mj18 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Czy wynik 28m 42sec w super pi 32m to dobry wynik? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Czy wynik 28m 42sec w super pi 32m to dobry wynik?To już jest mało wspólnego z Asrockiem... Pytania o SuperPI kierujcie TUTAJ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Napisz coś dokładniej o tymChodziło mi o Burst Length. Bios OCWB8. Po restarcie mam takie same wyniki.... :blink: Edytowane 17 Września 2006 przez wysio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Odnosnie FAQ... dlaczego nie ma nic o VSTA? Hehe, pewnie dlatego że ten typek który pisał FAQ nie ma VSTA :) Przeczytałem sobie to FAQ i przestawiłem w biosie dwie rzeczy. Mnożnik między mostkami na 1000Mhz - zawsze miałem tyle, ile mnożnik HTT - oraz pamięci na 8 - tam, gdzie jest do wyboru jeszcze 2 i 4. Odpaliłem Everesta i z ciekawości zapuściłem test pamięci. Myślałem, że to co zobaczyłem, spowodowane jest moim kacem lub niedokrwieniem muzgu. Nie mogę w żaden sposób tego rozkminić... Dlaczego wyniki są, jak z kompa - rakiety ??? Co tu się stało???? Bo masz wszystko optymalnie skonfigurowane :) Napisz coś dokładniej o tym Burst Length, wystarczy zajrzeć do FAQ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Hehe, pewnie dlatego że ten typek który pisał FAQ nie ma VSTA :) To nic nie zmienia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Bo masz wszystko optymalnie skonfigurowane No ale bez przesady. Teoretycznie pamięci powinny mieć odczyt na poziomie 6500 - 6600MB/s. Chyba, że jestem posiadaczem najszybszej płyty gł. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Dałem CPU-NB 1000mhz, Burst Lenght na 8 i nic sie nie zmieniło więc nie wiem oco biega, zmieniałes cos jeszcze wysio?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Na ile masz tego bursta ustawionego? na 8? mnie tak jest cały czas i żadnego kopa niemam :( Edytowane 17 Września 2006 przez mj18 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 To nic nie zmienia... To napisz FAQ o VSTA :). Napisałem o platformie, która sam posiadam i tyle... Chyba, że jestem posiadaczem najszybszej płyty gł.Hehe, być może. Wiedziałem że w chipsecie ULi drzemie duży potencjał ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 To napisz FAQ o VSTA :). Napisałem o platformie, która sam posiadam i tyle... :blink: Jest po prostu pare roznic, o ktorych nalezaloby wspomniec :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Dałem CPU-NB 1000mhz, Burst Lenght na 8 i nic sie nie zmieniło więc nie wiem oco biega, zmieniałes cos jeszcze wysio??No i parę dni temu zmieniłem bios na OCWB8 i to wszystko.... Najgorsze jest to, że nie wiem w którym momęcie to się stało. Ale na 99% to są jakieś przekłamania. Co do samego Everesta, to już sporo czasu używam tej wersji i nigdy mi nie pokazywał czegoś tak wygórowanego.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) No ale bez przesady. Teoretycznie pamięci powinny mieć odczyt na poziomie 6500 - 6600MB/s. Chyba, że jestem posiadaczem najszybszej płyty gł. :DJa zauwazylem taka dziwna prawidlowosc, ze gdy mam wlaczonego RMClocka, to właczając następnie everesta i robiąc testy pamięci, wyniki mam o wiele wyzsze niż bez włączonego RMClocka. Dla przykladu odczyt z pamięci zamiast ok 6000 MB/sek robi się ponad 8000 MB/sek ,a czas oczekiwania pamięci zamiast ok 45 ns jak jest normalnie, wynik maleje do 34 ns. Moze Ty tez masz właczonego RMClocka i rowniez u Ciebie wystepuje ten bug. Wyłacz RMClocka i sprawdz. Edytowane 17 Września 2006 przez Stanko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 No i parę dni temu zmieniłem bios na OCWB8 i to wszystko Z tego co wiem to chyba na OCWB8 Lancowi pokazywało własnie wyniki typu 8000mb/s więc to raczej bug Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Stanko, dokładnie masz rację.. To przez RMClock. Wyłączyłem go i wyniki wróciły do normy :unsure: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedyny Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) w tym asrocku sa gdzies diody ze plyta dostaje napiecie ? bo spalil mi sie zasilscz i mam