Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

' date=' 5 wrz 2006, 10:31' post='2305870']

Was is das :?:

ASROCK 939Dual-VSTA SATA2 ( http://allegro.pl/item125707776_asrock_939...x_nowosc_.html)

Być może to kupuje na dniach tylko czym to się różni od 'zwykłego' 939dual?

Z laski swojej cofnij sie pare stron to sie dowiesz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i jest z nia duzo wiecej problemow. Chociaz podobno umozliwia wyzsze Oc - ktos juz doszedl do 400mhz

Na Dual-SATA2 też było na początku więcej problemów - dajmy spokojnie czas na napisanie asrockowi biosów. Oni są jak manta multimedia - chińczycy dopiero produkują części, a programiści piszą w tym czasie kolejne firmware :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to może być lepsze rozwiązanie niż malowanie lakierem na płycie (lakier kosztuje...) Kiedyś robiłem drutmoda na moim starym athlonku 1700(seria dlt3c ;d) odblokowałem mu mnożnik powyżej 12,5. Operacja jest prosta tylko trzeba dobrać odpowiednio cienkie druciki żeby nóżek nie pogieło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, chodzi o drut moda, czyli wkladasz drucik w dziurki od socketu i plyta mysli ze twoj proc ma 1,45v zamiast 1,4v

2306030[/snapback]

Moim zdaniem to może być lepsze rozwiązanie niż malowanie lakierem na płycie (lakier kosztuje...) Kiedyś robiłem drutmoda na moim starym athlonku 1700(seria dlt3c ;d) odblokowałem mu mnożnik powyżej 12,5. Operacja jest prosta tylko trzeba dobrać odpowiednio cienkie druciki żeby nóżek nie pogieło.

co za problem, rozcinasz cienki kabel (np od sluchawek) i wyciagasz jeden drucik (jak wiadomo kabel to nie jeden wielki drut tylko zlepek malych drucikow ale o tym to chyba kazdy wie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja próbowałem to zrobić na Athlonie XP - nie dałem rady :D za małe to coś (a na Socket A są TYLKO 462 nóżki ;) )...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drutmoda? chodzi o vmoda na proca, tak? jak tylko zaloze wc to robie vmoda bo nie chce teraz katowac proca ktory w stresie ma ponad 48C na boxowym chlodzeniu

bez przesady 48C w stresie to chyba nie az tak duzo :-P

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli co, po tym drut modzie domyslnie proc dziala na 1,45 co pozwala na zmiane napiecia w biosie do 1.50, zgadza sie?

Teoretycznie tak, jeszcze nikt nie probowal :D A ciekawe co by sie stalo jakby do tego jeszcze vmoda dolozyc :D 1,6v ??? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy ten drut mod. Tylko zastanawia mnie czy to dziala na kazdej plycie bo z tego co pamietam to drut mod na socket A nie dzialal ze wszytkimy chipsetami. Skusi sie ktos i sprawdzi??? :D

Edytowane przez YawaHacHi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ten drucik nie wkładać do dziurek w sockecie, tylko owinąć wokół nóżek?

Jak by ci się udało to masz duże piwo. To jest wręcz nie realne żeby obwinać te nóżki...;] Dotego drucik może spaśc łatwiej i połączyć nie to co trzeba i wtedy po procu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem, ze na mojej VSTA w parze z X2 plyta daje zawsze stockowe napiecie na proca. Niezaleznie czy ustawiam 1,375 1,4V czy nawet 1,225 albo 1,3V. Zawsze jest stock Vcore. Najlepsze jest to ze cool'n'quiet ktore mam caly czas wlaczone poprawnie obniza w idle do 1,1V. Napisze cos do supportu.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem, ze na mojej VSTA w parze z X2 plyta daje zawsze stockowe napiecie na proca. Niezaleznie czy ustawiam 1,375 1,4V czy nawet 1,225 albo 1,3V. Zawsze jest stock Vcore. Najlepsze jest to ze cool'n'quiet ktore mam caly czas wlaczone poprawnie obniza w idle do 1,1V. Napisze cos do supportu.

To wylacz cool'n'quiet i wtedy zobacz czy sie podniesie napiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo jak jest C'n'Q to proc chodzi tylko na napięciu auto, obniżając w bezczynności do 1.1V. Zmiana napięcia w biosie nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka sprawdza sie dosc trudno. Vcore jest na tych trzech najwiekszych kondziołach, po ich prawej stronie jak patrzysz od strony socketu.

Oto fotki:

Vcore

Dołączona grafika

Vdimm

Dołączona grafika

Edytowane przez torque

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He panowie ,dzis dostalem nowa plytke ,bo stara mi sie spalila przy pierwszym odpaleniu i znowu zonk.

Wszystkie wiatraki sie kreca itp ale komp caly czas sie resetuje sam (widze to po napedzie dvd) i nie moze wejsc nawet do biosu.

Wczesniej mialem sata2 teraz mam vsta tylko ,ze teraz chociaz raz zobaczylem opcje w biosie i nawet wszedlem do windy po starej plycie ,gdy chcialem kompa zlozyc w obudowie to juz niewstaje nic i sie ciagle resetuje

wie ktos co to moze byc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te "resety" to być może efekt działania BOOT GUARD. Czy po kilku nieudanych próbach wejścia do BIOS'u nie odpala się informacja o wczytanych stockowych ustawieniach i nie ma możliwości wejscia do jego ustawień?

Sprawdź temperaturę procesora (docisk coolera) i czy podłączyłeś ten 4pin kabel od zasilacza do mobo.

Możesz też wyciągnąć i wsadzić wszystkie elementy - ram, grafikę itd.

Ja mam dobry problem :D

Myślałem, że zwiechy w grach są od grzejącego się NB (albo SB). Dzisiaj grałem w The Thing (dobra gierka), gra nie obciąża ani grafy ani nic. SB i NB chłodne, a tu dalej zonk - komp się wiesza po kilkudziesięciu minutach grania. To samo było w kilku innych gierkach. Co to cholera może być, system na defaultowych ustawieniach (CPU 2000MHz itd)? Tak jak pisałem wcześniej, komp przechodzi kilkugodzinne testy Prime95 i S&M, Więc to ewidentnie wina wpływu obciążenia grafy (9800PRO AGP - albo w samej grafie, albo poprzez jej wpływ na NB). Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...