Skocz do zawartości
Kikas

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam a ja mam problem z dual sata 2...

Mam ramy jak w sigu i w 3 kosciach za fuja nie chce dzialac stabilnie (czasem 5 godzin bez zweicha czasem odrazu)

Wyjalem 512, zostalo mi 2x256 o dziwo DZIALA W DUALU na 2-2-2-5 (LOL?) i wszystko sprawne sama kosc 512 ta trzecia tez dziala sprawnie, a plyta z trzema naraz nie chce...jakies pomysly? sprzedac all i kupic 2x 512 do duala?

Mialem podobny przypadek, pisalem kilkadziesiat stron wczesniej

1slot 512

2slot pusty

3slot 256

4slot 256

Tylko w takiej konfiguracji mi wstawal komp.

PS. Chyba nie liczysz na DUAL'a w tej opcji ? :D aha i przestaw na 2 modulach na 333 i potem doloz 3 modul i zobacz czy chodza bo moze zeczywiscie ta 333 nie wyrabia na 400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie, bo mialem juz wczesniej zapytac. Wiem, ze programowe odczyty temp. sa g***o warte ale chodzi mi o odczyt z everesta pod piekna nazwa "plyta glowna". Co ten odczyt konkretnie pokazuje? Temperature mostka polnocnego, poludniowego a moze kartonu od plyty:)? Bo jesli to ktorys mostek to podajcie mi swoje temp bo ciekaw jestem jak na obnizenie temperatury wplywa zalozenie przeze mnie na mostki arctic silver i wiatrakow. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mając nieco wolnego czasu postanowiłem zrobić V-moda, by zobaczyć, ile mój procek jeszcze pójdzie... Na 1.40V działa na ustawieniu 252x11, a na 1.50V 253x11 i to już stabilne OVER. Myślałem, że będzie więcej, ale w sumie prawie 2.9GHz to nie jest źle, a poza tym pamięci wydajniej pracują. Co jest istotne, to że świetnie działa C&Q (oczywiście poprzez RM Clock). Tylko na największym mnożniku trzeba ustawić napięcie 1.1, a reszta według uznania. U mnie to 1.2V przy x4, 1.35V x7. Jutro sprawdzę, czy będzie dobrze chodzić na niższych napięciach.

Edytowane przez wysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Misiekskrzypek

U mnie ta temp się wacha od 32* do 38*. I to jest taka temp z doopy, bo NB ma na 100% więcej ;] (na oko z 50* może mieć), a SB też nie ma na 100% 38* (wtedy po dotknięciu powinien być zimny/letni, a jest wyczuwalnie ciepły), także obstawiam na temp kartonu :lol: :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie jest zwykle 35-40*(stres). Za to procek w idle to widze mam chlodniejszy niz powietrze w obudowie bo tak wieczorkiem jak w pokoju jest 22-23* to proc ma w tej chwili 35 (rdzenie po 32) :). Dobrze wiedziec gdzie ten czujnik jest, bo nigdzie nie moglem tego znalezc, dziex za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobny przypadek, pisalem kilkadziesiat stron wczesniej

1slot 512

2slot pusty

3slot 256

4slot 256

Tylko w takiej konfiguracji mi wstawal komp.

PS. Chyba nie liczysz na DUAL'a w tej opcji ? :D aha i przestaw na 2 modulach na 333 i potem doloz 3 modul i zobacz czy chodza bo moze zeczywiscie ta 333 nie wyrabia na 400

NO tylko ze mam biosa 2.20:D ustawiam cokolwiek na ramach ( auto /266/333/400) a i tak ich taktowanie zalezy mi od procka: przy 2,5 ghz everest pokazuje ramy PC2700.... ale spoko dzis pokombinuje w twojej konfiguracji!:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na płycie 939dual-sata2 mozna uzywać pamięci DDR2 np: 667MHz albo 800MHz ??

AMD zaczło wspierac DDR2 wraz z pojawieniem sie AM2. Jak wiadomo ten asrock jest na s939 wiec DDR2 do tego nei wsadzisz chyba ze tak jak napisął kolega przez specjalna podstawke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO tylko ze mam biosa 2.20:D ustawiam cokolwiek na ramach ( auto /266/333/400) a i tak ich taktowanie zalezy mi od procka: przy 2,5 ghz everest pokazuje ramy PC2700.... ale spoko dzis pokombinuje w twojej konfiguracji!:)

pozdrawiam

Flexibity option daj na DISABLED... Wtedy ramy będa miały tyle ile ustawisz [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flexibity option daj na DISABLED... Wtedy ramy będa miały tyle ile ustawisz [;

o tej opcji w biosie juz chyba przez ostatnie 20 storn było bez przesady co 2 strone. Do tworzących faq niech to tez dopisza bo ludzie najwidoczniej nie umia sie wysilic i przeczyatc chociazby 5 stron tematu :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

model -VSTA ma 4 pinowe wejście wiatraka i sterowanie nim w biosie. udało się komuś to uruchomić na 3 pinowym wentylu, czy do działania tego sterowania jest potrzebny taki z intela- 4 pin? i od razu- wiadział ktoś kiedykolwiek wentyl 120mm z takim złączem, ew jak elektrycznie wygląda połaczenie takowego(czy da się samemu polutować na wentylu?)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A własnie tak przy okazji ile kosztuje ten future CPU pod AM2??

Jak w ogóle znajdziesz w jakimś sklepie w Polsce to daj znać ok? ;)

Ja już od dłuższego czasu szukałem - albo w Polsce tego się nie dostanie albo po prostu źle szukałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

model -VSTA ma 4 pinowe wejście wiatraka i sterowanie nim w biosie. udało się komuś to uruchomić na 3 pinowym wentylu, czy do działania tego sterowania jest potrzebny taki z intela- 4 pin? i od razu- wiadział ktoś kiedykolwiek wentyl 120mm z takim złączem, ew jak elektrycznie wygląda połaczenie takowego(czy da się samemu polutować na wentylu?)?

bez 4-pin wiatraka nie bedziesz mogl sterowac obrotami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w ogóle znajdziesz w jakimś sklepie w Polsce to daj znać ok? icon_wink2.gif

Ja już od dłuższego czasu szukałem - albo w Polsce tego się nie dostanie albo po prostu źle szukałem.

Hmm..no ale gdzieś musi to byc dostepne skoro ASRock na pudełku napisał że można zrobić ,,upgarde,, i że lucky draw cos tam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No całkiem możliwe, ale gdyby okazało sie to nie drogie i jakby wiedział gdzie to dostać to mozna by sie nie duzym kosztem przesiąsć na AM2 :wink:

EDIT:

Znalazłem fotke tego czegoś... z tego co widze to pisze tam DDR II 667mhz :blink:

Dołączona grafika

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

O to sorki ale nie wiem kto im to kupi - lepiej wymienić płytę. Ale tak nawiasem - przecież s. 939 nie jest przestarzałe - na to złącze nadal mamy do wyboru kupę dobrych procków ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...