mam jakiegoś starego , a niemam za bardzo czasu szukać . Zobaczę co pokaże miernik i programy diagnostyczne. Może faktycznie coś to daje i można zmieniać spod windy , ale podejrzewam że tylko w zakresie 1,1V do 1,45V . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rork Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Linka http://www.majorgeeks.com/Central_Brain_Id...fier_d3538.html strona autora cbi http://cbid.amdclub.ru/html/download.html Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez rork Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Linka http://www.majorgeeks.com/Central_Brain_Id...fier_d3538.html strona autora cbi http://cbid.amdclub.ru/html/download.html Niby mozna wybrac 1,55v ale zapamietuje tylko 1,45 czyli tyle ile daje max plyta (bios) dla venica 3000+. Czyli uklad ICS na naszej plycie pozwala na 1,55v ? Moze bios blokuje ? Myslicie ze po spreparowaniu odpowiedniego Biosu daloby sie osiagnac 1,55 bez vmoda ? Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez adamlop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Bawiłem się tym programem. Można ustawić max 1,45. Słuchajcie wczoraj udało mi się uruchomić płytke na htt 360... Ale gdy uruchamiałem ponownie system to komp się już nie uruchamiał. Od czego to może zależeć? Czy jest jakaś fizyczna możliwość żeby płytka robiła stabilne 350-360htt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Heh a już myślałem że ten program zdziała cuda, kurcze może będzie jakis bios OCWB który zniesie tą blokade?? 1,55v to już coś, można sie wtedy pobawić w jakieś ładne OC Pozdro Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Postawiłem drugiego kompa (koledze) na tej płycie. Po pierwszej (w moim przypadku), bezstresowej instalacji, u niego miałem jakieś cyrki. Zainstalowałem sterowniki z płytki. Nie instalowałem AGP, bo mu niepotrzebne. No to biorę się za SP2. Zainstalowało się, restart i koniec. Za pierwszym razem przy starcie BSOD, ale nic nie zdążyłem przeczytać. Potem już tylko restarty. W PM8 sprawdziłem dysk - Error 1516: "Partition improperly dismounted. No kurde. Odpalam instalkę, naprawa, sprawdzanie dysku - BSOD (pagefile.sys). Dysk Samsunga SATAII - 250GB No gleba. Wyłączałem wykrywanie SMART, przełączałęm na IDE. Nic nie pomaga. Znowu PM8. Odnowa partycje i instalka windy. Sterowniki z CD (dodałem to AGP na wszelki wypadek). No i zwnowu SP2. Restart, chwile grozy.... poszedł. Kompik już normalnie się zachowuje oprócz jednego szegółu, o który chciałem zapytać. Przy ładowaniu windy, gdy jest ten "pasek postępu", bardzo długo myśli - ze 30 sekund zanim pójdzie dalej. U mnie to jest moment i jedzie dalej. Z czego to może wynikać? Kompy różnią się praktycznie tylko dyskami i biosami - u mnie jest 1.40, u niego 2.10. Sterowniki SATAII te same (v207). Prosiłbym o jakieś sugestie. Głupio mu oddawać takiego kompa. edit. Na obu kompach są Radeony na PCIE. U niego x1900GT Ja ostatnio miałem bardzo podobny przypadek. Złożyłem koledze kompa na tej płycie i dałem mu swój dysk Samsunga 200GB SataII , a sobie kupiłem ten z sygnaturki. No i u niego wszystko ok., a u mnie były jakieś dziwne błędy. A to raz system nie chciał się zaladować - jakiś błąd wyskoczył, a to raz w Windzie coś robię i nagle wyskakuje mi Disk Error i restart... Bios też się wtedy zresetował. Ale teraz od dłuższego czasu mam spokój. Problemy same ustąpiły i nawet nie wiem, od czego to było..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 dałem mu swój dysk Samsunga 200GB SataII chojny jestes :lol: Problemy same ustąpiły i nawet nie wiem, od czego to było..... Kaprys płytki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Problem z długim startem już rozkminiłem. U niego było podłączone DVD na Primary IDE. Przepiąłem na Secondary (tak jak jest u mnie) i już startuje błyskiem. Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez MariuszDW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 DVD tak zadłuża start?? Lol nie wiedziałem :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie wiem z czego to wynika. Nic nie grzebałem w biosie, ani w systemie. Przepiąłem tylko kabel na płycie, odpaliłem i już było ok 8| Nie wiem, czy mu nie pasi, że nie ma HDD na IDE Primary, czy tak się zainstalował ;) Ważne że już chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Mi też wydłuża się czas ładowania systemu przez ten czarny ekran, ale to trwa niecałe 10 sekund więc się nie przejmuje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Mi też wydłuża się czas ładowania systemu przez ten czarny ekran, ale to trwa niecałe 10 sekund więc się nie przejmuje :) A macie cos takiego ze przez kilka sekund po poscie biosu jest czarny ekran i mruga kursor, potem pokazuje sie plansza z windowsem i juz leci dalej ostro. Wczesniej chyba na biosie 2.10 udalo mi sie to wylaczyc ale nie wiem jak i gdzie i przez co to opoznienie jest. Teraz mam znowu chociaz az tak bardzo mi to nie oprzeszkadza wolalbym sie tego znowu pozbyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 No właśnie o tym piszemy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Mi ta kreseczka czasami miga może przez 1 sekunde a potem leci dalej :-P Biosik 2.10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Jakie