nadzieje ze plyta ocalala Edytowane 17 Września 2006 przez jedyny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, czy ktoś ma i używa ( oczywiście na SATA2 lub VSTA) pamięci Kingston HyperX CL2 Timing: 2-3-2-6-1 ? Znajomy wraca we wtorek z Irlandii i może mi tanio przywieźć komplet 2 X 1 GB. Edytowane 17 Września 2006 przez VIBOR Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 w tym asrocku sa gdzies diody ze plyta dostaje napiecie ? bo spalil mi sie zasilscz i mam nadzieje ze plyta ocalala Diody nie ma. Ale z taką zasiłką możesz spodziewać sie większych uszkodzeń. Druga sprawa, czy to NB-SB coś tam napewno nie jest powiązane z HT? Zawze miałem tyle samo co CPU-NB. Wczoraj dla próby dałem 1000MHz. Dwa razy włączyłem winde, i po około minucie zwiecha. Pomógł powrót do poprzednich ustawień, czyli obie opcje na 800MHz. Dziwne to troche. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Przecież w 939calc jak zmieniasz NB-SB to i całe HT na tej linii się zmienia i jest zależne od reszty. Ja mam zawsze tak jak CPU-NB i nie ma problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Przecież w 939calc jak zmieniasz NB-SB to i całe HT na tej linii się zmienia i jest zależne od reszty. Ja mam zawsze tak jak CPU-NB i nie ma problemów. No ja też zawsze jedno i drugie mam tak samo. Ale niektóre osoby mówią że zmieniły NB-SB na 1000 MHz i wszystko im działało. Mimo innego dzielnika na CPU-NB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 U mnie CPU-NB - 600Mhz, NB-SB - 1000Mhz ;] I tak działa od zawsze ;) Zresztą zobaczcie sobie FAQ o naszym Asrocku na ocworkbench :) Tam pisze, że najlepiej mieć 1000Mhz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Ja też zmieniłem NB-SB na 1000 i miałem problemy ze stabilnością. Proponuję we wstępnej fazie O/C CPU-NB i NB-SB ustawić na identyczną wartość, a dopiero po uzyskaniu satysfakcjonujących rezultatów zmienić NB-SB na 1000MHz (5xHTT) i przetestować, bo przy bardzo wysokich HTT może być to powód niestabilności. Niema co taktować tego jako pewnika - że 1000 na NB-SB nie ma wpływu na O/C. Kolejna sprawa dotyczy stabilności dzielnika pamięci div=200. Przy tym dzielniku mam problemy ze stabilnością na ustawieniach HTT250, 10x, na ramach mam wtedy 250MHz (DDR 500MHz) - timmingi 3-4-4-8 przy luźnych alpha (różne wariacje wypróbowałem). Na identycznych timmingach, luźnych alpha moje memki przy div=166 chodzą jak na razie stabilnie na ok. DDR550MHz. Zmieniłem BIOS na OCWB 8 i jest to samo (200 nie jest stabilny). Będę testował dalej ale myślę, że do dzielnika 200 należy podchodzić z rezerwą. Edytowane 17 Września 2006 przez stefanor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) No właśnie, też tak mi się wydaje. A niestabilnośc jest do wytłumaczenia - zbyt duże HT może powodować niestabilnośc kompa a np. 1400 czy 1500Mhz to juz sporo. Ja nie wiem czy mam ramki "selekty" czy ta płyt atak na nie wpływa razem z kontrolerem w procku no nie wiem - nma socket A działały w dualu maks na 216-217Mhz, teraz komp chodiz na takich ustawieniach: HT: 280Mhz Mnożnik procka: 9x Memlock: 166Mhz Timingi podstawowe: 8-3-3 2,5 CL Everest pokazuje mi że pamięci robią 233Mhz, jak narazie wszytsko chodzi ok. Przeszedł SPI 8M, na długie testy nie mam czasu, czy jest stabilnie to się podczas użytkowania okaże. Te pamieci to NORMLANE Twinmosy 200Mhz (400Mhz 3200) 8-3-3 2,5CL i dziwi mnie to że tutaj chodza na 233 a na socket A tylko 217.... AMD64 i Asrock Dual-SATA2 wymiata :D EDIT: Dobra moje zakończenie było przełomowe ;) Zapraszam do 2. części tematu o tej wspaniałej płycie: LINK!!! Edytowane 17 Września 2006 przez Łukasz Tkacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Może by zamknać ten temat, skoro powstała nowa część. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Czy jest możliwe aby winbondy CH5 latały na 7-3-3-2,5 1t na 250 (500) bo jak patrzę na wasze timingi to nieabardzo wierzę w to co mam, a ponoć właśnie CH5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Link do 2 części tematu o Asrock 939dual-sata2 Ten temat zostaje zamknięty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...