udało wam się uzyskać stabilne htt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Mi 315, wiecej nie próbowałem, ale podejżewam że dla mojej kres to około 325 Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez fredus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Bwiłem się timingami i superpi. Najmniejszy wynik jaki udało mi się osiągnąć na 1M przy 290*9 to 34s. A cały czas wydawało się że będą te cho%@#& 33 sekundy ! :D Przestawilem CL na 2 i odziwo komp uruchomi się (na starym athlonie czy sempronie nie dawało rady) podniosłem dodatkowo ustawienia z 255*9 do 260*9. Zrobiłem superPI 8M: Przeszedł bez problemu i jaka fajna temperatura (specjalnie robiłem przy 21). Czy to oznacza że CL=2 jest już u mnie stabilne? Wiem że głupie pytanie ale czy to że przeszedł SuperPI jest wystarczajacym dowodem stabilności? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zauważyłem, że na tej płycie w większości winęza niestabilność systemu ponosi zbyt optymistyczne nastawienie prędkości pomiędzy CPU a mostkami, bez ustawienia 600Mhz (zamiast 1000) nie da się u mnie wyjść stabilnie powyżej 2700Mhz(9x300), więc jak sądzę prędkość przesyłu pomiędzy CPU<=>NB<=>SB idzie synchro w górę wraz z HTT. Z obserwacji i doświadczalnie stwierdziłem, że każde 50Mhz więcej HTT musi się wiązać z obniżeniem dzielnika przesyłu pomiędzy mostkami a CPU o 200Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) A macie cos takiego ze przez kilka sekund po poscie biosu jest czarny ekran i mruga kursor, potem pokazuje sie plansza z windowsem i juz leci dalej ostro. Wczesniej chyba na biosie 2.10 udalo mi sie to wylaczyc ale nie wiem jak i gdzie i przez co to opoznienie jest. Teraz mam znowu chociaz az tak bardzo mi to nie oprzeszkadza wolalbym sie tego znowu pozbyc takie sa objawy wlasnie, jesli ustawicie botowanie z FDD jako numer 1 :) sprawdzalem przed chwila u siebie, zmienilem na FDD, zeby sprawdzal najpierw flop i to samo sie dzieje co u Was, a wiec zmiencie botowanie numer 1, dajce np CD/DVD (ja tak mam), potem HDD, a flopa nie ustawiajcie, no chyba ze czesto go uzywacie, ja go wogole nie uzywam, mam odlaczony :P mozecie jeszcze przestawic wykrywanie karty graficznej to jest w opcjach chipetu (opcja -> Primary Graphic Adapter) i ustawcie na AGP lub PCI E, na takie zlacze, jakie obsluguje wasza karta graficzna, domyslnie jest PCI, wiec warto zmienic, bo nikt zapewne nie uzywa PCI :D @BENITO czytalem, ze nie ma duzej roznicy miedzy HT 600 a 1000, a wiec jezeli podkrecasz to lepiej zmniejszac mnoznik, bo i tak sie podkreci i bedzie powyzej 600Mhz (podobno 600mhz to jest wystarczajaco duza moc i nie potrzeba wiecej, a im wiecej tym chipset sie bardziej grzeje) Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez ThRuSt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Chyba mam jakąś wadliwą jedną kość przy niecałych 200mhz na 8-3-3-2,5 wali błędami... Druga już lepiej właśnie ją testuje na 6-2-2-2 przy 200mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 @BENITO czytalem, ze nie ma duzej roznicy miedzy HT 600 a 1000, a wiec jezeli podkrecasz to lepiej zmniejszac mnoznik, bo i tak sie podkreci i bedzie powyzej 600Mhz (podobno 600mhz to jest wystarczajaco duza moc i nie potrzeba wiecej, a im wiecej tym chipset sie bardziej grzeje) czyli np przy ustawieniu 300 FSB ... HT ustawić x2 ?? tak ? i nie bedzie różnicy miedzy 300 HTx3 ? wg mnie to przydatna informacja bo czipsety się dośc mocno grzeja wiec warto co nieco zmniejszyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) takie sa objawy wlasnie, jesli ustawicie botowanie z FDD jako numer 1 :) sprawdzalem przed chwila u siebie, zmienilem na FDD, zeby sprawdzal najpierw flop i to samo sie dzieje co u Was, a wiec zmiencie botowanie numer 1, dajce np CD/DVD (ja tak mam), potem HDD, a flopa nie ustawiajcie, no chyba ze czesto go uzywacie, ja go wogole nie uzywam, mam odlaczony :P mozecie jeszcze przestawic wykrywanie karty graficznej to jest w opcjach chipetu (opcja -> Primary Graphic Adapter) i ustawcie na AGP lub PCI E, na takie zlacze, jakie obsluguje wasza karta graficzna, domyslnie jest PCI, wiec warto zmienic, bo nikt zapewne nie uzywa PCI :D Ja niemam flopa i mam wylaczonego w biosie (takze kontroler), boot mam hdd reszta disabled i mam opoznienie 2s Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez adamlop Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRuSt Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 czyli np przy ustawieniu 300 FSB ... HT ustawić x2 ?? tak ? i nie bedzie różnicy miedzy 300 HTx3 ? wg mnie to przydatna informacja bo czipsety się dośc mocno grzeja wiec warto co nieco zmniejszyc dokladnie, zreszta mozesz potestowac na roznych ustawieniach, ja testowalem w everescie czy 3dmark i nie bylo roznicy :P Ja niemam flopa i mam wylaczonego w biosie, boot mam z cd, potem hdd i mam opoznienie 2s moze masz plyte w napedzie CD/DVD i zawsze to opoznia kilka sekund, a jesli nie to nie wiem od czego to moze byc :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 @Lukas Zapuść parę gierek, marków i zobacz czy się nie wywali nic [; Jeśli nie to masz stabilne te CL2 ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...